icon

Ktoré detské sporenie je najvýhodnejšie?

lucia309
31. máj 2012

Dobry den,
ake je najlepsie sporenie pre deti? Mam 5 rocneho syna, ktoremu chcem zacat sporit len neviem v ktorej banke. Poradite?
Dakujem

thomashyrja
Odpoveď bola odstránená
lubomirspetko
12. jún 2014

Presne tak 🙂 Každý kto len trošku chce si vie zrátať poplatkovú politiku "sporenia" v poisťovni. Každá solídna poisťovňa má sadzobník poplatkov ako súčasť poistnej zmluvy (niektoré sadzobníky sú k dispozícii na stránke poisťovne).
Ešte nikto nikdy neudal žiaden rozumný dôvod prečo sporiť cez poistenie kedže je to extrémne predražené. thomashyrja Ak by ste vedeli o nejakom rozumnom dôvode prečo sporiť cez poisťovňu a nie radšej do fondov napriamo alebo do stavebného sporenia budem rád ak sa snami o tom podelíte 🙂

thomashyrja
Odpoveď bola odstránená
lubomirspetko
12. jún 2014

Modelová situácia. Klient chce cez poistenie odkladať 20€ mesačne.
Prvý poplatok ktorý je mesačne 0,1%, teda ročne 1,2% v našom prípade zaplatí až 5% čo je 1€ zo sumy.
Druhý poplatok platí 2€ čo je 10% zo sumy ktorú chce šetriť. Z každej 20 € platby idú 3 € na poplatky za správu čo činí 15% z lehotnej platby.

A čo počiatočné náklady? tie tu nikde nevidím?

Kvalitné fondy majú poplatok za správu od 0,2% do 2% ročne. Toto poistenie 15%????
Stavebné sporenie má mesačný poplatok 0,99€.
Sporiace účty a terminované vklady majú poplatok 0€ za správu.

Toto sa vám zdá skvelé investícia? Dieťaťu asi málokto bude odkladať 100€ / m aby ten pomer nevychádza až tak strašne. + Neverím že tam nie sú žiadné počiatočné náklady za uzatvorenie PZ.

Ak sa mýlim vo výpočtoch opravte ma prosím 🙂

thomashyrja
Odpoveď bola odstránená
lubomirspetko
12. jún 2014

Jasné najlacnejšie je to vždy priamo na burze ale to asi mamičky pre svoje deti nebudú robiť.

Ano keby porovnávam poistné produkty povnával by som som s konkurenciou. Ale keď sa bavíme o sporení ako takom pre dieťa a vy ste odporúčal sporenie cez poisťovňu tak je podľa mňa na mieste porovnať ho z inými sporeniami cez ktoré si môžu mamičky sporiť pre svoje ratolesti a to sú stavebné sporenia a sporiace plány do podielových fondov.

Človeku ktorý si chce založiť kvalitné sporenie pre svoje dieťa nerieši že by sa malo porovnávať poistenie s poistením ale zaujíma ho čo je naozaj lacné a kde ušetrí a zarobí.

Charakter poplatkov je rovnaký aj v podielových fondoch aj v poisťovni, rozdielná je len jeho výška 🙂 Rovnako vám správcovská spoločnosť väzme % každý rok ako aj poisťovňa (pri poplatku za správu majetkového účtu).
Na druhú stranu niektoré poplatky podielové fondy nemajú ako je poplatok za poistnú zmluvu 🙂

Tým že váš produkt nevychádza najhoršie v porovnaní z inými poistnými produktami ste nedokázal že poistenie je v hodné na sporenie len že to čo ponúkate nie je úplne najdrahšie. Aj keď ste sa nezmienil o tom poplatku za uzavretie zmluvy ktorý býva najväčší 🙂

blsacik
12. jún 2014

My sme o tomto dlho tiež s manželom diskutovali... je to jednoducho celé zle všetko... Stavebko sme im nechali jediné... poistenie smrť a smrtelné choroby... to mi bude naprt, ak by sa niečo takého stalo... neviem, či by som to vtedy riešila a ťahala sa za papiere, alebo bola radšej pri nich, resp. bez nich na psychiatrii... takže jediné, čo sme dobré spravili po 8 rokoch, čo sa narodil malý je to, že sa môj muž "naštval" zobrali sme si hypo na pozemky a kúpili sme im lukratívnejší dvoj-troj-pozemok (s vidieckym domčekom... zatiaľ postačí ako chalupa), ktorý na hodnote nestratí, ale naopak... v prípade maximálnej núdze by sme časť predali a stále bude dosť v budúcnosti na to, aby sme im s bývaním pomohli. Splatíme ho, keď decká budú práve riešiť svoje bývanie a nech si s ním už potom robia čo chcú... prachy, ktoré by sme im ušetrili by mali maximálne na vodičák a dovolenku... ako my... a to si rodičia mysleli, že si za to kúpime byť :D :D Jasnééééé :D :D A tak si pomaličky posplácame s dobrým pocitom, že tým deckám to raz fakt strašne pomôže... už len aby sme boli v pohodičke a hlavne všetci zdraví ;) To prajem každému... ;)

lubomirspetko
13. jún 2014

@blsacik
Zaujímavé a odvážne rozhodnutie 🙂 Kúpa pozemku nemusí byť zlé rozhodnutie ak je na lukratívnom mieste. Len úrok na hypotéke vám znehodnocuje nárast hodnoty majetku.
Keby sa podarí nejako využiť chalúpku, napríklad na prenájom, to by bolo najideálnejšie 🙂

A súhlasím aj z názorom že poistenie dieťaťa nie je moc dôležité. Oveľa dôležitejšie je aby ste ako rodičia mali dobre poistený váš príjem. Dieťa je vždy len taký doplnok. Poistené by malo mať len jedno dve hlavné riziká. Určite nie poistenia typu 25 € / mesačne a podobne...

blsacik
13. jún 2014

@lubomirspetko Nemyslím, že je to až také zaujímavé a odvážne rozhodnutie, začíname sa s tým stretávať v našom okolí častejšie. Ako aj naši priatelia hovoria... je to v podstate najlepšie riešenie zabezpečenia. A to, s čím sa stretávame (boli nám predstavené všetky produkty...), jednoducho nás to neoslovilo a podľa mňa nič z toho, čo nám bolo ponúknuté, nemá žiadnu budúcnosť, tak ako odložené peniaze, kt. hodnota je do budúcna skôr relatívny pojem. Sory, píšem ako tatar... A to, že úver znehodnocuje nárast hodnoty majetku by som nepovedala. Poviem to na príklade: Moji svokrovci si pred 29. rokmi brali v banke úver povedzme na 55 tisíc korún česko-slovenských. Zarábali približne 1000ČSK. Splácali ho asi povedzme po 300 KČS :D :D Úrok mali samozrejme tiež približne porovnateľný k dnešnému stavu. Pred 4. rokmi ich kontaktovali, že ak splatia predčasne úver, tak im odpustia úroky. Samozrejme, že nesúhlasili. Platy sú cca povedzme 500-600 eur a úver majú 14 eur... môžu im tie úroky kašlať. Pre banku je ich úver momentálne nevýnosný... Pred 29. rokmi dúfali, že takú obrovskú sumu dokážu splácať a rok po roku sa dopracovali k tomu, že už pár rokov jednoducho necítia, že ten úver majú a človeka to zaráža, že za internet zaplatí viac. A ich dom s pozemkom momentálne znalec ohodnotil na 280tis. eur. A teraz otázka: myslíte si, že ten úrok, ktorý bol vypočítaný na +20tisíc korún, čo je cca 700-800 eur v súčasnej dobe splatenia znehodnotil nárast hodnoty majetku? Podľa mňa nie ;) No nech ich ten dom celkovo stál aj s úrokmi 75 tisíc korún... teraz by za to nekúpili ani poriadne auto... ;) Peniaze, keď za ne nič normálne nekúpite, nemajú žiadnu cenu a šetriť deťom na vodičák, alebo dovolenku nemienim... to im za tých 20 eur, čo mám strčiť niekde na termín a pod., dám radšej na lego a budem sa tešiť, že sa tešia :D :D :D Jednoducho všetky tieto sporenia a všetko toto haló je skôr hra na city rodičov, lebo každý rodič si praje svojmu dieťaťu niečo do budúcna dať a určitým spôsobom ich zabezpečiť. Jediné, prečo sme im nechali stavebko je to, že to myslím funguje tak, čím dlhšie ste klientom a sporíte, tým lepší benefit by ste mali dostať pri následnej budúcej spolupráci a napr. jednaní o úvere... no uvidíme... ani to nieje neviem aká výhra 🙂

lubomirspetko
13. jún 2014

@blsacik Ja som sa s takým odvážnym rozhodnutím nestretol a to som to jedným klientom priamo odporúčal. Kúpiť nehnuteľnosť... Ono v rokoch 1990 - 1995 bola inflácia na úrovni 20% až 40% medziročne čo spravilo neskutočný skok a posun platov. V dnešnej dobe pokiaľ nepôjde inflácia opäť nahor (netvrdím že nepôjde 🙂 ) sa takých rozdielov nedočkáte. Ja si myslím že kúpa nehnuteľnosti je odvážna a zaujímavá alternatíva bežného sporenia. V zahraničí dokonca vznikajú investičné úvery a spoločnosti ktoré presne takéto veci riešia.
Otázne je či s tým spravy niečo tá hypotéka a úroky na nej 🙂 Pretože na klasickej hypotéke keď narastie inflácia a vy nemáte hypotéku vo FIXe zdvihnú vám úrok na hypotéke tak aby banka zarábala nad infláciu. Hypoteticky sa môže stať že o 10 rokov budete mať na hypotéke úrok 20% a o 100€ väčšiu mesačnú splátku. Musela by teda hodnota nehnuteľností narásť o viac ako 20% medziročne aby sa vám to oplatilo a porážali ste infláciu aj hypotéku. Priemerný nárast cien nehnuteľností sa pohybuje niekde okolo 4% - 5%.

http://www.nbs.sk/sk/statisticke-udaje/vybrane-...

Nehnuteľnosť treba hlavne kúpiť v správnom období a správne zvýšiť jej výnosnosť (prenájom). Určite sa neodvážim tvrdiť že ste spravili zle. Ale pri všetkých faktoroch ako je zložitosť a iné je podľa mňa zhodnocovanie peňazí cez kvalitné podielové fondy ktoré priemerne dosahujú výnos 6%-8% je podľa mňa jednoduhšie 🙂

A k tým stavebným sporeniam. V dnešnej dobe keď sú hypotéky na úrovni 2,5% až 3% sa neoplatí riešiť úver cez stavebnú sporiteľňu. Ak by ste chceli mať úverový produkt od stavebnej sporiteľne musíte mať sporenie nastavené na úverovú tarifu kde sa úrok na sporení pohybuje okolo 0,1% 🙂 Stavebko je najlepšie na sporenie

blsacik
13. jún 2014

Tak, nevieme čo bude ;) Necháme sa prekvapiť... ;) Možno keď nám skončí fix, tak to vyplatíme predčasne... vždy je tam možnosť (s ktorou počítam), že po materskej budem zarábať aj ja :D :D :D Kúpu určite neľutujeme a ani nebudeme... pozemok má fakt neskutočne lukratívnu polohu a už nám volali dvaja záujemcovia, že či by sme nemali záujem o odpredaj časti ;) Samozrejme, že nemáme 🙂 Ďakujem za rozhovor a prajem všetko dobré ;)

lubomirspetko
13. jún 2014

Aj ja ďakujem 🙂 Je vidieť že rozmýšľate do budúcna a "neplávate s prúdom".
Držím palce aj s nehnuteľnosťou aj zo všetkým a prajem pekný deň 🙂

investicie
Odpoveď bola odstránená
shpirti
28. máj 2015

Viem o oveľa lepších, výhodnejších a bezpečnejších sporeniach pre detičky...S naozajstnou perspektívou do budúcna 🙂

8pete9
9. jún 2015

@shpirti Tak ked to nie je tajomstvo tak nam tu o tom povedzte verejne, pripadne dodajte podklady

purple
Odpoveď bola odstránená
martinfinancnyodbornik
25. okt 2015

@lucia309 Dobrý deň rád Vám poradím určite neriešte sporenie cez banky ani ako tu niekto písal že cez poisťovne, áno bolo to tu odôvodnené tým že v poisťovni máte poplatky ktoré sa nemenia to je síce pravda ale vačšina ľudí ani nevie že z tých peňazí ktoré tam navkladajú ide v priemere 30-40% práve na tieto poplatky. Určite by som Vám poradil sporiť v správcovskej spoločnosti v ktorej sú poplatky minimálne zhodnotenie Vašich financií je oveľa vyššie ako v bankách a podobne a nemyslím si že existuje momentálne lepšia forma sporenia. Najlepšie by bolo osobné stretnutie kde by som Vám ukázal ako to funguje a Vy by ste sa rozhodli. Prajem pekný deň

zanina333
5. nov 2015

Poistenie Uniqáčik so sporiacim balíčkom (garantovaným)+ zdravotno-úrazovým super voľba.

andrej1990l
5. nov 2015

sporeni je vela napr. co mam ja sporenie na 20r. tak mi prisiel teraz vypis a za pol roka som mal zhodnotenie 10,8% co si myslim že je super :D

zuzuhanz
16. nov 2015

myslim že moja farbička je naj diete je poistene skoro na všetko plus ciastka s amu spori teraz akcia stoji len 25€ myslim že to nieje vela ak by ste mala niektora zaujem tak píšte spravu rada poradim

mar005
19. nov 2015

@zuzuhanz za 15 eur urobim taku poistku ze sa Vam z nej zatoci hlava a este dalsich 10 eur investujem tak ze mi bude ruky nohy boskavat ako dobre som Vam ich investoval..

evittam
19. nov 2015

@mar005 Dobrééé, som zvedavá či ti tie tvoje ruky aj nohy bude bozkávať aj za 20 rokov. Skôr ty by si mal boz("s")kávať jej ruky a nohy, že ti naletela. 😝

mar005
19. nov 2015

@evittam za tym si stojim 🙂. I ked je mozno ze o 20 rokov budem na voziku tak potom budu stacit ruky 🙂

evittam
19. nov 2015

@mar005 Tak to ti úprimne závidím tvoju dôveru v nič...veľa šťastia...

frapper
19. nov 2015

@mar005 No to sa zatočí a poriadne z poistky o ničom,ktorá nič nerieši.Daj tu ako by to vyzeralo za 15€,ak nemáš s tým problém.

mar005
19. nov 2015

@frapper - to ako vies? Ked neponukam malovku do Allianzu tak je zle ..

frapper
19. nov 2015

@mar005 Nie,len to čo tu od teba čítam sa mi stále zdá,ako zavádzanie.Ja už neviem,čo to ty za nezmysly robíš tým ľuďom-ľutujem každého čo je v tvojej starostlivosti.Lebo ak urobím klientovi poistenie,ktoré mu nič nerieši,tak mu je to zbytočné.

zuzuhanz
19. nov 2015

@mar005 to je tvoja vec vo farbičke ak vyberies spravny investičny fond tak tiež dobre investuješ =)

zuzuhanz
19. nov 2015

@mar005 ja nic neponukam je to skupina ktore detske poistenie je najvýhodnejšie tak len píšem že s farbickou mam dobre skusenosti nic viac

mar005
20. nov 2015

@zuzuhanz -jasne a spomenuli ste klientovi ze plat pri investovany cez poistovnu
i tzv. inkasny poplatok,secundary managment fee poplatok atd..?