Kto u vás financuje domácnosť?

zabka88
6. dec 2011

caute baby, chcem vás poprosiť o názor, o radu, alebo Vaše skúsenosti. Som vydatá cca 2 mesiace a s mužom stále fungujeme finančne oddelene. Pred svadbou sme spolu žili vyše troch rokov , náklady na domácnosť sme si delili na polovicu, rovnako energie, všetko čo sme kúpili do bytíku, darčeky, proste všetko.. vtedy mi to vyhovovalo, som finančne samostatná a bola som hrdá že ma nemusí nikto živiť že sa viem postarať o seba sama, a vyhovovalo mi to aj kvôli rodinám, aspon mi nikto nebude nič vyčítať.. ale teraz v manželstve mám pocit že by to už malo byť inak.. hlavne sa bojím toho ako sa situácia zmení keď príde bábetko. Ako to bolo u vás, ako ste si vy nastavili financovanie v manželstve?

viera27
6. dec 2011

uz zo zakona mas v manzelstve spolocny majetok, spolocne peniaze. Obavas sa spravne. Je to velmi citliva tema, ale pokial to nenastavite, tak budes v casoch na materskej (kedy tvoj prijem rapidne klesne) vo velkej financnej nerovnovahe a ekonomicky uplne odkazana na manzela.
Nevravim ze nie su manzelstva, kde oddelena kasa funguje k spokojnosti oboch. Osobne vsak take nepoznam, len sprostredkovane od bab tuto z konika. Zato poznam viacero rodin, kde aj oddelena kasa sposobila obrovske problemy v manzelstve konciace rozvodom.

zabka88
autor
6. dec 2011

@viera27 ahoj, díky moc za odpoveď, ja práveže teoriu poznám (BSM a tak)a nemyslím že by manžel mal problém mal problém nás (keď príde bábo) finančne zaopatriť (psychicky je na to pripravený), skôr neviem ako si to nastaviť, máme dve účty, každému chodí na účet výplata, odchádzajú povinné platby, spojiť účty je prakticky nemožné (vyžadovalo by s to vstúpiť aj do zmlúv o hypotekárnych úveroch), vytvoriť jeden spoločný a posielať naň peniažky? alebo si vybavaviť kartičky navzájom k účtom? bojím sa aj toho pocitu " odkázanosti" ☹

viera27
6. dec 2011

@zabka88 zhrnte peniaze na jeden ucet a z toho fungujte na dvoch kartach. Druhy ponechajte ako "sporiaci"? To je len taky navrh. Na sporiaci nepotrebujete dve karty, staci tam pristup cez internet banking, aby sa v pripade potreby dalo posielat na ucet "bezny".
Inak len taky tip. My mame na jednom PC kryptovanu tabulku, v ktorej mm eviduje absolutne vsetky pristupy vsade. Vsetky poistky a ich cisla zmluv, pristupy na IB, PINy, vsetky ucty a sporenia, vsetky pristupy hoci aj na NAY kartu, SHELL kartu, hesla na mobily, Rodne cisla, cisla pasov a obcianskych no jednoducho vsetko co vyzaduje nejaky pristup, pripadne obsahuje identifikator. To z toho dovodu, ze aj ked by sa nedajboh jemu nieco stalo, tak presne viem kde mam siahnut a odkial zacat veci vybavovat. Nemusim sa hrabat po fascikloch a vytahovat zmluvy, zistovat pristupy k uctom ci sporeniam. Jednoducho otvorim a idem rad radom.

zabka88
autor
6. dec 2011

@viera27 super tip 🙂 to by sme mohli spraviť, nad tým zhrnutím sme rozmýšľali, bude to trošku zložité zrealizovať, zas jeden bude musieť prehlasiť všetky platby takže bude v nevyhode ☹

viera27
6. dec 2011

@zabka88 aaale prosim ta, vsak to len raz spravite a potom uz bude klud na stalo 😉 . Sa toho neboj, zas az take zlozite to nie je.
Inak vsak ani nemusis nic prehlasovat. Vsak na ucte, ktory sa bude "rusit" vsetko ponechaj tak ako je. Len ked pride vyplata, tak z neho preved vsetky peniaze cez IB na "hlavny ucet". POnechaj len peniaze na platby, ktore maju nastavene ze musia odchadzat z toho uctu. A kedze predpokladam ze sa jedna o pevne a pravidelne sumy, tak vies presne kolko tam mas ponechat. A postupne ich odstrihavajte, podla toho ako budete mat cas.

prosac
6. dec 2011

@zabka88 Ja by som to teraz ani veľmi neriešila, keď Vám to doteraz tak fungovalo. No ak by malo prísť do rodiny dieťatko samozrejme že sa žena spolieha na muža, že všetky výdaje či už na domácnosť alebo na dieťatko potiahne z väčšej časti on a jemu by to malo byť samozrejmé. Asi by bolo najlepšie sa o tom porozprávať s ním pekne otvorene o všetkom ako to budete riešiť keď príde dieťatko a nemyslím si že mať spoločný účet je nejaká výhra, podľa mňa to je zásah do akéhosi osobného súkromia ktoré každý vo vzťahu potrebuje.

zabka88
autor
6. dec 2011

@viera27 hej toto má logiku 🙂 dík, bojím sa toho trošku ale viem že musím ísť do toho teraz , lebo čím viac budeme čakať tým horšie si na to zvykneme , ja by som brala velmi zle keby mi manžel nejako vydeloval peniažky na život . babetko velmi chceme aj za cenu že vieme že sa zhorši fin. situácia ale určite to stojí za to 🙂 ešte raz díky moc

ivett1
6. dec 2011

@viera27 Ahoj, výborný tip s tou kryptovanou tabuľkou 🙂 ...my máme zatiaľ všetko v dvoch fascikloch... @zabka88 a tiež sme mali donedávna dva osobné účty v dvoch rôznych bankách, ale ako prišli deti, začalo sa viac sporiť...aj na poplatkoch, tak sme to tiež zhrnuli do jedného účtu, od ktorého máme karty...(a zostali sme v banke, kde nám ponúkli výhodnejšie podmienky... 🙂 ..)

zabka88
autor
6. dec 2011

@prosac ja viem, ale ako som písala @viera27 bojím sa že keď to nebudeme postupne riešiť už teraz , tak ked príde bábo tak to bude už úplne cudzie pre nás a predsa sme manželia nemali by sme mať divný pocit z toho že jeden dá na niečo viac financií, druhý zas prispeje k chodu domácnosti zas niečím iným, ja by som sa cítila strašne ponížená keby som si mala pýtať na niečo od manžela, my sme sa o tom už s mm rozprávali a berie to ako samozrejmosť ale bojím sa toho aká bude realita, niežeby som mu neverila ale reči sú reči a skutek.. chcem mať nejakú záruku že to fakt berie tak ako hovorí.. neviem, chápete ma?

zabka88
autor
6. dec 2011

@ivett1 ahoj a keď prišli detičky tak to bolo také prirodzené s tým účtom?my sme praveže v jednej banke a obaja dlhodobo.

viera27
6. dec 2011

@zabka88 je to tak. Vsetko je aj o tom, ze teraz ste na tom dobre aj po vztahovej stranke. Ale s prichodom dietatka mozu prist aj rozne krizove situacie vo vztahu, kym sa zosuladite. Alebo jednoducho pride stereotyp, problemy financne ci akekolvek ine a potom to bude tazsie riesit. Najjednoduchsie je pripravit sa na vsetko vopred a robit "nepopularne" opatrenia kym je situacia jasna a potom sa nemusis bat ani burky.

zabka88
autor
6. dec 2011

@viera27 presne takto to aj ja cítim, len muž sa nad tým akosi nezamýšľa, on to berie že to bude riešiť až príde bábo ja sa zas obávam mať bábo kým toto nebude poriešené...

bets
6. dec 2011

my sme spojili ucty, ked prislo prve dieta. nemalo zmysel koli materskej a rodic. prispevku udrziavat samostatny ucet a platit poplatky. nasledne sa otvaral dalsi ucet koli uveru. pricom na ten ucet prevadzam sumu potrebnu na splatku a vsetko riesime cez jeden spolocny ucet.
cez IB sa daju rychlo nastavit vsetky inkasa a prikazy, staci len ked si jeden z manzelov zahlasi u zamestnavatela zmenu uctu na vyplatu.
vydavky vediem ja a mam na to svoj subor, kedykolvek je k nahliadnutiu manzelovi. robim si priemery, analyzy, plany na dalsi rok a vdaka tomu sme mohli urobit vacsiu investiciu na byvanie s tym, ze sme si vedeli spravit presnu analyzu financovania (co na prvy pohlad nevychadzalo, ale nasledne cisla ma presvedcili, takze sme do toho mohli bez obav ist)

bets
6. dec 2011

my sme spojili ucty, ked prislo prve dieta. nemalo zmysel koli materskej a rodic. prispevku udrziavat samostatny ucet a platit bankove poplatky. nasledne sa otvaral dalsi ucet koli uveru. pricom na ten ucet prevadzam sumu potrebnu na splatku a vsetko riesime cez jeden spolocny ucet.
cez IB sa daju rychlo nastavit vsetky inkasa a prikazy, staci len ked si jeden z manzelov zahlasi u zamestnavatela zmenu uctu na vyplatu.
vydavky vediem ja a mam na to svoj subor, kedykolvek je k nahliadnutiu manzelovi. robim si priemery, analyzy, plany na dalsi rok a vdaka tomu sme mohli urobit vacsiu investiciu na byvanie s tym, ze sme si vedeli spravit presnu analyzu financovania (co na prvy pohlad nevychadzalo, ale nasledne cisla ma presvedcili, takze sme do toho mohli bez obav ist)

ivett1
6. dec 2011

@zabka88 asi áno, lebo dovtedy som sa nad tým nezamýšľala, že by sme mali mať jeden účet 😉 ...je dobré, že na to myslíš už teraz. 🙂 ...my sme boli obaja relatívne "nezávislí" finančne (no, až tak nezávislí sme zasa neboli, lebo kým sa nám narodili detičky, tak sme boli už dva roky manželia a predtým sme spolu štyri roky bývali...len, vtedy sme finančné záležitosti riešili skôr dohodou )...potom, keď budeš na materskej, je to naozaj tak, ako už písala viera27, že manžel, alebo partner bude mať vyšší príjem a v podstate bude tým hlavným prispievateľom do rodinného rozpočtu 🙂
ale, ak sa ti zdá, že by to bol zásah do tvojho súkromia, nemusíte mať spoločný účet...môžete fungovať na dvoch vlastných účtoch...ak by si mala pocit poníženia, keby si si musela pýtať peniaze od manžela, tak si to ešte premysli a daj tomu čas...(ja som si peniaze nepýtala 😀... vyberiem, alebo zaplatím kartou a keďže každý pohyb na účte je riešený oznamom cez sms, tak to zistí aj sám 😀....)
(na odľahčenie...len mám teraz niekedy problém utajiť svoju polohu v obchode, lebo tie správy ma hneď prezradia 😉 sú lepšie ako GPS 😅 )

zabka88
autor
6. dec 2011

@ivett1 dakujem za tvoju skúsenosť 🙂 my sme stále nezávislí aj keď už spolu bývame roky..ja by som jeden účet chcela ale je to problém kvôli hypotékam, každá ide z iného účtu a čísla účtov sú fixne uvedené v zmluvách, takže by sa museli robiť dodatky a proste byrokracia.. ten rozdiel ktorý nastane v našich príjmoch si uvedomujem až moc dobre preto sa aj nad tým takto zámyšlam a chcem to riešiť, s tým ponížením som to myslela tak, že by som ťažko pretrpela keby mi mal manžel vydelovať nejakú sumu každý meisac, takéto riešenie by som určite nechcela.. nad tými kartami k účtom som tiež rozmýšľala ale páčil sa mi aj ten nápad @viera27, že z jedného účtu urobiť sporiaci.. paradoxne ja už súkromie moc neriešim a i tak hovorím s mm o všetkom čo kupujem takže má predstavu koľko a na čo míňam , takže nemal by mať stým problém.. napriek všetkému to zatial stále zostáva v rovine slov.. zas neviem nakoľko mám tlačiť aby si zas mm nemyslel že idem po jeho peniazoch alebo inú sprostosť 😉

viera27
6. dec 2011

@zabka88 ale ved to vobec nejde o to, ze by si sa vrhala na jeho peniaze. A ked ta miluje tak urcite to pochopi, vsak to je uplne normalna vec ze sa v manzelstve aj peniaze riesia. Naozaj to skus cisto pragmaticky, ze sporit na dietatko atd atd. Podla mna pochopi, toboz ked ste len dva mesiace manzelia. Este je laska velika 😉

sisaha
6. dec 2011

@zabka88 ja som mala aj v prvom manzelstve oddelene ucty a v terajsom vztahu tiez. A neviem si to vynachvalit..Vsetko je o dohode. K muzovmu uctu som mala vyhotovenu dodatkovu kartu, takze som ho vyuzivala uplne v pohode. na moj mi chodil rodicovsky prispevok. Z jeho uctu sa platilo vsetko, z mojho nieco obcas, kedze vtedy som dostavala 2740,- Sk. Po navrateni do prace, ked som uz normalne zarabala sme to mali podelene. Z jeho uctu sa platila hypo, byt, inkasa, SIPO, elektrina, z mojho strava a leasing.. v terajsom vztahu, kedze nie sme manzelia to zas mame podelene tak, ze partner mi posiela na ucet sumu, ktora mi dorovnava moju vyplatu. A je vyriesene...Obe strany su spokojne

ivett1
6. dec 2011

@zabka88 ále... tlačiť môžeš 🙂 ...ak si teda vyberieš jednu z možností - jeden spoločný účet, alebo jeden sporiaci a jeden spoločný (a možno naozaj by toto bolo pre vás vhodnejšie, keďže máte hypotekárne úvery, lebo my sme našťastie hypotéku riešiť nemuseli...)... tak sa o tom porozprávajte...myslím, že mu vôbec nenapadne myšlienka, že "ideš po jeho peniazoch" 😀...(mal by mať radosť, že má doma takú predvídavú manželku 😉) ...veď už ste spolu dlho, tak obavy bokom a skúste hodiť o tom reč (to nič, že ste sa už na túto tému bavili...) ...v podstate, od uzatvorenia manželstva je všetko spoločné... 😉 (ako radosti, tak aj starosti...) ...

zabka88
autor
6. dec 2011

@viera27 si zlatučká 🙂 ty to chápeš, kiež by aj on pochopil 😉 skúsim to sním ešte prebrať, aj keď mám pocit že z nás dvoch len ja to mám potrebu riešiť ..
@sisaha oddelene účty majú aj svoje výhody🙂 ja nemám ani problém s tým aby sme mali dva účty a obaja vzájomne od nich kartičky a vstup cez IB.. aj to by mi stačilo pre akýsi pocit istoty..

sisaha
6. dec 2011

@zabka88 mozno si iba malujes certa na stenu...Neviem ako dlho ste manzelia, ked ta toto prinutilo zamysliet sa nad spolocnymi financiami. Postupne mozes muza pripravovat na to, ze raz ked budu deti to bude tahat sam...Nabuduce ked si vypyta polovicu na benzin, tak mu mozes s usmevom odvetit, že to kludne moze zaplatit zo svojho uctu, lebo peniaze na jeho ucte su aj tvojimi peniazmi a nech si zvyka na situaciu, ze raz budes bez penazi...Na oplatku ho mozes pozvat na kavu...Ja som sa nikdy nad takymto financovanim nezamyslala, my sme to tak nejak brali prirodzene. Ked si aj niekto na ucte nieco usetril a kupovali sme nieco do domacnosti, tak sa to platilo z toho uctu, kde bolo viac penazi... Najlepsie je, ak si tí dotycní dvaja uvedomia, ze vsetky peniaze patria do BSM. Cim skor, tym lepsie...a nebudete potom mat potrebu riesit "niekoho" peniaze na inom ucte..

zabka88
autor
6. dec 2011

@sisaha hm, možno máš pravdu, ale práve to že u nás toto nie je prirodzené a ani nebolo celé tri roky čo sme spolu bývali, a myslím že kým sa to prirodzené stane chce to čas, preto to chcem riešiť čím skôr.. tie účty by mohli byť prvý krok aby sa tie rozdiely moje /tvoje postupne zmazali.. sme manželia asi dva mesiace, ale začala som nad tým uvažovať pretože sa snazíme o bábatko a teda strata príjmu mi reálne hrozí už to nie je len že raz v budúcnosti..

sisaha
6. dec 2011

@zabka88 no, ste manzelia kratko...mozno na zaciatok pomoze rozhovor s nim a dospejete ku kompromisu. Ak nie, tak cakaj ako sa bude situacia vyvíjať a postupne ho na to nauč. Ano, prichod dietata sposobi vietor, ked nie priamo uragan v prijmoch a v standarde, na ktory ste boli zvyknutí..Ak sa jeden dokaze uskromnit, musi sa vediet aj ten druhy a hlavne, ten druhy, ktory to zacne vsetko financovat musi pochopit, ze ten co je doma odvadza takisto plnohodnotnu pracu, akurat ktora nie je zaplatena.. Staci ked mu vycislis, kolko stoji opatrovatelka dietata na hodinu, ozehlenie jednej kosele a podobne..

bianka234
6. dec 2011

@zabka88 viem o čom hovoríš, aby si tak netrpela finančne poradím ti pozri IP

zebra41
6. dec 2011

@zabka88 no u nas to bolo tak,ze ja platim hypoteku a mm vsetko ostatne. A teraz ked som na rodicovskej,tak mi mm posle mesacne na ucet kolko potrebujem. Plus mi chodi rodicovska. Takze stale z mojho ide hypoteka a z jeho vsetko ostatne. A nechava peniaze v hrnceku v kuchyni. Ked sa minu,tak doplni dalsie 😀 Takze nemam pocit,ze si peniaze musim "pytat", lebo mi tento pocit strasne vadil. No mm vzdy skontroluje, ci tam peniaze su a doplni. Nemusim mu to pripominat.
Kym som nebola na rodicovskej,tak on vzdy na zaciatku mesiaca odlozil a potom zo zostatku zil. A ja som zila z vyplaty a co ostalo to som odlozila - hadajte kto odklada viac 😀 Tieto peniaze posielame na ING ucty, ktore su zadarmo. Kazdy ma svoj. On ma vyplatu zaciatkom mesiaca a ja v strede. Takze ked uz pred vyplatou nemal peniaze,tak som zaplatila ja. Ak ja som povedala,ze uz nechcem vyberat,aby som viac odlozila,tak zaplatil on. Nikdy sme neriesili kolko to bolo. Teda od casu kedy sme kupili vlastny byt. Kym sme este byvali v podnajme,tak sme sli na polovicu. Kedze sme v tom case aj rovnako zarabali,tak to bolo take prirodzene.
Samozrejme vacsie veci spolu prediskutujeme,ale je nastastie tip, ktory mi povie,ze ak to potrebujeme,tak nech to kupim - samozrejme to zavisi aj od financnych moznosti. A vzdy ked sme nasetrili vacsiu sumu,tak sme ju minuli podla toho ako sme sa pred tym dohodli (znizenie hypoteky, auto...).
Nam by jeden ucet nefungoval. Mm je pedant, potrebuje mat prehlad a vediet dopredu planovat. Ja na to nie som. Takze on si odtikne,ze na tento mesiac poslal peniaze mne na ucet a vybavene 🙂 A do hrnceka v kuchyni dava kazdy mesiac priblizne rovnako. Nemame velke vykyvy vo financiach na potraviny, plienky, kadernicku a tak.
Ak pridu necakane vydavky, tak na to mame odlozene peniazky bokom. Tie sme nasetrili kym som este chodila do prace. My si obcas povieme: ty setri na kuchynu, ja budem na nove auto. A neriesime, co je drahsie a kto musi viac nasetrit. Mne auto nechyba, ja mam svoje starucke rada,ale kuchynu chcem - takze mam aspon motivaciu. A aby som nemala pocit zavislosti,tak som si este pred materskou odlozila peniazky. Moj mm o tom vie a vie na co su urcene a tiez, ze o ich minani rozhodujem ja.

zabka88
autor
7. dec 2011

@zebra41 díky krásne že si napísala ako to u vás funguje, ja totiž vôbec netuším ako to majú iní, u nás doma to vždy bolo akosi prirodzené že peniažky sú spoločné, rozhodovali mamina a tatino, vypočuli si náš názor ale rozhodli oni, vždy spolu čo sa kúpi a čo nie, keď som potrebovala pýtala som si od maminy, lebo tá mala vždy prehľad aký je stav financií, tatino doniesol domov výplatu a viac sa nestaral - úplna dôvera mamine a jej hospodáreniu, drahý je z rozvedenej rodiny, takže on nemá nejaký odkukaný systém a my dvaja si náš spoločný budujeme akosi na vode 😖

baby, všetkým vám velmi dakujem, včera sme porozprávali s mm o tom, od nového roka to skúsime s tými dvoma účtami - jeden sporiaci - jeden bežný a uvidíme ako to bude fungovať 🙂 tak sme sa dohodli tak držte nám palčeky nech to vyjde! 🙂

ozaj, ako to robíte s kupovaním darčekov? teda ako prekvapiť manžela aby nevedel koľko čo stálo keď to ide zo spoločného účtu? 😨

bets
7. dec 2011

@zabka88
u nas je to jednoduche s darcekmi. do IB chodim len ja, vypisy nesleduje. manzel mi doveruje, nema potrebu ma kontrolovat. takze sumu za darcek netusi. a moj mazel to robi tak, ze zaplati v hotovosti. on si mesacne vybera peniaze ako potrebuje a ja nikdy neriesim, co z toho plati. vo svojich vydavkoch to mam len vseobecne, ze manzelove vybery. niekedy mu len tak zo srandy poviem, ze kolko su v priemere jeho vybery a on chvilu mi hlasi, co platil, aby nemal taku vysoku polozku na svoje vydavky 🙂
tento krat viem, ze este darcek pre mna neriesil 🙂 ostatne darceky, aj pre jeho rodinu riesim ja.

zabka88
autor
7. dec 2011

@bets dobrý nápad 🙂 asi to skúsim s tými výbermi a ušetrím 😉 niet nad prekvapko 😀

ivett1
8. dec 2011

@zabka88 tak držím palce 😉 a nech sa vám darí 🙂