icon

Kto za mňa platí odvody, keď popri rodičovskej pracujem?

dominika1988
23. feb 2013

Nastúpila som predčasne do zamestnania na polovičný úväzok, rodičák budem dostávať ešte rok. Zaujímalo by ma, keby som dala výpoveď zo zamestnania, kto by za mňa platil odvody do sociálky a zdravotnej? Musela by som sa niekde prihlásiť a platiť si to sama alebo do tých troch rokov dieťaťa by to platil štát? Mám pocit, že keď nastúpim do zamestnania, RD mi automaticky končí, ale nie som si tým istá

Strana
z2
lenka311
23. feb 2013

@dominika1988 Ja Ti nebránim pracovať... Pozri, môžeš si to vyrátať aj sama... jednoducho dohodli Ste sa že v hrubom Ti dajú toľko a toľko na hodinu, vynásob si to počtom hodín ktoré odpracuješ a odrátaj si z toho 100EUR ktoré Ti strhne štát... jednoduché... a smutné 😖 😖 😖
Dobrú noc

lenka311
23. feb 2013

tu sú presne vypísané jednotlivé odvody štátu:
Ostatní pracovníci na dohodu s pravidelným príjmom:

Nemocenské poistenie – zamestnanec 1,4%, zamestnávateľ 1,4%
Starobné poistenie – zamestnanec 4%, zamestnávateľ 14%
Invalidné poistenie – zamestnanec 3%, zamestnávateľ 3%
Poistenie v nezamestnanosti – zamestnanec 1%, zamestnávateľ 1%
Garančné poistenie – zamestnávateľ 0,25%
Úrazové poistenie – zamestnávateľ 0,8%
Rezervný fond – zamestnávateľ 4,75%
Zdravotné poistenie – zamestnanec 4%, zamestnávateľ 10%
Spolu – zamestnanec 13,4%, zamestnávateľ 35,20%

Ostatní pracovníci na dohodu s nepravidelným príjmom:

Starobné poistenie – zamestnanec 4%, zamestnávateľ 14%
Invalidné poistenie – zamestnanec 3%, zamestnávateľ 3%
Garančné poistenie – zamestnávateľ 0,25%
Úrazové poistenie – zamestnávateľ 0,8%
Rezervný fond – zamestnávateľ 4,75%
Zdravotné poistenie – zamestnanec 4%, zamestnávateľ 10%
Spolu – zamestnanec 11%, zamestnávateľ 32,80%

simca06022011
24. feb 2013

@lenka311 no ja poznam vela ludi co pracovalu normalne na TPP plny uvazok aj TPP ciastocny uvazok... jaslicky su plne deti takychto maminiek... nie brigadnicok... a nikto sa neda vyhodit, ale ked si najde lepsiu pracu a teda nechce nastupit k povodnemu zamestnavatelovi moze dat vypoved, alebo nastupit k povodnemu.. nic v zlom, ale to co pises je zavadzanie a jednostranne tvrdenie ( pretoze nikoho nepoznas), o tom co sa oplati a nie, robim mzdy a vidim co sa oplati a nie, mam aj firmu ako ty spominas a NIKDY, hovorim NIKDY sme dohodarov nepotrebovali... ked sme chceli dali sme im polovicny uvazok, ktory NIKTO nikdy nechcel, lebo dochadzat do prace sa nikomu za polovicny plat neoplatilo... Keby zamestnavatelia zamestnavali s rozumom, nepotrebovali by 10 dohodarov, ale k tym 2 TPP by zobrali este 3 TPP a vsetci by to stihli... s odvodami treba ratat. Mam firmy co ledva fungovali v poslednych rokoch a tiez nemali dohodarov... ine su ked naozaj potrebuju sezonne ked je vela prace brigadnikov, ale to je nieco uplne ine. Ja s touto zmenou uplne suhlasim a nejake vyhovorky o tom, ze to podnikatelia nezvladaju su smiesne... zvladaju,len doteraz boli rozmaznani. Co ma viac trapi su zasahy do zmluv, skusobnych dob, vypovedi a odstupneho. Diskutujem tu s tebou nie preto, ze sa chcem hadat, ale preto ze ked si to nejaky neznaly clovek po tebe precita (tie rpve prispevky), tak si mysli ze ho stat okrada a neoplati sa mu pracovat a zrazu plati odvody sam a bude musiet na to este aj setrit nebodaj .. a pritom to ak nie je. Co sa tyka odvodov do ZP a dani, tak ci tak sa robi zuctovanie kde sa platby prepocitaju oproti skutocnemu prijmu za cely rok...

simca06022011
24. feb 2013

@lenka311 cize v podstate je to to iste ako TPP... no strasne nespravodlive 🙂

lenka311
24. feb 2013

@simca06022011 Áno je to ako TPP... Nespravodlivé? Vieš pri tom čo sa v našom štáte deje medzi rozkrádaním nášho štátu zo strany politikov a využívania ho zo strany sociálnych menšín je to vlastne nie že nespravodlivé ale smutné... Lebo žena čo si potrebovala privyrobiť popri RD alebo muž čo chodil si chodil privyrobiť popoludní popri zamestnaní aby mala rodina viac peňazí na živobytie... tak toto padlo... Ešte minulý rok si za rovnaký počet odpracovaných hodín žena zarobila dajme tomu 220EUR a teraz dostane sotva 160EUR.... /toto je konkrétny príklad jednej mojej kamošky/, malopodnikateľ mal čistý zisk 600EUR, teraz to má problém ustáť zarobí v čistom tak 300EUR - tiež konkrétny príklad....
Takže prežijú len väčšie podniky a do práce sa oplatí ísť ženám ktoré mali dobre platené zamestnanie predtým a budú robiť ďalej ako pred pôrodom.... Preto komentujem tento zákon....
Uznávam že jediné v čom je dobrý že podnikateľom zamedzili z časti využívanie ľudí na prácu v podstate za nič /napr v našom kraji 1,50EUR na hodinu..../ - vieš ale sú ľudia ktorý potrebujú aj 100EUR do rozpočtu aby prežili.... chápeš? Ja Ti to píšem z pohľadu ľudí medzi ktorými sa pohybujem a dobre poznám.... Preto to komentujem aj z jednej aj druhej strany.... Neviem v ktorom meste žiješ ale tam kde je málo práce by ľudia robili hocičo a aj za málo peňazí, len aby prežili...

lenka311
24. feb 2013

K tomu zákonu by som doplnila ešte dodatky - tak ako umožnili prácu študentom a dôchodcom na riadnom dôchodku bez odvodového zaťaženia, pridala by som tam ešte osamelo žijúceho rodiča a rodiny ktorých príjem rodiny nepresahuje sumu 120EUr na jedného člena rodiny /tam by si muž mohol popoludní privyrobiť tak ako doteraz/ a plus úľavy pre malopodnikateľov, ktorý na začatie svojho podnikania nemali vstupný kapitál, ale brali si na neho úver /lebo títo konkrétny ľudia to môžu tak zabaliť a ísť radšej do práce, kde teraz zarobia viac/.
Toto by som do toho zákona doplnila, aby sa menej majetným ľuďom ľahšie dýchalo...
Čo Ty na to?
@simca06022011

simca06022011
24. feb 2013

@lenka311 Nebudem uz dalej vysvetlovat to iste dookola, ked nevies kde byvam pozri sa do mojho profilu... ale stojim si na tom ze prave TOTO je spravodlive, aby ludia co pracuju na TPP a dohodari mali rovnake podmienky, ked si niekto chce privyrabat popri "niecom" vyuctuje si to v zuctovaniach a bude sa mu peniaze vratia alebo doplati... zamestnavatelov a SZCO si nemusis zastavat, ked zarabaju 300EUR tak to mozu rovno zabalit, lebo sa im to neoplati (ani za 700...), tu u nas sa SZCO stalo istym druhom zamestnania, hocikto si vymysli podnikanie ktore nemusi ist, potom place.. ale fakt je taky ze robim cca 70 danovych priznani (z toho vacsina FO) a funguje to stylom.. "tu su doklady, ako vychadzam, to je vela, treba upravit..." v oktobri dam vediet ako kto vychadza, do decembra zhanaju doklady a ide sa... takze tak sa robia danove priznania ludi, ktori nemaju peniaze na zamestancov...
Obycajny ludia, ktory nemaju peniaze by si to mali uvedomit o to skor a nie tu plakat za to ze za nich niekto plati odvody... dohody by mali byt brigady a sezonne prace a nie forma celorocnej obzivy pre rodinu a celorocneho vyuzivania pracovnej sily zamestnavatelmi. Ako som povedala ja som nikdy dohodara nepotrebovala, je to ten najslabsi clanok vo firme, ani len do skladu by som si ho nepustila...ale to uz je na uznani "podnikajucich". Ako je mozne ze zrazu firmy prepustaju ludi po stovkach? Na co mali tolko dohodarov? 🙂 no pretoze na to nemali? Tazko.. pretoze to bolo najlacnejsie riesenie a mohli sa nabalit. aj podniaktel rata, ci zaplati cloveka riadne alebo radsej si nieco kupi...
K rozkradaniu sa nevyjadrujem, lepsie nikdy nebude na Slovensku a nie len politici a volici za to mozu, ale cela mentalita vraj "milych a pohostinnych ludi" (sme sa tak ucili na zakladnej skole) 🙂)) Ina tema.. 🙂)

simca06022011
24. feb 2013

@lenka311 vies, cita sa to pekne (az na to szco, s tym nesuhlasim, je to riziko podnikania.. ) ale nechapes, ze kym sa nezmeni pristup k pracujucim ludom, nikdy tyto ludia s nizkym prijmom nebudu mat peniaze... a pritom zamestanvatelia ludi potrebuju, nebudu si to robit sami.. ale miesto 20 dohodarov vezmu 5-10 TPP, ludi ktori budu robit za riadnu mzdu... to by mohli nepracujucim rovno odpustit vsetky odovdy a dane.. a vies co by sa stalo? nikto by uz normalne zamestnany nechcel byt... tak ako to bolo aj doteraz, ze sa mi ludia v kancelarii hadzali o zem, ze oni nastupia za plat TPP ale na dohodu 🙂))

lenka311
24. feb 2013

@simca06022011 Každá minca má dve strany a obdivujem Ťa ako podnikateľa - ustáli Ste tento zákon dobre...
Len každá minca má dve strany a poznám príliš veľa rodín ktoré vďaka tomuto zákonu kupujú týždeň pred výplatou len tie najzákladnejšie potraviny, lebo na mäso a nejaký drahší jogurt jednoducho nie je... a tých malopodnikateľov čo ja osobne poznám - tak tu je ich odpoveď - zabalil by som to, ale z výplaty neuplatím ten úver ktorý mi ostáva a rodina nebude mať absolútne na stravu a bývanie aj keď v práci zarobím 600-700EUR v čistom, lebo ho ešte splácajú a tak robia od rána do večera, dohodárov si prepustili a snažia sa to ustáť sami aby po odrátaní výdavkov za úvery, poplatky štátu doniesli domov aspoň 300-400EUR.... Riziko podnikania ako píšeš.... Len bezvýchodiskové... ☹ ☹ ☹ ☹
5členná rodina s rozpočtom 530EUR čo na to hovoríš? Ja mám celkový príjem ako osamelo žijúci rodič 297EUR /aj s alimentami/, čo Ty na to? Ale nesťažujem sa čo sa týka mňa, ja si poradím... len mi je tých ľudí ľúto.... a Ty to berieš presne ako politici, lebo sa v týchto kruhoch nepohybuješ ako ja.... - ale zákon bol v podstate myslený dobre... aby podnikatelia nezdierali ľudí a do štátneho rozpočtu prúdili peniaze.... ale....... 😕 😕 😕 😕

simca06022011
24. feb 2013

@lenka311 vsade je vzdy ale, aj ked povolia budu tu ludia bedakat, lebo sused co ma viac ma viac.. Nie som z bohatej rodiny, ja som 10 rokov makala ako fretka, robila minimalne 12 hodin denne, na dovolenke sme boli raz aj to v kuse na telefone... kym som si nasetrila na to aby som mala dieta a rezervu na ucte keby daco, podnikanie sme tiez nemali hned ziskove,neviem co je to byt doma v klude s dietatom, pretoze nonstop treba nieco riesit... uver sme nikdy nepotrebovali na podnikanie a ani by sme si ho nezobrali... a to si ludia musia uvedomit, ked idu podnikat.. uver nie je riesenie, riesenie je urobit si taku firmu co sa uzivi, teda nie taka ktora nezarobi na uver, peniaze sa v podnikani musia obracat, cize ak na zaciatku nakupim aj nieco do firmy (mal by to byt prevazne tovar a to co "predaju"... ludia si ale kupia kancelariu, nabytok, telefon, auto, pocitac...) malo by sa mi to rychlo vratit vo vyssej hodnote... a potom ked uz sa mi peniaze krutia tak si nakupim co mi treba dalsie... ale teraz je super moderne zobrat dotaciu na obchod, dat si tam zamestnancov a lezat doma, pripadne raz za den tam nakupit... aby bolo co... ;)
A co ty hovoris na to ze mesacne som platitla do socialky niekolko rokov skoro 1000EUR, do zdravotky 400EUR.. zdravotnu starostlivost nedostanem ziadnu, a rodicovsky s pridavkami 217eur, ako ti co nerobili a neplatili nic, alebo boli dohodari... a napriek tomu pracujem popri rodicovksej aj materskej a platim odvody...? ale nie to je v pohode, lebo zarobim ;) Je to spravodlive urcite 🙂 To ze niekto nema na 3 deti a kludne si ich urobi, alebo aj 5...kludne aj 10 a potom pocita ci im vyjde na chleba nepochopim, ale skutocne to nie je moj problem... Som z takej rodiny kde su taketo pripady bezne a viem ako sa im tazko zije, ale aj viem ako sa do tej situacie dostali (pracovat nechceli ked mohli, . ako dlhodobo nezamestnani si pracu tazko najdu, nielen kvoli tomu ze ich nik neprijme, ale uz sa im robit nechce to co sa bezne robi, doma niekolko deti (ved hlavne je ze sa lubime), aspon chodia po brigadach alebo na cierno pomahat, takze urcite nelutujem nikoho)
Neplacem nad novym zakonom lebo viem ze v konecnom dosledku to bude aj tak ok.. zamestnavatelia potrebuju zamestancov a aj ich skor ci neskor budu prijmat spat., neviem ci manazerov a uctovnicky nazenu vykladat regale alebo robit nejake ine prace. Ked nie tak prestanu existovat.

lenka311
24. feb 2013

@simca06022011 Tak takto nezmýšľam ani zmýšľať nebudem. Ak má človek problémy treba mu pomôcť teraz a nehľadieť na to ako sa do tých problémov dostal, alebo koľko detí si narobil... preto sú ľudia ľuďmi a preto poznám veľa chudobných skutočne chudobných ľudí a nerozumiem ani nechcem rozumieť boháčom... Nemáte srdce... nepozeráte sa späť... a tvrdíte ako ste si na ten majetok zarobili vlastnými rukami...
Nehnevaj sa ale Tvoja posledná správa je o tom čo som všetko urobila preto aby som sa mala tak ako sa mám čo som JA všetko preto obetovala a nech si každý pomôže sám.... ☹ ☹ ☹ ☹ ☹
Každý kto kedy potreboval moju pomoc a bolo to v mojich silách tak som mu pomohla a nehľadela som na to čo z toho mám a z vlastnej skúsenosti viem že chudák pomôže chudákovi viac ako majetný človek... Tak si tu navzájom pomáhajme a žijme ako ľudia 😎 😎 😎

simca06022011
24. feb 2013

@lenka311 kludne si pomahajte 🙂 ja pomaham tym co viem, ze to aj vyuziju a nieco z toho bude mat aj dany clovek a nie aby som z toho ja nieco mala... cize nie len to, ze si niekto kupi cigarety alebo zaplati na dalsi mesiac najom a bude doma sediet. NIkto kto sa lahko dostane k peniazkom si to nevazi.. si vezmi ludi co si poziciavaju lebo nemaju... zmeni sa to niekedy? Nikdy.. vzdy si budu pytat od inych, kym niekto kohutik nezastavi a hned je problem. Ale stale tvrdim, ze vsetci mame rovnako platit dane a odvody podla prijmov a nie ze niekto nemusi.
A to ze som pisala o tom ako som ja nieco zarobila.. no ty si dala priklady kolko dostavas penazi a pytala si sa a co ja... 🙂 A samozrejme sme si zarobili vlastnymi rukami a napadmi a nie tym, ze sme to nezabalili po roku co sa nedarilo a musime sa pozerat dozadu a poucit sa a pocitat a rozmyslat🙂 a neukoncovali sme zivnost lebo sme mali platit odvody... keby sa viac ludi venovalo tomu co vie robit a neprepocitavalo to, ci zarobi o 20 eur menej, ale tvrdo by pracovali neskoncili by bez prace a ani podnikanie by im neskrachovalo (teraz nemyslim mamicky.. z domu sa to neda robit a pri rodine sa uz tiez neda byt cele dni a noci v praci... ja vecer padam od unavy a nie to este aby som frajerila v kancelarii kazdy den...). Poznam kopec podnikatelov co vyskakovali od zaciatku, dovolenky, byty, nakupy.. dcerenka tam a hentam a z a par rokov im ostali len dlhy a exekucie... nastastie to nie je moj pripad.. a na strane druhej kopec obycajnych ludi, ktori zacali podnikat a pracovali tvrdo a dari sa im... za posledne roky nam zrusili zivnosti iba slecny, co v podstate nerobili (pani s nechtovym studiom kde mala 2 zamestnankyne a ona chodila po dovolenkach a sedela doma a jedna slecna co si podobne otvorila potraviny a este jeden pan co si prehajdakal s frajerkou celu firmu, ktora v zisku fungovala cele roky ) ..... ale mas pravdu to sa neda pochopit, kym sa to nestane 🙂 Odporucam trosku citat, napriklad "chudobny otec, bohaty otec" a pochopite o com je zarabanie a nemusite rozumiet bohatym 🙂 Ja sa necitim este ako bohata, ani nahodou, skor pracujuca a zarabajuca. Pride mi, ze sa tu hrate na samaritanku, ale nepovedz, ze by si nechcela mat pracu co ta bavi a zarabat tolko penazi, ze by si sa nemusela pozerat na ceny potravin, dieta by si vedela zabezpecit vsetkym co potrebuje, bez toho aby si sa finance zrujnovala? Urcite ano... a po tvojej dlhorocnej praci budes citat ako niekomu je za tazko zaplatit dane a najlepsie by bolo keby neplatil vobec... lebo stat kradne a nema peniaze na davky pre chudobnych, nech to pekne zaplatia ti zarabajuci 🙂
O pomahani este tolko, mozno by bolo fajn keby si ludia aj pomahali, inak ako financne.. ale na ulici si nik nepomoze s nicim... vacsinou.
Ale pekne, ze si tu sami diskutujeme :P o niecom inom ako je tema 🙂)))

007monita007
25. nov 2015

Mozem. Sa. Opytat ked beriem rodicovsky a idem na trhy na dva tyzdne predavat nadohodu tak ako je to z odvodmi kto ich plati ked je to len na tie 2tyzdne?dakujem

Strana
z2