icon

Koľko miniete na výlety?

25. jún 2023

Keďže leto je už pred nami, zaujíma ma koľko peňazí miniete na výlety?Nejdeme na dovolenku nikam do zahraničia,len po okolí na výlety.Mam na pláne aj také kde sú hrady zrúcaniny a vstup voľné,platí sa len za cestu čo tam pôjdeme autom.Dalej zoo a farmy tam sa platí aj vstupné plus cesta.Jedlo zobereme z domu rožky chleba salám a pod.Vodu na pitie tiež.No keď vypijeme musíme kúpiť namieste.Ale aspoň niečo ušetrím na jedle.Vylety vyberám v okolí 100 km.Kazdy víkend niekam pôjdeme aby deti čo -to videli a mali zážitky.Mate strop koľko miniete takto na výlety,koľko je akurát a koľko peňazí je už veľa?Tie čo idete k moru a pod to sa nás netýka,na to nemáme financie.

gemerka17
27. jún 2023

@babulkomale o káve nič nepisem. To je každého vec. Ja ju tiež vôbec nepijem a som tu. Áno v minulosti viac ludi plávať nevedelo (ale aj tam bola základná zručnosť). V dnešnej dobe, keď tu máme toľko možností kúpalísk, aquparkov, trávenia voľného času pri vode, voľné cestovanie do celého sveta za akymkolvek morom, je vedieť plávať rovnako dôležité ako vedieť čítať. Prosím aj ty čítaj s porozumením.

pink_lady
27. jún 2023

*ak zo ZS

slniecko5
27. jún 2023

Tipy na zadarmo výlety:
- ísť pozrieť rodinu/priateľov, deti toto milujú
- škoda, že neplavete, akákoľvek priehrada by Ti veľmi poslúžila, chodíme v lete denne
- ísť opekať do lesa
- akákoľvek mala túra, prechádzka (sme blízko lesa, predpokladám, že aj vy, deti to vždy poteší)
- hrady sú aj zadarmo ( Slanecky napríklad, boli sme nedávno)
- ísť bicyklovať

100 km od bydliska je ďaleko, kde bývaš? Nič bližšie nemáte? Už len tým, že cestuješ 200 km minies dosť.

Ak idete kdekoľvek so vstupmi, pri 4 clennej rodine rataj s 50 eur určite, ak k tomu prirátame benzín, pod stovku sa ani bez jedla nedostaneš.

Vieme minút aj 0 eur, aj stovky eur (radšej nerátam 😀), závisí od obsahu výletu.

Je super, že chceš deťom dopriať to, čo si nedostala 👍.

Keď sme niekde, jeme tam, ale rozumiem tomu, že nechceš míňať navyše, nevidím absolútne nič zle na domácej donesenej strave. Ja som na to lenivá🤷🏼‍♀️. Plus som tiež kávičkárka☕.

slniecko5
27. jún 2023

A este malý tip.
Od istého času si dávame radšej ako nieco hmotne, nejaky zážitok. Vieš kúpiť dopredu vstupenky cez zlavomat a pod. Tak už boli deti na lete malým lietadlom, raftingu, plavbe po bodrogu, výstave v Ba a pod.
Vždy to nechávame na leto. Deti sa na to dlho tešia.

dankanka
27. jún 2023

Ja z detstva najviac spominam na tury. Kazdy batoh na chrbat, autobusom sme sa niekam vyviezli v blizkosti a pochodovali kopcami, urobili ohnik, daco opiekli, vyvalili sa na deku na luku, pozbierali maliny, ceresne, co peave dozrievalo a vecer sa unaveni vratili domov? A co to nasich stalo? Takmer nic..takisto sme chodili aj na bicykloch..tieto farmy kde je hlava na hlave cez vikend a nevyhnes sa nakupovaniu blbosti moc nemusim. Deti treba unavit aby boli stastne. Nie len vyviezt, pokukat a utekat domov..hlavne ze sme minuli a ludia nas videli..

barborkab
27. jún 2023

Inak @miamie mi teraz pripomenula môj album tu na koniku - letom svetom … dávala som tam tipy na výlety s deťmi , tak nakuknite, možno sa inspirujete .. a ja tam idem podoplnat niečo aktuálne ;)

alchemilkazltozelena
27. jún 2023

@viestta perfektne napísané 👍 ako väčšina tvojich komentárov

autor
27. jún 2023

@pink_lady V Zline sme boli pred pár rokmi,tam to bolo krásne.

autor
27. jún 2023

@slniecko5 Sme od Trnavy,sú aj tu nablízku miesta kam ísť.No v Bojniciach sme ešte neboli, zakaždým chodíme na výlety na nové miesta.

slniecko5
27. jún 2023

Pri Trnave je zrúcanina Katarínka🙂.
Krásne miesto, dá sa stanovať.

autor
27. jún 2023

@slniecko5 Áno tam je tiež pekné,tam sa radi vraciame aj častejšie.

jana_eyre_2
27. jún 2023

Len tak som sa zacitala do témy a musím poznamenať že je to zase len o tom istom.. autorka sa pýtala koľko človek míňa na výlety, každý napísal podľa svojho uváženia a štýlu života.. a zas a opäť sa tu z toho urobilo presviedčanie ako by to mala robiť lepšie a žiť.. to ako fakt myslíte že je namieste posudzovať niekoho výlety a zvyky, lebo si myslíte že ten váš štýl je lepší? Viete čo je na výlete úplne najlepšie? Že každý človek na planéte si ho urobí tak ako sa páči jemu.. a keď sa svojim deťom venuje tak sa ten štýl páči aj im a nikomu nič nechýba...

Keď boli deti malé tak sme chodili aj na výlety čo boli takmer zadarmo.. aj kávu som si nosila vlastnú a jedlo v termoske.. a výlety to boli super a dokonca sme aj žili a spoznávali nové miesta.. dnes máme lepšiu fin.situaciu a tak sú naše výlety aj o tom že míňame viac peňazí, avšak stále prevádzkujeme aj tie lacné/zadarmo.. a ako sme si vystačili v korone, keď sa každý 4ty človek sťažoval aká hrozna nevyletova doba, my sme si vyletovali tak ako predtým aj teraz..

zmrzlinka2021
27. jún 2023

@jana_eyre_2
Lenze v konecnom dosledku tato tema nie je ani tak o vyletoch, ako o nezdravom vztahu k peniazom, ktore clovek nebude minat - nie pretoze o danu vec nestoji ale preto, ze miluje ich hromadit.

gabym
27. jún 2023

@zmrzlinka2021 odkiaľ vieš aké majú príjmy a či nemajú hypotéku a peniaze potrebujú odkladať niekam inam? Odkiaľ vieš aké majú výdavky?

jana_eyre_2
27. jún 2023

@zmrzlinka2021 prečo nezdravý vzťah? Autorka predsa pozná svoju fin.situaciu a vie čo si môže a chce dovoliť. Tak ako tu svoju fin.situaciu poznám napríklad aj ja. Mám nezdravý vzťah k peniazom ak ich mám a neminam ich na čokoľvek len preto že ich mám?

O čom sú potom všetky tie témy o šetrení na zle časy? Ja rada peniaze šetrím, pretože si dobre pamätám zle časy..

summer23456
27. jún 2023

@jana_eyre_2 presne tak, veď keď je niekto šťastný s kávou v termosky a zlepenym chlebom, tak nech tak ide na výlet. Tiež beriem aj z domu,aj si niečo kúpime... Tak ako nám vyhovuje. Ale tu polovica mk začne autorku presviedčať,že je krajina,že nemá ísť radšej nikde ako do zlepenym chlebom. Veď tak hospodári oba,ako jej vyhovuje. Či má všetko minut a nemať napr rezervu finančnú? To by zas radili,že má chodiť s chlebom a vytvárať rezervu.
My ako deti sme chodili na tury,vzali sme chleba s pastetou do ruksaka a v lese ten chlieb chutil úplne super,tu sme živí,zdraví,vieme hospodáriť a vážiť si peniaze.

@zmrzlinka2021 mne zas autorka neprišla nejaký extrémny zgrlis, jednoducho človek nemusí mať všetko a deti tiež nie. Napr za mojich čias neboli po dvoroch trampolíny, keď sme niekde sli a bola trampolína tam,bolo to ze wau. Teraz kazdy na dvore trampolínu,pieskovisko,smykalky,preliezky a veru ani tam deti nevidím, čiže možno niekto je šťastný z výletu s chlebom,takže nech každý žije ako chce. Nie všetky tu zarábajú cez tri tisícky v čistom a tiež chcú deťom dopriať zážitky,aj keď nemajú napr na restiku

summer23456
27. jún 2023

@jana_eyre_2 keď šetria,si lakomec, keď nešetris,tak nemáš finančnú gramotnosť. Podľa niektorých žien na MK... tak si vyber

misinka0611
27. jún 2023

Napustiť čistá voda sa dá všade na WC, nemusíte kupovať predraženú niekde na atrakciách. Podľa mňa najviac človek ušetrí na jedle. Kto chce nech si kúpi, tiež musia aj reštaurácie prežiť, ale nečuduje sa ak niekto si radšej zoberie z domu. Ja nemám problém urobiť chutné tortilly ktoré zasýtia a večer si dať varené. Vstupné , vieš pozerať aj Zľava dňa, alebo Zlavomat. Je veľa miest cenovo prijateľných.

jana_eyre_2
27. jún 2023

@summer23456 presne.. moje deti milujú aj výlety kde si nič nekupime a som rada a hrda na to že si vedia užívať aj to, že ideme na 10km túru s lepenakmi a ráta sa im to.. naučili sa ako sa správať v lese, aké sú rastliny, hmyz a zvieratá a vďaka tomu je ich obľúbený predmet biológia.. niekedy mám dojem, že tu môže ktokoľvek čokoľvek napísať, vždy sa musí nájsť niekto čo si myslí že ten jeho život je spravnejsi a musí to ostatným demonštrovať..

summer23456
27. jún 2023

@jana_eyre_2 ano, veď niekto ide radšej na jeden výlet kde len v reštike minie 60€ a iný zas pôjde radšej za tú cenu na tri výlety s chlebom z domu. Veď oba prípady sú správne, každý ako jemu vyhovuje nech robi,ale tu človeka hneď presvedčia,že tvoje deti nemajú zo života nič a ty si zgrlos. My tiež vezmeme aj z domu, niekedy niečo kúpime,ale to skôr pizzu alebo hranolky,buchtičky, dcéra je slabý jedák,tak radšej si kúpime niečo suché na výlete,čo aj zje a doma má varenú stravu. A keby nie, ešte nik neumrel z toho,že bol raz celý deň na chlebe

zmrzlinka2021
27. jún 2023

@jana_eyre_2
@summer23456

Dievčatá, problém nie je ísť na výlet s lepeňákom. Problém nie je vziať bajk a do ruksaku rozok a vodu. Ten nezdravý vztah k peniazom je vtedy, keď mám značný problém ísť niekam s tým, že by sme sa ako rodina mali najesť v reštaurácii, či zaplatit ubytovanie a preratavam každé euro. Minimálne autorka tejto témy sa tu prezentuje ako priemer, ako stred, čo sa týka financií. Lenže tak ako ona sa tu prezentuje, fungujú bud velmi socialne slabí ludia, co maju tak 150 eur mesacnne na stravu pre 4 osoby alebo ludia, ktorí nie sú socialnne odkázaní, ale majú nezdraví vzťah k peniazom. A ten si clovek neraz vybuduje práve v detstve, kde bola neraz bieda, sústavné obmedzovanie, resp. extremne zgrlostvo.
Pre vysvetlenie - ja som z chudobnej rodiny. Moja sestra, čo zarobí, minie do centa na hluposti, doteraz jej poziciavam (nastastie vracia) a uz som sa s tým zmierila. Svoju hodnotu hladá v tom, čo si kúpi, nulová fin. gramotnost. To je jeden extrem. Druhý býva to, že človek má problém čo len pustit euro, a to aj keď môže. Mám takú kolegynu (plat okolo tých 2400 v hrubom, slobodna, bez hypo). Vzdy ked si ideme ako kolegovia sadnut, neda si ani sodu - v momente, ked ju iekto pozve, alebo vie, ze to "bude platene", da si.

Problem nie je lepenak, problem je to, ze peniaze urcuju moj zivot, co budem robit, kam pojdem a namiesto toho aby sluzili mne, sluzim ja im. Nedoprajem si nic, nikde som nebola, a vlastne to ani nepotrebujem a tym si to ospravedlnujem.

autor
27. jún 2023

@zmrzlinka2021 Nemyslím si,že by som mala nezdravy vzťah k peniazom.Len nevidím v tom zmysel všetko utrácať celú výplatu za zbytočnosti.Ja si chcem aj niečo ušetriť príklad na horšie časy alebo keď sa niečo pokazí v domácnosti aby som mala rezervu.A mimochodom za stravu dáme 500 eur mesačne

vamajka
27. jún 2023

wau tak to ta obdivujem 4 ludia a len 500 na stravu

zmrzlinka2021
27. jún 2023

Autorka,

ale ty uz mas rodinu. Pre teba to moze byt zbytocnost, pre to dieta nie. Tiez je pre mna hovadina platit tych pajkov, zahrajka a taketo srajdy, ale pre to dieta to bolo zazitkom...

Je dobre setrit a vytvyrat si fin. rezervu, ale je dobre sa aj vediet potesit, odmenit... peniaze maju sluzit tebe, nie ty im.

jana_eyre_2
27. jún 2023

@zmrzlinka2021 a ja sa pýtam - no a? Keď tak autorka chce žiť, tak je to úplne jej právo a vec.. vieš nemám rada ak sa tu na MK pretláča svoj názor na vec ako jediný správny a neomylný.. keby aj zgrlosila, ako si to nazvala, je to nejaký problém? Snáď tu nie sme na to aby sme ľudí posudzovali ako majú žiť a kritizovali že to ako žijú je zle.. každý žije tak, ako chce a ako vie..

nerko
27. jún 2023

Treba nájsť správny balans medzi míňaním a šetrením. Veľa ľudí trpí úzkosťou, keď si niečo doprajú. Odporúčam youtube: finax ako zomrieť s nulou na účte.

gabym
27. jún 2023

@jana_eyre_2 ja som si myslela že sa máme dobre a nič nám nechýba, ale podľa tohto tu sme socky a lakomci, keďže nechodíme na dráhe výlety, nepijem kávu v kaviarni, jedlo radšej spravím doma a nemíňam na stravu mesačne viac ako 500eur

mamina7070
27. jún 2023

@autorka ale v tych 500 mas aj obedy v skole a v praci ?

viestta
27. jún 2023

Autorka, ale pre deti je dolezita aj ta drobnost, za ktoru ty nevyhodis peniaze. Netvrdim, ze deti musia mat vsetko na co si zmyslia, ale preco im na vylete nekupit nejaku vec, ktora ani nema nijaky iny ucel ako to, ze sa jej potesia. Preco neist s dietatom na pizzu na vylete? Ano, doma spravim lacnejsie a mozno aj lepsie, ale ta pizza na vylete je zazitok, doma je to iba vecera ako ktorakolvek ina. Preco detom nekupit listky na skakaci hrad (ano, pytaju za to nekrestanske peniaze a skakat moze aj doma na posteli), ale skakaci hrad je zazitok.
A ano, netreba sa vytrieskat zo vsetkych penazi ale nedopriat si nic, len preto, ze treba setrit keby nieco? Zijeme len raz, a mali by sme zit tak aby sme z toho zivota nieco aj mali. Ja celkom chapem, ze pre kazdeho je "mat nieco zo zivota" nieco uplne ine, ale v konecnom dosledku jedine co nam zo vsetkeho toho pechorenia sa v zivote ostane su len vedomosti a zazitky. Tie nam nikto neukradne, tie nam nezhoria a tie si zoberieme so sebou tam za duhovy most. A ano, zoberieme si aj tie zazitky, ktore nam rodicia v detstve dopriali. Vsetko ostane je nepodstatne.

number19
27. jún 2023

Nikdy nezabudnem v Tirolsku na pumpe.

Prisli 3 bavoraky s Mnichovskymi SPZ. Vysli chlapy v Tod´s topankach, kone na trickach a zeny detto vybavenie (znacky tasiek v ktorych sa hrabali nebudem spominat).
Vytiahli si pekne z auta snicle medzi chlebikmi s uhorcickami a pri autach super obedik.
Popri reznikoch sa ponatahovali, pokecali, pofajkali cigu. Sadli do bavorakov a slo sa dalej. Pri pumpe bol Gasthof, ktory v pohode odignorovali.
Podla mna to neurobili z financnych dovodov.