icon

Mám 1,5-ročnú dcérku. Na akú pomoc od štátu mám nárok?

matka0087
10. jan 2023

Ahojte,potrebujem poradiť. Mám dcérku 1,5r. Dostávam na malinkú RP a prídavky lenže je to len tých 310€ do kopy keď všetko poplatim a kúpim malej neostane nám nič ... Viete mi poradiť či by mi dali hmotnú núdzu?? Ďakujem .. a nie niesom Rómka

domka222
10. jan 2023

Ešte po troch rokoch malej bude zisťovať, ako môže ešte ďalšie roky zostať doma a aké peniaze bude dostávať. Lebo keby bola situácia ozaj taká vážna, tak dá radšej dieťa do jaslí, aby mali z čoho žiť, ako sa pýtať na čo má ešte nárok.
@matka0087 však od marca už bude lepšie, keď ide muž do roboty. Keď ste vydržali doteraz, keďže je dlhodobo PN, tak mesiac sa stratí, či?

pallacinka29
10. jan 2023

@dusankomoj takito boli pravidelne v Zamene manzeliek… vzdelanie ziadne, jaaaj, ja roboty ku pasu nemozem (na takychto cakaju v centrale, odkial sa riadi zemegula…).

anjelicek26
10. jan 2023

Ked ti nevychadzaju peniaze - chod do prace. Rodicak ti ostane do veku 3 rokov dietata aj tak ako bonus k platu, z toho zaplatis jasle. Mas dve zdrave ruky, o seba a svoje dieta sa mas postarat sama. Nikto iny za neho/vas nie je zodpovedny.

mogaa
10. jan 2023

@matka0087 tak si si odpovedala sama, žiješ s otcom dieťaťa, ak pracuje on - hmotnú núdzu nedostaneš....

oliva276
10. jan 2023

Adminka, zmaž to tu, je to len xkrát opakované pohoršené exhibovanie.

maminkadeticiek
10. jan 2023

Toto bude dobre jednoduchicka mamina.Ja vysokoskolsky vzdelana,zamestnana,financne relat.dobre zabezpecena mamina dam dieta skor do skolky, aby sme mohli dostojne zit a tuto niekomu muz nepracuje,dieta skolkopovinne, ale ona potrebuje byt co najdlhsie z dcerou doma a nie ist pracovat.Je mi luto len toho chudatka dietata takych rodicov.

tosomja
10. jan 2023

@oliva276 prečo zmazat, dobrá diskusia to je. 😁

kalifka
10. jan 2023

@matka0087 sedieť doma na zadku a čakať na pomoc od druhých... Gratulujem, na to aby si sa mala lepšie treba zapojiť muža čo sedí vedľa teba na gauči. A keď nie, šup do prace, nie si jediná čo odišla do práce skôr ako malo dieťa 3 roky. Zatiaľ čo bol partner doma na PN ty si mohla na par hodín ísť na brigádu. A bolo by o probléme a nie tu sa navážať do žien, ktoré sa ti snažili pomoc.
Trochu sa zamysli, ako vystupuješ 😉

loginexistuje
10. jan 2023

ja som sla robit ked mala dcera rok a pol a vtedy bola este doba ze sa popri praci nedal poberat RP
ked nemas na zivobytie a otec malej je doma tak pekne chod ty robit alebo sa postriedate ty mozes ist na nocne napr vikendy a pod
aspon kym sa postavite trochu na nohy

valeria_h
10. jan 2023

@autorka Do problémov sa môže dostať každý, to je pravda. Ale namiesto toho, aby si vysvetlila Vašu situáciu tu nadávaš ženám. Nepíšeš, či priateľ pracuje, čítam, že bol na PN. Keď bol na PN tak niečo málo mal. Ty máš RD. Keď je stále PN, Ty si nájdi brigádu a s dieťaťom bude on, aj tak je doma.

valeria_h
10. jan 2023

Tak skús popísať Vašu situáciu. Pomoc od štátu je, ale musíš splniť podmienky. Inak sa dívajú na slobodnú matku s výživným od otca dieťaťa, inak na slobodnú matku bez výživného a inak na matku, ktorá žije s otcom dieťaťa v spoločnej domácnosti. Ty máš RD, partner je na PN. Koľko má partner peňazí na PN? Máte ešte iné príjmy okrem Tvojej RD a partnerovej PN?
A ďalšie... Aké sú výdaje Vašej domácnosti..
- máte hypotéku alebo bývate v prenájme? - koľko platíte za hypo/nájom?
- koľko platíte za energie?
- koľko dáte na stravu?
- má dieťa nejaké špeciálne potreby (špeciálna výživa, zdravotnícke pomôcky...)?
- máš Ty alebo partner úvery, dlhy, exekúcie, insolvenciu?
- živí partner nejaké dieťa z predošlého vzťahu?
- máte rezervu? (Aj keď toto je asi zbytočná otázka)
- nemôže Vám pomôcť rodina?

Napíš príjmy a výdaje a pokúsim sa poradiť nejaké riešenie.
Alebo je to dočasná situácia kvôli partnerovej PN?

zmrzlinka2021
10. jan 2023

@valeria_h ona chce dávky, nie riešiť svoju situáciu a už vôbec nie brigádovať

zmrzlinka2021
10. jan 2023

@matka0087 dostáva priateľ PN?

valeria_h
10. jan 2023

@zmrzlinka2021 Podľa jej reakcií máš pravdu. Ale komu niet rady... 😐

zmrzlinka2021
10. jan 2023

@valeria_h je to škoda, Veľká škoda, mladý človek je podstatne formovatelnejsi a môže veľmi ovplyvniť svoju budúcnosť.

sense
10. jan 2023

@matka0087 mas pravdu teraz si to napisala o rodinu sa ma starat chlap a nie stat. A ak ma uz nastupit do prace nue je na tom tak zle aby sa nevedel postarat o dieta a domacnost kym by si bola v praci. Ono v tych spravnych vztahoch je to tak ze ked nemoze z objektivnych pricin (dlhodoba pn, nie lenivost) zivit rodinu tak za tu dobu to potiahne zena. O tom vztah je

1gabriela13
10. jan 2023

@matka0087 akože čo ešte chces ? Žijete spolu,on nezarába či ako ? Tak zdvihnúť zadok a ísť pracovať ,nie rozmýšľať nad tým čo mi môže ponúknuť štát. Keď sa zamyslím nad tým ,že moja sesterka robí manuálne za minimalku tak ma ide vystrieť keď sa tu mladý ľudia sťažujú na RD čo je 310 eur a stále im je málo. Nech sa páči,muž keď nepracuje ,hor sa do práce a ty tiež môžeš dať malú do jaslí a ísť robiť a môžeš mať kooolko len chces,len treba makat. Veľa šťastia

tiezjedna
10. jan 2023

@simca06022011 že štát systematicky motivuje ľudí nepracovať nie je žiadna novinka. Ale je na každom, aby si vybral tú zodpovednejšiu cestu. Lenže toto finančne negramotní nikdy nepochopia, budú proste len čakať, čo dostanú a nadávať, že je to málo.

iwesska
10. jan 2023

Stat predsa plati partnerovi PN-ku ,tebe RP a pridavky, ako mozete mat cela rodina len 310e? To nejako nesedi🤨

rebeka7501
10. jan 2023

@matka008 prepáč, ale asi najjednoduchšie je spraviť si dieťa nech sa štát postará?????
A asi je i problém opýtať sa na UPSVR.
Ženy ti tu napísali svoj názor a ty prskáš.....
Minimálne 3 roky na RD a čakať, čo ti kto dá 🤔

lalenka33
10. jan 2023

Rómka niesi, ale vychcaná si statočne. Pristel je na PN, ale jeho peniaze nespomínaš takže bol pred tým nezamestnaný? Ty máš nižší rodičák čiže si tiež nepracovala. Chlapa máď dlhodobo doma prečo si nešla na brigádu a on by bol s malou? Vy budete 2 sedieť doma na zadku s 1 dieťaťom a pracujúci ludia sa vám budú skladať na dávky. A ty ideš prskať, že sa majú ženy radšej venovať deťom. Čo keby si sa ty radšej venovala robote? Je najvyšší čas začať pracovať na ďalšom dietati aby si mohla ďalšie 3 roky poberať rodičák a otrčať ruku k štátu.

matka0087
autor
10. jan 2023

@lalenka33 no takže takto .. nejdem sa hádať už a ani nikoho urážať 🙂 potrebovala som radu dostala som aj dobré rady ale aj hlúpe komentáre ale to mi je jedno .. dobre uvedomila som si že zo vzduchu sa žiť nedá ... Ale je to ťažké ... Prežili sme si dosť náročné a ťažké obdobie všetci traja ... Neprajem to zažiť nikomu ani len najhoršiemu nepriateľovi ... Ospravedlňujem sa všetkým za moje správanie ale uvedomila som si že vlastne všetci máte pravdu ... Len je tu háčik ... Môj priateľ je bez roboty už pol roka,PN nedostáva pretože nie je na maródke ale kvôli zdravotným problémom musel s prácou na nejaký čas skončiť ... Ja som do roboty aj ísť chcela ale stále boli reči že to nezvládnem,že som lenivá ... Ale to takto vôbec nie je ... Pracovala som na trhoch a už aj ako predavačka takže s prácou vôbec problém nemám ako to sem píšete ale ovplyvňuje ma priateľ ktorí mi neverí že to zvládnem ... Neverí mi že v robote zvládnem kritiku... Ale som silná viac ako dosť mám len 20 rokov ale preskákala som si viac toho ako ostatní a to teraz píšem pravdu ... Ťažko mi je nájsť si robotu pretože kde poviem že mám dcérku tak už majú problém ma zobrať ... Takže fakt s prácou problém nemám áno pred RD som nepracovala priznám sa sama že som bola lenivá a chcela som si užívať život. Puberta ma riadne prefackala a tak isto aj život ... Ale snažím sa to robiť tak aby sme sa mali lepšie ... Hlavne kvôli malej... Takže prosím neodcudzujte ma a ešte raz sa všetkým ospravedlňujem za moje výrazy,slová a nadávky ... Prajem pekný večer ;)

loginexistuje
10. jan 2023

@matka0087 och ale toto je uplne iny problem ty mas priatela tyrana
tak treba skor zvazit ako sa od neho dostat a urcit si vyzivne na dieta
nemas ku komu ist ? k rodicom k babke ?

matka0087
autor
10. jan 2023

@loginexistuje nie je to tyran ... Nebije nás nikdy v živote neudrel mňa ani malú nie ... Len toto že mi neverí že som schopná ísť do práce.

bessie12
10. jan 2023

@matka0087 tak mu ukaz, ze to dokazes. Chod do tej prace a on nech sa stara o dieta.

lavinis
10. jan 2023

@matka0087 veď ste dvaja Tak snáď partner zarába a prispieva

janai1
10. jan 2023

@matka0087 ale aj psychické týranie je týranie... Nemusí ťa len mlátiť

matka0087
autor
10. jan 2023

@bessie12 už som mu to ukázala a stále počúvam to isté ... Pritom ja som malej kúpila toho viac jak on

mondolina
10. jan 2023

@matka0087
povedz mu, že najprv začneš s brigádami.

zojazoja
10. jan 2023

@matka0087 no konečne.. konečne si povedala pravdu..takže tvoj pôvodný príspevok ani ja neberiem do úvahy. Beriem tento tu nový. To mení celú situáciu. A pôjde teda ten tvoj priateľ do práce od februára či nepôjde?