icon

Koľko miniete na výlety?

25. jún 2023

Keďže leto je už pred nami, zaujíma ma koľko peňazí miniete na výlety?Nejdeme na dovolenku nikam do zahraničia,len po okolí na výlety.Mam na pláne aj také kde sú hrady zrúcaniny a vstup voľné,platí sa len za cestu čo tam pôjdeme autom.Dalej zoo a farmy tam sa platí aj vstupné plus cesta.Jedlo zobereme z domu rožky chleba salám a pod.Vodu na pitie tiež.No keď vypijeme musíme kúpiť namieste.Ale aspoň niečo ušetrím na jedle.Vylety vyberám v okolí 100 km.Kazdy víkend niekam pôjdeme aby deti čo -to videli a mali zážitky.Mate strop koľko miniete takto na výlety,koľko je akurát a koľko peňazí je už veľa?Tie čo idete k moru a pod to sa nás netýka,na to nemáme financie.

zmrzlinka2021
26. jún 2023

Autorka, máte dom, bazén, a máte problém pustiť peniaze na aspoň raz mesačne restiku?

matkahelka
26. jún 2023

@zmrzlinka2021 a? ved bazen kupis za 100€ v decathlone a vydrzi ti 4-5 sezon. urcite nemaju zabudovany bazen s krytim za 20 K, ked si na vylete nekupia ani jedlo. a pisala, ze do domu investuju, tak predpokladam, ze prerabaju starsi dom. to kazdy, kto byva v dome a ma bazen patri podla teba k hornym desattisicom? ved naklady na dom su mesacne nizsie ako na 4i byt.

barborkab
26. jún 2023

My máme peňazí podľa mňa dosť , ale tiež nerozhadzujem ako mi napadne , ale robíme si rodinný rozpočet , plán a v určených mantineloch nejako fungujeme. Doprajeme deťom všetko ,čo deťom ku šťastiu treba , konzultujeme s nimi aké majú priania a čo by chceli vidieť / zažiť . Ale zároveň im vysvetľujeme koľko čo stojí ( veku primerane ) a samé si vyberú čo chcú radšej .
Jedlo na výletoch tiež radšej balim z domu , lebo väčšinou sú to len polotovary ( žiaľ aj v reštauráciách ), ale zájdeme aj do reštaurácie , keď ideme okolo nejakej dobrej .
Čo sa týka leta -Teraz mame napríklad kúpenú aquasezonku ( 6mesiacov každý deň vstup tatralandia/Bešeňová /zookontakt) stalo to síce našu 5 člennú rodinu 600€, ale keďže rodinu by stal vstup okolo 120€ , tak sa to pre nás oplatí . Mame to do 100km , takze využívame relatívne často . A tým padom si užijú bazénov / tobogánov animačného programu koľko chcú . Ak sa nám chce tak to spojíme s nejakou turistikou / výletom a potom aquapark.
Vikendy mimo domu Napr riešim tak že ubytko mame len na 1 noc - sobota ráno vyrazime , cestou výlet , ubytovať prespať , rano raňajky a vyrazime na druhy výlet a večer domov
Všetko záleží od preferencii - ci chce človek vidieť viac a ísť na viac miest v rámci prazdnin alebo na jedno miesto na viac noci a trosku si oddýchnuť .
Podľa si ľudia často pletú dva pojmy - DOVOLENKA a CESTOVANIE - my cestujeme , oddychujem mentálne , Nové miesta a zážitky ma nabíjajú energiou . Nepotrebujem
All inc a ničnerobenie na plazi, ideme občas aj na take , ale nie je to “naše”. Na cestách ucime deti o miestach ktoré vidia a ukazuje sa že to ma zmysel .
Ak chcú deti aquapark/lunapark/ zoo/jaskyňu - prispôsobíme tomu ostatne plány , ak by ich “sen “ bol drahší .
Ak napríklad túžia ist ku moru - v septembri sa dá apartmán na severe talianska nájsť aj za 250€/týždeň , takze ak by chceli more , tak by som obmedzila výlety v lete a tešili by sme sa na more v septembri 🙂
Takze tak . Každý podľa hrúbky peňaženky , zdravého rozumu a preferencii 🙂 nedá sa v tomto podľa mna porovnávať s inými rodinami

zmrzlinka2021
26. jún 2023

@matkahelka nepísala k tomu podrobností

matkahelka
26. jún 2023

@zmrzlinka2021 ved prave preto, ze nepisala, som zareagovala na tvoj koment, ze ci kazdy kto ma dom a bazen je euromilionar. my sme dom stavali kvoli sukromiu, pretoze sme v byte "trpeli" a v konecnom dosledku sme aj usetrili, pretoze nas byvanie v 200m2 dome stoji tolko ako v 60m2 byte.

vanilka83
26. jún 2023

Vodu si predsa môžeš kdekoľvek na wc nabrať novú keď vypijete...

simsalabim
26. jún 2023

@marsmykkok ja sice nie som dieta 90.rokov, ale na vylety nas rodicia bravali. Prejdene cele Slovensko, ale aj Sumava, Praha, Beskydy, Karlovy Vary… je to aj o nastaveni danej rodiny. Nieco sa mi pacilo, nieco nie, ale mam na co spominat - pamiatky, ludia, zazitky. Vylety su podla mna obohacujuce. Dieta nielen nieco vidi a zazije, ale vela toho spozna a uci sa spravat a fungovat.

Autorka - aj tym (ne)jedenim v restike sa dieta vselico nauci a je to prenho zazitok.

zmrzlinka2021
26. jún 2023

@matkahelka Tak ja by som nepovedala ze mam dom s bazenom a vytiahnem "nafukovacku", to som sa s tym ani nestretla, zeby niekto to takto pojal, ale tak autorka tejto temy sa k tomu blizsie nevyjadrila, takze obe len dedukujeme.

autor
26. jún 2023

@mamina7070 Nie nevie plávať,ja ju nenaučím ani manžel lebo nevieme plávať.
@sashabb Čítala som jedálne lístky tak viem cca čo koľko stojí.

autor
26. jún 2023

@zmrzlinka2021 Áno máme no dom pomaly prerabame a bazén sme kúpili za 20 eur v Tescu, pár rokov to vydrží aj tak deti nie sú moc na vodu.

zmrzlinka2021
26. jún 2023

Autorka,

realne - vy ste socialne slabsi?
A ber to ako fakt, nie ako nejaku urazku. Ja som bola tiez socialne slabsia cely zivot, to je realita.
Lebo asi mate stary dom, platate opravy, v restike si ty ako dospela zena nikdy nebola, manzel nechce ani teraz, dovolenku si nedoprajete...

Ako ak ste socialne slabsi, treba to napisat na rovinu a nehrat sa na "strednu triedu" a vyslovne sa pytat na moznosti v danej fin. kategorii... inak tu budes dostavat pre teba doslova sialene rady.

drobcek17
26. jún 2023

Tak ja nevidím na lepenaku nič zlé. Dokonca si dovolím tvrdiť, že je mnohokrát lepši než kupované jedlo. My keď niekam ideme vždy vezmeme jedlo aj z domu, hlavne malému, keďže ten je zlý jedak a za ďalšie neobsedi kým sa mi s manželom naobedujeme. Minule sa nam stalo v Poľsku, že sme si kúpili kebab, (áno musíme voliť rýchle jedlo, lebo dieta by nám stihlo utiecť na ďalšiu atrakciu) ale teda bol to polotovar a ešte k tomu polovica mäsa bola zamrznutá. Takže 20€ sme len tak vyhodili do koša.
Ale tak na jednodňový výlet určite musíš rátať cca 100€, minule sme boli v zatorlande a len vstupné nás vyšlo 80€, k tomu benzín jedlo.

gabym
26. jún 2023

1000e na výlety je brutálne veľa. Dá sa aj za menej peňazí spraviť deťom krásne výlety. Neviem si predstaviť aký výlet by to museli byť za 1000eur

matkahelka
26. jún 2023

@zmrzlinka2021 vidis, este som to s tym 100€ bazenom z decathlonu riadne prestrelila. pri takychto diskusiach nemusis byt vestec, staci vidiet styl pisania a vies, aky je to dom a aky je to bazen.

matkahelka
26. jún 2023

@gabym ved to mas 10 vyletov po 100€. to je brutalne vela? za cele leto?

zmrzlinka2021
26. jún 2023

Niekto tu spominal bryndzove halusky... nechcem brat iluzie, ale takmer nikde ich nevedia dobre robit, resp. ich pančujú. Napr. taký kozí vrsok... preto radsej sa s niektorymi kucharmi "rozlucili", lebo neboli ochotni varit za par centov a predavat draho...

zmrzlinka2021
26. jún 2023

@matkahelka Asi mas pravdu.

gabym
26. jún 2023

@matkahelka 10 výletov? Veď to by si musela cez prázdniny každý víkend výletovať.. Neviem kto chodí každý víkend na výlety po 100eur ale ja nie

mamina7070
26. jún 2023

@gabym to ze ty nie ma aku vypovednu hodnotu ona pisala ze chcu chodit kazdy vikend
ty kludne sed doma nikto ti nebrani

autor
26. jún 2023

@zmrzlinka2021 Uhol pohľadu pre koho čo znamená sociálne slabší.Podla mňa sme tak stredne na tom,nežijeme z výplaty do výplaty vieme si každý mesiac odložiť.Len sme také povahy že radšej ušetriť než všetko minúť.Nemame chalupu na rozpadnuté,máme rodinný dom v slušnom stave,no každým rokom niečo vylepšujeme a vymyslame čo skrášliť vynoviť.Bazen nás vôbec neláka,preto sme kúpili deťom taký "lacný" službu to spraví.Boli u nás dcerine kamarátky a kúpali sa v tom neraz.Nevidim dôvod kupovať drahé veci a plytvať ťažko zarobené peniaze,keď viem že dá sa to a hento aj lacnejšie.To isté aj reštaurácia radšej navarim doma a vyjde ma to lacnejšie.

konikmodry111
26. jún 2023

Tazko povedat. My keď ideme na výlet tak ideme s tým že väčšinou na peniaze nepozeráme vôbec. Ale zas neminieme majland. ideme sa najest, plus vstupné a pod.

zmrzlinka2021
26. jún 2023

Autorka,

a chodite niekam na vylety aj na viac ako 1 deň? Ako tam riesite stravu?

mamutka
26. jún 2023

No, popravde, nerátame, koľko minieme na výlete a vyletujeme veľa, ale vyjadrím sa k tomu jedlu. Myslím, že je dôležité, dať si kvalitne varené jedlo na obed a pod, no a tu narážame na problém. Človek sa väčšinou popáli a miesto kvalitného vyvaru dostane daco ako bujon s mrazenou zeleninou. Povestne halušky su ošidené o bryndzu až hanba, rezeň pláva v oleji a pod, ako bonus sa na terase v čase obedu fajčí atd atd. Človek doslova nikdy nevie, do čoho ide. Do toho ešte čakať ako blbec, lebo ved víkend a leto. Samozrejme, su aj skvele restiky, už len na ne natrafiť. Takže k tým rožkom čo nosíte so sebou by som doporučila nakrájané zeleninu, paprika, rajčiny, redkovky…. Ako desiatu napr nakrájané jablka, melón, broskyne, kaleráb, ja niekedy aj mladú cuketu 😁 zapekame si niekedy na cestu sendviče so šunkou, syrom, šalátom a pod. Takto viem, že aj keď nenatrafime na fajny vývar, v podstate máme denný príjem živín kvalitnejší, ako niekto, kto si da pizzu zakydanu ťažkým syrom, alebo vysmazany syr s hranolkami či hotdog a ešte si pochvaľuje ako sa dobre naobedoval

gabym
26. jún 2023

@mamina7070 nepovedala som, že sedím doma. A možno to nemá žiadnu výpovednú hodnotu ale sme na diskusnom fóre tak píšem za seba. Ospravedlňujem sa, že som sa zapojila do diskusie a nemám 1000e na výlety, vieš sme z dediny a pre mňa je super výlet aj to, keď odídeme z domu na víkend stanovať, zahrať si hry a opiecť si so známymi a ich deťmi nepotrebujem k tomu viac ako 30e. Pekný deň

vulka
26. jún 2023

Ja som bola v nedeľu s dcérou na cylko výlete. Cyklobusom sme sa odviezli cca 25 km za dajaké 4€. Chceli sme si dať malú kofolu, ale otvárali až o hodinu, tak nám stačilo naše pitie. Inak v tom je super čaj. Ten môžeš piť, nech je akejkoľvek teploty. Zjedli sme po rožku z domu a dali si Alasku. Navštívili sme symbolický cintorín, obzreli lanovú dráhu, pokukali chov rýb a zacvičili na nových "cvičidlách" v jednej dedine. Dcéra si veľmi pochvaľovala.

luccija
26. jún 2023

Ja vlastne nerozumiem čo touto diskusiou sleduješ.Ved každý minie, koľko si môže dovoliť, podľa toho, čo ho baví mňa nebavia hrady, teba áno.Niekto sa naje v reštaurácii druhá nie,.lebo deti sú vyberané, majú intolerancie a pod ..zoberú si z domu.
Čo je výpovedná hodnota čo si odnesies z tohto príspevku?Veď rob tak, ako tvojej rodine a deťom vyhovuje.Moze Ti byť jedno, že niekto minie toľko, čo druhá by išla za tie peniaze k moru.Urcite nauč dieťa plávať, keď nie ty s mužom, tak plavecký kurz je to veľké plus do života.Nemusis vedieť plávať, aby si to svoje dieťa vedela naučiť aspoň prsia.

lenkakravcova
26. jún 2023

Von chodíme za účelom "konkrétneho" výletu len málokedy. Sk myslíš - Do prírody na nejaký posed, k lesu, na nejakú zrúcaninu.
Ani nie tak kvôli šetreniu, ako nemáme veľmi radi miesta, kde je milión ľudí.. Raz za 1-2r ideme aj niekde na hrad alebo do zoo.
Jedlo si kupujeme zvyčajne v nejakej normálnej reštaurácii po ceste (nie priamo pri hrade alebo zoo, kde sú ceny 3x vyššie a jedlo to neodráža na kvalite).
Niekedy si berieme jedlo aj so sebou - zvyčajne na tie posedy v lese. 🙂 ale skôr také piknikove: sladkosti a slanosti, nie chleby..

Celkovo ale chodíme viac iba do reštaurácie sa najesť, než na výlety. Vlastne pre nás sú výlety najmä reštaurácia 😀

vroni
26. jún 2023

@zmrzlinka2021, nechodievaju, ved majú postele doma.
@autorka, vy nie ste žiadna stredná vrstva, vy ste úplne bežní lakomci a zgrlosi. Nejdete do reštaurácie ani keby tam mali menu za 5 euro, z princípu. Bazén za 20 z tesca bude určite plavecký a nie pre batoľatá, predpokladám. A že 13 ročný pubertak nevie plávať, lebo ani vy neviete - to je sila. Fakt nepoznám nikoho, kto by v tom veku nevedel plávať, nechodil na kupko a na plávanie (ale to stojí peniaze, huuuuu). Ale dobre. Váš život. Choďte s deťmi na túru na najbližší kopec, do lesa na hríby alebo im spravte honbu za pokladom (hru). Naučte ich hrať karty, ak máte bicykle, choďte na výlet a vylezte na najbližšiu zrúcaninu. Všetko úplne zadarmo a bez škaredých reštaurácii a suvenírov, kde by od vás mohli ťahať peniaze.

alchemilkazltozelena
26. jún 2023

Ďakujem Bohu že nemusím toto riešiť. Že nepocitame každý cent. Že nemusím deťom baliť vodu z kúpeľne a robit chleby so syrom 🙈 ešte raz ďakujem. Teraz si pomyslíte že asi máme obrovske platy. Nie nemáme. Ale máme deti, ktorym doprajeme aj niečo viac ako je voda z vodovodu a zlepený chlieb. Keď niekde sme, ideme do reštaurácie, ja si to užívam tiež, že nemusím variť, keďže to robím 3/4 života, deti sú nadšené a my tiež. To radsej nepôjdem na žiaden vylet akoby som mala rátať v hlave centy a odopierať jedlo vlastným deťom, sebe a mužovi.....

elizabet173
Autor odpoveď zmazal