Kúpa bytu
S priateľom riešime kupu bytu, sme mladí 25r obaja, stála robota uz 2 roky, manželia niesme tak skoro ani nebudeme, byvame momentálne v prenájme... Začali sme riešiť vlastné bývanie lebo ceny bytov sú strašne a bude len a len rásť neverím ze príde zázračný prepad cien. Priateľ nechce ani počuť o tom ze byt kúpime spolu na polky, že ho kúpi on zoberie hypo atd atd ja budem len niečo prispievať na energie, splacanie hypotéky odomna samozrejme nechce... Zacala som uvažovať zeby som teda kúpila byt aj ja sama a nechala v prenájme... Ale teraz tie ceny 😬😬 pod 120 000 uz pomaly ani 2 izbak nekúpiš, a fakt sa bojim toľko sa zadlzit, normálne mam oci pre plač ked vidim tie strašne ceny, fakt neviem co mam robiť... Jemu dajú hypo tak 150 000 co mi dnešných cenách je na stary 3 izbak alebo nový 2 izbak... Mne tak 120 000 mozno mam kúpiť 1 izbak a dag do prenájmu? Co robiť
to nie je úvaha. To je trošku triezvejší pohľad. My keď sme s mužom začínali, vždy všetko už vtedy kalkuloval, že bude naše spoločné. A to zarábal o 2/3 vtedy viac ako ja. Svadba samozrejme tiež bola u neho v tom pláne. A tak aj máme. Všetko spoločné bez toho, aby v našom vzťahu niekto kalkuloval. A ako vravím vyššie, ja by som s takým partnerom ako je tvoj, deti nemala. Radšej by som našla iného. Ale to zistíš až neskôr...
@sasa1310
Deti nie su ziadna extra viazanost na "partnera", teda otca dietata. Vypoklonkuje frajerku zo svojho bytu a bude jej posielat par supov mesacne. Nebude musiet sa starat o dieta, venovat sa mu, byt s nim na OCR, riesit denodennu pravidelnu starostlivost, de facto ani vidiet vlastne dieta cele roky - to ona ako zena bude padat na hubu a hlavne, co je dnes bezne u opustenych matiek, zivorit. Nehovoriac, ak by dieta bolo postihnute.
Pre muza frajera, co ho frajerka omrzela, dieta nikdy nie je zavazok, pre ktory zostane vo vztahu a toboz, ked ma vlastnu nehnutelnost, pravne je slobodny - a zial, zeny hraju tieto "muzske" hry.
@zmrzlinka2021 "viazanosť" som myslela takú, že celý život bude musieť byť s ním ako tak v kontakte kvôli deťom. Aj po rozídení.
@sasa1310 nuž, tak potom asi aj ako žena som v tvojich očiach “kalkulačka”, lebo mám rovnaký názor ako autorkin partner 😂 žiadne spoločné majetky, pekne každý svoje. Dieťa je už viac menej dospelé, svadbu som nikdy nejak extra nechcela. A predstav si - funguje to 😃 keď to raz fungovať prestane, tak si on pobalí svoje osobné veci a môže ísť, má kam. Budem riešiť len zlomené srdce, ale žiadne súdy a majetkové vysporiadanie, ktoré sa podľa skúseností z okolia môže ťahať vyše 10 rokov ak si jedna strana postaví hlavu. A teraz mi povedz, v čom som vychcaná, v čom mám ja viac ako partner, v čom som s ním vybabrala…
A teda dcéru tiež smerujem k tomu, že žiadny spoločný majetok s chlapom jej netreba.
@zmrzlinka2021 Prepac, ale tu vidno, ako myslis vypocitavo od zaciatku Ty. Od zaciatku praveze ty uz pocitas s variantou, ze si si nasla muza, co ta raz opusti a nebude sa starat o svoje deti. Asi nedoverujes vo vlastny vyber partnera. Preto pozadujes, aby ta financoval co najviac cely cas. Vratane svadby, hypoteky na byt,.... Nechapem ludi, co miesto toho, aby si zobrali uz davno 2 nehnutelnosti, pomalicky ich roky splacali. Ked to vyjde, zostane to detom, mozu byty predat, ist do domu. V pripade rozchodu obaja maju kam ist. Radsej neurobia nic, sedia doma roky na materskej a jedinym zivotnym riesenim je sa dufaci mod, spoliehat ze kym to krachne, chlap zarobi co najviac, splati co najviac z hypo. Aby nezostala s holym zadkom, lebo odmieta cokolvek aktivne sama riesit a iba pasivne caka. Ked to nevyjde, rychlo najst ineho chlapa, zase dufat, nechat si spravit dalsie dieta a ... zase skoncit zle.
Keby sa zena miesto na peniaze, vzhlad partnera viac zamerala na povahu, aky bude on otec, ci aj po rozchode nenecha deti v stichu,... Nenecha jej velkodusne byt, ale plati vyzivne a stara sa o deti. Ked si dvojica spravne nastavi financovanie (byvania) a miluje svoje deti. Ak si nebudu rozumiet, mozu sa rozist s pohode a vzajomnym respektom. A nie sa hadat o majetky, deti, ...
Odlozit si pred detmi rezervu. Byvat v jednej nehnutelnost, druhu prenajat, kym je zena na materskej s detmi. Muz plati vsetky vydavky, hypoteku, zena ma svoje peniaze z vytvorenej rezervy, z rodicaku, jej byt splacaju najomnici, je dnes asi najidealnejsi sposob fungovania paru.
@lily246 pisem vyssie ze toto uz mame vyriesene
@zmrzlinka2021 dobry ty máš názor, ja mám názor... A fakt nemusím tieto internetové mudrovačky.... Ludia vo vzťahu majú rôzne postoje k financiam a nie len jeden nazor je správny... 👌🏼... A ostatne pani ďakujem za nazory ale uz by son asi dokončila tuto debatu
Skombinovat to s tym, ze muz pojde tiez na cast materskej, nech vie, co je to sa starat o deti. S jednym dietatom je na materskej doma ten s vyssim platom, s druhym starsim dietatom na rodicaku ten druhy.
Mame v rodine, vzdialeny bratranec, vodic kamionu. Chlapisko, taky casanova, stale nejake frajerky. Dnes ona chodi do prace, on je doma s 3 detmi. Lebo ako dispecerka dopravy ona zarobi viac ako on. Rozumna baba si to vedela zariadit a dat ho do pucu.
@liljana tak zas ja sa na materskú teším, chcem si užiť ten cas s babom,, teda mozno mam este idilicke predstavy ale zatial neplanujem muza nechať na materskej... Ani nejde o povahu priateľa, urcite by to zvladol skvele. Ale babo si chcem uzit ja ako mama
Vies, su muzi, co by si tiez chceli uzit babo, co maju vztah k detom Aspon pol roka z troch. Ale zena im to nedovoli, lebo si chce uzivat s babom sama. Lebo "tradicna" rodina predpisuje, on peniaze, ona doma s detmi. Po case su z toho hadky, kto robi komu sluzku ..
Ak budete mat dve deti po sebe, vyuzite prilezitost a zostante doma obaja. Ty budes menej na nervy z dvoch deti, on si vytvori k nim vztah. Ale zase to chce vopred riesit financie, ci si to mozte dovolit.
@liljana a toto čo teraz riešime? Ked raz pride ten čas určite si to s mužom vyriešime
@liljana skôr si myslím ze som s tým viac emancipovanych žien čo chcú sami seba zabezpecit a nie sa spoliehať na muža alebo ocka
@malinka158 "Taktiez mam nasetrene na tych 20%, ktore som si sama zarobila a nie moj muz."
pred manželstvom dúfam? lebo ak v manželstve, tak spadajú do BSM
@liljana asi si si pomylila adresata svojej spravy
@autorka
Lenze aj postoj k financiam v rodine ukazuje vztah dvoch ludi a doveru ktoru k sebe maju a ci so sebou rataju.
Ty s nizsim prijmom a usporami teraz smutis, ako si mas kupit vlastny byt, lebo frajer s tebou nechce byvat (byvat nielen mat ta na sluzby, ktore mu budes poskytovat ale mat ta aj ako plnohodnotu zenu spolumatjitelku bytu).
@johnnyboi kto povedal že neviem našetriť? Doteraz si nepochopila, čo som ti napísala. Ani sa nečudujem pri tvojej finančnej negramotnosti. Keď na otázku koľko má mať prispievateľka našetrené, aby mohla ísť do podnájmu je tvoja odpoveď: aspoň 300 000€ 🤣 a teraz opäť rada ako perla, aby priateľka platila hypotéku priateľovi na výlučne jeho byt, na ktorý ona nikdy nebude mať nárok. Podľa teba mať bude 🤦🤣🤣 No, radšej nikomu neraď, lebo ten chudák čo ťa počúvne, neskončí dobre. Tvoje rady sú doslova na nezaplatenie - ani cent by som za ne nezaplatila.
@johnnyboi ešte raz, ja viem našetriť 15 tisíc, ale nenašetrím, keďže mám vysoké jednorazové finančné výdaje, ktoré som ti tu už menovala, ale ty ich ignoruješ lebo nemáš argument. To, že máš bonitu, nevypovedá o tvojej finančnej gramotnosti keď radíš bežným ľuďom s bežnými príjmami také hlúposti ako som spomínala vyššie, vypovedá o tvojej neznalosti vo financiách. Darmo si podľa teba múdra, bohatá, keď nemáš poňatia o finančom svete priemerne zarábajúcich ľudí. V tomto smere si absolútne mimo. Neviem či som obyčajná žena, ale ty si, podľa všetkého, neobyčajná. 👍
Napísala si na otázku koľko potrebuje aby mohla ísť do prenájmu odpoveď: aspoň 300 000€. Ani si nepamätáš čo píšeš. Ešte raz: neraď.
@jaja20 to neviem ani ja. A preto máme nehnuteľností niekoľko, aby sme mali obaja kam ísť, pre taký prípad. A keďže detí máme 3, tak som predsa len ťahala za kratší koniec, nakoľko som s každým bola doma ja. Ak by som nebola vydatá, tak v tom čase by manžel zarábal sám pre seba, takto zarábal pre nás. Hlavne na to narážam, že autorka bude ťahať za kratší koniec. A v tom čase on bude zarábať sám na seba, tak ako aj teraz.
@sasa1310 tu si niektoré ženy myslia že manželstvo sa automaticky rovná šťastný a idilicky život...
si pevne rozhodnutá, potom zbytočná téma. Deti si uži, keď prídu, len aby si nemusela od nich utekať do práce skôr, keď už teraz čo je jeho bude jeho a ty nech sa staráš sama. Už tu takých bolo, čo im ani cent nedá chlap počas materskej alebo rodičovskej.
A keď nevieš aký je rozdiel medzi manželstvom a a partnerstvom.
V manželstve budete nadobúdať všetko spolu. Aj v čase, keď budeš doma na materskej. Počas manželstva aj splátky za hypotéky idú na polovicu. Pri prípadnom rozvode, keby mal splátku vyššiu, patrila by ti aj z tej nejaká časť.
A nie, manželstvo nie je rovno šťastný a idylický život, ale bezpečnejší pre toho, ktorý ťahá za kratší koniec. Väčšinou sú to ženy, matky.
Máš ešte ružové okuliare, ak si myslíš, že ti stačí 15 000 eur hotovosť na kúpu nehnuteľnosti a že 2 hypotéky v jednej rodine, kde ešte len deti prídu, je splácanie ľavou zadnou. Obzvlášť pri príjme, keď jemu dajú ako bezdetnému len 150 000 eur.
Želám veľa šťastia
@johnnyboi autorka sa nic také nepytala rozhodne nevien odkial to mate
@sasa1310 tak ja nevien mám výplatu 1500e dokážem sa o seba postarať, povedala som približnú cenu hypoteky +-.... Veľa percent žien nemá ani zdaleka taky prijem takže áno som spokojná
na tvoj príjem nenarážam. Rodičák budeš mať 370 eur

@autorka
Načo si s človekom, s ktorym mate len povrchny a vopred vykalkulovany vztah?
Uz vopred pocitate s tym, ze spolocne nebudete do konca zivota - tak sa rozidte, to je uplne zabity cas niekomu venovat svoj cas, energiu, aj peniaze, hovori sa tomu aj "povrchny vztah", a do tychto povrchnych vztahoch dnes prichadzaju deti, ktore su "vytrestane" - vsak komu uz len dnes zalezi na detoch 😉 hlavne som tu JA a JA a vlastne JA som nikdy s tebou neratala.
Pises velmi dve podstatne veci, kde s tvojim aktualnym priatelom hovorite, ze nevnimate seba ako cloveka na celozivotny vztah:
- nechcem si ta vziat za zenu / muza - nie si v mojom zivote toho hodna;
- nechcem si s tebou kupovat nehnutenost - proste s tebou neratam ty krava, uz to pochop.
Ja ako zena by som sa na tvojom mieste citila velmi ponizena a degradovana.
My sme prvy byt kupovali par mesiacov pred svadbou - hypo brat vtedy iba priatel, byt napisal ROVNO NA NAS OBOCH. Dnes je byt splateny a uz mame dalsi byt v tzv. bsm.
Ak by mal s tym nejaky problem, urcite nie som jeho zenou. Aj tymto moj muz vyjadril postoj k nasmu vztahu, a k tomu, co ja pre neho znamena.
Je smutne, ked clovek nema milovaneho vedla seba a zije tieto pseudo vztahy. Pretoze nikdy nedokazes do takeho vztahu dat cele srdce. A preto ked pridu problemy, radsej ludia idu od seba, lebo im na tom vztahu nezalezi.
Ja ti odporucam - velmi zvaz, ci nechces hladat vztah, kde budes muzovi plne doverovat a on tebe.