icon

Má nová vyhláška vplyv na vlastníkov kotlov?

vivi1984
21. máj 2024

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či niekomu, kto si vykuruje byt vlastným kotlom, vznikol vďaka tejto vyhláške nedoplatok pri ročnom vyúčtovaní. Vyhláška sa mi zdá nespravodlivá, nakoľko aj my s vlastným kotlom prispievame k tvorbe tepla v bytovke a vďaka vyhláške sa musíme nemalou sumou podieľať aj na centrálnom vykurovaní. Jedná sa o stovky až tisícku eur ročne plus si samozrejme platíme vlastnú spotrebu plynu. Dakujem

d296
30. máj 2024

pripájam koment z FB : "ja som len dnes dostal vyúčtovanie, tak ešte nie som celkom v obraze. Ale už pri prvom prečítaní vyhlášky MH č. 503/2022 vidím, že je v rozpore s viacerými zákonmi, a to teda nesmie byť, lebo zákony majú vyššiu právnu silu. Taká vyhláška je neplatná! Napríklad ... kto je účastníkom trhu s teplom podľa zákona č. 657/2004 Z.z.? Je to výrobca, dodávateľ, odberateľ a konečný spotrebiteľ. Keď som odpojený od centrálneho vykurovania, účastníkom trhu s teplom nie som a nemôžem byť. Potom § 53 Občianskeho zákonníka - nevyžiadané plnenie. Ďalej nerovnosť pred zákonom, keďže ja ostatným musím prispievať, ale oni mne nie. Aj ja rovnako vyrábam teplo a prestup nejde len jedným smerom. Toto je vyhláška zbúchaná teplárenskou lobby a odobrená judášom Hirmanom. Teraz, keď sa má teplom šetriť, pôsobí presne opačne. Zjavne len preto, aby teplári, ktorým tržby pre sporenie a zmeny počasia klesajú, dostali ešte viac ako predtým."

luxus10
30. máj 2024

@miskasiska a kolko si zaplatila spolu za kurenie?

miskasiska
30. máj 2024

@luxus10 Neviem ti povedať, nechala som to u našich.

d296
30. máj 2024

Idem pripraviť list na : MH SR, Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, Asociácia rozpočítavateľov tepla a vody Slovensko, Združenie pre lepšiu správu bytových domov - kto sa pridá, resp. prispeje argumentáciou?

zuzanaete
30. máj 2024

@d296 Ja len, ze drzim palce. Ako naozaj to teraz prehupli do nespravodlivosti z uplne opacnej strany. Snad to znormalizuju.

miskasiska
30. máj 2024

Písal už niekto z vás na to sťažnosť, že s tým nesúhlasíte?

d296
30. máj 2024

áno, na správcu bytov - ich to mrzí, uvedomujú si situáciu, ale postupovali podľa vyhlášky

d296
30. máj 2024
d296
30. máj 2024

potrebujem nazbierat 30 ludi na podanie hromadnej zaloby

miskasiska
30. máj 2024

@d296 Môžem sa opýtať, ty si právnička?

vivi1984
autor
30. máj 2024

@d296 my by sme určite radi niečo podnikli

vivi1984
autor
30. máj 2024

@miskasiska my sme presne rovnaký pripad

vivi1984
autor
31. máj 2024

@d296 dnes má kontaktovala energetická ombudsmanka a doporučila mi ďalší postup

d296
31. máj 2024

@miskasiska nie, nie som, ale bola som nasmerovaná na JUDr. XY, ktorý by pripravil návrh na neodkladné opatrenie pri min. 30 poškodených

vivi1984
autor
31. máj 2024

@d296 dnes som volala s energetickou ombudsmankou, ktorý ste mi poradili. Doporučila mi aby sme nedoplatok neplatili. A že máme napísať správcovi reklamáciu, kde napíšeme niečo v tom zmysle, že zákon o tepelnej energetike sa vzťahuje na dodané teplo a teplú vodu. A že nám nič dodané nebolo. A že nám majú vydokladovať ako nám teplo dodali, matematické vzorce a výpočty. Zhruba nejak takto mi vravela. Celkom v pohode pani nečakala som že sa niekto ozve

miskasiska
31. máj 2024

@vivi1984 To je síce super, že sa ozvala, ale na vyúčtovaní je uvedené, že je povinnosť zaplatiť to do 30 dní od doručenia a prípadná reklamácia na plynutie tejto lehoty nemá vplyv. Aby nás potom nešupli exekútorovi. A mám otázku, ako vám bolo vyúčtovanie doručené? Lebo ja som to mala iba pohodené v schránke, nič som nepodpisovala, tak by ma zaujímalo,ako chcú preukázať, že mi to doručili a od kedy plynie lehota.

vivi1984
autor
31. máj 2024

@miskasiska áno, aj nám to dali do schránky...my to nezaplatíme a dáme tu reklamáciu uvidíme čo bude

nikaeli
31. máj 2024

@miskasiska my sme dostali vyúčtovanie mailom. Preplatok nám bude odrátaný z inkasa. Keď sme mali nedoplatok, bol súčasťou inkasa na nasledujúci mesiac. Nebola možnosť nezaplatiť to - inak by sme nezaplatili ani inkaso, ani energie za daný mesiac.

d296
5. jún 2024

https://www.facebook.com/dobrovicsovatvjoj/vide... ....................... MH SR "chce zozbierať podnety - príklady z praxe", tak ich posielajte, nech toho majú na stole čo najviac. Ja som tak už urobila.....

d296
5. jún 2024

Ak máte záujem pridať sa a podať hromadnú žalobu proti MH SR s návrhom na vydanie neodkladného opatrenia, kontaktujte čo najskôr: františek.bednár@obnovitelnezdroje.eu
- viac informácií https://obnovitelnezdroje.eu/index.html

vivi1984
autor
5. jún 2024

@d296 ďakujem za info...napísala som...človek by to nerád riešil súdnou cestou, keďže všetci vieme ako to u nás vyzerá ale asi niet inej cesty...

vivi1984
autor
5. jún 2024

@miskasiska môžem sa spýtať, či ste podávali reklamáciu? My sa chystáme tento týždeň

miskasiska
5. jún 2024

@vivi1984 Pondelok som ju zaniesla na bytové družstvo, ale pani čo to má na starosti a riaditeľka bytového vyzerajú úplne mimo a odvolávajú sa iba na vyhlášku, iné ich nezaujíma. Majú 30 dní na odpoveď, ale teda neviem ako budem postupovať, keď to zamietnu.

vivi1984
autor
5. jún 2024

@miskasiska d296 poslala dobrý odkaz ohľadom tej hromadnej žaloby. Nás správca mimo nieje, on veľmi dobre vie, čo sa mu oplatí. Tiež čakám , že nepochodime

miskasiska
5. jún 2024

@vivi1984 Problém je, že žaloba znamená aj naše ďalšie finančné výdavky na advokáta a pri rýchlosti súdov aj dlhý čas, tak fakt neviem, čo robiť.

vivi1984
autor
5. jún 2024

@miskasiska áno súhlasím

moni73
5. jún 2024

@d296 co s tym ma dodavatel tepla? Spravca v mene vlastnikov objednal, teplo bolo dodane.

@vivi1984 co sa oplati spravcovi??? Teplo dodane, faktury z uctu vlastnikov uhradene a rozuctovane podla aktualne platnej vyhlasky.

Reklamacie musia byt zamietnute... Jedinou moznostou je zmena vyhlasky.

vivi1984
autor
5. jún 2024

@moni73 no asi sa mu to nejak musí oplatiť, keďže v iných objektoch v našom okolí byty so samostatným vykurovaním tento problém nemajú ..vo vyúčtovaní to zahrnuté nemajú..takže sama nechápem prečo to niekde ide a niekde nejde

vivi1984
autor
5. jún 2024

@vivi1984 a sama energetická ombusmanka mi povedala že vyhláška je podriadená zákonu a ten hovorí o teple dodanom...a keďže my sme odpojení nechápem ake dodané teplo...ak myslia to prestupe tak nech mi ho vypočítajú akou formou prestupuje teplo k nám a od nás keďže sami teplo tvoríme...ale ano sama neverím, že by sa niečo zmenilo... Ale reagovať treba

moni73
5. jún 2024

@vivi1984 absolutne nijako sa mu to neoplati. Ma z toho nula cela nic. Ked dodavatel vyfakturuje UK domu za napr. 10 tis., tieto sa zaplatia z uctu domu. Dalej sa podla platnej legislativy rozrataju medzi byty. Ked sa v roznych domoch rozpocitava rozdielne, bud nie je uplne rovnaka siituacia bytov alebo nejaky spravca (alebo rozuctovatel tepla) nepostupoval podla vyhlasky. Mame byt v strede domu odpojeny od kurenia (neviem kto mu to kedy dovolil), prechadzaju cez neho stupacky. Doteraz neplatil nic, teraz plati 100 % plochy. Mame byty v nadstavbe s vlastnym kurenim. Doteraz neplatili nic, teraz 20% plochy.
Prestup tepla? Samozrejme, ze existuje. Ja horkokrvna mam vypnute radiatory, dokonca aj celu zimu otvorene na vetracku. Je pochopitelne, ze byt nado mnou je chladnejsi a "musi" kurit aj za mna. Nehovorim, ze vyhlaska je spravodliva, ale za mna spravodlivejsia ako predchadzajuca.