icon

Koľko miniete na stravu?

24. aug 2023

Ahojte, kolko vam vychadza ze miniete v potravinach mesacne? Sme rodina trojclenna, dvaja dospeli a 3 rocne dieta, ale teda ked si kazdy mesiac pozeram utraty Tesco a podobne, tak to scitam aj na 1000€, pride mi to extrem a pritom mam pocit, ze kupujem len potrebne veci, ano sem tam nejaka sladkost, chipse ale ziadny extrem … bezne na ranajky pecivo, nejaka sunka, zeleninka, maslo, syr, nejake jogurty pribinaicky pre maleho, obed sa stravujeme v praci a maly skolka a vecere podla toho, co varim, niekedy tiez pecivo a tak …. Ďakujem za vasu spatnu vazbu 🙂

danadanaba
28. aug 2023

Sme 3ja, syn ma 3 roky, nejakych 500 eur minimalne, mozno aj okolo 600, ked ratam nejake nejake donasky, obcas jeme vonku a tak, pivo, vino a pod..plus este strava v skolke cca 75 eur mesacne

mooonika1975
29. aug 2023

Inak viacerí sa tu pozastavujete nad chipsami, ale kto ich kupuje? Ten čo zarobi 800€? A tých je kvantum. Alebo ten čo má na stravu 1000? Ale podľa toho ako jej to tu vysvetľujete, asi nikto ich nekupuje, teda v obchodoch sú to leziaky. 😂😂👌 ja teda nekupujem, nemám to rada, ale vidím okolo seba a deti v škôlke , hmmmmm , chipsy 🤪

tiezjedna
29. aug 2023

@mooonika1975 ja chipsy občas kúpim, hlavne na oslavy atd...

mooonika1975
29. aug 2023

My minieme 800€ , ale teda ja kupujem všetko, čo je drahé, teda ovocie zeleninu, syry, mliečne, orechy domáce mäso a vajcia

mooonika1975
29. aug 2023

@tiezjedna veď ja nevravím, len ju tu za to “ búrajú” akoby to nikdy nikto nekupil

1fifinka1
29. aug 2023

Tie výkričníky v tom príspevku mi oči vypálili. Myslieť si, že chemický pripravené a spracované produkty z Geam Beam ci ako sa to píše sú zdravšie ako sosovicovy prívarok s domácimi vajíčkami tak to poteš panbuh. Kolegyňa sa rozhodla chudnúť, kupuje si drahé proteínove tyčinky, arasidove maslo a pod. Je to zdravšie? Silno pochybujem. Ja si dám na raňajky našu zelenínu, naše kozie mlieko, naše syry. Zdravé a pre nás takmer zadarmo. Inak dnes v letáku kozie mlieko v akcii 2.99€ inak 4.20za liter. Na stravu dávam cca 500€ mesačne s tým, že veľa vecí mam svojich. A teda nechápem ako môže niekto vykrikovať, že neexistuje sa stravovať zdravo za 400/500€. Existuje veru. Stravovať a hospodáriť s rozumom. Samozrejme ak niekto všetko musí kupovať je to o inom. Ale nebudem trepať hlúposti keď neviem ako to naozaj je. A zasa "prežrať" 2000€ je podľa mňa úplne strašne.

tamta
29. aug 2023

@mooonika1975 ľudí podľa mna viac zarazili 'chipse' ako 'chipsy'... 😏

79viktoria79
29. aug 2023

@romana1110 a co take ranajkujete,ked chodis 1x do mesiaca do obchodu,to som este ani nepočula 🤦 a to by ma ozaj zaujimalo,mozno si vezmem priklad,ci take nakupujes,ci ozaj 60 jogurtov,a ked sa nedajboze zjedia,tak musite čakať,kym prejde ten dátum,kedy sa nakupuje,

mooonika1975
29. aug 2023

@mamelka máte radi dosť múčne, na tom sa dá ušetriť, my to napriklad nejeme, sladké vôbec, koláče vôbec. Zeleniny kopec, to je asi najdrahšie, ovocia tiež.

romana1110
29. aug 2023

@ksebejka áno je obrovsky ten nákup ... ale mne to tak vyhovuje lebo keď som predtým chodila častejšie tak som vždy kúpila niečo čo bolo v akcii a nepotrebovala ...
Robím to tak ,že najskôr nejakých 30 jogurtov a keď sa zjedia tak ideme kúpiť ďalšie .
Ja jogurty nejjem skôr nemôžem zo zdravotných dôvodov . Malý aj s priateľom majú aj 3 denne keď majú chuť 😂😂 salámu kupujem tak aby sa zjedla ... keď sa zje tak idem kúpiť ale poväčšinou máme radi pomazanky a syry....
A vždy máme čo jesť ... Priateľ si nový obed do práce z domu ale sem tam aj ide ...
Sen tam sa ideme aj najesť ale tým ,že som doma tak je vždy navarené ...
Možno to robí aj to ,že ja vždy sa snažím variť tak aby sa to zjedol a keď sa to zje tak uvarím čerstvé .

dominikamacakova
29. aug 2023

@mooonika1975 ja už čipsy nekupujem, lebo za to odmietam dať pomaly 2€

romana1110
29. aug 2023

@ksebejka máme len jednu chladničku 😁 a vždy sa mi to tam zmestí

romana1110
29. aug 2023

@79viktoria79 každý deň máme iné raňajky .
Buď vajíčka , chlebík s pomazankami , kašu s ovocím , lievance americké , banánové ale všetko dávam s veľa ovocia , ovesnu kašu , chleba vo vajci , francúzsky toast..
Keď sa niečo zje ako jogurty, minie mlieko , zje zelenina ovocie tak idem hneď do obchodu ... Ale vždy s lístkom čo mi treba kúpiť lebo keby som ho nemala tak kúpim to čo netreba ...
Ja zas nechápem tých ľudí čo chodia každu chvíľku do obchodu a potom sa každý sťažuje ,že veľa peňazí minie a že polku veci s toho nepotrebuje . A nie nie sme hladný a máme všetko aj ovocie ,zelenina , ryby , mäso, jogurty ...
A vždy mám napísané aj čo chcem variť ...
V nedeľu bola panenka so syrovou omáčkou , pol ryža , pol zemiaky . To sme mali ešte aj včera , dnes bude vývar a slivkové knedle .
To bude aj na zajtra .
Potom budem mäso na šťave na 2 dní ...
Keď sa zje tak si urobim zeleninové krémové rizoto...
Potom bude krémová brokolicová a palacinky .
Keď sa to zje tak robím fašírky pečené v rúre a Slovensku ryžu . Lenže vždy varím na 2 dní ....
Mám známu ktorá proste chodí do obchodu denno denne a sťažuje sa ,že veľa peňazí míňa na potraviny ...
Keď som sa jej opýtala čo kupuje tak mi povedala ,že veci ktoré sú v akcii . Som sa jej spýtala či to spotrebuje, že nie vždy ale ona čo navarí tak vždy sa stane ,že to na druhý deň vyhadzuje ...
Minule sa mi sťažovala ,že robila bôčik a jedla ho 3 dní sama ak tak ho vyhodila.... Takže tam jej končia tie peniaze ...

mamelka
29. aug 2023

@mooonika1975 to ani nie. To som len písala,že majú ako sladké. Ja keď robím palacinky,tak musí byť aj niečo iné, polievka, niečo slané a palacinky ako dezert... my tiež jeme stále zeleninu a ovocie 😊 naše dievčatá nemajú radi zavárané ovocie, len čerstvé a zelenina a to iste.len my nekupujeme sladkosti, chipsy atd.

ksebejka
29. aug 2023

@romana1110 prepáč ja nechcem rypat, ale napísala si, že raz do mesiaca a zrazu je to vždy keď sa zje ;) tak potom ľudia majú trošku skreslený obraz o realite, keď si čítajú takéto diskusie, pretože tí, ktorí sa tu vyjadrujú, vlastne nepíšu tak celkom pravdu ;)

tiezjedna
29. aug 2023

@1fifinka1 nie každý má možnosť vypestovať si, chovať atď. A keď chce kvalitné potraviny, tak proste musí zaplatiť viac než za supermarketové niečo... Na druhú stranu, koľko ťa stojí chov, krmivo, veterina apod.? Keď už teda máš tu možnosť, tak do útraty by si mala započítať aj tieto náklady, pretože určite to nie je zadarmo. A razom ti tých 500 € poskočí...

lakebabe
29. aug 2023

Mne to veľa nepríde ak ste z mesta ze nemáte možnosť nič dopestovať príp mat domáce. Momentálne sme doma dvaja a minieme na stravu a veci okolo toho okolo 700 eur tak pokiaľ si chceš kúpiť kvalitné jogurty syry šunku atď. Tak menej sa nedá včera som bola v lidli a nechala som tam sto eur a to v podstate bez mäsa a nejakých veľkých veci. Takže za mňa ok
Druhý deň varené nezjeme takže varím každý deň niečo iné plus ovocie a zelenina sa kupuje vkuse a z trhu domáca takže to tiež stojí dosť a každý si niekedy kúpi sladké a slane

1fifinka1
29. aug 2023

@tiezjedna píšem, že kto nemá kúpi. Ale nech nehadze všetkých do jedného vreca. Dá sa stravovať aj normálne zdravo a za slušné peniaze. Co sa týka krmiva atď minimálne náklady, nemám doma zoo s tisíckou zvierat.

tiezjedna
29. aug 2023

@1fifinka1 minimálne náklady sú relatívny pojem...

1fifinka1
29. aug 2023

@tiezjedna mysli si, čo chceš. Zbytočne rypes. Ak 3 členná rodina minie 2000€ na stravu nie je to normálne. To je 70€ na deň. A to co preboha a koľko toho musia zjesť za 70€. Nech by jedli aj teľacinu za 40€ kilo, aj sa mi to zle píše. Proste toto su také diskusie len na rozduchanie vasni. Autorka chcela rady ako šetriť, nie ako tu niekto vyhadzuje nenormálne peniaze za zranicu. Ved každý má len jeden žalúdok, preboha. Sa v týchto diskusiách len ženy predbiehajú koľko ktora rodina dokáže doslova prezrat. A vyhráva ta, čo najviac, lebo ja na to mam.

romana1110
29. aug 2023

@ksebejka ani ja nechcem rýpať ale tiež som tam napísala ,že keď sa minie idem kúpiť 🙂
Teraz som od posledneho nákupu som nebola vôbec a ani nepôjdem lebo máme ešte všetkého veľa😁

tiezjedna
29. aug 2023

@1fifinka1 nerýpem, ale ty zavádzaš, nie si schopná to vyčísliť...

1fifinka1
29. aug 2023

@tiezjedna pozri sa, manžel má vysokú školu poľnohospodársku a pracuje na družstve. Včera som mu ukázala príspevok o cene za kilo teľaciny.povedal mi, že neexistuje ze tie telce nie sú hnane chemiou. Položil mi otázku, vieš čo to je zásobovať 19 predajni čerstvým mäsom? To nekrmia ako my doma srotom zeleným a senom. Pýtam sa ho ako to vieš a on sa pozrel a povedal mi, lebo vidím u nás. O to ide, ľudia vykotia nenormálne peniaze v domnení, že jedia predsa zdravo. Zdravé je jedine také, ktoré vieš čo si mu dala. A velkovyrobcovia nemajú šancu zdravo vyrábať nič. To jednoducho nejde. Co sa týka vyčíslenia, pozri kúpili sme pred mesiacom a pol pšenicu za 30€. 200kg, kŕmime s nou sliepky, býka aj kozy. A ešte stále máme na mesiac. Kosime im zelené, z poľa zadarmo. A majú seno, ktoré stojí 30€ a vydrží do zimy. Koľko to je 1€ na deň medzi koľko zvierat? Mne sa ti to nechce rozpisovať do centu. Ale ak chce niekto šetriť, hľadá spôsoby, pestujem chovám. Nijak inak sa ušetriť nedá. Nedá proste. Ušetríš keď nebudeš platiť iným za prenájom, chov, mzdy, energie, spracovanie a podobne. Nie keď budem sedieť pred telkou a pozerať reklamy na brutálne zdravé jogurty, kde sú zabite všetky kultúry. Ale stoja 3€ a majú napis domáce. Teraz som bola zbierať maliny a černice. Nestoja ma vôbec nič. Stali ma pred 3 rokmi, 4€ krik, mam 4 kríky. Tento rok som už nazbierala 10kg. V obchode stoja 2.50za 100g, či koľko. Tak koľko som ušetrila? Je to tak so všetkým. A jem nezdravo preto?

tilly
29. aug 2023

@1fifinka1 to sa ti pekne kritizuje, keď si vieš dopestovať a dochovať. Nemôžeš porovnávať svoju rodinu s inými. Ja mám doma chlapov s vysokým výdajom. Nemôžem dať dieťaťu bežnú porciu, keď na tréningu spáli 5000 kalórií, k tomu potrebuje kvalitné jedlo. Varím niekedy aj dva krát denne. A veľa bielkovín. Druhý syn má trojhodinove tréningy denne. Muž robí fyzicky, nesedí na zadku niekde v kancli. Ja sa fakt neviem zmestiť do 1500 eur (bez drogérie a pod) a to ak sa dá, nakupujem v nemecku, kde majú niektoré potraviny oveľa lacnejšie. Nechápem, ako to môže niekto brať ako chvalenie sa 🤦‍♀️, sú to proste fakty.

lubiduch
29. aug 2023

@1fifinka1 ja kupujem maso z farmy ktoru poznam. Hovadzie na gulas stoji 22€ za kilo (v obchode cca 14€) a hovadzie mlete 18€ za kilo (v obchode beznom ako billa 13€ za kg). Ze sa to zda niekomu totalne uletene platit 20€ za kilo masa je mozne ale neviem ako by som kravku v meste chovala 😄😄😄 bezne maso sa mi nezda pre nas dostatocne a take tie uplne lacne masa v kauflande ci tescu by som ani zadarmo nevarila.
Ak by som na to maso nemala tak sme asi vegetariani 🤠 a teda maso jeme zvacsa 1x tyzdenne, max 2x. Takze neskrachujeme na tom.

To ze niekto si vie doma zvierata chovat je super a uplne tomu fandim, ale tam mas tolko skrytch nakladov ktore ty doma nevidis ale zakaznikovi sa premietnu do ceny ze potom to zial tolko stoji. Nie je to 30€ seno ale kolko hodin tvojej prace tam je tyzdenne, plus zabijacka? Kolko musia tie oficialne farmy za veterinarne kontroly platit? Investicie do mastale aby bola podla najnivsich hygienickych predpisov sa v podobe mesacnych odpisov tiez dostava do ceny masa. To je to co ty doma nevycislis, ale mne ako zakaznikovi sa to vsetko premieta do ceny.

tiezjedna
29. aug 2023

@1fifinka1 díky za upresnenie👍 Preto mäso (a nielen mäso) kupujem od ľudí ako ste vy. A presne preto v 5 ľuďoch tých 2000 € mesačne za jedlo dáme. A nemrzí ma to ani trochu, pretože radšej zaplatím poctivému chovateľovi/pestovateľovi, než supermarketu a divnoznačkám za marketing😎

1fifinka1
29. aug 2023

@tilly môj muž tiež fyzicky ťažko pracuje. A syn je športovec, má 18.zje koná vola. Narážam na to, že mnoho ľudí si myslí a tu sa to často prezentuje jem zdravo lebo platím za stravu 1500€. Zdravo co to je? Dusičnanova zelenina? Chemické ovocie? Antibiotikove maso?

1fifinka1
29. aug 2023

@lubiduch preto píšem, že ušetríš jedine keď máš svoje.

ksebejka
29. aug 2023

@romana1110 áno áno v druhom príspevku ;) v Tom prvom bolo, že nákup raz do mesiaca a ze do chladničky sa všetko zmesti

1fifinka1
29. aug 2023

@lubiduch a mnoho ľudí by aj mohlo chovať a pestovať ale radšej si kúpia draho podivnéj kvality, a vyvalia sa k telke. A plaču ako usetriť. Nemyslím autorku.