icon

Ľudia nemajú peniaze

18. feb 2025

Ahojte, neviem či mám len ja taký pocit, ale príde mi že ľudia nemajú peniaze.

Pracujem pre jeden veľký autobazár, kedysi sme mali v ponuke aj 50 áut, dnes je to do 20 a sme radi keď sa predá 1 auto do mesiaca. Napr. ja predávam kolesá čo mi ostali z auta už 3 mesiace a nikto sa mi neozval, dal som nižšiu cenu a stále nič. Kamarátka predáva Macbook a nikto sa jej neozýva. Keď som bol mladší predával som oblečenie online ako hobby, teraz som asi pol roka už nič nepredal.

Čo myslíte? Ako to vidíte vy? Mám taký pociť, že sa svet otočil o 180 stupňov, neviem čo sa deje....

rutyruth
19. feb 2025

@arieska áno. To je pravda. Hlavne mladí ale aj staršia generácia sa na cestovanie pozerajú inak ako kedysi a zvýšil sa poň dopyt. Posledne roky sme sa s manželom rozhodli ze takisto trocha pocestujeme. Ročne aj 4 krajiny. ALE...je potrebné povedať aj B...manžel má minimálne 3 práce, ja takisto ak sa dá tak mimo trvalého PP beriem sj inú prácu. Hypo veľkú nemáme, auto žiadne luxusné suv, ktoré splacame. Sporenia nastavene. Veci zväčša značkové kupujem cez rakúsky bazar. Vela toho na účte nezostane no žijeme len raz. A myslím ze každý rozumný človek ktorý zarobí aj priemerne, vie si nastaviť tok financií, poprípade usetrit. Inak plavba loďou už vôbec nie je nejaký luxus. 4 členná rodina tak do 3000 e. Ak si vezmeš ze za víkend v Tatrách dáš 1000 e...

tiezjedna
19. feb 2025

@rutyruth to je pravda, ja som vlani vzala deti do Tatralandie a neplánovane som sa rozhodla prespať v Jasnej, pretože sa mi už nechcelo po celom dni šoférovať k našim (250 km). Takže druhý deň som im ešte naplánovala Bešeňovú (vlezy boli free v rámci akcie TMR). No a tieto dva dni (hoci boli super) ma vyšli vo výsledku 500 €...

rutyruth
19. feb 2025

@tiezjedna Veru. Slovensko je priserne drahé. Ja som zas bola s manželom na Sardinii na 5 dní. Letenky, ubytko, požičanie auta niečo cez 700 eur. A to potraviny sú tam naozaj drahé. Resp pred 4 rokmi boli. Už ich hádam aj Slovensko dobehlo s cenami 🤣. Čiže to cestovanie mimo Slovenska nevyjde až tak veľa. Je síce tomu potrebné venovať čas no ja vždy čo by normálne stalo jednu dovolenku vychytam tak ze za tu cenu mame dve dovolenky...

romino
19. feb 2025

@gemerka17 Presne to som tu chcel dodat - je problem predavat starsie veci, znak toho, ze ludia peniaze MAJU. Veci sa neopravuju, malo sa kupuju starsie .. vela ludi si radsej priplati a kupuje NOVE.
V obdobiach ked ludia peniaze nemali - tak sa opravovalo, poosuvalo po znamych , rodinach, zhanalo atd.

romino
19. feb 2025

@1aduliatko1 nebude to tym, ze kto auto chcel kupovat, tak sa poponahlal minuly rok kvoli este povodnej DPH .. a teraz teda par mesiacov sa da cakat nizsi dopyt ?

huginko
19. feb 2025

@tiezjedna prosím co sú vlezy?

romino
19. feb 2025

Inak aj kamos co vo velkom predava nejake veci na sport, mi hlasil pred 2-3 rokmi, ze dako ludia uz menej reaguju na tie jeho inzeraty. Tiez si myslel ze dopad corony, ludia zrazu nemaju peniaze atd.
Blbost. Medzitym ceny aj vyleteli, a aj tak sa nadalej predava, ale teda oficialne nove v obchodoch.
Uz si vela ludi vie aj sami vyklikat oficialne v eshopoch, aj v zahranicnych .. ak daco potrebuju ... nepotrebuju sa natahovat s niekym cez daky inzerat, s vidinou uspor par eur. Ale teda aj riziko povodu a stavu danej veci.

Priklad co pises: pneumatiky. No naozaj, mna by nenapadlo kupovat od niekoho pouzivane pneumatiky cez inzerat. Auto a rezia okolo auta stoji tisice a tisice eur, ale budem kupovat pneu neznameho povodu ... aby som usetril 100 ci 200e ?

zuzubb007
19. feb 2025

Majú ľudia peňazí, len ty predávas buď somariny o čo ľudia nemajú záujem alebo vo vysokej cene, ja som doteraz vždy predala všetko hneď ale za smiešne sumy doslova za šupky čo by si nikde nekúpil takže bud alebo trh je presýtený stačí si vybrať kto čo chce

slniecko5
19. feb 2025

Presne tak, od januári šlo hore poštovné, ozaj si človek 3x rozmyslí, či kúpi oblečenie z bazáru, keď už to výhodne nie je a kupuje mačku vo vreci vždy. Radšej kúpi v obchode vo výpredaji.,,u nás doma funguje na v….d môj syn, toho to baví, ale kupuje a predáva značkové veci, po tých je dopyt medzi mladými ľuďmi. Ja by som v živote nedala 20 eur za nosene teplaky adidas, ale mladi ľudia uvažujú inak. Som mu tvrdila, že to isto nepredá, predal🙂.
Auto…radšej nové na leasing, ako ojazdené, všetci vieme prečo, pri novom ma minimálne 5 rokov pokoj, pri ojazdenom nie.
MacBook, ten kto ma rad Apple, si rad zaplatí za nový tovar. Tak to je.

romino
19. feb 2025

@slniecko5 wtf ... ze kupit si nosene teplaky cez inzerat. Svet se v prdel obraci ... :D

simca06022011
19. feb 2025

je to pravda, a hlavne, veci drahe proste maju cas = ceny idu hore, ludia nemaju istotu, a ked nemusia neinvestuju do spotreby... jazdenky sa kupuju, ale ludia uz nechodia po bazaroch ak nemusia, dokonca sa kupuju dost casto = preotze ako sa stretavam s ludmi s autami (predavame autodiely = mimochodom tiez velky pokles = ale niezeby sa nekupovalo, neopravovalo = ale uz je tu taka alza a pod velke firmy, ktora proste eshopy vytlaca), tak novym autam neveria = nechcu ak nemusia, pripadne sa stretavam s nazorom, ze nestoja za tie peniaze. Napr teraz davala znamy na predaj toyotu, za tolko kolko ju kupil pred rokmi.. :D lebo jazdenka sa teraz tak predava, nova stoji o 10t+ viac. Cize dopyt po autach je = je len otazka z kade a kto...
Akurat vcera som rieisla kupu dodavky, a nechcu novu ani za nic, dokonca ani mladi podniaktelia, co nechapem = vsak tie prachy co idu do opravy aut nakladnych s najazdenymi 200-300t km su uplne sialene niekedy a o spolahlivosti nemoze byt ani rec (aktualne jednemu, odisiel motor po roku a na totalku, po x opravach pocas roka uz) .

A notebooky a pod veci z druhej ruky? vsak nove si kupi clovek so zarukou, istotou...

slniecko5
19. feb 2025

@romino veru 😂. Tiež to nechápem. A len sa po nich zaprášilo.

simca06022011
19. feb 2025

@slniecko5 na v fungujeme aj my, dcera si tam napr. nakupila kopu spolocenskych siat, topanok... za zlomok ceny. Ja som predala polku povaly uz hadam :D od hier, oblecenia, knih.. vsetko :D

tiezjedna
19. feb 2025

@huginko vstupy😉

hiro
19. feb 2025

Ale de. Je to prave naopak. Ludia maju peniaze.
"Pracujem pre jeden veľký autobazár, kedysi sme mali v ponuke aj 50 áut, dnes je to do 20 a sme radi keď sa predá 1 auto do mesiaca."
Kedze ludia maju peniaze tak si kupuju nove auta a nie stare. To iste plati aj pre kolesa, pre jej Macbook atd.

sandra632
19. feb 2025

Pozdravujem, máte pravdu. Vnímam to hlavne v predajniach potravín, v ktorých má každý poväčšine malý nákupný košík a v ňom zopár veci a v nákupných centrách v BA, kde sa zdržiavalo predtým viac ľudí.

jaroslav81
19. feb 2025

Blbosť. Ľudia majú viac peňazí než v minulosti, ale kto prosím ťa dnes chodí po autobazároch? Všetko len bazoš a facebook. Ak niekto naozaj chce autobazár, ide do AAA auto

romino
19. feb 2025

@sandra632 no neviem. V mojom okoli uz vela ludi zacalo riesit letnu dovolenku v decembri. A to dovolenky, co uz dnes stoja tisice eur, cestovka, letecky, hotel.
Za starych cias sa to takto neriesilo .. casto daky last minute .. alebo proste starym stylom: auto, chorvatsko, daky bezny apartman s kuchynkou, cast surovin z domu ...aby sa usetrilo.
Tento ukazovatel mi tiez naznacuje, ze velka cast ludi peniaze jednoducho ma. V nasom meste otvorili dalsie male nakupne centrum. Keby platilo ze ludia su zrazu dako bez penazi, tak by sa praveze povravalo ktore idu pomaly zavriet.

simca06022011
19. feb 2025

@romino skor neusetrime uz last minutom nic, najma ak v ponuje nic nebude... a ist na slepo do chorvatska s rodinou uz je dnes no.. divne. A hlavne vobec nie lacne.
A shopping centra sice otvaraju ako blazni, ale ked do nich vojdes, nik tam nie je... u nas veru cast jedneho uz prerobili na kancelarie :D

romino
19. feb 2025

@simca06022011 No vsak a co su to last minutes ? Akoze predtym ich davali cestovky "pre modre oci" ? alebo preto ze sa im nepodarilo obsadit pobyty co uz rezervovali u roznych hotelov za plnu cenu .. a tak si sami chceli usetrit na poslednu chvilu naklady co s tym uz mali ?
Vsak ale ked ludia obsadzuju uz aj dopredu, za plnu cenu .. to je hadam znakom ze "ludia peniaze maju". Kto nema peniaze, predsa nejde vobec. Alebo mozno uvidi aku bude mat financnu situaciu v lete a ci nebude daco super vyhodne.

sandra632
19. feb 2025

@romino aj ja s mojou rodinou som začala riešiť dovolenku už v decembri, pretože boli zľavy na first moment a ešte nezvýšená DPH. No minulý rok nás viac vyšla dovolenka v Chorvátsku v júli než potom v auguste v 5* hotel na Kréte.

romino
19. feb 2025

@sandra632 tak super, vidis .. ludom sa dari. Ked si spomeniem ako sme kedysi - ak sme sa vobec dostali k moru - sli do kempingu.
To bola veru doba "ludia nemaju peniaze". Ked bolo hned na prvy pohlad vidiet, ze aha, to su ti "vychodoeuropania" (podla auta, oblecenia ...setrenia na vydavkoch 🙂 )

ahhola
19. feb 2025

@huginko vstupy? 😂... vlezy

simca06022011
19. feb 2025

@romino lebo last minutes su "zvysky" uz roky.. ak chce ist clovek s rodinou, casto tam nic nenajde, alebo je to risk, ci vobec najde. Ak niekto potrebuje naplanovat = tak prost eobjednava skor, ja napr s rodinou nemam cas a nervy "dufat" ze nieco najdeme + su aj first moment akcie urcite este (inak ja cestovky nevyuzivam vobec, to len pre priklad pisem, ked idem na poslednu chvilu = musim brat iba to, co je volne).. Proste chcu ist a hotovo. Kopa ludi si na dovolenku aj pozicia, alebo odkalda cely rok :D a dalsia kopa vobec nechodi, proste nie je to pravidlo.

romino
19. feb 2025

@simca06022011 tak alebo onak ... proste 2024 bol rekordny rok pre cestovky. Po tom ako 2023 uz bol rekord. Z roka na rok viac ludi cestuje, a stale na viac nobl dovolenky a viac nobl destinacie, o akych sme predtym nechyrovali = ludia maju peniaze.

Vsak predtym ak niekto bol mimo europu, tak som pozeral na neho ako mimozemstana (ok, to uz bolo riadne davno 🙂 )
Ci setria, ci si pozicaju - maju tie peniaze.
Aj za starych cias predsa bola moznost setrit, si pozicat ... ale na to musi byt proste dostatocny prijem popri inych vydavkoch - a ocividne nebol, resp. len u zlomku ludi oproti dnes.
Sa tocime do bludneho kolecka
pises:
"Ak niekto potrebuje naplanovat = tak prost eobjednava skor" - ano , super, cize ma peniaze.
Kto peniaze nema, nebude objednavat ani v decembri, ani v juli.

simca06022011
19. feb 2025

jasne, nebudeme sa tu krutit v tom, ale vela ludi vobec na dovolenky nechodi.. to ze su rekordne roky neznamena nic.. pre mna to znamena jedine = ludia zacali chodit viac s cestvokami, ako na divoko do chorvatska a kadetade = pretoze to zdrazelo a nie je to vobec komfortne. Radsej za tu cenu odletia do turecka, alebo niekde do egypta.. ako sa terigat autom na jadran🙂

matusformanek
19. feb 2025

Niektorí majú, iní nemajú. Stredná vrstva sa stráca

sasa1310
19. feb 2025

@romino ono to nebolo vtedy iba tým, že nemali peniaze ale nedostupnosťou. Na auto sa dlhé mesiace čakalo. Elektronika, keď prišla do obchodu o hodinu bola vypredaná

romino
19. feb 2025

@sasa1310 myslel som aj obdobie 25-30 rokov dozadu.
Auta, elektronika, dovolenky ...ved uz dostupne bolo. Uz boli autosalony, cestovky predsa rozdavali papierove hrube katalogy.
Ale ovela menej dostupne voci platom.

romino
19. feb 2025

@simca06022011 dobre, takze pred rokmi ked som bol mlady a nemal peniaze, som si vzdy v decembri mal povedat:
nemam peniaze, smola, musim sa uspokojit len s leteckou dovolenkou cez cestovku all inclusive 😁