icon

Koľko platíte hypotéku?

alenamihal
15. jún 2022

Kolko platite hypo a na ako dlho ?? MY mame 590 eur na 30 r. ( uz len 25 haha ) Ja uz rozmyslam ako sa jej rychlo zbavit,aby som nemusela cely dochodok tlacit do hypo..a to len mam par rokov za sebou a dlhy maraton pred 🙂

jana_eyre_2
15. jún 2022

@alenamihal veru o 10r bude situácia úplne ina, snáď lepšia.. inak dá sa vám splácať mimoriadnymi splátkami? My keď máme nejaké peniaze navyše, tak dáme mimoriadnu splátku a aj tým trocha skracujeme.. ale tak tiež rátam s tým že hypo bude snami ešte dlho 😅

qetka
15. jún 2022

@alenamihal zatial v pohode, vzdy sa da nieco predat, ked bude zle. Nehnutelnosti maju ovela vacsiu hodnotu, ako za ktoru sme ich kupili, prenajimat sa mozu tiez. A teda setrime si na predcasne splatenie.

rachelkk
15. jún 2022

420 na 27 rokov

ruza123
15. jún 2022

@stvura 400tis, urok 0.85 zatial

oliva276
15. jún 2022

Len poznámka - minulý týždeň bol v Guardiane príbeh Brita, ktorý 14 rokov splácal svoj domček - až kým sa nedostal do finančných ťažkostí a splácať musel prestať. Banka domček exekvovala, "za babku" ho vydražila a pôvodný majiteľ má ešte doplatiť 30000 libier. Skončil na ulici, za posledné peniaze si kúpil starý karavan a býva v ňom.

Nezabudnite si pri poistkách k hypotéke dostatočne ošetriť prípadnú neschopnosť splácania (avšak i tak je veľmi otázne, aké prípady poisťovňa bude v konečnom dôsledku akceptovať a ktoré zamietne.)

vevapeto
15. jún 2022

@alenamihal aj tak, ceny nehnuteľnosti pred 5 rokmi neboli tak vysoke. My mame splátku 380€, zbaviť sa toho chcem o 10 r., sporím vo fondoch, uvidim aká bude situácia v tej dobe, lebo teraz sa to všetko prepadá.

cyberk
15. jún 2022

620e na 30 rokov .. uz len 25 vlastne 😂 ale ideme refinancovat tak som zvedava o kolko sa znizi

alenamihal
autor
15. jún 2022

@oliva276 zila som v uk dlhe roky a tam bolo vela takych pripadov...na margo poistky,ano mame taku poistku ak by nahodou k niecomu takemu doslu fujjjj 🙂

vero96
15. jún 2022

1025€ na 30r. ..dom v mestskej časti BA

stvura
Odpoveď bola odstránená
rikarika
15. jún 2022

@oliva276 keby sme zili cely zivot s tym co vsetko zle sa moze stat, co bude ak bude a co ak nebude....no nic moc nastavenie do zivota...my sme za 17 rokov splatili 2 hypoteky....momentalne bez hypo ale stale premyslam nad niecim ďalsim....

oliva276
15. jún 2022

Môžeme to brať tak, že nepríjemné veci sa dejú len iným ľuďom, nie nám.

greta2017
15. jún 2022

640 na 30r😄😄😄 ide ma z toho dzignut ale co uz...

diamond007
15. jún 2022

@ruza123 keby niečo tak vy nepredate nič, banka preda 🙂 a môže ísť dooost pod cenu.

ruza123
15. jún 2022

@diamond007 Prosim?A preco by mi to mala predavat banka?Podla tejto logiky by sa vsetky nehnutelnosti na nete museli predavat bez zalozneho prava..

anickaaa6aaa
15. jún 2022

My 130e na 30r (uz len 22r.)

bambulka814
15. jún 2022

Hypo má podľa finančných analytikov tvoriť ideálne 15, ale Max 20 percent čistého príjmu domácnosti. To je ideálny stav, keď hypotéku domácnosť ani necíti. Vtedy ju nemá význam splácať mimoriadnymi splátkami, ani nič podobné, pretože inflácia ju znižuje tak, či tak. Čas hrá prirodzene v prospech zadlzeneho. Radšej peniaze navyše investovať opäť inde.

bambulka814
15. jún 2022

Samozrejme, ešte dopĺňam, že toto pravidlo platí pri úrokoch 1-2 percentá. Vtedy úrok stále nedobieha infláciu. Ak sa náhle dvihnú na 5-6 percent (čo je možné), a fixácia skončí, určite má význam znížiť si dlžnú sumu mimoriadnou splátkou.

elizita
15. jún 2022

@alenamihal nenahanaj so splacanim, za 10rokov to bude polovicna hodnota.. ak mate peniaze bokom, skor ich preinvestujte a nesplacajte predcasne uver...

beata_k
15. jún 2022

@ruza123 V Cechach uz je urokova sadzba 5%. Cochvila sa uroky zmenia aj u nas.
Pokial mas hypo, tak tvoju nehnutelnost "vlastni" banka. A ano, preda ho za babku a tebe nemusi ostat nic.

sabinka022
15. jún 2022

@alenamihal My prave riesime byt a teda mesacne 1700e na 30r. Ale sme v CR, kde su aj nehnutelnosti drahsie a urok je niekde uplne inde ako na Slovensku.

rikarika
15. jún 2022

@beata_k o toto banky nemaju zaujem, lebo keby cisto teoreticky takto skoncilo 100% poskytnutych hypotek, tak by banka nic nezarobila. Preto nastavuju podmienky tak aby boli ludia schopni splacat uver a pokial mozno z pohladu banky po celu dobu splacania. Vzdy nejake percento ludi sa v zivote tak dovrza, ze to neda....vacsina splati normal.

cubo2
15. jún 2022

Prave naopak, pri inflacii su na tej "stastnej" strane ludia, ktori si nabrali dlhy (hypoteky). Inflacia znizuje realnu hodnotu dlhu - 100 tisic v roku 2017 malo ovela vacsiu hodnotu ako 100 000 dnes (a o 5 rokov), ale ciselna hodnota dlhu ostava rovnaka.

Prave naopak, ludia co si "skreckuju" hotovost na ucte / vo vankusi mozu teraz nahlas plakat - za usetrene peniaze si dnes mozu kupit ovela menej ako pred rokom (dvoma, tromi).

Kto si pred par rokmi nabral dlhy a zafixoval urok na 10 rokov na dobrej hodnote, ten z toho vyjde najlepsie.

loginexistuje
15. jún 2022

dnes fixujeme hypo (refinanc) na 15 rokov splatka 600 eur urok 0,99% na 8 rokov fix s tym ze mimoriadnymi splatkami ho splatime za tych 8 rokov

hyposplatka je 12% cistych prijmov

vevapeto
15. jún 2022

@cubo2 veľký súhlas

bambulka814
15. jún 2022

@loginexistuje inak to sú ozaj skvelé podmienky, aká je to banka? Nám sa podarilo v minute dvanástej vo februári, pár dní pred vojnou (tušila som, aká príde inflácia a že úroky sa zvýšia) fixnut vo VÚB na 8 rokov úrok 1,2 a hneď potom začal rapídne rásť. Otázka ale je, že ak ECB zvýši svoj úrok, resp viem, že už zvýšila na 1,25 (doteraz tuším bola 0), či nedvihnu plošne všetky, aj už fixnute úvery.

Nevie niekto? To by zásadne menilo situáciu.

beata_k
15. jún 2022

@rikarika Ano, nemaju o to zaujem. Ale ked uz predavaju, tak isto nie za trhovu cenu. Potom ludom ostava len zvysok.
Co tu tak citam, tak take palky na 30 rokov. Ludia podla mna budu banovat. Brali hypo za vyborne uroky, ale tie casy su prec.

evica17
15. jún 2022

@ruza123 no len aby taký dráhy dom chcel niekto kúpiť a mal za čo. Zas si nerob veľké nádeje. Jeden predáva dom a chatky, pekne všetko,veľa do toho vrazil. Pred 5 tímu rokmi za 500 000 eur. A dnes je na 300 000 eurách a aj tak to nik nechce. Takže môžeš predávať aj za 600 000 ale to tonik nekúpi

evica17
15. jún 2022

@bambulka814 no čo mi vravela finančná poradkyňa,môže sa to stať, že aj fixnuth úrok ti vedia dvihnúť žiaľ.len to musí byť fakt zlá situácia,

ruza123
15. jún 2022

@beata_k banka pristupi k predaju len ak sa nesplaca hypo predsa, ci?Kedze mame samozrejme rezervu, tak za tie cca 2 roky by sme hadam dom predali. Ja verim, ze nikto nie je tak hlupy zobrat si hypo 1300 eur bez zadnych vratok a ked pridu zle casy tak z mesiaca na mesiac prestanu platit. My mame samozrejme aj plan B.