Kto by mal zaplatiť nový kotol v dome?
Ahojte, som vlastničkou jedného staršieho domu. V tom dome ma doživotne právo bývania moja teta.
Ona tam byva roky, platí si energie. Ja platím poistky, revízie, dávam kosiť pozemok, dala som urobiť plot atď. Chodím tam veľmi zriedkavo, v budúcnosti tam neplánujem bývať. Možno na chatu by mi ostal.
Ja som mala v dome plynový kotol, teraz sa pokazil a opraviť sa nedá. Nový stojí cez 3000eur, na čo ja nemám financie a ani teta. Pôžičku si nechce zobrať naň a ja som na tom dosť finančné zle. Ja v dome nepotrebujem kúriť a neplánujem do neho investovať. Čo si myslíte, kto by mal po správnosti kúpiť novy kotol? Ja, ako vlastníčka, čo tam nebýva, alebo teta, ktorá užíva dom?
Ak sa nebude kúriť v dome kotlom, môže zamrznut voda v kúpeľni? Teta rozmýšľa, že bude kúriť elektrickými ohrievacmi v zime. Vďaka
Mali by ste ho kupit na polovicu... ona ho uziva a ty vlastnis... aspon to ani jednu z vas nebude az tak financne "boliet"... ale chapem, ty ten dom absolutne nepotrebujes, tebe moze byt jedno, ci je tam zima...
@beata_k dom nechcem predávať kvôli spomienkam z detstva. Beriem ho ako chatu
autorka kúp použitý ...https://dom.bazos.sk/inzerat/168845120/kotol-ar... kt. je funkčný .. nekupuj nový napr.
@anjelicek26 ona nechce dať ani polovicu. Kúpila si 2x ohrievac po 20e. Ťažká debata s nou.
No, ale ziskala si zadarmo nehnutelnost v urcitej hodnote. Jedina podmienka je nechat dostojne dozit jej obyvatela. Podla mna si ziskala viac nez 3000€. Z moralneho hladiska by som jej kotol kupila.
Varianta B je k tete pribrat este nejakeho druheho najomnika, ak je to mozne, dat kotol opravit a s najmu sa ta suma bude splacat...
Prečo by mala autorka platiť ako majiteľ? Ved teta tam býva a neplatí nájom, predpokladám, ze žiadna zmluva ohladom nájmu ani neexistuje. A ak môže dožiť v dome, musí sa postarať. Ak nemôže, skus jej navrhnúť inú možnosť, napr.socialne zariadenie. Tam by mala pokoj. Ja by som to nechala tak, nech si to teta rieši sama, vlastnou cestou, ak nemáš financie a nechceš do toho investovať. Určite by som na Tvojom mieste nič nekupovala.
Kotly sú aj lacnejšie. Napr.za 1200+robota. Ak netreba meniť aj radiátory. S ohrievačmi môže tak akurát vyhorieť.
@beata_k ja som ten dom kúpila pred rokmi aj s ťarchou bývania tety, nedostala som ho. Zaplatila som druhej maminej sestre, ktorá, ako jediná dostala tento dom.
Kupila si dom s takouto tarchou? 🙄🙄🙄 a naco, ak tam nechces byvat?
Ja by som aj tak kupila. Ty si majitelka domu a zaviazala si sa o dostojne dozitie. Preco by mala nieco kupovat do tvojho domu? Vies ono sa to bremeno nevola pre nic za nic. Ak to bude ako chata, tak ten kotol vyuzijes.
Tu na MK sa zenam vzdy radi ked byvaju s frajerom nekupovat ani zaves pokial nie su na LV. Ako vidim, maju na to dvojaky meter.
@zuzap33 kúpila som to lacnejšie a v tom čase som tam plánovala ísť bývať s rodinou. Ale plány sa zmenili a už máme svoje nové bývanie, ktoré musíme splácať a sme na tom s peniazmi len tak, tak na hrane.
Ale s tou tetou to ocividne teraz nie je ziadna vyhra. Akurat to nici, straca to hodnotu a bude to uz len horsie. Ako som uz pisala, poznam to z vlastnej skusenosti.
Ach autorka.Spomienkovy optimizmus je jedna vec,ale byť charita druhá.Ak do toho domu poriadne ani jedna ani druhá neinvestuje,tak akurát si zarábas na ešte väčšie výdavky o pár rokov.Ak sa staré domy prestanú poriadne vykurovať,tak začnú ťahať vlhkosť do stien od spodu.To môže byť prúser.Ak to nedajboh roztrhne vodovodné trubky tak si v riti dvakrát tak.A týmto štýlom,ak raz teta dožije tak tebe neostane žiadna chata,ale akurát tak budova hodná zrúcania.A vieš,čo stojí odpratať také sutinisko. Tisíce a tisíce €.
S touto kúpou a s tým,že je tam vecne bremeno si si akurát tak slučku na krk hodila
Všeobecne nechápem načo je niekomu dom v ktorom nebýva,nechce bývať,netečie mu z toho cash a len do neho vraža prachy.Toto bude veľmi drahy spomienkový optimizmus🤷🏻♀️
@beata_k lenže bremeno doživotného bývania neznamená, že teta tam má bývať a užívať dom zadarmo. Keby tam mala bývať a užívať dom zadarmo, tak je to na LV zapísané. Náš známy za života daroval svoj dom najstaršiemu synovi a neteri, ale tiez so zriadením vecného bremena, že jeho najmladší syn má doživotné bezplatné právo dožitia a užívania nehnutelnosti. Čiže on tam reálne celý život bude bývať zadarmo a keďže je o veľa mladší, ako majitelia domu, tak tí z toho domu reálne nič nemusia mať a len budú platiť náklady za dom. Autorka píše, že nema financie na kúpu nového kotla. Teta tam býva len za náklady, ktoré aú reálne jej. Opotrebáva a ničí ,,cudzí" majetok. Keďže neplatí nič navyše, tak by si ten kotol mala kúpiť ona.
@autorka vzhľadom k tomu, že ti v podstate neplati žiadny najom, paradoxne ty este platis poistky a réžiu by mala byť úhrada na nej. Neviem, ako je na tom finančné, pokial tie peniaze nema, určite by som jej pomohla. Ono mat právo doživotného bývania zase neznamená, že človek býva automaticky niekde "zadarmo"
Co keď sa napr.pokazi strecha? To bude iná položka.
Tie, co tu píšu, že si povinná to platit vylucne ty, som zvedavá, či by to tvrdili, aj keby mali najomnika v byte za náklady a platili opravu bytu oni zo svojho, lebo je ich... asi ťažko.
Urcite ty a urcite ten kotol kup, ak treba, na splatky. ved nekurenim sa ti nehnutelnost znehodnoti.... pripadne, ak teta nic neplati, mohla by sa na nom financne spolupodielat.
Kotol musí kúpiť majiteľ.
Nad kúrením elektrinou a el. prípravou TUV ani neuvažujte - stojí 3x viac.
Plynový kotol nemusí stáť 3000 - kúpte zánovný. Hlavne nech má vhodný výkonový rozsah.
Urcite by som kotol nekupila. Z potrubia stiahnut vodu, naliat nemrznucu zmes a potrubie sa neposkodi. nerozumiem tym radam, ze ty ako vlastnik to mas kupovat. ved ty to neuzivas a teta ti za uzivanie najomne neplati. do kotla by som neinvestovala ani cent. nech kuri elektrickymi ohrievacmi a nech si zaplati ten sialeny nedoplatok za elektrinu ona. teraz kupis kotol, o 3 roky sa pokazi nieco ine, tak kupis opat? teta bude zit este dalsich x rokov, to, co ty kupis, ona este "spotrebuje".
A toto som našla ohľadom ,,byvania zadarmo".
Vecné bremeno spočívajúce v práve dožitia v danej nehnuteľnosti oprávňuje toho, v koho prospech bolo toto vecné bremeno zriadené – oprávnený z vecného bremena, aby bezplatne užíval nehnuteľnosť zaťaženú vecným bremenom a na druhej strane zaväzuje vlastníka nehnuteľnosti – povinný z vecného bremena, aby strpel užívanie tejto nehnuteľnosti oprávneným z vecného bremena.
Keby som bola v takejto situaciii je určite by som žiadny kotol nekupila. Koľko má teta rokov ?
Na tvoju otazku, kto by mal investovat: hlavne ty, ako majitel.
Sorry ale ked sa ten dom 7 rokov predtym nepouzival, tak schatral sam. To ide neskutocne rychlo, ked sa domy, hlavne starsie, nepouzivaju. A tiez jej nemozes davat za zle, ked sa kotol pokazi. Ved snad donho nevrtala srobovakom.
Akoze chapem, ze situacia nie je dobra, ale nemozes za to vinit len tetu. A treba si uvedomit, ze vlastnit dom (ale cokolvek vlastne), vzdy stoji peniaze na udrzbu, aj ked sa tam nebyva.
Na kotol si pozicaj, a potom ked mas z coho, tak setri na buducu udrzbu domu. Alebo ho predaj, lebo ked tam nechces byvat, tak sa ti neoplati ho vlastnit a budes na nom tratit.
teta ti plati najomne? nie? treba zmenit... to ze niekto ma dozivotne pravo na nieco, neznamena ze to ma mat zadarmo. Z toho najmu, sa zbiera na opravy a udrzbu. Je to vacsi dom? musis vsetko platit TY aj ked ho uziva ona? NUZ treba izby prenajat dalsim.
Osobne, ak by som na to nemala, tak by som to nemala prakticky za co kupit a zasadla by rodinna rada, co s tym...
@lienka.7 K otazke o najomnikoch: ano, je uplne norlamne, ze kotol, okna, strechu, spolocne priestory opravuje majitel domu/bytu. Dokknca ked lrestane fungovat pracka/chaldnicka/cokolvek z vybavy bytu, tak majitel.
Preto nie je taka vyhra mat byty a prenajimat, a nie je take hrozne platit najom, ako si tu mnohi myslia.

Ja by som ho tam asi dala ale asi by som trvala na tom nech mi plati aspon 50 eur mesacne ja neviem 2 roky nech nieco z toho kotla zaplati aj ona