Ktorá prímorská krajina je ideálna na kúpu nehnuteľnosti?
Zvažujem kúpu nehnuteľnosti niekde v zahraničí, kde by sme sa potom na dôchodok presťahovali. Moje kritériá: prímorský štát, dobrá zdravotná starostlivosť, ekonomický stabilná. Zatiaľ by sa prenajímala plus bola obsadená nami najbližších cca 15 rokov. Ktorú krajinu by ste zvažovali a prečo? Dakujem
Mňa oslovilo toto
https://www.corktreeresidences.pt/
@naniki veď práve toto. Ešte keď je to niekde bližšie tak ok, ale ako vravíš, jazyková bariéra tam bude kým človek perfektne nerozpráva danou rečou. A tiež keď bude treba na dome čosi opraviť, zrekonštruovať atd… bude to musieť robiť s lokálnou firmou,… plus platiť niekoho , kto by na nehnuteľnosť dohliadal, poprípade vedel v nejakých emergency prípadoch zasiahnuť. Lebo ja si neviem predstaviť ako by som narýchlo nasadla na lietadlo a odletela niečo operatívne riešiť tisícky km od miesta môjho aktuálneho bydliska. Toto by ma zaujímalo ako to funguje u ľudí, ktorí to takto majú
@naniki s prvou časťou súhlasím. Prenájom a údržba apartmánu nie je jednoduchá a musíš s tým do toho ísť. Keď si niekto myslí, že ho to uživí, alebo to bude mať ako pasívny príjem, tak nech do toho nejde. Prenájom zarobí max tak na náklady, ani to možno nie. Plus samozrejme opravy, ale to si zas vieš urobiť sieť známych okolo a vždy niekto príde. Nám takto odišiel bojler, prišiel známy, kúpil nový, zapojil, starý nám dal do pivnice a my sme ho potom odniesli na smetisko.
Ale čo sa týka staroby, áno, musí ti zdravie aspoň ako tak slúžiť a ideálne, keď sú dvaja ešte stále spolu. Zas tak čierne by som to nevidela, lebo stále je to nehnuteľnosť, keď budeš potrebovať, alebo sa to stane bremenom, predáš, necháš vnúčatám alebo deťom. Nerobím si ilúzie, že sa o mňa deti postarajú tu na slovensku. Buď budú tiež preč, alebo budú mať svoje starosti a ja nechcem nikomu visieť na krku.
Napríklad Španielsko má jeden z najlepších zdravotných systémov a zadarmo, len si musíš vyriešiť trvalý pobyt. A dá sa aj poistiť, moja banka mi to ponúka za 100 eur mesačne, čo nie je tak veľa.
A čo sa týka jazyka, máme kopec času sa ho naučiť a zdokonaliť. Už sa učíme. Okrem toho v takých oblastiach, kde je veľa expatov, sa dohovoríš po anglicky určite. Na kanaroch a balearoch určite.
@gabrielkaa to všetko si musíš vyriešiť buď pred kúpou alebo si urobíš sieť známych a firiem, čo tie súrne veci vyriešia. Plus musíš mať samozrejme dobrú poistku, ale to tiež nájdeš ľudí, čo sa o to postarajú. V lokalitách, kde je veľa expatov, je aj veľa firiem, čo ponúka údržbu, prenájom a všetko okolo toho. Tam, kde sme my, je asi 5 firiem, čo majú slovaci, Česi a mne sa veľmi osvedčili Poliaci. Tí sú šikovní a pracovití
@autor najlepšie urobíš, ak si sama zájdeš pozrieť viacero krajín a musíš zvážiť aj rozpočet a podľa toho lokalitu.
Náš prípad: zisťovala som a boli sme pozerať byty a pozemky v Rakúsku - alpy, Taliansko hory aj more do tisíc km od ba, Chorvátsko, Slovinsko aj hory aj more, v Španielsku Andalúziu, mala som konkrétnu lokalitu v malage a potom som prešla 200 km pobrežia costa blanca juh aj sever. Takže to, čo sme vybrali presne sadlo na to, čo sme chceli a som fakt spokojná s výberom. Ak by som mala meniť, tak jedine za väčší byt, ale zas iba v našej urbanizacii.
Môžem aj popísať, čo sme hľadali a prečo sme sa rozhodli pre toto miesto, ale nechcem tu nikoho unavovať 😅
@tilly Napíš, mňa to zaujíma 😊
@tilly ak sa môžem opýtať, ty žiješ s rodinou tu? Koľko asi mesačne vyjde takýto servis?
@tilly za 100 eur bude aj plnenie adekvátne výške poistného - to po prvé,neide o to,či ostane niekto deťom na krku,myslela som iný rozmer - dieťa vie byť flexibilnejšie ak má rodiča doma - na SK,nie či sa o neho postará.Ja nie som pesimistka,iba vnímam veci reálne,nie všetko je také,ako sa na prvý a aj na druhý pohľad zdá.A že je tam veľa cudzincov - chápem,ale tí sú podľa mňa dostatočne saturovaní finančne,v prípade ak by sa niečo prihodilo.Ako správne píšeš,nie je to o zárobku....len ja dosť dobre nechápem,píšem o sebe - a každý je iný - načo by mi bolo dalšie majetkové bremeno na hlavu,ktoré vyžaduje starosť navyše so všetkým, čo to obnáša - a to iba z dôvodu,že na starobu chcem bývať tam....Ak mám peniaze na kúpu takej nehnuteľnosti,na poistku,na údržbu a pod. tak má aj na to,aby som si zaplatila takýto pobyt na akúkoľvek dobu s istotou,že domov sa môžem kedykoľvek vrátiť a nič ma tam neviaže.Čiže inak povedané,prenajmem si presne taký dom,o akom píšeš...a budem tam tak dlho,ako potrebujem.Čo sa týka zdr.starostlivosti - nepochybujem,že v týchto štátoch EÚ je dobrá,otázkou je, či nedostaneš iba základný štandard - lebo veď si nič neodvádzal a charitu nerobia nikde - čiže dostane sa ti iba neodkladná zdravotná starostlivosť cez medzinárodný preukaz poistenca EÚ. Vymenia ti klb - následne doliečenie,rehabilitácia...na pobreží nie je nič ,treba dochádzať a samozrejme platiť, kým sa zotavíš - to iba príkladmo....a mnoho dalších, božechráň onko ochorenie - ani si to neviem predstaviť - tam ti urobia iba neodkladnú starostlivosť...aby som ja ako pacient, ktorý má nárok na komplex. zdr.starostlivosť cestovala chorá z cudziny na SK....Tak ako v Amerike, kto neplatí odvody / lebo tam to nie je povinné / caluje z vrecka ešte aj za rontgen. Starší ludia - mnohí sú v dispenzári, majú preventívky, berú pravidelné lieky. To ktorá krajina bude zabezpečovať kompl. zdr. starostl. bez toho, aby si do systému niečo vložil ? Žiadna !!! Dostaneš neodkladnú a pakuj sa domov, veď si neprispel ani cent....
@naniki
Rodicia, ktori mozu zvazovat kupu nehnutelnosti v zahranici, maju zvycajne sikovne deti, ktore casto odchadzaju studovat do zahranicia. A vzhladom na situaciu v tejto krajine sa velka cast tychto deti ani nevrati naspat.
Co sa tyka deti a pomoci rodicom v dochodku. Jedno moje dieta je uz etablovane v Holandsku, druhe tam pojde o rok. Vratit sa neplanuju. Takze my ako rodicia nebudeme nijako viazani na Slovensko… to k tej flexibilite ;)
Pre mňa je najprijateľnejšie Portugalsko. Oceán je predsa len chladnejší ako more, aj keď je bližšie k Afrike. Je dosť ďaleko od vojnového napätia, domy tu dostať veľmi lacno a s našimi príjmami sa tam podstatne lepšie žije. Dôležité mať dôchodok nad 1000 Eur a 2 dôchodky nad 2 000 nEur.
@gabrielkaa my žijeme v Bratislave. Celá údržba apartmánu s daňami, elektrikou, vodou, internetom, community fees je cca 3500 - 4000 ročne.
@guudy staré príslovie hovorí,nekrič hop,kým nepreskočíš....aj moje obe deti sú etablované v zahraničí - to ale neznamená doživotie,život má réžiu v svojich rukách,takže to,že momentálne majú prácu ešte neznamená že ju budú mať o 5 rokov - iba príkladmo. A ja som písala všeobecne, nie iba o rodičoch, ktorí majú šikovné deti - lebo v Holandsku robí a etabluje sa na ich trhu kvantum robotníkov - šikovných remeselníkov ,ale tu neide iba o deti/verzus opatera rodičia - mnohokrát sa stane božechráň, že dieťa vážne ochorie v akomkoľvek štádiu života a garde sa obráti. Predpokladám, že tvoje dieťa zdieľa byt v tých vysokánskych úzkych domoch, kde je nájom vysoký...takže náklady na život sa radikálne zvyšujú....
@naniki no to je jasné, že musíš mať finančnú rezervu. Stále máš aj nehnuteľnosť na Slovensku, do ktorej sa bud vrátiš, alebo ju predáš alebo prenajmeš. Ani na Slovensku sa nedá žiť bez rezervy 🤷♀️. Spoliehať sa na to, že na Slovensku dostaneš adekvátnu liečbu zadarmo je trošku naivné, nemyslíš? Netvrdím, že jedna alebo druhá alternatíva je správna alebo prechádzka ružovou záhradou. Každý si musí vybrať, čo mu vyhovuje.
A nie je to tak, že sa budem spoliehať na európsku kartičku poistenca, to nerobím ani teraz. V Španielsku, keď máš trvalý pobyt, platíš dane, musíš zrušiť slovenskú poistku a máš španielske zadarmo. Mám tam kopec kamarátov takto. Normálne tam žijú, majú firmy. Jasné, že keď prídeš len na dôchodok, tak to bude iné. My sa chystáme, keď deti odídu z domu.
@naniki ja ale pisem o tom, ze ZVYCAJNE to plati pre rodicov, ktori maju v zahranici nehnutelnost…nie, ze to plati pre vsetkych. A je blbost viazat sa rodicom na Slovensko len preto, lebo co ak si to dieta mozno raz (alebo aj nie) rozmysli a vrati sa sem ;)
Predpokladas velmi zle. V prvom prispevku som pisala, ze mame v Amsterdame byt. Dieta zije v nom a teraz si uz hlada na kupu vlastnu nehnutelnost. Zivi sa programovanim pre americku firmu, ich produktom je AI. Kedykolvek bude chciet zmenit pracu, zamestna sa lusknutim prsta. Nie vsetci chodia do Holandska makat v skladoch ;)
Jaj a dieta ma 21 rokov ;)
@miniatura14 tak my sme dosť riešili, či hory dostupné autom, alebo more. Veľmi obmedzujúci bol rozpočet. Pozerali sme nehnuteľnosti v okolí Radstadt, kde to dobre poznáme a sme tam ako doma. Ale ako sme zisťovali, sú tam vysoké mesačné náklady na byt, cca 500 eur a to boli dvojizbové byty bez ďalších služieb, ako bazén, fitko a pod v dome. Niektoré mali garáž alebo parkovacie miesto. Takže toto nás odradilo, to isté bolo s talianskymi alpami. Talianske more dostupné autom zas boli také tie lokality s bahnovymi plážami (bibione, lignano... ) a to boli všetky dostupné apartmány také staršie, ošuntelé a hlavne na zimu vypínajú vodu, takže zima tam je pase a my sme chceli aj na zimu. Okrem toho nás odradili kamaráti, čo kúpili v grade byt a hovorili, že strašné naťahovačky s úradmi, robotníkmi, so všetkým. Že pol roka vybavovali smetnu nádobu apod.
Slovinsko sme pozerali, ale pre nás bolo všetko drahé.
Chorvátsko sme boli v okolí Zadaru a na Istrii a malo muziky za tie peniaze. Novostavby boli ďaleko od mora, minimálne tak 2 km a väčšinou to boli dvojizbové byty (v našom rozpočte), málokedy tam boli garáže a pivnice.
Španielsko som bola najprv malaga, našla som si trojizbový byt v el palo za 145000 v druhej línii od mora, ale potom sme sa malagy vzdali. Mne sa síce lokalita páčila, ale Andalúzia má problémy s vodou plus teda my sme hľadali cyklistickú lokalitu a to malaga nie je.
Ešte sme uvažovali Malorka alebo kanare, ale odradil nás trošku ostrov a s tým spojené komplikácie s dovozom auta.
Na costa blanca sme prešli vyše 200km od los alcazares po gandiu. Pod alicante sú lacnejšie lokality, ale rovina a pomerne dosť tmavých migrantov, hlavne v torrevieja, ktorá nie je ani moc bezpečná, plus je tam teplejšie v lete.
Nakoniec sme skončili 85 km nad alicante a 85 km pod valenciou. Čo zavážilo bolo, že za nami sú kopce, pred nami pláž 500m. Dojazd z dvoch letísk, čiže vyberame to, ktoré má aktuálne lacnejšie letenky. V okolí sú len nízke budovy, väčšinou rodinné domy, ako som spomínala nemecky hovoriaca štvrť. V okolí máme krásne romantické mestečká aj turistiku aj plazovanie aj cykloturistiku, všetky veľké tímy tam celú zimu trénujú.
A do rozpočtu sme sa zmestili s trojizbakom s dvomi kúpeľňami aj garazou. Bytovka má cez 10 rokov. Mame dva bazény, aj vnútorný aj vonkajší, fitko, saunu, 24 hodinovú strážnu službu aj s údržbárom, tenisové kurty, záhradu s citronmi, ktoré si chodíme trhať čerstvé do drinkov...
Ešte treba rátať s daňami pri nadobúdani, Chorváti mali 12%, Slovinci tuším až cez 20%, taliani 10 a Španieli 10 plus náklady na notára a kataster, ďalšie 1-2% podľa lokality

no každý má veľké oči - i s prenájmom i s usadením sa mimo SK. Prenájom nie je jednoduchý - píšem o prenájme pre známych/rodinu - teda nie cudzincov. Máte na starosti všetko, nielen dane a miestne poplatky ale i rôznu administratívu s tým spojenú. Striedanie nájomníkov nemáte ako odkontrolovať - tak si pravdepodobne budete platiť správcu. Poistka - čo ak vyhorí, vykradnú, alebo sa niečo stane a vy tam nie ste. Čo sa týka života na "starobu" - budete odkázaní jeden na druhého, rodina a deti na SK, ak prídu choroby - neviete dôsledne lekárovi vysvetliť anamnézu ( predsa len ste cudzinec ) a ktovie, či vám vaše financie a ich zdravotný systém, do ktorého ste neprispievali poskytne to, čo by ste mali doma. Nikto ani nepomyslí, že čo ak jeden z partnerov zomrie, lebo aj to sa stáva...ostane jeden s bremenom nehnuteľnosti, o kt. sa treba starať a udržiavať ju, roky pribudli, energia ubudla...deti/rodina ďaleko....neviem, či práve toto by som na "starobu" chcela - človek je oveľa viac zraniteľnejší, očakáva resp. ráta s pomocou blízkych a mne by to prišlo, že na starobu ostanem v cudzom svete obklopená ľudmi ktorým nerozumiem a nemôžem sa na nich spoľahnúť a ani nič očakávať..