Koľko stoja mesačné nákupy potravín pre dvoch?
Ahojte, budeme sa sťahovať. Chcela som sa len tak popýtať, koľko môže vyjsť nákup potravín na mesiac pre dvoch dospelých ľudí ? Jeme všetko normálne, mäso atď. Je to len cca odhadom, nemám vôbec prehľad o tom koľko by to mohlo stáť. Ďakujem.
Akoze taky vysluch ako u Sherlocka 😀 Ale k veci, z pol kg brav.masa viem spravit francuzsku polievku a omacku na spagety a to pre 4roch. K ostatnemu sa nejdem vyjadrovat,lebo my prejeme fakt dost penazi a aj tak ma pocit, ze syn by obcas zjedol aj mna.Ale ked mam cas, viem pekne kuzlit celkom zdravo a nie velmi draho. Ale ak cas nemam, tak ta strava stoji ovela viac...
@kristiii nie, ľudia naozaj nechcú pochopiť ze nevyriešia obedy za 30€ mesačne, aj keby si varia, lebo je to blbosť 🤷♀️
@bonboniera ale ona písala za seba, nie za "ľudí". Tak ako ďalšia pani písala zrejme za seba a nie za ľudí, že denné menu v reštike pre jedného stojí 6-10 eur. Lebo ja som napríklad na denné menu v živote nebola, do restiky idem, keď mám na niečo chuť (nie na menu), alebo si dám obed za 70c alebo si ( úplne že najčastejšie, tak 95 %), doma navarim.
Cca 550/590 eur , kupujeme hlavne kuracie , vela ovocia a zeleniny a mliecneho.
@kristiii ja to beriem tak ze keď sa tu človek niečo opýta, tak očakáva odpoved od priemerných ľudí (ak vyslovene nešpecifikuje) co chapem ze je pre každého niečo iné, ale ak sa pýtam na stravovanie pre dvoch (pochopila som muž a žena, možno som nepochopila správne), tak skúsenosť ženy ktorá urobí z jedného kuracieho prsa šesť jedál (pre seba ženu a dve deti) a ešte ostane psovi a ma obedy za 30€ ktoré do sumy nezaratala, tak prepáč ale taká skúsenosť je pre mňa absolútne zbytočná a ma výpovednú hodnotu nula. Ale tak to som ja 🙂
@kristiii vidis a toto je napr.aj moje oblubene jedlo - sampinony. Jedno balenie mam ako plnohodnotny obed na 2 x pre seba. Da sa varit lacno a samozrejme tiez niekedy varim aj drahsie jedla.
@lindusss2016 cozeee , nechápem ako? Len mlieko mesacne do kávy..jogurty , maso , žuvačky,orechy to by mi nevyslo vobec
@lindusss2016 podla tvojho ypoctu a stravovania ked sa budeme drzat vsetci na SK,to potom bude sveta zit a nebudeme sa stazovat ani na Ficove zvysovanie. Dam ti 100€ a prid ma to naucit jeden mesiac. Fakt pekna rozpravka….
@bonboniera tak ale v tom prípade by si mala pripomienkovať aj @yanabella, keďže priemerný Slovák sa nestravuje denne na menuckach.
@lindusss2016 to od začiatku vztiahla na seba, nie všeobecne, netvrdila, že každý by to zvládol takto (ani ja nie, ja papám viac 😁). Jej príspevok:
" ja nejem natrete chleby, nejem vobec pecivo a keby si mam varit len sama pre seba, cize 1 dospely clovek, tak by som sa odstravovala urcite za menej ako 100€. Mozno by som sa zmestila do 50-60€. Nie je to o natretych chleboch, ja jem zdravo a vyzivne, je to skor o mnozstvach a prezierani sa. Keby chcem prejest 200€ mesacne, musela by som sa ladovat od rana do vecera."
Na to som ja reagovala
@kristiii u nas v praci vacsina chodi na menucka BA jedalen menu stoji 6,40€ to mas pri 20 dnov mesiaci 128€ a prispevok zamestnavatela je okolo 140 € na mesiac
takze to je tiez caste nie kazdy nosi krabicky a zohrieva a tak
@lindusss2016 ľuďom sa nechce plánovať, rozmýšľať. Idú do obchodov, berú na čo majú chuť (nevyčítam, aj ja to zvyknem robiť 😜, ale keď sa mi chce prelistovať tie blbé letáky či pozrieť, kde sú samozbery..ešte keby sa mi tak chcelo piecť..), tak viem minút na týždenný jedálniček o dosť menej. Ale tak možno na ďalší rok sa donútim
Tyzdenny nakup pre 2 dospelych ludi 70-110€. Ano, su v tom zaratane aj cistiace prostriedky, drogeria, ale zase nie za 50€, iba to co sa minie a treba dokupit. Obcas si doprajeme aj zakusok, aj sladke, chipsy. Maso mame 1-2x do mesiaca (divina/zajac) od svokra polovnika. Zelenina sezonna - paradajky, redkovka a uhorky zo zahonov na dvore. To nam urobi tak 15-25€ tyzdenne v lete, v zime vsetko kupujeme. Pod 300€ mesacne by sme sa dostali len velmi tazko. A to mame obaja obedy v praci, ja si obcas v ramci setrenia nosim varene, 1-2 x tyzdenne, kedze dat denne za obedove menu 6,50€ mi pride dost.
@lindusss2016 vy máte 1 ks kur.prsa ty+2 deti?
Stále mi to nevychádza
@brynn uz ti odpovedala ina baba, ktora kurata chova. Je to normalna vaha domaceho zdraveho kuriatka. 3-3,5 kg kupujem na objednavku.
@mamina7070 veď toto, u vás v práci v BA. Bola som pripomienkovana, že sa máme baviť o priemerných Slovakoch, nie o Bratislavčanoch
@marcellka32 ano mame, cudujem sa aj ja tomu, ked uvarim 1 ks a este z neho ostalo na veceru. Malrho musim nutit, aby zjedol aspon kusocek, mala maso lubi a ja zjem minimum. Ale tolko nam to naozaj vychadza. Zvykla som varit z 1,5 prsia a kopec som vyhodila.
@lindusss2016 Ale si treba uvedomit,ze bezne zje 1 kuracie prso 1 osoba a nie,ze 1 delit 3 ludom a potom sa chvalit ako usetrim🙈 A navyse varis len cez vikendy. No to sa potom setri. Len tak ma inak zaujima,ked hovoris,ze pecies/varis zdravo,aku muku pouzivas? Lebo taka pohankova/ovsena/mandlova/spaldova celozrnna nestoja par centov. A cim sladis? Taky cakankovy sirup 4-5e/250ml, xylitol tiez,datlovy prasok 3e - 250g, med cca 10e....Spaldove cestoviny 2-3e /500g...Je ale mozne,ze ked ty zjes 10 cestovin,deti po 5, tak sa zmestite aj do 60e mesacne,ale tazko sa tomu veri,ked kvaskovy maly chleba stoji takmer 4e.
@nyusika v pohode, ľudia často čítajú v rýchlosti, aj mne sa stáva. Ja absolútne nereagujem na to, či sa lindus stravuje zdravo, ale na to, že ona sa svojim príspevkom snažila poukázať na množstvo, ktoré ľudia zjedia. Aj ja keď vidím, čo do seba niekedy dokáže jeden človek natlačiť naraz, ja by som to mala na celý deň. Príklad. Niekto tu spomínal 3 prsia pre seba a dieťa na dva dni, mne s mamou stačia 2. Celé prso nezjem napríklad nikdy, vždy ho porcujem na menšie kúsky, aj keď robím rezne alebo mäso v paci. Niekomu ho ale treba (napríklad môj puberťák). Preto som sa snažila poukázať na to, že lindus písala vyslovene za seba a svoju situáciu.
@kristiii ale to pouzivatelk Lyndus pisala ,ze v pracovnr dni jedava v praci , cize bud jedalen alebo restauracia v priemere 20 dni do mesiaca, kde ju keden obed stoji 1.5eur. Keby sme mali vsetci dotovane obedy za euro tak jasne ze by sme minuli menej. Ale ona pise ,ze ak bu mala minut za 200eur tak by sa musela prezierqt a potom sa ukaze ze ma obedy dotovane. Ak by si mala vaetko kupovat a platit v plnej sume tak by inak hovorila. A neskor zasa tvrdi ze za posledny mesiac minula na stravu 300€, aj za deti ale pochybujem ze skolkar prejedol za ranajky a vecere bez obeda cez 100-200eur. Takze skor len nema prehlad vo svojich vydavkoch.
@kristiii ale je rozdiel z tých dvoch pŕs spraviť soté so šampiňónmi a kus-kusom...a pripraviť ich ako dva kuracie steaky s čerstvou zeleninou.
Mne stačí sto gramov toho steaku plus nejaké uhorka, paradajka, rukola, pór...
Mužovi nestačí sto gramovy, pokiaľ k tomu nemá aj nejaký ryžu, napríklad.
@lindusss2016 no tak ono je rozdiel variť pre malé deti čo nechcú jesť a pre 2 teenagerov, ktorí športujú a hlavne veľa jedia a sú štíhli...tiež ich volám deti
@yanabella veď práve, že ona písala, že sa stravuje v práci, čiže má obedy dotované (v porovnaní s našou firmou ešte drahé). Ona nikde nespomínala priemerného Slováka. Ja napríklad fakt nemám naštudované, koľko slovákov má dotované obedy či stravenky a v akej sume a koľko nie.
@nyusika ale veď presne to sa snažím aj za ňu vysvetliť...že ona písala za seba, nie za potreby nejakého jej potencionálneho chlapa. Ja som sa len snažila vysvetliť ako to ona asi myslela. Úprimne je mi to jedno, ja mám doma puberťáka, aj keby prejem 20 evri miniem minimálne 300, ak nechcem, aby zjedol mňa 🤣

@lindusss2016 nerieš, ľudia proste nechcú pochopiť. Napíšu, že jedno menu stojí 6-10 eur. Ale kto sa tak stravuje každý deň? Určite nie priemerný Slovák. Ja som minule spravila kuracie prsia-(mozno 3 eurá) na šampiňónoch (79 c), jednej cibuli (netuším koľko), k tomu ani nie pol balenia kuskusu (nech 60-70 c) a najedli sme sa aj s mamou dva dni, čiže 4 porcie za 5-6, nech nezerem 7 eur. Samozrejme, varím aj drahšie jedla, toto ma napadlo ako čerstvý príklad, na druhej strane by som sa mohla prestavovať v práci za 70 c alebo sa najesť vonku za tých 10 e, to robím ale tak raz za mesiac.