Koľko minúť na školské pomôcky bez zruinovania rozpočtu?
Dobrý deň,
zaujíma ma, koľko plánujete minúť pred začiatkom školského roka na pomôcky pre deti do školy? Keďže tie ceny v obchodoch sú šialené. Tak ako si poradiť, aby to nezruinovalo rozpočet.
Ak ta zruinuju školské pomôcky, na krúžky dieťa nezapisuj vôbec 😉. Popri všetkých nákupoch, pomôckach platim poplatky zuške a to je uz pália...100e na polrok 1 kruzok, 70e druhy krúžok a to mam 2 deti a okrem toho chodia aj do jazykovky. Tie peniaze nelutujem, decka vo veku 10 a 12 uz roky plynule hovoria anglicky, vidia že tiez sa tym živíme... Vzdelanie je velmi dolezite .
Každy rodic sa rozhodne čo zaplati a co nie. Ja napr viem že hokej by som živiť asi nevedela...ale keby syn velmi chcel, minimálne sa o to pokusim
Jediné, čo rozpočet pocítil bola aktovka, peračník. Kupovala som sadu, ale chcela som kvalitnú, takže niekto ani to nepocíti. Pastelky, perá a pod. som niečo kúpila rok pred nástupom v jeseni za pár drobných, niečo som kúpila v roku keď nastúpil do školy vo výpredaji. Cez školský rok som len vyberala podľa potreby. Niečo ostalo, musím pozrieť čo treba dokúpiť. Určite prezúvky, telesnú, plášť na výtvarnú, z toho vyrástol.
@anonym_autor ono sa to nedá dopredu veľmi naplánovať koľko minieš , kúpiť to musíš tak či tak, lebo to dieťa potrebuje. Jedine čím si môžeš pomôcť je postupne si šetriť peniaze na školské potreby, sledovať akcie v priebehu roka a kúpiť drahšie veci ako nové školské sety, tašky atď. výhodnejšie v zľave + niekedy sa dajú nájsť nové kvalitné veci aj tu na bazári za super cenu. A pobehať si papiernictva a obchody ako Tedi, Pepco, Tesco... a pozrieť , aké majú ceny za školské potreby. Ja budem mať od septembra druháčku a prípravkára a keďže dcéra dostala s vysvedčením aj zoznam vecí do 2 ročníka, tak som nakupovala veci na výtvarnú a písacie potreby, dosky na zošity atď. už začiatkom júla - rovno som kúpila aj malému lebo približne viem, čo bude potrebovať, vyšlo nás to cca 80 e. Zošity dostanú v škole, ešte musím dokúpiť obaly. Veci na tv kúpim podľa toho, čo bude treba, záleží ako vyrastú z oblečenia do konca augusta. Prezuvky a botasky sme im museli kupovať koncom šk. roka, takže tie sú im ešte dobré, tak to ma čaká kúpiť len synovi botasky na tv s bielou podrážkou. Tiež pomôže, ak máš tu možnosť, povedať rodine -starkým, krstným a pod., namiesto kupovania deťom na sviatky v rok, keď nastupujú do prvej triedy alebo ak majú zvyk kupovať im vkuse nejaké drobnosti aj zbytočné a pod., aby im radšej peniažky dali na školské potreby. Niekde majú zvykom, že starkí pomôžu kúpiť s rodičmi prvákov prvú výbavu do školy.
@anonym_autor nekupujem nové zošity, pokračuje v tých, ktoré mal rok predtým
tak ja uz mam dieta starsie,a le odjakzia sa riadim rozumom. Kupujem len tie nutne pomocky a nic viac, nic navyse. Mala drahu skolsku tasku a casom som pochopila ze tie deti to maju uplne zbytocne... na prenesenie tasky do auta a z auta do triedy? a to malym to casto odnesu aj tak rodicia az ku skole, ked som cakavala na dceru tak starke, rodicia aj ak isli pesi tasky detom nosili... cize za mna s rozumom. NEMAM kupim lacnejsiu, kupim aj na bazari. Pripadne myslim dopredu ale popravde.. nakup tasky pre prvaka je iny ako pre 3-4taka a aj detom sa meni vkus. Netreba ziadne specialne sety a serepeticky. Rychlo tie deti zabudnu na 2-3-10poschodove peracniky... a napr nasa triedna s tym mala nervy, lebo kym pozipsovali, povyberali presla im znacna cast hodiny vzdy :D
Dalsia vec su rozne predrazene peracniky a serepeticky. A velakrat aj poziadavky na pomocky, do dnes si pamatam ten zoznam na vytvarnu do ZUS.. ta zenska dala zoznam potrieb ako keby islo dieta na umelecku strednu skolu odbor malby alebo co.. len za to sme vycalovali pred 8rokmi 150EUR = dnes by som ich poslala kade lahsie, vedlajsia budova zus = vytvarna, par veci potrebovali ...
nekupvat milion zositov do zasoby, nekupovat milion pier a kadecoho do zasoby.. kopa ostala a potom sme sa toho nevedeli zbavit.
a tiez sa divim, ak to cloveka prekvapi v auguste.. lebo kazdy rodic vie kedy mu dieta nastupuje do skoly a rezervu si spravit proste treba.. vsak len ked si pamatam tie poplatky na prvom stupni, zrps, triedny, pracaky, ucebnice, jazykove knihy.. to islo len tam do skoly 100eur. My sme ale mali stastie ze ucitelka zosity zabezpecovala, vlastne deti si len peracniky a tasky riesili a veci na vytvarnu, telesnu (a tam tiez nie je nutne davat hned vsetko speci nove a kupovane, proste vybrali sme doma veci na telesnu= teplaky, tricko, mikina, tenisky z leta.. vybavene)
Najdrahsia je skolska taska. Ja som kupila backmann, sada s peracnikom flasou obedarom a mensim batohom - cez 200€ a zlava sevt.
Drahe su este farbicky.
Zvysok je par eur
Stat da 110.
Ak ma niekto napnuty rozpocet, a teda asi tusi ze dieta nadtupi do skoly, moze rok vopred setrit po 10-20€ a vybavene.
No a potom su tu este prezuvky, tie treba kvalitne, dieta je v nich 8 hodin.
Nežijem na SVK ale mne sa páči systém kt majú a myslim že sa dá aplikovať aj na SVK ....nekupovať zbytočne veci ak si dobre z minulého roka, pokračovať v Tom istom zošite, doplniť farbičky len tie ktoré sú už ozaj minute, takisto veci typu strúhatko, pravítko, štetec netreba každý rok, obaly sa dajú aj vyrobit
Nežijem na SVK ale mne sa páči systém kt majú a myslim že sa dá aplikovať aj na SVK ....nekupovať zbytočne veci ak si dobre z minulého roka, pokračovať v Tom istom zošite, doplniť farbičky len tie ktoré sú už ozaj minute, takisto veci typu strúhatko, pravítko, štetec netreba každý rok, obaly sa dajú aj vyrobit
@sense ja sa divim, ak to tak niekto nerobi :DDD
@sense ja sa divim, ak to tak niekto nerobi :DDD
@simca06022011 mám takú známu ,každý rok v polke auguste ponosy koľko bude stáť výbava do školy, ale pisanky všetky nové nevadí že sú tri strany zapísané, obaly každý rok nové lebo sú popisane, farbičky nové lebo už boli ostrihané a chýba z nich tretina. Moja dostáva všetko síce v škole ale písanku až keď je zapísany posledns stranka, farbičku nie všetky Ken konkrétnu jednu keď sa už pomaly nedá chytiť do ruky. A prvá domáca úloha je zabaliť doma zošity do papiera a je jedno či to budú staré noviny, alebo nejaký plastový obal
Odporucam nakupit v Tedy.Maju tam vsetko a za uplne ine ceny.
Co sa da, nakup v supermarketoch, v auguste maju dobru ponuku zositov, obalov, pomocok na vytvarnu. Skolsku tasku a peracnik netreba najdrahsiu, aj tak z nej dieta za 2 roky vyrastie, ci omrzi dizajn. Kupovat len to, co nevyhnutne treba. Flasu kvalitnu termoskovu kupis aj v pepcu, vydrzi roky. Tie plastove su skoda penazi.
Veľa má to stálo len v prvom ročníku - všetko nové: taška, vrecko na telesnú, peračník, výtvarná, zošity, obaly, prezuvky, botasky na telesnú, obedar, fľaša na vodu....to bolo naozaj v stovkách eur. A ak niekto napíše že nie, neverím, ak si zratate každú gumu, ceruzku a podobne, sú to veľké položky dohromady. Ale potom ďalšie roky už to nie je také zlé, obaly na zošity sme vyhodili iba vyslovene zničené, ostatné používame znova, výtvarná treba dokúpiť len minuté veci, vrecko a taška a peračník ostávajú, len nejaké zošity, perá a ceruzky sa dokupia. A samozrejme prezuvky a botasky na tv, ak narástla noha cez leto.
Veľa má to stálo len v prvom ročníku - všetko nové: taška, vrecko na telesnú, peračník, výtvarná, zošity, obaly, prezuvky, botasky na telesnú, obedar, fľaša na vodu....to bolo naozaj v stovkách eur. A ak niekto napíše že nie, neverím, ak si zratate každú gumu, ceruzku a podobne, sú to veľké položky dohromady. Ale potom ďalšie roky už to nie je také zlé, obaly na zošity sme vyhodili iba vyslovene zničené, ostatné používame znova, výtvarná treba dokúpiť len minuté veci, vrecko a taška a peračník ostávajú, len nejaké zošity, perá a ceruzky sa dokupia. A samozrejme prezuvky a botasky na tv, ak narástla noha cez leto.
@adreena u nás sa napríklad roky dávajú zadarmo menšie balíčky spolu so školskými taškami už pri zápise prváčikov a naša obec tiež dáva poukážky na školské potreby každému školopovinnému dieťaťu, nechcem klamať cca 10-15€, čo stačí na zošity, perá ceruzky.
@anonym_autor musíš si asi robiť srandu nie ? Veď kúpim všetko čo bude treba. Nemyslíš vazne že ti to zrujnuje rozpočet. Ale na dovolenke si isto bola
@anonym_autor Ja budem mať od septembra syna prváčika,dostali sme na zápise zoznam čo kúpiť teda cca 200 eur som minula na pomôcky plus školská taška za 60 eur.A dcéra pôjde na SŠ do prvého ročníka jej tiež rátam cca 200 eur ak nie viac.Najviac treba nakúpiť prvakom,potom ostatné ročníky stačí len dokupovať čo chýba,to sa mi osvedčilo pri dcére.
@anonym_autor ja si počkam na zoznam zo školy. Popredu nekúpim nič. Ďaleko viac ma stojí kúpiť zas nejaké oblečko, tenisky, topánky, telesnú…
@anonym_autor skús pozrieť aj bazarik. Teraz som kupovala 7 párov papučí do školy od jednej poľky, po 3€/pár zo zrušeného obchodu. Myslím, že takéto sa ti vyplatí nájsť. Teda mne určite, lebo keby aj prvému nesadla veľkosť, tak mám ešte ďalšie 3 deti - tým pádom nejakému veľkosť časom trafim a dovtedy odložím 🙂
@adreena
Kupovala som všetko rok dopredu v zľavách a celkovo toto čo píšeš vyšlo spolu 70€ aj s papučami. Oblečenie na tv do toho nepočítam, to zobral syn hocijaké čo nosí inak doma.
Ak ta zruinuju školské pomôcky, na krúžky dieťa nezapisuj vôbec 😉. Popri všetkých nákupoch, pomôckach platim poplatky zuške a to je uz pália...100e na polrok 1 kruzok, 70e druhy krúžok a to mam 2 deti a okrem toho chodia aj do jazykovky. Tie peniaze nelutujem, decka vo veku 10 a 12 uz roky plynule hovoria anglicky, vidia že tiez sa tym živíme... Vzdelanie je velmi dolezite .
Každy rodic sa rozhodne čo zaplati a co nie. Ja napr viem že hokej by som živiť asi nevedela...ale keby syn velmi chcel, minimálne sa o to pokusim
@katkaseiner počkaj,to je palka 20eur na mesiac na krúžok?!?!
Ako skusena matka dopredu treba kupit len tasku, veci ako tempery, tuš a ine blbosti som kupila az bolo treba,hlavne ze v zozname pomqly v 1.rocniku, realne napr tus dcera pouzila v 7. Mali sme po starsej telesna? Co nemate doma tricko a kratasy a tenisky z leta? Detto prezuvky.. letne topanky sa donosili a ako rastla moha som kupila. Chapem ze prvomatky su v soku ale netreba to tqk prezivat. U nas napr zadreli 1 sadu na vytvarnu a druhu do druziny. Ohradili sme sa a uz mohla byt aj ta z vytvarnej (cely cas boli v tej istej triede) , uprimne prvakovi do novembra staci velky cisty zosit A4, ceruzka a struhadlo a farbicky
@simca06022011 mám takú známu ,každý rok v polke auguste ponosy koľko bude stáť výbava do školy, ale pisanky všetky nové nevadí že sú tri strany zapísané, obaly každý rok nové lebo sú popisane, farbičky nové lebo už boli ostrihané a chýba z nich tretina. Moja dostáva všetko síce v škole ale písanku až keď je zapísany posledns stranka, farbičku nie všetky Ken konkrétnu jednu keď sa už pomaly nedá chytiť do ruky. A prvá domáca úloha je zabaliť doma zošity do papiera a je jedno či to budú staré noviny, alebo nejaký plastový obal
@simca06022011
@sense ja s tym bojujem uz druhy rok, ze chcem recyklovat. Dovtedy som kupovala tak, ze prisiel zoznam a nakupila som podla neho. Ale pri 3 skolopovinnych detoch som uz nazbierala dva kartony zositov a pomocok, ktore boli na listinach a neboli minute takmer alebo vobec😬🙄. A ani nemam co s tym, lebo kazdy chce u nas nove a ani darovat - tu sa predbiehaju utecencom kupovat nove (lebo si to vedia odpocitat od dani)🙄. Normalne by si 2 deti vystacili u nas s jednym setom voskoviek, ci jednym setom tusu. Nie, kazdemu musim kupovat extra. Dokonca kalkulacky ma kazdy ucitel "svoj model", takze decka sup kazde ina kalkulacka, i ked doma sedi uz ina... To iste so sanonom do triedy a uplne super, ked sa menia ucitelia (tak 2x do roka) a novy pozaduje nove veci uuuplne inaksie ako ten stary...😬😬😬😬😬 ja by som nemcov vystrelila na pluto za toto a stale len pocujes, "ako sa ma setrit zivotne prostredie...."
Ja som už nakúpila na nový šk.rok, ale musela som kupovať všetko na výtvarnú už aj dosky, zošity, obaly, pravítka, písacie potreby a vyšlo to 207€ pre 2 deti. Zošity som kúpila aj do zásoby aj ceruzky, tyč. lepidla.
@simca06022011
@sense ja s tym bojujem uz druhy rok, ze chcem recyklovat. Dovtedy som kupovala tak, ze prisiel zoznam a nakupila som podla neho. Ale pri 3 skolopovinnych detoch som uz nazbierala dva kartony zositov a pomocok, ktore boli na listinach a neboli minute takmer alebo vobec😬🙄. A ani nemam co s tym, lebo kazdy chce u nas nove a ani darovat - tu sa predbiehaju utecencom kupovat nove (lebo si to vedia odpocitat od dani)🙄. Normalne by si 2 deti vystacili u nas s jednym setom voskoviek, ci jednym setom tusu. Nie, kazdemu musim kupovat extra. Dokonca kalkulacky ma kazdy ucitel "svoj model", takze decka sup kazde ina kalkulacka, i ked doma sedi uz ina... To iste so sanonom do triedy a uplne super, ked sa menia ucitelia (tak 2x do roka) a novy pozaduje nove veci uuuplne inaksie ako ten stary...😬😬😬😬😬 ja by som nemcov vystrelila na pluto za toto a stale len pocujes, "ako sa ma setrit zivotne prostredie...."
@vevesh to švajčiarske deti majú kľudne jeden sanon celých 6 tried
Dokonca aj obal kde majú písomky na podpis má celú grundschule
Takisto nožničky čo dostala ešte v Kindergarten mala aj posledný rok, rovnako ako aj pohár na pitie a strúhatko. Kalkulačky nemali. Akurát teraz keď skončila základnú a ide do OS si to vzala všetko domov inkl kvetiny v kvetináči ktorá ju sprevádza 8 rokov
@vevesh to švajčiarske deti majú kľudne jeden sanon celých 6 tried
Dokonca aj obal kde majú písomky na podpis má celú grundschule
Takisto nožničky čo dostala ešte v Kindergarten mala aj posledný rok, rovnako ako aj pohár na pitie a strúhatko. Kalkulačky nemali. Akurát teraz keď skončila základnú a ide do OS si to vzala všetko domov inkl kvetiny v kvetináči ktorá ju sprevádza 8 rokov
@sense toto je uplne super. U nas plne reci ako sa daju veci spotrebuvat a ked pride na vec ,tak ucitelia terorizuju, aby dieta malo nove..🙄🙄🙄
Pozri si už teraz ceny v internetových obchodoch a nakúp tam. Ja sa akurát chystám pre škôlku objednávať tieto veci a do obchodov už dávno nechodím. Často stojí zošit v obchode 1,5 a ja ho viem nájsť aj za 80 centov na nete. Takisto veci ako fixky, ceruzky, papiere, výkresy,lepidlá. Ja objednávam väčšinou cez megaknihy, oni sa síce vždy tvária že to majú na sklade, ale pravdepodobne objednávajú z Poľska a z kade tade, vždy počítam s tým, že to môže u nich trvať aj mesiac a preto objednávam s predstihom.
A co planujes kupovat? Od toho sa odvija cena. Tenisky su nutnost a ?
Práve som dnes robila malú revíziu.
Pre mňa su pomôcky Ok položka, ale keďže máme viac deti a veľa kruzkovplatíme na polroka dopredu, plus všetky ZRPS poplatky, rátame s cca 500 eurami na september.
Minulý rok som našla najlepší vyber za naj ceny koncom leta v Lidli, ale veľmi rýchlo sa vypredali, nebudem zbytočne čakať ani tento rok na zľavy v septembri. Potom sme už mali problém nájsť napr veľké biele zošity v reťazcoch.
@adreena
Kupovala som všetko rok dopredu v zľavách a celkovo toto čo píšeš vyšlo spolu 70€ aj s papučami. Oblečenie na tv do toho nepočítam, to zobral syn hocijaké čo nosí inak doma.
@lenkakravcova tak jedine že taška z bazaru....mňa toľko vyšiel len školský batoh, a to bol v akcii z minuloročnej edície.

@viestta no ale dostane ho. Akože byť prekvapená, že školské pomôcky niečo stoja. Pochopila by som, keby jej dieťa niekto pridelil v 6 roku života. Keby od narodenia dieťaťa každý mesiac odložila 5 eur, nemusela by mať zruinovaný rozpočet. Fakt objav roka, že skolské pomôcky treba zaplatiť.
@anonym_993c10 ked ma piataka, tak to penazenku az tak neboli, pri prvakovi to s penazenkou dobre zamava. Obzvlast ked niektory skoly daju taky zoznam, ze sńevies ci sa smiat alebo plakat. Iste, daju sa kupit niektore veci vopred, daju sa odlozit peniaze. Ale v kazdom pripade, ocicka sa pretacaju kazdemu rodicovi, ci na to myslel dopredu, ci nie.