icon

Krádežou sme prišli o 1100 eur

snazilka_bio_mamka
15. jún 2021

Ahojte. Rozhodla som sa napisať, co sa vcera stalo, ako varovanie. Moja sestra sa vratila z Madarska domov, v HU má jeden účet u Sberbanky, kde ma našporené peniaze, okolo 7 - 8000 eur. Vcera ked prišla domov z prace, drzala telefon, bola strašne nervozna, triasli sa jej ruky, nevedela mi povedať v rychlosti co sa deje, len to, ze jej idu preč peniaze z účtu a uz prišla o vyše 1200 eur. Bola na linke s niekym so Sberbanku, ktory jej hovoril, čo má robiť. Na našom starom notebooku sme sa prihlasili horko tažko, a stale nam hovoril, ze musime najsť taku položku, ze navyšenie limitu, ze ta ma 2 platby, jednu okolo 300 e a druhu okolo 400 e a nevedia ju zablokovať, ani kartu, lebo limit tie platby nenecha prejsť a tym padom ich nevedia bloknuť, rozpraval maďarsky a sice rozumiem aj rozpravam ale moc nechapem takym odborným vyrazom. Hladali sme hodinu tu položku, sestra s nim uz kričala, plakala, ze ona ziadnu taku položku nevidi, proste cele to bolo chaoticke, nevedela som ju ukludniť, nevedela som sa s chlapikom rozpravať, nepocula som ani slovo. kazdych 5 minut jej chodila sms odkial mu diktovala kódy. Az po pol hodine, kym pan so sberbanku pracoval s technikmi mi povedala, čo sa stalo. V praci jej zavolali z maďarska z OTP banky, kde nie je klientom, ze vidia, ze na jej učte sa chysta väčši prevod penazi na meno Nagy Ludmila a ze oni toto meno poznaju, uz je na nu podané viacero trestnych oznamení a ze ju prepoja s jej bankou, na čo ju prepojili so Sberbankou a odvtedy riešili. Ževraj sa jej niekto nabural do učtu, pan nas ukludnoval, ze kym sme na linke, nic sa nemoze stať. Číslo bolo od Sberbanky,ale linka nam vela krat padla a potom uz volal z ineho čisla. Trvalo to velmi dlho, sestra uz len sedela, plakala a diktovala kódy, stale hovoril, ze uz to bude. Ja som zavolala svojmu kamaratovi, ktory pracuje ako IT technik a povedal, ze je to velmi jednoduche, zavolame do banky a banka zablokuje kartu aj učet. Vratila som sa k sestre, akurat po 3 hodinach ukoncili hovor, s tym, ze sa mu nepodarilo navyšiť limit lebo ho ma uz vyčerpany a nevie bloknuť takto tie platby a kartu. Ked zlozila, okamzite ma napadlo zavolať do OTP banky, odkial prišli na tu platbu ked ona nie je ani klientkou. OTP banka nam oznamila, že jej dnes nikto nevolal od nej a ked sa v tom hovore nahodou spomenulo meno Nagy Ludmila, tak mu je velmi luto ale stali sme sa obeťou podvodu, krádeže. Následne sme nerozpravali samozrejme ani so Sberbankou. Okamzite sme zavolali do sberbanky, blokli sestre kartu a učet. Boli tam desiatky pokusov o vstup na jej učet, nakoniec jej chodili uz toho pana smsky od Medicover centrum, ze je objednana k lekarovi a pod tym čislo, čo uz ani nenadiktovala, lebo uz kričala po nom čo to ma znamenať, preco jej dosla taka sms, ze ta nieje od sberbanky. Suma sumarum, keby mi sestra povie, ze vobec nevolala do zakaznickeho centra ale prepojili ju, tak by ma mozno osvietilo, ale proste v tom strese, v tom chaose a počas toho celeho manipulovania čo s nami ten debil stvaral sme nevedeli rozmyslať i ked sestra sa ho vela krat pytala s placom uz , či naozaj hovori so sberbankou a stale nam hovoril pan, ze on je Nagy Áron, a s kolegami pracuju na heckerskom utoku ktory prave prebieha a ze samozrejme ze je so Sberbanku, odkial by bol, veď aj hovor je nahravaný. Takze, cely pribeh skoncil s tým, ze učet jej pani zablokovala, dobre nas zdrbala PRÁVOM, že banka si taketo udaje nepyta NIKDY. Len jednu vec neviem pochopiť, ona tam má okolo 1100 eur ktore si uz previedli a nevedia uz bloknut alebo zrušiť platbu, co nechapem, kedze aj ked tuto na SVK posielam peniaze, tak tie sa prevedu až po 24 hodinach, vcera tento prevod sa udial okolo 16:15 ked jej zavolali, vlastne tam boli 3 alebo 4 prevody ale dokopy tych 1100 eur. Volali sme hned vecer na policiu, odkazali nas na polic. stanicu, nech tam kludne ideme a podanem trestne oznamenie, žial tam nam nevedeli pomocť, povedali, ze tam je hlavnym akterom, ktory by nam vedel pomocť banka Sberbank a ked oni nie su ochotni stopnuť platbu ktoru nerealizovala ona a ktora ma ist do Ukrajiny nejakmu Nikolajs Zaicevsovi, tak oni s tym moc nevedia co spraviť, hlavne ked je to zahranična banka. Tak nam poradili podať trestne oznamenie v Madarsku, lenze tam teraz nema sestra moznost vycestovať. Budeme volať zachvilu do Sberbanky a riešiť stopnutie tej 1100 eurovej platby do Ukrajiny, neviem pochopiť, preco to nechcu stopnuť. Uz som rozmyslala, ze v tomto pripade by mala podať trestne oznamenie na banku. Ako čerešnička na torte, pán "Nagy Áron" zo "Sberbanky" jej este volal 00:01 v noci, samozrejme ked jej uz nabehol novy limit, ze ci to uz mozu doriešiť nech tie platby vie blonku. Vtedy mu sestra oznamila, ze bude trestne stihany, na to sa jej spytal, že "a za čo?" a na to jej bachol telefon. Ludia, ja si naozaj uvedomujem ako sme naivne, ako sme naleteli, ake sme sproste, ako si to zasluzime a podobne veci, tymto ma ani netrapte. Proste nas zmanipuloval, sestra je psychicky trocha labilnejsia, je po cerstvom rozvode, opustila krajinu kde zila 15 rokov a posledne 2 mesiace sa pristahovala domov a teraz zacala v novej praci, a celkovo je pychicky zničena a proste ako chaosila a plakala a klepala sa diktovala kody, zastresovala som aj ja, aj ked som sa rozpravala s tym chlapikom, znel velmi velmi presvedcivo, mal to nacvicene a v nie malom mnozstve na nas hadzal psychologicke tahy. Ďakujem kazdemu kto sa dočítal až konca a k by ste mali nejaky napad, ako riesiť tuto kradez a ako dostat naspat tie peniaze, popripade ako dosiahnut aby pachatela vypatrali, budem velmi vdacna za kazdu radu, odpoved.

Strana
z2
danulicek
15. jún 2021

Ahoj, ja som sa v tom trochu stratila, ale pochopila som, ze ste naleteli podvodnikom. V tomto pripade jediny napad - trestne oznamenie. Chapem, ze to je stresujuca situacia, ale asi by pomohlo, ak by aspon isiel s vami riesit situaciu niekto, kto si zachova chladnu hlavu. Ak platba odisla, uz ju nestopnete. Ale urcite vam v banke povedia viac.

martina1201
15. jún 2021

@snazilka_bio_mamka prepáč ale keď sa pán volal Nagy Aron a platba mala ísť na Ľudmilu Nagy tak by mi už vtedy blikala kontrolka. Nehovoriac o Tom, že sms kódy si nikdy banky nepýtajú. A bloknut platby ide len ak sa nedá zrýchlena platba. A možno pri zahraničných platbách tiež nejde bloknut platba. To už neviem. Ešte skúste požiadať banku o vrátenie peňazí späť ak to ide pri zahraničných platbách.

a_adamcova
15. jún 2021

Veľmi ma mrzí čo sa stalo, a úplne rozumiem, že ste sa nechali "oklamať". Ono to takýto podvodníci majú dobre nacvičené, a tak vás dostanú do pasce, že ani neviete ako. Ten čo nezažil nepochopí. Tiež som to už zažila a predtým som tvrdila, keď som také počula, že aké blbé, že sa nechali oklamať. A nakoniec prišlo aj na mňa. Síce v oveľa oveľa menšej sume našťastie. V podstate som počula aj ja o tom, že platba sa za určitých okolností dá stopnúť, ale osobne som to ešte neriešila, takže neviem aké podmienky tam sú, a už vôbec nie čo sa týka zahraničnej platby. V tomto prípade, naozaj riešiť trestné oznámenie, ale bude sa to ťahať dlho, na to sa pripravte, a nie je isté, že peniaze sa vrátia :/ Poprípade skúsiť podať reklamáciu do banky, alebo niečo také. Čítala som to minule v jednom príspevku, že to je možné, že banka má nejaké poistenie či čo, a to im to kryje. Toto by som sa popýtala nejakého lepšieho znalca.

daridari11
15. jún 2021

Ja som sa tiež stratila v tom príbehu, ale každopádne, podvodov je čím ďalej tým viac a spoliehať, že mne sa to nemôže stať ma veľmi neupokojuje. Ja mám už niekoľko rokov nastavený limit, v korunách to bolo 10 tis a teraz je to 330e na výber z bankomatov.
Ak viem, že budem potrebovať väčšiu sumu, tak vyberám viac dní alebo vyberiem na pobočke hotovosť. Mám v okolí asi dvoch ľudí, ktorým peniaze z účtov zmizli, cca okolo 500e v oboch prípadoch, ale banky im to vrátili. Tam išlo o skopírovanie karty pri nejakom výbere. To je ďalšia vec, snažím sa používať bankomaty v obchodných centrách, kde je menšie riziko, že tam namontovali kamery. Na ulici bankomaty nevyužívam.

luccija
15. jún 2021

Tieto podvody sa robia....nedavno v Telerano rozpravali, ze hackeri sa naburaju do vsetkeho a, ked mas napriklad v mobile ulozene cislo Tatrabanka oni Ti zavolaju z tak ulozeneho cisla a vobec to Tatrabanka nie je a stratis ostrazitost a povies, zadas co nemas...
S najvacsou pravdepodobnostou, ak zadavala kody a pod peniaze uz nevyreklamuje.je to chaoticky napisane.....platbu uz nestopnete ona musi odist a potom reklamovat
Dala by som hned zablokovat kartu to vies sama cez IB ci linkou cez banku a vycestovat do Madarska spisat reklamaciu, policia...

prabinka
15. jún 2021

Prečítala som to moja viac krát ale hlavu a pätu mi to nejak nedáva. Ako stále sa v tom nejak strácam. Ale tak je strašné, ak je niekto takto schopný vykradnúť inému účet. My máme na bežnom účte málo peňazí práve kvôli takým to veciam

luccija
15. jún 2021

@prabinka ja som to pochopila tak, ze niekto ju nutil na NB navysit denny limit ten kto sa vydaval za pracovnika maď.banky bol hacker.Detto bol podvod telefonat s OTP banky ved tam nema .nic s nimi spolocne
Skratka vyuzili stres, naivitu...odisli jej peniaze z uctu bola v strese a robila co jej kazali.

lusyc
15. jún 2021

Mozno by som skúsila zavolat na infolinku narodnej banky Slovenska alebo obchodnu inspekciu, že ci ma pravo sberbanka neriešiť tieto neopravnene prevody. Alebo volať do sberbanky nadriadenému pracovnikovi. A trestné oznámenie samozrejme.

nafka0483
15. jún 2021

@snazilka_bio_mamka OMG, ani som to nedocitala!!! Zavolaju z OTP kde nie je klientkou a ona sa s nimi bavi?? Akoby asi mohli vidiet nieco na jej ucte, ked u nnich ucet nema? A ze ONI ju prepoja do Sberbanku?? 3 hodiny ste hovorili s podvodnikmi, diktovali im kody a vsetko aby vam vybielili ucet... toto sa NIKDY takto nerobi. Vzdy volas ty na infolinku banky a banka blokuje veci nie ze ta naviguju cez IB.

Ach jaj, mate strasne ponaucenie, ale vsetky udaje ste poskytli dobrovolne, ste "krasny" priklad ludi, co na toto naletia :( ach jaj

nafka0483
15. jún 2021

@snazilka_bio_mamka Ok, tak som to docitala teda a aj sa snazila z toho vymotat :( no ma sestra drahe ponaucenie :( :(

marcellka32
15. jún 2021

V dnešnej dobe podvodov už je fakt asi lepšie šetriť doma do vankúša alebo perinaka 🙂 ako to robí moja mama, nemá účet v banke (nechce), tým pádom ani kartu do bankomatu (má pocit, že nemá peniaze keby mala len kartu v ruke, už ju nedokážem presvedčiť), zas ale nie je doverciva (dala som jej školenie)

anjelicek26
15. jún 2021

Telefonovali ste s podvodnikmi a zadali im vsetko, co potrebuju. Boze dobry toto je rozum, neblikali vam kontrolky? V banke vsetko pomenit, limit dole, bloknut co sa da, vsetky hesla pomenit a trestne oznamenie za podvod.

snazilka_bio_mamka
autor
15. jún 2021

Je mi luto, ze sa chaoticky vyjadrujem, spala som 4 hodiny a uz som v praci... V hlbokej podstate, sme sa stali obeťou podvodu, podvodník sa vydával pod menom Nagy Áron so Sberbanky a chcel nám stopnúť heckerský útok, ktory figuroval pod menom Nagy Ludmila a ešte bohive aké dalsie mená. Možno preto pisem chaoticky, lebo to mal chaoticky priebeh.

snazilka_bio_mamka
autor
15. jún 2021

@anjelicek26 v prispevku som pisala, ze si uvedomujem, ze sme urobili blbosť, nepotrebuje to počuť ešte raz. Všetko je uz bloknute, učet, karta, nove hesla dostane az po prichode do HU, reklamacia je podana, podla vyjadrenia pani v banke, sa s tymi peniazmi môžeme rozlučiť.

anjelicek26
15. jún 2021

@snazilka_bio_mamka ked ste pozadavali kody, tak ano, bude to drahe ponaucenie. Podvod je to aj tak, treba ist na policiu, nielen reklamovat, ta suma je vysoka.

nafka0483
15. jún 2021

@snazilka_bio_mamka Vies, darmo podate na banku trestne oznamenie. Banka za nic nemoze. Vy ste plne spolupracovali s hackerom, dali mu vsetky udaje, potvrdzujuce kody. Cize vo svojej podstate tie platby ste autorizovali vy. Preto to banka nemoze len tak stopnut.

Predstav si, ze napr. urobis obchod v bazari - prevedies sumu predavajucej, ona ti vec odosle a ty vzapati zavolas do banky a povies, ze joooj to bol podvod, stopnite mi tu platbu. Banka nema odkial vediet ci je to pravda, nemoze len tak zrusit platbu, ktoru si ty zadala so vsetkymi nalezitostami, tak ako treba. Ako vyhodnoti, ze toto stopnut mam a ostatne platby nie, ze to si si len vymyslela a ze napr. len chces niekoo obabrat ty?

Stale vsade upozornuju ze kody nemas nikomu diktovat, nikomu neposkytovat citlive udaje - udaje z karty, z IB a pod. Banka taketo udaje tiez nikdy neziada. Cize za to co sa stane s heslom, kodom si plne zodpovedna. Ak ta niekto oklame a ty naletis, bohuzial je to tvoja chyba (a ano viem tvrdo a najma draho sa za nu plati). Ale banka za to nemoze.

snazilka_bio_mamka
autor
15. jún 2021

@nafka0483 ja si myslim, ze sa da stopnuť hociaka platba do 24 hodin a v tomto priade banka vie, ze ide o podvod, kedze sa vypisala rovno aj reklamacia na tu sumu.

petamich
15. jún 2021

@snazilka_bio_mamka zial toto je plne vasa zodpovednost aj ked chapem okolnosti a cely ten stres a pod. pani v banke opravnene tvrdi, ze banka s tym zial nic nezmoze a k tym platbam - ono to opticky vyzera, ze platba caka na spracovanie, ked ja ti ju poslem dnes a ty ju dostanes zajtra - ale nie je to pravda, platby su autorizovane online (ak nedas iny termin splatnosti, vtedy su v cakajucich na spracovanie) a online "opustaju" banku odosielatela, aby nasledujuci den v pripade SEPA platieb mohli byt pripisane v banke prijemcu (predstav si to, ze v noci idu cez nejake spracovatelske centrum), takze nie,
banka skutocne nema moznost taketo platby stopnut

takze zial nemas pravdu, standardne platby sa skutocne nevedia do 24 hodin stopnut ako pises

ivkazba
15. jún 2021

@lusyc NBS ani iný slovenský kontrolný úrad jej nepomôže, keďže ide o banku v Maďarsku.

ivkazba
15. jún 2021

@snazilka_bio_mamka je super, že si myslíš, že platby sa vedia len tak stopnúť. Ale nie, nedajú. Dá sa žiadať o vrátenie platby, ale tam banka zasiela prijímateľovi žiadosť aby peniaze vrátil. Čo zrejme prijímateľ nebude mať záujem v tomto prípade. Aj keď banka vie, že je niekto podvodník, tak nemá oprávnenie zobrať klientovi peniaze z účtu a vrátiť ich odosielateľovi. A ako píše nafka aj petamich, ide plne o zodpovednosť sestry. Nikdy, nikdy ťa jedna banka nebude prepájať na inú a nikdy žiadna banka nebude pýtať kódy. Čiže môžete podať reklamáciu (100% bude zamietnutá) a môžete podať trestné oznámenie. A zároveň odporúčam otvárať si účty v krajine, ktorej jazyk ovládam natoľko, že viem pracovať aj s odbornými výrazmi. Jazyková bariéra nie je dobrý kamoš.

nafka0483
15. jún 2021

@snazilka_bio_mamka No ty si mozes mysliet, ze sa da. To este neznamena, ze sa da. A ak by si vypisala reklamaciu na akukolvek inu platbu - ako banka vie, ze toto je naozaj a ze ine je vymysel? Nerozumies co sa ti snazim vysvetlit?

janai1
15. jún 2021

@snazilka_bio_mamka no a to teba nenapadlo, že banka nikdy nepýta žiadne sms kódy? Neskutočná sprostosť veru 👌Stále ma prekvapuje ako sa môže niekto na takúto somarinu chytiť

Platby sa nedaju stornovať, môžte podať trestné oznámenie, ale keďže ste im dobrovoľne diktovali kódy asi moc nepochodíte 🤦‍♀️

monika13monika
15. jún 2021

@snazilka_bio_mamka hrozná situácia,neviem si predstaviť seba ale určite by som tiež zazmatkovala.je ľahké súdiť druhých ale kým to človek nezažije a nieje v takej situácii ťažko sa dá povedať ako by reagoval.v daný moment a v danú chvíľu je všetko iné .to ovplyvňujú aj okolnosti.každopádne je mi ľúto,ako vas okradli a držím palce a dufam,že sa to vyrieši vo vás prospech.veľa stastia

lusyc
15. jún 2021

@ivkazba to je škoda. Bol to len nápad ako skúsiť vykorčuľovať z tohto nešťastného omylu. Človek by si myslel, že v EÚ banky medzi sebou komunikujú, hlavne keď majú pobočky po viacerých štátoch. A tiež som si myslela, že kým platba neprebehla, čo asi nie, keďže ide o medzištátnu platbu, tak by sa mala dať stopnúť. Veď aj číslo účtu si niekedy možno pomýliť. Ja viem, opatrnosti nikdy nie je dosť.

ivkazba
15. jún 2021

@lusyc nejde o žiadnu medzištátnu platbu, ide platbu v rámci štátu, len nie slovenského (autorka má účet v inej krajine). A každá banka má v každej krajine svoj samostatný právny status. A národné banky majú kompetencie iba vo svojej krajine. Tak ako aj polícia jednotlivých krajín má kompetencie iba vo svojej krajine. Inak napríklad ak kúpiš topánky v CCC v Maďarsku, tiež ich nemôžeš reklamovať v predajni v SR. Klasická a logická obchodná vec. EU s tým nemá nič.
A čo sa týka toho, že ak sa pomýliš a pošleš platbu na iné číslo účtu, to nie je problém, to sa stáva a takéto platby sa väčšinou vyriešia. Tu ide o podvod, kde autorka aktívne spolupracovala a podvodu na sebe žiaľ nerozvážnosťou a zrejme aj jazykovou bariérou pomohla.

maris5
15. jún 2021

Neviem ako vase banky, ale moja mi uz mesiac spajume do mailov, do sms, ze pozor na podvodne telefonaty. Taktiez ked otvorim IB vyskoci na mna,mze pozor na podvodne telefonaty.

Ak je ucet v madarskej banke musit podat TO v Madarsku a banka by mala zablokovat tieto platby. Drzim palce

lusyc
15. jún 2021

@ivkazba ja som pochopila, ze peniaze mali ísť z Madarska na Ukrajinu.
No, bohužiaľ, drahá skúsenosť.
Ale dobré sú takéto diskusie, človeku sa veľa vecí objasní, ako to naozaj je. Ďakujem.

saadve
15. jún 2021

Tvoj príspevok som si prečítala celý, aj pár rád pod ním. Je mi ľúto čo sa stalo tvojej sestre. Modrého koníka sem-tam prečíta len určitá skupina ľudí, ak chceš varovať a vystríhať občanov, oslov TV alebo nejaké noviny, aby nebolo viac takýchto nešťastníkov. Sestre želám, aby sa to vyriešilo k jej spokojnosti.

sashabb
15. jún 2021

Ja chápem, že v takýchto situáciách je človek v strese, ale navyšiť limit aby mohli blokovať účet? to akože ozaj? a zadávať kody? toto mi príde strašne primitívne.
A ešte taký detail, NIKTO ti nikdy nepovie do telefónu, že zrovna riešia heckerov. Veď to by banka/firma išla sama proti sebe.

pininka1
15. jún 2021

To iste sa stali tu na Slovensku mojej kamoske, telefonat v anglictine, tesne predtym kupovali novy notebook a ze su z google a nieco so zapojenim, robila vsetko co jej diktovali a ze to bude 10 eur, ona uz zacala aj diktovat udaje o karte, nastastie sa spamatala, zacali sa jej vyhrazat,ze jej vsetko zablokuju. Samozrejme nic sa nestalo a ked volala na policiu, tak ju vysmiali ze co dviha cudzim cislam. Treba si davat velky pozor.

snazilka_bio_mamka
autor
15. jún 2021

@ivkazba zlatino ten ucet nie je moj zacnem s tym, kedze zijem od narodenia na Slovensku a k tomu ovladam maďarsky a anglicky jazyk, nie je bariera ale vyhoda. moja sestra s nimi komunikuje, ktora zila v HU dlhe roky. treba citat s porozumenim. a dakujem za radu i ked s tou nevynechatelnou modrokoníkovskou aroganciou.

Strana
z2