icon

Koľko peňazí je vhodné minúť mesačne na stravu?

31. máj 2025
zuzanka.zuzu
1. jún 2025

vhodné?? a keď miniem viac než je "vhodné" podľa druhých ľudí, tak sa mám hanbiť alebo začať obmedzovať? 😂 každý pracovný deň si dávam čerstvý odšťavený džús, buď len ja sama alebo aj syn a muž poobede keď ideme spolu, to je 5e/ks čiže cca 100-200e mesačne za šťavu 😁 myslím že tým som práve minula polovicu rozpočtu nejakej rodiny z koníka na mesiac 🤷 a to ani nespomínam že tak raz-dva krát týždenne chodím na raňajky do yeme 🤭 myslím že som práve minula celomesačný rozpočet....

balerina2025
1. jún 2025
@anna777115

@balerina2025 Ale, strava nie je len obed. Strava je všetko, čo skonzumujeme a použijeme na prípravu jedál. Takže, keď varíš, tak musíš rátať do nákladov koreniny, olej atď. Veď len raňajky denne musia stáť viacčlennu rodinu min. 10€ . Obed, tak isto pod desať euro nenavariš. Takže, keby som kalkulovala len s dvadsiatimi eurami na deň, tak za mesiac je to 600_.

@anna777115 ja viem, vsak tiez idem do obchodu nakupit len zakladne veci a necham tam kazdy den skoro 20 euro, nerozumiem kde robim chybu. my sa sice zmestime do 400-500 eur ale zavisi , v tom aj kozmetika
jeden den dam 30 euro druhy dam 10 euro. proste kazdy den ked daco dokupim minimalne 10 euro presne ako pises. zelenina ovocie musia byt. a tie su dost drahe

margotka17
1. jún 2025

No podľa toho, čo máte radi, či zjete jedlo aj z druhého dňa, či máš nejaké suroviny zeleninu od niekoho mamky, babky, či z vlastnej záhrady.... My sme teraz 2 občas 3, zemiaky nekupujeme, zeleninu mám z vlastnej záhrady, kompóty, ovocie tiež svoje, to všetko vplýva na cenu mesačných výdavkov. Útvar segedínsky guláš, máš jedlo na 2 dní, plnene kapustneblusty, francúzske zemiaky, fašírky, prívarky, buchty, zemiakové placky, polievky klasické, smotanové ....

viera012345
1. jún 2025

... pokiaľ míňate na jedlo vyvážené, zdravé,kvalitné a dovolí Vám to aj rozpočet,tak ani vyššia suma nie sú vyhodené peniaze.Pokial nieco z nákupeného konci v koši,to je priestor na šetrenie.

maranta_leuconeura
1. jún 2025

Co si tak vsimam, tak polotovary su castokrat lacnejsie ako zakladne potraviny 🫣 netreba sa potom cudovat, ze mame najvacsi vyskyt rakoviny hrubeho creva a vela obezity, ked za 100€ na tyzden viem nakupit pre dvoch nutricne nevyvazene kaloricke bomby (hladni by sme neboli) alebo len pre jedneho zakladne potraviny v urcitej kvalite, ktore este musim ale spracovat a uvarit...

diamont00
1. jún 2025

Kto tieto temy vymysla? To je taka otazka ako keby som sa opytala ci mozem dany mesiac nieco zjest....

luccija
1. jún 2025

Kolko si môžes dovoliť.Nerozumiem otázke ale, keď čítam tie sumy podľa mňa ti, čo píšu tie nižšie by boli prekvapení, ak by to naozaj všetko zrátali🙂
Záleží či jete maso či vám stačia nejaké placky, prívarky a mäso len občas či si muž nosí do práce či je aj večer, alebo si sa len nejakú šunku, vajíčko . je to veľmi individuálne.Minieme veľa, ale aj veľa varím a dve sa stravujeme komplet doma kúpim aj ryby, aj tuniaky neobmedzujem sa príliš, ale nie som nadšená z tých sum.

jovka
1. jún 2025

Sak tolko koľko potrebujete, chcete..na co mate chut , aby nik nehladoval , a dopriat si , ak tlacia financie tak hladat lacnejsie alternativy..co to je za otazku vobec🙈ak niekto minie 200 e neznamena , ze ja by som z toho vyzila , je to uplne individuálne

nelka93
1. jún 2025
@anna777115

Ja, nikdy nepochopím, ako sa niektoré štvor, päťčlenné rodiny zmestia na mesiac do 500€ sumy za potraviny, pri dnešných cenách. Veď každý deň, keď kúpi len pečivo, chlieb, mlieko, maslo tak je to hneď 10€ x 30 dní v mesiaci je 300€

@anna777115 kupuješ každý deň maslo?

lenka_vi1
1. jún 2025

My sme dvaja dospelý a školák a minieme tak 350 e. Nekupujeme nezmysly a odpadové potraviny ako sladké vody, sladkosti, polotovary, salámy, pasteky, parky, klobásy atd. Varím každý deň čerstvé, nikdy nie na viac dní. Veľa zeleniny, kvalitné mäso a ryby sú základ našej kuchyne.

1ryba
Odpoveď bola odstránená
anna777115
1. jún 2025
@nelka93

@anna777115 kupuješ každý deň maslo?

@nelka93 Preboha, veď maslo je len príklad. Veď neranajkujeme každé ráno to isté. Osobne u nás tie raňajky plus desiata pre dcéru vyjde viac ako desať euro. To, bol len minimálny príklad.

anna777115
1. jún 2025
@lenka_vi1

My sme dvaja dospelý a školák a minieme tak 350 e. Nekupujeme nezmysly a odpadové potraviny ako sladké vody, sladkosti, polotovary, salámy, pasteky, parky, klobásy atd. Varím každý deň čerstvé, nikdy nie na viac dní. Veľa zeleniny, kvalitné mäso a ryby sú základ našej kuchyne.

@lenka_vi1 A v práci sa nestravujete, alebo mimo domácnost? Lebo, aj to sú mesačné náklady na stravu.

lenka_vi1
1. jún 2025
@anna777115

@lenka_vi1 A v práci sa nestravujete, alebo mimo domácnost? Lebo, aj to sú mesačné náklady na stravu.

@anna777115 veľmi málo keďže nám tá strava nechutí. Iba syn má v škole obedy.

andrea901
3. jún 2025
@1ryba
Odpoveď bola zmazaná

@1ryba Prosim, a ako vyzera vas jedalnicek? My sme 4 clenna rodina a velky tyzdenny nakup nas vyjde na cca 80 eur, plus cez tyzden na jedlo miniem este cca 40 eur. Snazim sa varit pestro, zeleninu, ovocie mame vzdy, ale ziaden luxus to nie je, skor taka klasika.

missviolet
4. jún 2025
@maranta_leuconeura

Co si tak vsimam, tak polotovary su castokrat lacnejsie ako zakladne potraviny 🫣 netreba sa potom cudovat, ze mame najvacsi vyskyt rakoviny hrubeho creva a vela obezity, ked za 100€ na tyzden viem nakupit pre dvoch nutricne nevyvazene kaloricke bomby (hladni by sme neboli) alebo len pre jedneho zakladne potraviny v urcitej kvalite, ktore este musim ale spracovat a uvarit...

@maranta_leuconeura ja toto stale vravim. Ked som mala 118kg tak som minula menej na stravu nez teraz s normalnou vahou na zdrave potraviny. Hold makovka s kakaom na ranajky ma vysla nasobne menej nez taky cottage cheese so zeleninou. Akoze za tie ceny cherry rajcin ich uz aj prestavam jest, bohuzial. Vcera som túžobne pozerala na krasne voňavé jahody, ale pol kila za 6 eur... to ja zjem za jeden vecer na veceru... nechala som ich tam ale doteraz na ne myslim :D taka cokolada, co by som si kedysi bola kupila, by vysla vo vcerajsej akcii na 1,29eur..m proste tie nezdrave veci vychádzaju lacnejsie a este aj idu do vacsej akcie

balerina2025
4. jún 2025
@missviolet

@maranta_leuconeura ja toto stale vravim. Ked som mala 118kg tak som minula menej na stravu nez teraz s normalnou vahou na zdrave potraviny. Hold makovka s kakaom na ranajky ma vysla nasobne menej nez taky cottage cheese so zeleninou. Akoze za tie ceny cherry rajcin ich uz aj prestavam jest, bohuzial. Vcera som túžobne pozerala na krasne voňavé jahody, ale pol kila za 6 eur... to ja zjem za jeden vecer na veceru... nechala som ich tam ale doteraz na ne myslim :D taka cokolada, co by som si kedysi bola kupila, by vysla vo vcerajsej akcii na 1,29eur..m proste tie nezdrave veci vychádzaju lacnejsie a este aj idu do vacsej akcie

@missviolet uplne suhlasim. preto je vela ludi tucnych lebo si proste zdravsiu stravu nemoze tak dovolit. rajciny papriky mega drahe. tiez kupujem len akcie. vyhodu maju ti co maju zahrady, je to predsa len ine. zesi vedia dopestovat

balerina2025
4. jún 2025
@missviolet

@missviolet a kolko sa ti podarilo zhodit,

libusak
5. jún 2025

Vhodne je minut tolko aby som mala co jest a nevyhadzovala jedlo 🤷

no1990
5. jún 2025

Dcére na internáte dávam 10€/den. Vari si sama. Ja a dve deti 3 a 5 minieme rovnako 10€/den. Ale to si sem-tam skončíme i vonku sa najesť. Ja proste hľadám akcie, kupujem v dvoch-troch obchodoch, hľadám výpredaje. Ale kupujem len šunku detom. Ostatné maso nosí muž domov.
Takže rátam cca 600€ bez masa

balerina2025
5. jún 2025
@no1990

Dcére na internáte dávam 10€/den. Vari si sama. Ja a dve deti 3 a 5 minieme rovnako 10€/den. Ale to si sem-tam skončíme i vonku sa najesť. Ja proste hľadám akcie, kupujem v dvoch-troch obchodoch, hľadám výpredaje. Ale kupujem len šunku detom. Ostatné maso nosí muž domov.
Takže rátam cca 600€ bez masa

@no1990 pritom sunka je najhorsi hnus.

lucia147852
5. jún 2025
@lenka_vi1

@lenka_vi1 a teraz kolko z tej zeleniny dostavate od rodiny, kolko vajec a podobne. Lebo ked prejdem trznicu, alebo regal so zeleninou, tak tam necham minimalne 30e. A kde je ešte to kvalitne maso, mliečne vyrobky a podobne.

natalka13
5. jún 2025
@lenka_vi1

@anna777115 veľmi málo keďže nám tá strava nechutí. Iba syn má v škole obedy.

@lenka_vi1 350e kvalitne maso ryby mliecne produkty pre 3 ludi?
Zazrak

lenka_vi1
5. jún 2025
@natalka13

@lenka_vi1 350e kvalitne maso ryby mliecne produkty pre 3 ludi?
Zazrak

@natalka13 ak nebudeš míňať na somariny tak áno. A to mame vždy aj večeru varenú. Žiadna suchá strava. Bravčové a hovädzie mäso nejeme len biele a ryby hlavne losos sem tam pstruh a hoki.

lenka_vi1
5. jún 2025
@lucia147852

@lenka_vi1 a teraz kolko z tej zeleniny dostavate od rodiny, kolko vajec a podobne. Lebo ked prejdem trznicu, alebo regal so zeleninou, tak tam necham minimalne 30e. A kde je ešte to kvalitne maso, mliečne vyrobky a podobne.

@lucia147852 nikto nám nic nedáva, domáce vajíčka kupujem za 2 eura 10 ks.

espeo
5. jún 2025
@prettywoman1212

My sme dvaja, a minieme do 300€.

@prettywoman1212 300 eur mesačne na dvoch ludi je nereálne.

obleckodogymu
5. jún 2025

Sme dvaja dospelí a 1.5 ročné dieťa ako vy a minieme tých 600e cca.
Nekupujeme žiadne polotovary, mäso len slovenské, ovocie a zeleninu si tiež dosť vyberám. Dbáme na zloženie stravy, jogurtov a vlastne skoro všetkeho čo kupujem ..Syn už dávno papá všetko ako my,takže jemu špeciálne len nejaké snacky bez cukru.
Jedlo si objednávanie tak 1x/týždeň, inak minimálne 4x/týždeň varím. Keby nevarím tak minieme 1000e určite a keby jeme len chleba s maslom tak by možno aj 300e stačilo ..neviem, neskúšala som. Pre mňa je zdravie prvoradé aj keby na nové topánky nebolo

drahomirrra
5. jún 2025
@lenka_vi1

@lucia147852 nikto nám nic nedáva, domáce vajíčka kupujem za 2 eura 10 ks.

@lenka_vi1 Tak daj len skusmo vas trojdnovy jedalnicek, uplne strucne, ranajky, obed, vecera. Lebo kazdy den cerstve, lokalne a zdrave a 350€ teda ani nahodou nejde dokopy.

Autor, sme traja, plus babo v bruchu. Tisicka rachne ako nic.

lienka.7
6. jún 2025
@drahomirrra

@lenka_vi1 Tak daj len skusmo vas trojdnovy jedalnicek, uplne strucne, ranajky, obed, vecera. Lebo kazdy den cerstve, lokalne a zdrave a 350€ teda ani nahodou nejde dokopy.

Autor, sme traja, plus babo v bruchu. Tisicka rachne ako nic.

Ja sa vždy čudujem, že sa tieto debaty zvrhnu na hejtovanie tých, ktoré tu napisu, ze im stačí 400, či 500€. Ze je to NEMOŽNE, lebo tej a tej nestačí ani 800€ a teda aký odpad pomaly musia doma jest. Haló, vsak sa už tu niektoré naozaj prebudte. Ano, potraviny sú drahé, ale co do prdele jete každý deň hovädzie stejky a zeleninu každý deň? Tiež jahody ci co tu bolo spomínané ze stoji 6€ pol kila? To tiež musíte mať každý deň? Vsak si kúpim pre chuť a dám si. Ci na posedenie zje každý člen kilo každý deň?
Nehovoriac o tom, ako sa celkovo potravinami plytva (už sa tu teším na odpovede typu to MY NEEEE).
Tiež tie, co tu vypisuje ze varíte každý den teplé jedlo na večeru. Tak potom co mate na obed? Lebo ja keď si dám komplet obed v praci, doma absolútne nenusim mat zase teplé jedlo. A najmä mäso. Ci špagety, granatir alebo palacinky ci neviem co je snáď nejeditelny odpad?
@drahomirrra je to vždy iba o tom, koľko peňazí mas k dispozícii. O nicom inom. Moja švagriná je schopná rozflakat aj 2000€. Lebo po prvé "na to ma" a po druhé, je presvedčená, že kúpiť mäso v akcií za 7,99€ kilo je odpad, musí dať v Yeme za to isté 30€ za kilo. A o tom, čo je čerstvé, lokálne a zdravé je tiež diskutabilné.

natalka13
6. jún 2025
@lenka_vi1

@lenka_vi1 ved namnuz prezrad kde kupujes lacne ryby z volneho lovu, maso jogurty....zeleninu od lokalnych pestovatelocatelov za par centov.
Pises omacky a nic k tomu.