icon

Mám 28 rokov a mám našetrených 10 000 EUR. Je to málo?

10. dec 2025

Ahoj,

Inšpirujem sa podobnou diskusiou tu a zaujímajú ma vaše reálne skúsenosti. Mám 28 rokov a úspory okolo 10-tisíc. Investujem ich. Nemám vlastne bývanie, pretože ešte neviem, kde sa chcem usadiť. Je to málo? Mala by som mať viac? Peniaze rada utrácam za cestovanie alebo vzdelanie, to mi robí radosť a dáva zmysel, pravidelne si šetrím mesačne. Mala by som podľa vás viac? Bojím sa budúcnosti.

merlinja
11. dec 2025

Ja keď tieto diskusie čítam, vždy do depresie upadnem. Toľko úspešných ľudí, všetci investujú, byty po 3 majú, ... , ..

anonym_c3a523
11. dec 2025
@anonym_2865b7

@anonym_c3a523 v 18tich som mala zjavne viac rozumu ako ty.

@anonym_2865b7 jasne sa ti lepsie stelie postel a natriasia perinka ze?

anonym_3aa525
11. dec 2025

@anonym_autor sú tisíce ľudí čo v tvojom veku nemajú ani toľko našetrené.Ja som mala viac, ale mala som nadštandardný plat na tú dobu.Od 20-30 r som šetrila.ak si myslíš, že vieš ušetriť viac, tak setri

anonym_a109e7
11. dec 2025

Na ja ked som skoncila VS som mala zarobeny uz svoj prvy milion, samozrejme v korunach. Kazde leto cez prazdniny pocas VS som chodila makat do zahranicia, robila som tam v 2 pracach, aby som zarobila co najviac penazi. Takze ano, je to malo...

vlado19822
11. dec 2025
@anonym_c3a523

@anonym_ffdddb sorry ale co si robila????? bezny zamestnanec tazko alebo prizivnik u rodicov

@anonym_c3a523 to je ešte slabá to tu sú lepšie len sa neozvali ,sa čudujem že tu nepíšu že v 25 mala milión eur a tak lebo cely modrý koník je obsadený fake anonim a milionarkami ktoré si poctivou prácou zarobili

vlado19822
11. dec 2025
@merlinja

Ja keď tieto diskusie čítam, vždy do depresie upadnem. Toľko úspešných ľudí, všetci investujú, byty po 3 majú, ... , ..

@merlinja Hurá , konečne niekto čo to tu chápe rovnako ,ja keď to tu čítam si pripadám že som minimálne vo Švajčiarsku ,tu sú všetky manažérky ,podnikateľky ,zarábajú 10000 mesačne ,za tri tisícky nemajú ani nákup v obchode atď .

vlado19822
11. dec 2025
@anonym_2865b7

@anonym_c3a523 čo je na tom divne. Ja som v 22 kúpila pozemok a postavila nie veľký ale dom s bez hypo, v 27 byt, ktorý som potom predala, zarobila znova nasetrila a kúpila 2 apartmány. Medzitým som stihla porodiť a byt 3r na materskej. A podotýkam nemala som žiadneho sponzora len vdovca otca vecne bez peňazí a frajera ktorý v tom čase skrachoval a dlhoval viac ako som si dokázala predstaviť. Začala som podnikať 3 dni po skončení strednej školy a podnikám doteraz. Ale prvé 3 roky sme bývali v úplnej diere a žili doslova z ruky do úst pretože všetko čo sme zarobili išlo do podnikania a na predošlé dlhy. A autorke, v 28 som mala 4 ročne dieťa, dom, byt a úspory asi 20-30tis. Ale makala som strednej školy. Takže podľa mna je to malo, ale každý ma iné priority, nároky a výdavky, momentálne mám vždy minimálne toľko úspor aby sme ako rodina prežili 2r (covid nás naučil ze nič netrvá večne a všetko sa môže rychlo zmeniť)

@anonym_2865b7 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣som sa nasmial ,to si daj normálne patentovať a nech natočia film ,bude to paródia na komédiu

vlado19822
11. dec 2025
@anonym_2865b7

@anonym_c3a523 čo je na tom divne. Ja som v 22 kúpila pozemok a postavila nie veľký ale dom s bez hypo, v 27 byt, ktorý som potom predala, zarobila znova nasetrila a kúpila 2 apartmány. Medzitým som stihla porodiť a byt 3r na materskej. A podotýkam nemala som žiadneho sponzora len vdovca otca vecne bez peňazí a frajera ktorý v tom čase skrachoval a dlhoval viac ako som si dokázala predstaviť. Začala som podnikať 3 dni po skončení strednej školy a podnikám doteraz. Ale prvé 3 roky sme bývali v úplnej diere a žili doslova z ruky do úst pretože všetko čo sme zarobili išlo do podnikania a na predošlé dlhy. A autorke, v 28 som mala 4 ročne dieťa, dom, byt a úspory asi 20-30tis. Ale makala som strednej školy. Takže podľa mna je to malo, ale každý ma iné priority, nároky a výdavky, momentálne mám vždy minimálne toľko úspor aby sme ako rodina prežili 2r (covid nás naučil ze nič netrvá večne a všetko sa môže rychlo zmeniť)

@anonym_2865b7 ako prečítal som si to ešte raz v 22 kúpila pozemok a postavila malý dom ako neviem kde ale keby aj v úplnej diere a dom 6x5 a to rátam že ty si ho nestavala aj tak pri priemernom zárobku ,bez pôžičky by si robila naň minimálne 10 rokov a to by si ani nejedla a bývalá by si asi pod mostom ,dajme tomu že by si nadštandardné zarábala v 22 rokoch úplne nereálne ,bez vysokej školy ,bez známosti a bez praxe ,fake príbeh ,fake osoba

vlado19822
11. dec 2025
@anonym_2865b7

@anonym_2865b7 čítam to znova a to je taká hovadina ,že som v živote nič lepšie nečítal na čom som sa ti ak zasmial ,toto ti neuverí ani žiak prvého stupňa základnej školy

vlado19822
11. dec 2025
@anonym_2865b7

@anonym_2865b7 ešte som zabudol dodať že som myslel že si ho nestavala ty ten dom ručne ale nejaký remeselníci alebo firma ,,no to je komédia ,jedina vec čo ma napadá ako si na to v 22 zarobila ale to tu písať nejdem ale každý si domysli

vlado19822
11. dec 2025

@anonym_autor ako záleží kde robíš ,koľko zarobia ,kde bývaš , niekto žije od výplaty do výplaty

anonym_c3a523
11. dec 2025
@vlado19822

@anonym_2865b7 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣som sa nasmial ,to si daj normálne patentovať a nech natočia film ,bude to paródia na komédiu

@vlado19822 emerikan drym.

lucioques
11. dec 2025

@anonym_autor 10k je nič

margotka17
11. dec 2025

@anonym_autor a bývaš kde? V podnájme?

margotka17
11. dec 2025
@anonym_2865b7

@anonym_2865b7 čiže v 23 si bola tehotná, v 28 tvoje dieťa malo 4 roky, iba tak na okraj v čom a kedy si podnikala, že si bola tak obsypana eurami? Strednú si skončila v 19-tich. Nejako mi to nevychádza, aby si to všetko stíhala.🤔🤔🤔 Možno sa mýlim, zázraky sa dejú 🫣.

anonym_2865b7
11. dec 2025
@anonym_c3a523

@vlado19822 emerikan drym.

@vlado19822 tu fakt nemá zmysel sa vyjadrovať. Bavíme sa o obdobi pred 15timi rokmi, pozemok som kúpila za 8300€ dom som postavila svojpomocne s otcom a frajerom. Neviem čo je na tom k neuvereniu? To že som nemala potrebu rozťahovať nohy alebo sa ľutovať ale namiesto toho som zarábala? Nájomné som vtedy platila 160€. Na dnešnú dobu sú to drobné, dnes sa nájom platí minimálne 500-600€. Byt som takisto kúpila v dobrom obdobi kedy ma stal 33tis a predala som ho 6r na to za 92tis a celý čas mi tam bývali nájomníci ….. ešte stále je to tak neuveriteľne,že niekto rozmýšľa? Ale veď dourazat a neveriť mi je jednoduchšie ako prijať fakt, ze 22 ročne dievča toho zjavne dokázalo viac ako vy dvaja dohromady … Ale koniec-koncov ja som tá čo sedí vo svojom vymyslenom fake dome a smeje sa na vašej úbohosti a závisti. Je mi vás úprimne ľúto a možno raz budete aj vy so svojim životom spokojný aspoň spolovice tak ako ja….. ale nie s takýmto prístupom
@anonym_c3a523

anonym_74d68e
Autor odpoveď zmazal
alica110
11. dec 2025
@merlinja

@merlinja Never všetkému čo čítaš.

vlado19822
11. dec 2025
@margotka17

@anonym_2865b7 čiže v 23 si bola tehotná, v 28 tvoje dieťa malo 4 roky, iba tak na okraj v čom a kedy si podnikala, že si bola tak obsypana eurami? Strednú si skončila v 19-tich. Nejako mi to nevychádza, aby si to všetko stíhala.🤔🤔🤔 Možno sa mýlim, zázraky sa dejú 🫣.

@margotka17 no nedejú len sa dobre vymýšľajú rozprávky

anonym_2865b7
11. dec 2025
@margotka17

@margotka17 no dosť logické keďže tehotenstvo trvá ešte stále 9 mesiacov či? Syn sa mi narodil 15 dni po mojich 24 narodeninách. Tak aby som bola úplne presná tak v deň mojich 28 narodenín mal môj syn presne 3r a 11,5 mesiaca. Začala som podnikat v gastronómii hneď po skončení školy. Nikde som nenapisala že som bola obsypana eurami, to len tu zo mna idú robiť OF. Len to že som 3r po začatí podnikania kúpila pozemok a postavila dom, vtedy boli nehnuteľnosti extrémne lacné keďže to bolo po zavedení eurá a bola kríza. A áno maturovala som ako 19r keďže som novembrová. Jednu vec som mala ale na hovno …. Staré hnusne auto za 500€ ……… vidis tu bude asi ten zadrhel, väčšina ľudí čo zarobí prvé peniaze investuje peniaze do top auta a ja som si prvé nové kúpila asi pred 3r….. ešte nejaké otázky?

vlado19822
11. dec 2025

@anonym_2865b7 ja som staval v roku 2008 za pozemok som dal 180000 korún slovenských dom 8 x 9 vyšiel svojpomocne so všetkým na vyše 3 miliónov korún a to som si s rodinou robil úplne všetko ,pracoval som v Nemecku ,pracovala aj manželka , hypotéku sme brali 800000 korún a ledva ledva sme to za tie dva milióny dostávali ,takže ešte raz aksi aj začala pracovať v 18 tke a zarábala 15000 eur čomu absolútne neverím ,po odrátaní nájomného ,stravy ,cestovania a neviem čo ešte ti ostalo pri fakt dobrom šetrení 1000 eur to je za 4 roky 48000 eur - 8500 za pozemok ostáva 40000 za to sa v tej dobe nedal postaviť ani ten dom 5x6 čo som písal a to neverím že ti dal niekto zarobiť 1500 v tej dobe bez školy lebo ak si začala pracovať v 18 tak máš len ucnovku takže keď píšeš vymyslené príbehy aspoň si vymyslí niečo viac reálne ,píšu tu všelijaké sci- Fi ale ty si to úplne prekonala .Cena materiálu na stavbu v rokoch 2005 až 2010 bola najväčšia v porovnaní s tým čo sa zarábalo ,takže rozprávky si nechaj pre niekoho iného

vlado19822
11. dec 2025
@anonym_2865b7

@margotka17 no dosť logické keďže tehotenstvo trvá ešte stále 9 mesiacov či? Syn sa mi narodil 15 dni po mojich 24 narodeninách. Tak aby som bola úplne presná tak v deň mojich 28 narodenín mal môj syn presne 3r a 11,5 mesiaca. Začala som podnikat v gastronómii hneď po skončení školy. Nikde som nenapisala že som bola obsypana eurami, to len tu zo mna idú robiť OF. Len to že som 3r po začatí podnikania kúpila pozemok a postavila dom, vtedy boli nehnuteľnosti extrémne lacné keďže to bolo po zavedení eurá a bola kríza. A áno maturovala som ako 19r keďže som novembrová. Jednu vec som mala ale na hovno …. Staré hnusne auto za 500€ ……… vidis tu bude asi ten zadrhel, väčšina ľudí čo zarobí prvé peniaze investuje peniaze do top auta a ja som si prvé nové kúpila asi pred 3r….. ešte nejaké otázky?

@anonym_2865b7 sorry nie 15000 ale 1500 eur

solvina88
11. dec 2025
@vlado19822

@anonym_2865b7 ja som staval v roku 2008 za pozemok som dal 180000 korún slovenských dom 8 x 9 vyšiel svojpomocne so všetkým na vyše 3 miliónov korún a to som si s rodinou robil úplne všetko ,pracoval som v Nemecku ,pracovala aj manželka , hypotéku sme brali 800000 korún a ledva ledva sme to za tie dva milióny dostávali ,takže ešte raz aksi aj začala pracovať v 18 tke a zarábala 15000 eur čomu absolútne neverím ,po odrátaní nájomného ,stravy ,cestovania a neviem čo ešte ti ostalo pri fakt dobrom šetrení 1000 eur to je za 4 roky 48000 eur - 8500 za pozemok ostáva 40000 za to sa v tej dobe nedal postaviť ani ten dom 5x6 čo som písal a to neverím že ti dal niekto zarobiť 1500 v tej dobe bez školy lebo ak si začala pracovať v 18 tak máš len ucnovku takže keď píšeš vymyslené príbehy aspoň si vymyslí niečo viac reálne ,píšu tu všelijaké sci- Fi ale ty si to úplne prekonala .Cena materiálu na stavbu v rokoch 2005 až 2010 bola najväčšia v porovnaní s tým čo sa zarábalo ,takže rozprávky si nechaj pre niekoho iného

@vlado19822 jedine vlado,ze fakt sa dom dal postavit za 40000eur pred 15rokmi ked dnes dokazes dom postavit za 100000€....kludne aj 10x15m dom...v 2018 som postavil dom so vsetkym za uplne na hotovo za 150000€(top materialy, ziadne setrenie) a teraz ma hodnotu 320000€...nie je to rozpravka este stale mam 120000 hypo

anonym_2865b7
11. dec 2025
@vlado19822

@margotka17 no nedejú len sa dobre vymýšľajú rozprávky

@vlado19822 neveriaci Vladko …. Je jednoduchšie neveriť, že? Táto téma ma celkom zacala baviť. Chcela by som vás ako ľudí spoznať, čo ste za človeka mimo obrazovky …. Ci ste takto nedôverčivý ku všetkému, aj tomu čo máte pred očami. Je dosť smutne že sa tu vyjadrím a vy zo mna idete robiť úplného Magora a klamárku len preto, že nechcete uveriť že ma niekto lepší život, alebo že to môže byt pravda. Urážať je tá najjednoduchšia cesta, hlavne keď sa medzi sebou nepoznáme.

vlado19822
11. dec 2025
@anonym_2865b7

@anonym_2865b7 už si sa doplietla úplne najprv píšeš že si v 22 stavala dom ,potom v ďalšom príspevku že si začala v 28 rokoch podnikať a tri roky po Tom si postavila dom ,pleties a pleties ,zamotávaš sa a zamotávaš , nikto kto začína od 0 veľkej 0 nepostaví dom v 22 rokoch bez hypotéky ani v 25 a ani v 30 tke a môžeš tu si vymýšľať čo chces ako začala si podnikať v gastronómii ale v 24 si bola tehotná ,ten dom si stavala pred tým či potom ako kde si do 24 zarobila na podnik ,či si chodila do školy ,ja neviem si predávala trávu ,tu sú samé špeciality ,celý modrý koník .
Túto historku nikomu nehovor ,sa sama zamotávaš

vlado19822
11. dec 2025
@anonym_2865b7

@vlado19822 neveriaci Vladko …. Je jednoduchšie neveriť, že? Táto téma ma celkom zacala baviť. Chcela by som vás ako ľudí spoznať, čo ste za človeka mimo obrazovky …. Ci ste takto nedôverčivý ku všetkému, aj tomu čo máte pred očami. Je dosť smutne že sa tu vyjadrím a vy zo mna idete robiť úplného Magora a klamárku len preto, že nechcete uveriť že ma niekto lepší život, alebo že to môže byt pravda. Urážať je tá najjednoduchšia cesta, hlavne keď sa medzi sebou nepoznáme.

@anonym_2865b7 mňa zaujímajú realne čísla ,fakty ,mne je úplne a úprimne u zadku ,čo kto má ,len som s toho mimo čo tu píšu ,podľa toho čo sa píše tu sme najbohatšia krajina na svete ,mne je úplne jedno kto vo má ,kto mu čo dá ale nemám rád keď tu bude niekto rozprávky ,básničky recitovať ako začal s 0 a zrazu v 28 rokoch ,byť ,dom apartmány , reštaurácie ,škola dorobena ,deti urobené ,ja neviem čo ešte .
Veď sú aj bohatý ľudia dá otecko ,maminka ,kúpim byť , prenajmem ,kúpim firmu som podnikateľ ale normálne napíšem ,nie že som nula a sa vypracujem jasné

anonym_bc43fb
11. dec 2025

Podľa tém ktoré sa tu denne zakladajú si človek mysli ako ľudia na Slovensku trpia biedou a tu hľa ľudia vlastne žijú nadštandardne s kopec peniazmi a majetkami 🙂

vlado19822
11. dec 2025
@anonym_2865b7

@anonym_2865b7 Definuj lepší život ? Lebo ja mám všetko čo potrebujem ,som spokojný , zatiaľ zdravý , venujem sa tomu čo má baví ,nie som tlstý ani nesedim pred televízorom ani manželka ,máme spoločné záujmy a nie sme mamonary máme to čo potrebujeme k životu

vlado19822
11. dec 2025
@anonym_bc43fb

Podľa tém ktoré sa tu denne zakladajú si človek mysli ako ľudia na Slovensku trpia biedou a tu hľa ľudia vlastne žijú nadštandardne s kopec peniazmi a majetkami 🙂

@anonym_bc43fb ale to len tu ,tu je to ako v ríši divov ,

vlado19822
11. dec 2025
@solvina88

@vlado19822 jedine vlado,ze fakt sa dom dal postavit za 40000eur pred 15rokmi ked dnes dokazes dom postavit za 100000€....kludne aj 10x15m dom...v 2018 som postavil dom so vsetkym za uplne na hotovo za 150000€(top materialy, ziadne setrenie) a teraz ma hodnotu 320000€...nie je to rozpravka este stale mam 120000 hypo

@solvina88 nedal sa pred 15 rokmi postaviť dom za 40000 nakoľko ceny materiálov boli vtedy drahé , drevom sa ešte tak nestaval ,ja som len napríklad za krytinu dal 200000 korún to bolo vtedy ročný priemerny plat a prečo by som ti neveril môžeš mať dom za 150000 a môže mať cenu 300000 eur ,veď ja som tie kupoval pozemok na prepočet vtedy za 6 eur a teraz sa predáva z 100 za meter