icon

Koľko vám ostane peňazí po zaplatení všetkých výdavkov?

baaambulkaa
10. jún 2016

Baby chcem sa Vás opýtať...som na MD, tá mi končí v septembri...vždy som mala dobrý príjem a taktiež aj materskú mám najvyššiu, preto zatiaľ všetky výdavky - hypotéka, energie, náklady na internet, tv..platíme s manželom na polovicu - má približne rovnaký príjem....čo sa týka stravy, to si nedelíme, kto ide do obchodu, kúpi...niečo si odkladám a stále mi ostane celkom pekná suma pre seba, keď si chcem niečo kúpiť ja, resp. teraz hlavne pre malého...avšak už teraz sa desím tej sumy 203e...samozrejme bude musieť ťahať manžel, ale maminky, ako sa to dá, celý mesiac prežiť s takou sumou? :( poraďte mi nejaké tipy, ako si to celé rozpočítať...a neodsúďte ma hlavne :D

elise
10. jún 2016

@janickacrazy da sa velmi skromne.

tonka1977
Autor odpoveď zmazal
bluka2
10. jún 2016

@sam2 Haha! Aj ja medzi riadkami priznavam, ze s druhym, ak mi bude dopriate, chcem ostat doma dlhsie, ale urcite nie tak, ze si budem pytat vreckove od chlapa (vid temy ako sa musia doprosovat o eura a ako ich buzeruju, ze vela minaju a tak). Tak prajem krasny piatok, moj oblubeny den v tyzdni 😀

andrea1010
10. jún 2016

no ja ti poviem tak, ani v zlom sne si nechcem predstaviť, že keď mi skončí materská, tak budem doma za 203e, to teda určite nie, ak bude maličký zdravý, samozrejme, že on bude na prvom mieste, tak sa mienim vrátiť do práce, ja si proste neviem predstaviť, že by som si mala pýtať peniaze od chlapa, svokru mám doma, nepracuje, takže tých 200 e dám radšej jej a ja budem pracovať, už len pre seba, veď mi prepne doma, vidím tie matky po troch rokoch a viac doma a poviem Vám, po tom určite netúžim, teším sa, že budem mama, ale to neznamená, že mám prestať byť nezávislou ženou

andrea1010
10. jún 2016

@mima595 no podľa mňa to nie je nastavené správne, pretože na SR máme nejaký nezmyselný strop pri materskej a vraj aj PN ( PN som nebola, takže neviem), no mne za 9 rokov brali dane z mojej hrubej mzdy a nie zo stropu, takže na mne slušne zarobili, keďže mi nemusia vyplatiť materskú na akú mám nárok, nie je to féééééééééééééééér 😒

sam2
10. jún 2016

@andrea1010 ono je to viac menej o tom ako si to zena zariadi v hlave. Ja som doma uz skoro 3 roky ale nemyslim si ze mi preplo 😂 (No dobre, priznavam trosku ano 😂😂😂) ale ako som spominal. Pracujem z domu lebo byt zavisla nie je pre mna. Proste to ze som sa stala matkou neznamena ze som prestala byt zenou a clovekom a na to mnoho zien-matiek zabuda a preto sa mnohokrat dostavaju do takeho divneho stadia 😂😂😂 A z inak inteligentnych a krasnych zien sa mnohokrat stanu zivotom a detmi ubite bytosti. A to len preto ze na seba zabuduju 😊

katrin21
10. jún 2016

no, toho sa desim aj ja, ako sa bude zit s takej sumy.. tiez som zarabala celkom dobre a matersku mam tiez celkom dobru... ale bude to des.. tiez nemame spolocne ucty, kazdy mame svoj, ale urcite vydavky platime spolu, alebo teda ja som tahala skor nakupy , jedlo a partner naklady na dom a byvanie.... teraz to bude o hubu.... ale inak sa neda... skor do prace nepojdem, lebo som tesne pred MD aj o pracu prisla, navyse chcem si MD uzit, do prace sa este nachodime.....
ale budeme sa musiet poriadne uskromnit .. neviem si to vobec predstavit, lebo tiez sme boli zvyknutí na nejaky aky taky standard a to sme nerozhadzovali.... nuz, ale hold, inak sa neda... zvykneme si hadam.... a samozrejme, vsetko bude musiet tahat partner , materska bude len na nejake doplnkove vydavky, aby som nebola uplne bez penazi, ked narychlo nieco potrebujem kupit + mam este dceru z prveho manzelstva, takze aj na nu musim mysliet...

andrea1010
10. jún 2016

@sam2 áno, ja takú možnosť mať nebudem, buď sa vrátim normálne na plný úväzok alebo vôbec, ale radšej v práci, ako doma bez peňazí a chlap s vyťahanými rukami príde na dva dni v mesiaci domov, no čo je toto za život, určite máš super, že môžeš pracovať z domu, predsa len nejaké rozptýlenie, vždy je možnosť, nevravím, že je ľahké odísť od drobca do práce, ale proste v dnešnej dobe sa inak nedá a ja svoju prácu milujem 🙂 a áno, súhlasím, žena je presne taká dôležitá, ako aj chlap a dieťatko 🙂

sam2
10. jún 2016

@andrea1010 ano s tou pracou to rozumiem. Viem ze nie vzdy sa to da 😊

bianca
10. jún 2016

@baaambulkaa bolo obdobie ked nam zostavalo 54 € .... tazko ,ale dalo sa.V zivote sme si s muzom nedelili vydavky a to ani v dobe ked sme este neboli zosobaseny.Jeden ucet,dve karty

marcelatje
10. jún 2016

@bluka2 @sam2 v minulosti bol tlak na zeny/ dievcata aby sa vydavali a rodili mlade. Nevydata zena po 25ke uz bola starou dievkou. V sucasnosti sa postavenie zien dost zlepsilo tym ze maju moznost si rodinu naplanovat tak aby sa nestali na muzovi zavislou. Nejde o ziadnu extremnu emancipaciu no z mnohych diskusii tu vidno ze muzi to zneuzivaju a tlacia zeny do polohy nesvojpravnej putky co sa musi doprosovat za kazdy cent. No stat sa moze hocico ine. Muz moze odist alebo nedajboze zomriet. Stastie praje pripravenym. Casto tu citam ako sa mamicky stazuju na vysku RP. Ano je pravda ze na vyzitie je to zalostne malo. Ja to vsak beriem ako bonus pretoze si nemyslim ze stat je povinny zivit moje deti alebo im nedajboze zabezpecovat nejaky standard. Za dalsie Slovensko ako jedna z mala krajin Europy umoznuje zene zostat doma s dietatom tri roky. Nie je to vhodne pre kazdu zenu ale moznost je to uzasna. Nie je to povinnost a zena moze ist do prace podla vlastneho uvazenia kludne skor a napriek tomu jej RP zostava co je tiez super. Vzhladom na vyssie uvedene preto celkom nechapem ak situacia mamicku na materskej prekvapi pretoze s trochou planovania sa na materstvo da pripravit aj z tejto strany. Chapem ak sa niekomu dieta pritrafi neplanovane tam uz vela priestoru na pripravy nie je. No inak si myslim ze kazdy si moze vybrat.

marcelatje
10. jún 2016

@bianca obdivujem ta.

marcelatje
10. jún 2016

@katrin21 tak toto mi prosim vysvetli. Ak niekto napise ze zarabal celkom dobre a odrazu sa desi RP. To dnes uz nie je v mode setrit? Skutocne ma to zaujima najma v situacii ked ludia planuju dieta a teda vedia ze zena nebude chodit do prace. Chapem ak niekto zarobi malo tak asi neusetri ale z celkom dobreho platu by sa dalo nie?

kacenkablazniva
10. jún 2016

@sam2 Co pracujes,aku pracu z domu?Ak to nie je tajne.

sam2
10. jún 2016

@marcelatje jasne suhlasim. Ale treba brat do uvahy ze v tomto co sa tyka vratenia sa skor do prace je to u nas este v plienkach. Zamestnavatelia proste matkam nevychadzaju v ustrety tak ako v zahranici. Takze neviem kto to tu spominal, ale treba uplne prekopat tento komunisticky system (aj ked mne viac menej zatial vyhovuje 😂😂😂😂😁) a zamestnavatelia by mali byt otvorenejsi voci matkam. Kym v zahranici su radi ze sa im pracovna sila co najskor vrati a teda matky maju vela privilegii (ci uz moznost home office, skrateny uvazok, jasle/skolku priamo u zamestnavatela...) tu je trend matku po skonceni ochrannej doby prepustit lebo uz nie je taka "flexibilna". Takze myslim ze mnoho zien by sa rado vratilo skor do prace, ale u nas je to bohuzial problem. Ale nastastie sa tu uz zacina otacat. Takze protesty matiek by nemali byt zamerane na zvysenie RP ale na zmenu systemu a vyzadovat zmenu myslenia samotnych zamestnavatelov (pre mna zatial utopia, aj ked uz su prve lastovicky)

sam2
10. jún 2016

@kacenkablazniva uctovnictvo 😊

petra7777
10. jún 2016

@bluka2 A nechceš si rovno do práce vziať aj dieťa? Ja teda moc nerozumiem tým "prestávkam" na kojenie v práci....To ako prídeš do práce o siedmej....o ôsmej odídeš na hodinu domov nakojiť.....potom sa vrátiš na dve hodiny.....potom zase odídeš nakojiť a tak až do večera? Zamestnávateľ si ťa bude držať zubami-nechtami.....zamestnanec roka 😀

bluka2
10. jún 2016

@marcelatje Suhlasim ale dodavam, ze to nie je az take lahke, lebo mat dieta nie je iba cisto vec rozumu, ale aj srdca, aj pudov, ktore sa nepozeraju na to, ako to prave vyzera na ucte. Proste nejake zakladne podmienky musia byt rozumom osetrene (cim viac tym lepsie) ale zasa cakat, kym bude idealna suma zabezpecenia povedzme na 3 roky, auto, potom chce clovek, ze vyplatime este tu hypoteku, ... a clovek sa mozno k tomu dietatu ci druhemu alebo tretiemu ani nedostane

marcelatje
10. jún 2016

@sam2 ano je pravda ze pracovnych miest napriklad na ciastocny uvazok je malo. Tu by bolo dobre pridat. Ja mam zasa moznost homeoffice ale radsej vypadnem do kancelarie 😀

ceresnovci
10. jún 2016

Vyriesit to spolocnou kasou a nedelit sa moje tvoje.. ste manzelia.. s babom.. tu nieje ziadne delenie.. vsetko je vase spolocne.

bluka2
10. jún 2016

@petra7777 Ano, zamestnavatel (stale ten isty) si ma drzi, lebo ked som otehotnela, predlzil mi a dal mi lepsiu zmluvu (mala som na dobu urcitu s casom vyprsania pocas tehotenstva), dohodli sme sa, ze sa vratim, ked bude mat mala 7 mesiacov. A predstav si, nikdy ani raz nemala UM a kojim ju stale. Dieta si do roboty nenosim, iba vynimocne a to vtedy ona presne vie, ze ma byt ticho ako 5 penazi. Domov to nemam daleko a nosili mi ju na kojenie... zvladla som uz aj 2 sluzobky (1 dnove do zahraincia). Co ty na to? Pripustas moznost, ze nejakemu zamestnavatelovi ide skor o to, aku robotu clovek odvedie?

nika2212
10. jún 2016

Ahoj my sme štyria ja nerobim mám dve deti 5r a 1r a musíme vždy vyžit po vyplatení všetkého z cca 230eur je to ťažké no dá sa to zvládnuť........ Máme vela dlhou a najom platime 400eur a na stravu nám zostáva celkovo tá suma ktorú som písala vyššie.. Stoho riešim aj plienky-dorgeriu a tie potraviny.

marcelatje
10. jún 2016

@bluka2 idealne to nebude nikdy lebo kto ma vela chce vzdy viac 😀 nehovorim o nejakom luxuse ale o stave kedy mozem v klude prezit cely mesiac bez toho aby som musela pozerat ci mam z coho zaplatit bezne platby alebo sondovat co je kde v akcii (a to nemyslim v zlom) a so stiahnutym zvieracom cakat ci mi rodicak pride dnes ked nutne porebujem nieco zaplatit alebo az zajtra. Jednoducho mat tolko kolko potrebujem na normalne prezitie (suma je relativna niekomu dtaci aj RP inemu je 2000 malo)

bluka2
10. jún 2016

@sam2 Inak povedz ako to robis, ze Ti vyhovuje homeoffice. Aj ja mozem, ale tu sa nejako nedonutim, ked vidim tie hracky a vsetko mozne, proste mi to skor ide, ked aj kolegov vidim robit, tlaciaren pocujem vydavat zvuky a tak...takze v podstate skoro vzdy robim z kancelarie

alicka850
10. jún 2016

@mima4 mas pravdu, mne by to nerobilo problem potiahnut financne partnera v tazkom obdobi, len mi to proste nie je prijemne byt v situacii, ked sa podielam financne menej na chode domacnosti. Ale to je asi len moj problem ☺

sam2
10. jún 2016

@bluka2 da sa to, len sa treba k tomu dokopat trosku. Su lahsie dni a dni kedy sa mi straaaaasne nechce. Robim bud ked maly spi (teraz to je vacsinou vecer, kedze poobede zevraj nema cas spat ked je vonku tak krasne 😂😂) alebo ked mi ho zoberie priatel. Ale nemam taky klasicky home office kedze ucto uz nerobim priamo pre zamestnavatela mojho oficialneho. Ale to je jedno, urobit sa to musi 😁 Frmol mam inac iba vzdy okolo danoveho. Vzdy si poviem ze zacnem kontrolu a sumarizovanie uz vo februari ale prd. Vzdy sa dokopem az v polke marca 😂😂😂😂.
Takze ono tl chce naozaj pevnu volu... Ale ja som clovek velmi akcny no zaroven pohodlny. Takze home office je pre mna to prave orechove. Mam klud, nikto mi nedycha na krk atd atd. Robim tak 2-3x do tyzdna cca po 2-3 hodi 😊

kubkovamama
10. jún 2016

Ako tak čítam.. asi vám závidím baby. 🙂 Ja som ešte len v polke tehotenstva, k tomu na marodke čo je nejakých 260+ prídavok na prvého syna. Školu, net, telefón, nájom sa strháva z mojho účtu. Zostane mi viete čo na potraviny, kozmetiku. Oblečenie nekupujem, jedine v sekáči a pre syna mi pomáhajú rodičia obaja na dôchodku. Hypotéka 100 ide z partnerovho účtu + potraviny atď, ako na koho vyjde. Mne partner nedá ani cent. povie, veď sa mám dobre, čo by som chcela. Neviem, ako zvládnem utiahnuť dve deti z materskej. Keď treba niečo väčsie, zložíme sa alebo dá na to on.. ale to je tak raz do roka. Nebolo by lepšie mať spoločný účet? Lenže neviem čo partner.. ako ste presvedčili chlapa na spoločné hospodárenie?

sam2
10. jún 2016

@kubkovamama my spolocny ucet nemame. Ja osobne by som to ani nechcela. A ako ho donutit? Fu, ja som nikoho do nicoho nenutila. Ano, zo zaciatku ked sa maly narodil to nebolo ruzove. Ale sadli sme si, normalne sa porozpravali a bolo. A to ostatne vyplinulo zo situacie. Neviem si popravde predstavit zeby som ho mala nutit ist na nakup. Ale chlapi su niekedy spomaleny. Staci sa fakt otvorene porozpravat. Lebo im inac nedopne 😂

sam2
10. jún 2016

Jezis ja ked po sebe citam tak si tam nechadzam tolko hrubiek 😂😂😂🙈🙈🙈🙈 boze, u mna je toto ta dan za 3 roky lenosenia. Musim si davat vacsi pozor 😂

nika2212
10. jún 2016

@kubkovamama Ja som ho niako nepresviečala vybavila som účet ktorý je namna ale slúži pre nás oboch dala som mu kartu dalo sa vybavit dve karty k účtu a ked sa zamestnal tak som mu dala čislo účtu toho môjho.... A bez problemov ho dal v praci a na ten mi chodi aj rodičak aj jeho vyplata.... On mal predtym sam účet. Ale nepýtala som sa ho či chce mat spoločny len som to tak vybavila bez otazok a nič nemusel ani robit jeho meno tam nefiguruje v banke takže nikam ani nemusel chodit..