icon

Koľko peňazí považujete za nadpriemerný príjem?

17. jan 2026

Čo je v dnešnej dobe podľa vás považované za nadpriemerný príjem? V jednej dnešnej diskusií ma zarazilo, že niekto pomenoval 900€ v čistom za "skoro minimálku". To je cca 1160€ v hrubom, čo je plat ktorý kopa firiem ponúka napr. na administratívnych pozíciách bez špeciálnej kvalifikácie, rovnako ako na iných miestach. Priemerná mzda v 3. štvrťroku dosiahla 1580€, čo je 1190€ v čistom. To ozaj všetci zarábate nadpriemerne a vaši muži nosia domov 2000 a viac? Je možnosť anonymne diskutovať, tak by ma to skutočne zaujímalo. Lebo mám pocit že buď niekto zavádza, alebo sa tu zrovna zišli všetci vyššie zarábajúci.

zuzubb007
18. jan 2026

Nadpriemer v BB je určite už pri 1500, plno predavaciek aj administratív, štátna správa zarába do 1000 eur, keby zarobím 2000 tak som na dovolenke minimálne 3 x do roka

anonym_8105db
18. jan 2026

Mna by zaujimali pracovne pozicie, na ktorych pracujete, ti ktori zarabate viac ako 2400 v cistom

crazy_cat_lady
18. jan 2026

Programator, lekar, manazer ...

petamich
18. jan 2026
@anonym_8105db

Mna by zaujimali pracovne pozicie, na ktorych pracujete, ti ktori zarabate viac ako 2400 v cistom

@anonym_8105db napisem kludne neanonymne, oficialny nazov mojej pozicie je key account director / senior manager, pracujem v IT firme a moj manzel, ktory je kolega je napr. solution architect (v nasej oblasti, ak si seniornejsi clovek, nie je az taka utopia takyto plat mat)

lianka123
18. jan 2026
@anonym_8105db

@anonym_8105db IT, projektovy manazer, 75percentny uvazok, 2800 v cistom

bomba36
18. jan 2026

Každá závidíte vysoké platy, že aj vy by ste chceli, ale to že ten človek študoval, vzdelával sa, ovláda jazyky a ten plat si tiež nezaslúžil hneď, to už nevidíte alebo vidieť nechcete. Chápem, nie každý má na to hlavu a predpoklady, ale netreba ostatných ktorí sa majú lepšie za to urážať. Vidno že mentalita tohto národa sa od socializmu ďaleko neposunula.

anonym_5b5586
18. jan 2026
@bomba36

Každá závidíte vysoké platy, že aj vy by ste chceli, ale to že ten človek študoval, vzdelával sa, ovláda jazyky a ten plat si tiež nezaslúžil hneď, to už nevidíte alebo vidieť nechcete. Chápem, nie každý má na to hlavu a predpoklady, ale netreba ostatných ktorí sa majú lepšie za to urážať. Vidno že mentalita tohto národa sa od socializmu ďaleko neposunula.

@bomba36 lebo sa vzdy porovnavaju,on ma to a toto aj ja chcem.Ale nic neurobia,ak im aj clovek napise,nech si najde lepsie platenu pracu tak same negovania,ako to nejde ako sa neda,lebo same vyhovorky.
Ak je clovek spokojny sam zo sebou a zivotom,ide to ruka v rukave s dalsimi pozitivnymi situaciami aj napr.s tou pracou a vyssou mzdou.

iveta7677
18. jan 2026
@anonym_dedff8

nadpriem je 3000 +
mm má okolo 1800 v čistom, robí v automob. robotníka.
ja opatrovat.

@anonym_dedff8 prosím vás a kde majú také platy vo výrobe? Aký kraj?

anonym_5f83c3
18. jan 2026
@bomba36

@bomba36 praveze ja mam pocit, ze vyssie platy maju praveze profesie, kde to vzdelanie az nejako extra netreba. Mam VS, pre mna cudzi jazyk je beznym jazykom, robim odbornu pracu a teda plat no nic moc ani na rakuske pomery...

kp7333
18. jan 2026
@anonym_5f83c3

@bomba36 praveze ja mam pocit, ze vyssie platy maju praveze profesie, kde to vzdelanie az nejako extra netreba. Mam VS, pre mna cudzi jazyk je beznym jazykom, robim odbornu pracu a teda plat no nic moc ani na rakuske pomery...

@anonym_5f83c3 ano, najvacsie prijmy maju casto podnikatelia/zivnostnici a mnohi ich ani nepriznavaju, lebo robia na cash bez faktury. Taky remeselnik, co preraba byty kludne zarobi aj 10 tisic za mesiac v cistom.

anonym_298e43
18. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_c2460c S tým krajom máš asi pravdu. Na BA ceny bývania 1900 naozaj nie je možné brať ako nadpriemer, zatiaľ čo v iných oblastiach by sa s takým platom žilo asi o dosť ľahšie.

@anonym_autor žilo ľahšie ?😂 Vážne ? Nájom v BB sa pohybuje od 600€+ za 1,5izbak . Potraviny sú všade rovnako a aj energie a áno 1900€ je taký priemer že z neho vyzijes ale nie je to nič moc

wiwewa1995
18. jan 2026
@bomba36

@bomba36 vyššie platy nemajú VS tie časy už dávno skončili . Maliar, stolár , elektrikár to sú profesie čo na to majú a tam treba šikovnosť a nie VS . Koľko s VS robí McDonald's

anonym_298e43
18. jan 2026
@zuzubb007

Nadpriemer v BB je určite už pri 1500, plno predavaciek aj administratív, štátna správa zarába do 1000 eur, keby zarobím 2000 tak som na dovolenke minimálne 3 x do roka

@zuzubb007 takže obyčajná fabrika v okrese BB je nadpriemer? Keď zarobia 1800+

zuzubb007
18. jan 2026
@anonym_298e43

@zuzubb007 takže obyčajná fabrika v okrese BB je nadpriemer? Keď zarobia 1800+

@anonym_298e43 áno presne tak, nepoznám veľmi ľudí čo tu zarobia nad 1500, pokým nepodnikajú alebo podobne

anonym_8105db
18. jan 2026
@petamich

@anonym_8105db napisem kludne neanonymne, oficialny nazov mojej pozicie je key account director / senior manager, pracujem v IT firme a moj manzel, ktory je kolega je napr. solution architect (v nasej oblasti, ak si seniornejsi clovek, nie je az taka utopia takyto plat mat)

@petamich nemyslela som to ironicky, naozaj ma to zaujima. V IT na seniorskej pozicii v Ba vo financiach taky plat viem, ze nie je nezvycajny. Ale nie kazdy je v BA a na narocnejsej IT pozicii.

okm221
18. jan 2026

2.5-3k v čistom pre mňa, keby tak obaja zarabame niet o čom. Ale stačilo by aj keby jeden tak a druhy menej

petamich
18. jan 2026
@anonym_8105db

@petamich nemyslela som to ironicky, naozaj ma to zaujima. V IT na seniorskej pozicii v Ba vo financiach taky plat viem, ze nie je nezvycajny. Ale nie kazdy je v BA a na narocnejsej IT pozicii.

@anonym_8105db ano uplne suhlasim, nie je to nemozne mat lepsi plat aj na Slovensku ale zaroven to urcite nie je standard 🤷‍♀️

bomba36
18. jan 2026
@wiwewa1995

@bomba36 vyššie platy nemajú VS tie časy už dávno skončili . Maliar, stolár , elektrikár to sú profesie čo na to majú a tam treba šikovnosť a nie VS . Koľko s VS robí McDonald's

@wiwewa1995 prečítaj si ešte raz môj príspevok a povedz mi, kde tam vidíš VŠ?
Štúdium predsa môže znamenať aj štúdium odbornej školy. Ďalšia čo vidí len to, čo chce vidieť a nevie kriticky rozmýšľať.

anonym_8105db
18. jan 2026
@anonym_298e43

@anonym_autor žilo ľahšie ?😂 Vážne ? Nájom v BB sa pohybuje od 600€+ za 1,5izbak . Potraviny sú všade rovnako a aj energie a áno 1900€ je taký priemer že z neho vyzijes ale nie je to nič moc

@anonym_298e43 ale sluzby su predpokladam v BB o nieco lacnejsie. Restauracie? Sukromne zdravotnictvo, skolky?

anonym_5a924b
18. jan 2026
@anonym_8105db

@anonym_8105db keď som pracovala 8 hodin denne / manikerka/ tak som vedela natiahnuť aj 3000 eur. Ziak stalo ma to zdravie a musela som to zredukovať na polovicu . A to pisem v cistom.

anonym_0847b3
18. jan 2026

@anonym_autor Ja tiez neviem, kde sa tak super zaraba, za mna ak ma niekto tych 2500, je uz nadpriemer, ja mam o dost menej, muz ma nieco pod ten moj nadpriemer. Co pozeravam profesiu, tak tam veru malokde ponuknu viac ako 1500€.. co je taky za mna priemerny plat.

anonym_b0dc3a
18. jan 2026

Juh Slovenska - ja som momentálne RD, muž má okolo 1200 + daňový bonus na dieťa a plus si ešte vie privyrobiť mesačne okolo 600 eur. Inak nikto koho poznám tu nemá viac ako tých 1300-1400. Švagor máva okolo 1600 jediný, ale on robí 6 dní v týždni a len nočné, takže na to, koľko robí, tak má brutálne málo. Ale zasa čo máme rodinu v okrese BA, tak ona má viac ako 2500 a on okolo 2000. Záleží asi naozaj aj od kraju.
Ja by som bola spokojná, keby manžel má tých 1500 v prvej práci a nemusí riešiť privyrábanie si. Ale zas na druhú stranu, ťažko tu nájde lepšiu robotu, aj čo sa náplne práce týka, aj pracovného času, ale aj platu. Cez 4 roky bol zaseknutý na 1050, potom asi 9 mesiacov popri práci hľadal druhu prácu, kde by mal aspoň týchto 1200.

anonym_c2460c
18. jan 2026
@bomba36

@bomba36 a potom sú to odvetvia ako školstvo, veda a výskum (pracujem na VŠ), kde sa človek celoživotne vzdeláva, jazyky sú nevyhnutnosť, často je očakávaná skúsenosť zo zahraničia a platy tomu žiaľ vôbec neodpovedajú, človek si sám musí nahánať projekty a granty... nezávidím nikomu vysoký plat, ale je mi ľúto, že nie všetky povolania sú adekvátne ohodnotené

misanthropicdann
18. jan 2026

@anonym_autor osobne všetci v mojom okolo zarábajú nadpriemerne (ak berieme priemer SR).
Na druhú stranu pomaly tretina z nich zarába podpriemerne na Bratislavu..kedze tu je priemer okolo 1900.

anonym_5f83c3
18. jan 2026
@kp7333

@anonym_5f83c3 ano, najvacsie prijmy maju casto podnikatelia/zivnostnici a mnohi ich ani nepriznavaju, lebo robia na cash bez faktury. Taky remeselnik, co preraba byty kludne zarobi aj 10 tisic za mesiac v cistom.

@kp7333 ano, pozname. A potom pride uraz alebo dochodok a vtedy sa spamataju... a nadavaju, ze cely zivot robil a nic...

anonym_5b5586
18. jan 2026
@anonym_5f83c3

@kp7333 ano, pozname. A potom pride uraz alebo dochodok a vtedy sa spamataju... a nadavaju, ze cely zivot robil a nic...

@anonym_5f83c3 ani tu pn nedostane,nieto sa este k tomu pripoistit,aby vcase pn bolo este lepsie a zilo sa normalne.

anonym_914984
18. jan 2026
@anonym_autor

@anonym_04b74a Ja 1900€ v čistom a doteraz som to považovala za nadpriemer, ale evidentne sa v tejto krajine máme lepšie ako si myslíme, a toto je vlastne len taký obyčajný priemer 😃

@anonym_autor Podľa mňa sa v našej krajine nemáme až tak dobre. Väčšina ľudí zarába podpriemerne a doslova ruky do úst. To, že ten priemer vytvárajú aj platy poslancov a podobných ešte neznamená, že to je skutočný priemer. V mojom okrese sa normalne zarába okolo 1000 € v hrubom.

anonym_a1cfd4
18. jan 2026

@anonym_autor dievčatá kedysi moj prijem 600eur a môj muž 1300 dnes moj 1600 a chlap 2500 v čistom a to uz su pekne peniažky....segra zarába 3500eur a stale ma malo takže toto ťažká otázka pre každého je veľa nieco ine

anonym_233631
18. jan 2026

Pre mňa viac ako 5000 € mesačne … boli časy, čo bolo 800 € hrubého pár rokov dozadu, dnes aj 8000 netto…

matusformanek
18. jan 2026

@anonym_autor za napriemer povazujem tak 1800,1900e v hrubom a viac. Ja som štatny zamestnanec