Mám 28 rokov a mám našetrených 10 000 EUR. Je to málo?
Ahoj,
Inšpirujem sa podobnou diskusiou tu a zaujímajú ma vaše reálne skúsenosti. Mám 28 rokov a úspory okolo 10-tisíc. Investujem ich. Nemám vlastne bývanie, pretože ešte neviem, kde sa chcem usadiť. Je to málo? Mala by som mať viac? Peniaze rada utrácam za cestovanie alebo vzdelanie, to mi robí radosť a dáva zmysel, pravidelne si šetrím mesačne. Mala by som podľa vás viac? Bojím sa budúcnosti.
Toto je zas taka debilna diskusia ….niekto v 28 rokoch už 10 rokov pracuje, niekto ukončil pred 2 - 3 rokmi len vysku a pracuje 3 roky, dovtedy brigády a stáže
Niekto má prácu v zahraniči a mesačne odloží liter, niekto robí tu a odloží mesačne 250 eur
Niekto býva sám a platí si hypo, niekto býva u rodičov a neprispieva
Daj tomu nejaké merítko a potom môžeme debatovať či je to veľa alebo malo
@anonym_autor pred 17 rokmi som mala v 28 rokoch cca 24000 našetrené. Pracovala som od 20tky. Podnájom lacný, porovnateľný s bývaním u rodičov. Plat ľahko nad priemerom vždy. Nestrádala som, Boli aj dovolenky, aj jazykové kurzy, cvičenie...Na móde, kozmetike a spol. som nikdy neulietavala, Pre mňa bolo dôležité vytvoriť úspory, keďže vlastné bývanie som ešte nemala. Príliš utrácať a teda si dopriať si, som nejako ku šťastiu nepotrebovala.
@anonym_autor pred 17 rokmi som mala v 28 rokoch cca 24000 našetrené. Pracovala som od 20tky. Podnájom lacný, porovnateľný s bývaním u rodičov. Plat ľahko nad priemerom vždy. Nestrádala som, Boli aj dovolenky, aj jazykové kurzy, cvičenie...Na móde, kozmetike a spol. som nikdy neulietavala, Pre mňa bolo dôležité vytvoriť úspory, keďže vlastné bývanie som ešte nemala. Príliš utrácať a teda si dopriať si, som nejako ku šťastiu nepotrebovala.
@anonym_ffdddb sorry ale co si robila????? bezny zamestnanec tazko alebo prizivnik u rodicov
@anonym_autor odkial si. - asi by som riesila hypoteku uz. mala garzonka napriklad. ale samozrejme ze sa nebavime o Bratislave
V dnešnej dobe málo. Ja som mala cca 40 000 eur
@anonym_autor ja som za 6 rokov presne toľko splatila hypotéku, samoživiteľka 2 deti, šetrím deťom vo fondoch, ďalšie X tisíc a popritom taky bežný obyčajný život, takže za mňa dosť málo ušetrené
Podla mna je to malo.. ja pracujem len par mesiacov a mam bokom 5000€.. a to je nic, no pracujem dalej na tom, 10k v 28r s tym, ze nemas aspon hypo je (podla mna) malo, ALE lepsie ako nic, mas nieco, co ta v tazkych casoch moze zachranit … Takze nefantaziruj, ostan lonstantna v setreni, uzivaj si zivot a investuj…
@anonym_ffdddb sorry ale co si robila????? bezny zamestnanec tazko alebo prizivnik u rodicov
@anonym_c3a523 Preco prizivnik? Co ak rodic/ia maju ID a potrebuju pomahat financne aj fyzicky? Aky prizivnik? No mozno mala OF uz vtedy 😁. Tym som nechcela autorku urazit.
Objektívne je to podla mna málo. Ale nepozname tvoju situaciu, kazdy ju ma inu. Ja som mala tolko našetrené v polovici VŠ. Išla som cestou najprv vlastné bývanie a cestovať budem neskôr.
@anonym_c3a523 čo je na tom divne. Ja som v 22 kúpila pozemok a postavila nie veľký ale dom s bez hypo, v 27 byt, ktorý som potom predala, zarobila znova nasetrila a kúpila 2 apartmány. Medzitým som stihla porodiť a byt 3r na materskej. A podotýkam nemala som žiadneho sponzora len vdovca otca vecne bez peňazí a frajera ktorý v tom čase skrachoval a dlhoval viac ako som si dokázala predstaviť. Začala som podnikať 3 dni po skončení strednej školy a podnikám doteraz. Ale prvé 3 roky sme bývali v úplnej diere a žili doslova z ruky do úst pretože všetko čo sme zarobili išlo do podnikania a na predošlé dlhy. A autorke, v 28 som mala 4 ročne dieťa, dom, byt a úspory asi 20-30tis. Ale makala som strednej školy. Takže podľa mna je to malo, ale každý ma iné priority, nároky a výdavky, momentálne mám vždy minimálne toľko úspor aby sme ako rodina prežili 2r (covid nás naučil ze nič netrvá večne a všetko sa môže rychlo zmeniť)
Ako vyššie písali baby, všetko je o premenných. V niektorých prípadoch je to málo, v iných je to obdivuhodné, že máš toľko. Napr:
- bývaš v podnájme, u rodičov a prispievaš im alebo mama hotel všetko platia?
- skončila si školu v 18,23,25ke, máš sotva strednú alebo máš zmysluplnú výšku ?
- ako dlho pracuješ, brigádovala si predtým?
- máš prácu, kde zarobíš akurát na zaplatenie účtov alebo takú, kde dokážeš odložiť mesačne poriadne (ak to neminieš na somariny)?
- zaplatila si si sama (čiastočne či úplne) doterajšie vzdelanie (kurzy, autoškola, stáže)?
- brigádovala si počas výšky, ak ju máš alebo si mala takú, kde sa to ťažko časovo dalo zvládať ?
- aj rodinné zázemie ... Dali to všetko rodičia, žili ste od výplaty k výplate alebo ste si mohli kľudne dovoliť, čo si chcela, prispievala si im niečo ty alebo to platili všetko oni?
- .....
Mnoho premenných.
Si takmer moja veková skupina a teda mám aj vo svojom okolí ľudí okolo 30 a každý má tú situáciu úplne rozdielnu. Niekto je rád, že si môže dovoliť podnájom a iný majú na každom prste jednu nehnuteľnosť.
@anonym_c3a523 Preco prizivnik? Co ak rodic/ia maju ID a potrebuju pomahat financne aj fyzicky? Aky prizivnik? No mozno mala OF uz vtedy 😁. Tym som nechcela autorku urazit.
@spongebob1 Prizivnik je dospelak ktorý sa prizivuje na rodičoch až do dokončenia VS, lebo sa mu nechce pracovať.
@anonym_c3a523 čo je na tom divne. Ja som v 22 kúpila pozemok a postavila nie veľký ale dom s bez hypo, v 27 byt, ktorý som potom predala, zarobila znova nasetrila a kúpila 2 apartmány. Medzitým som stihla porodiť a byt 3r na materskej. A podotýkam nemala som žiadneho sponzora len vdovca otca vecne bez peňazí a frajera ktorý v tom čase skrachoval a dlhoval viac ako som si dokázala predstaviť. Začala som podnikať 3 dni po skončení strednej školy a podnikám doteraz. Ale prvé 3 roky sme bývali v úplnej diere a žili doslova z ruky do úst pretože všetko čo sme zarobili išlo do podnikania a na predošlé dlhy. A autorke, v 28 som mala 4 ročne dieťa, dom, byt a úspory asi 20-30tis. Ale makala som strednej školy. Takže podľa mna je to malo, ale každý ma iné priority, nároky a výdavky, momentálne mám vždy minimálne toľko úspor aby sme ako rodina prežili 2r (covid nás naučil ze nič netrvá večne a všetko sa môže rychlo zmeniť)
@anonym_2865b7 ty velky americky sen, chcela by som vidiet kolko ludi zacne podnikat po skonceni strednej skoly, ano, a na to podnikanie si tiez musela daco mat, nejaky kapital. co si zacala piect torty ci strikovat hracky? lebo zjavne VS si na to nemusela mat. nebodaj si kominarka ci vodarka, elektrikarka :D
@spongebob1 Prizivnik je dospelak ktorý sa prizivuje na rodičoch až do dokončenia VS, lebo sa mu nechce pracovať.
@anonym_e19049 No neviem, ci sa da pri vsetkych skolach brigadovat, ale chapem, ze niektori studenti musia pracovat, ci chcu alebo nechcu, lebo rodicia su prizivnici statu.
@anonym_2865b7 ty velky americky sen, chcela by som vidiet kolko ludi zacne podnikat po skonceni strednej skoly, ano, a na to podnikanie si tiez musela daco mat, nejaky kapital. co si zacala piect torty ci strikovat hracky? lebo zjavne VS si na to nemusela mat. nebodaj si kominarka ci vodarka, elektrikarka :D
@anonym_c3a523 to by som ai ja chcela vidiet :D
@anonym_c3a523 to by som ai ja chcela vidiet :D
@anonym_ba727f takym co od strednej boli aktivni, davam klobuk dole, no 1/2 jedincov v tomto state sa nechce robit ani vo vyssom veku a nie v 18 rokoch...sme prizivnicky a davkarsky stat
Podla mna to nie je taka hroza a nefrustruj sa, ze tu zas mali vsetky uz domy, byty, samozrejme to vsetko zarobili same pocas 6 rocnej retazovej rodicovskej dovolenky.
Ja som mala v tvojom veku podobne uspory a aj to bol zazrak. VS som skoncila v 25, pocas nej som brigadovala, ale na to, aby som mohla studovat, plus som este prispievala do domacnosti, aj pozicku som si musela zobrat, aby som nasim zaplatila exekutora a oni neprisli o byt (problemovy foter, ktory vsetko prechlastal a pregemblil, mama, sice milujuca, starostliva, ale slaba a ustrachana rozviest sa, poznacena stokholmskym syndromom).
Teraz mam o 10 rokov viac, byt 100m², manzela, dve deti, uspory vyssie ako pred 10 rokmi.
Ak myslis, ze mas moznost usetrit viac, urcite sa snaz urobit to, mozno by stacilo lepsie planovat to cestovanie, bud menej, alebo lacnejsie, ale zas teraz sa da ist na predlzeny vikend hocikde v Europe za ozaj smiesne peniaze. Niekto minie viac na kadernicku a nechty, ako ta moze vyjst letecky vylet.
Aký zmysel ti prosím ťa dáva cestovanie? Je to výmysel doby, egoistická záľuba ktorá nič neprináša, ktorý má významný podiel na znečisťovaní prostredia, emisiách, tvorby zbytočného odpadu a devastovanie trhu pre domácich (viď Barcelona kde vás už majú po krk). Prečo ti nedáva znysel niečo užitočné a že je kopu takých vecí? Investostovanie času a peňazí na rozvoj svojho okolia, pomoci druhým a budovanie niečoho čo tu po tebe zostane prospešné pre všetkých.
zasa citam ako vsetci vsetko maju a kolko bytovmaju a potom vyplakavaju ze chcu energo pomoc
@anonym_c3a523 nie, nie som kominarka, vodárka a ani elektrikarka (ale predstáv si že komín si vyčistiť viem, elektriku opravím bez problemov a do vody sa pre istotu nepúšťam, lebo život ma naučil). A áno, keď už od školy rozmýšľas ako nežiť z ruky do huby tak sa da žiť aj americký sen na Slovensku. Od 15tich som chodila brigádovať do baru, našetrených som mala asi 1000e keď som začala, čiže hovno + jedna nebankova pôžička a čo denná tržba, to investícia do podnikania. Ale doma som potom jedla parky a sackove polievky a rozmýšľala koľko to ešte vydržím. A to že na to asi nepotrebujem vs bolo napísané pekne sarkasticky, a máš pravdu nepotrebujem a myslím, že sa mám lepšie ako väčšina vysokoškolákov, čo ostali na Slovensku a takisto dokážem urobiť viac veci ako ktorýkoľvek vzdelaný vysokoškolák. A hlavne nie som typ vecného sťažovateľa, nikto mi v živote nič nedaroval a ani som od nikoho nič nečakala, makala som sama na seba, vydržala som a oplatilo sa. Aktuálne ti to odpisujem z roboty ktorú by klasicky slovenský podnikateľ nechal na zamestnancov, lebo to ,,zarába” a ja by som si mohla kávičkovať ale namiesto toho tu stojím a makám akoby som bola zamestnaná. Nie každý čaká že mu spadnú pečene holuby do huby a hlavne každý si je za vlastne šťastie zodpovedný (česť výnimkám). Ale jednoduchšie je urobiť 3 deti, bývať v podnájme a muža poslať na stavbu do Nemecka a potom vyplakávať ako sa máme zle.
@anonym_c3a523 nie, nie som kominarka, vodárka a ani elektrikarka (ale predstáv si že komín si vyčistiť viem, elektriku opravím bez problemov a do vody sa pre istotu nepúšťam, lebo život ma naučil). A áno, keď už od školy rozmýšľas ako nežiť z ruky do huby tak sa da žiť aj americký sen na Slovensku. Od 15tich som chodila brigádovať do baru, našetrených som mala asi 1000e keď som začala, čiže hovno + jedna nebankova pôžička a čo denná tržba, to investícia do podnikania. Ale doma som potom jedla parky a sackove polievky a rozmýšľala koľko to ešte vydržím. A to že na to asi nepotrebujem vs bolo napísané pekne sarkasticky, a máš pravdu nepotrebujem a myslím, že sa mám lepšie ako väčšina vysokoškolákov, čo ostali na Slovensku a takisto dokážem urobiť viac veci ako ktorýkoľvek vzdelaný vysokoškolák. A hlavne nie som typ vecného sťažovateľa, nikto mi v živote nič nedaroval a ani som od nikoho nič nečakala, makala som sama na seba, vydržala som a oplatilo sa. Aktuálne ti to odpisujem z roboty ktorú by klasicky slovenský podnikateľ nechal na zamestnancov, lebo to ,,zarába” a ja by som si mohla kávičkovať ale namiesto toho tu stojím a makám akoby som bola zamestnaná. Nie každý čaká že mu spadnú pečene holuby do huby a hlavne každý si je za vlastne šťastie zodpovedný (česť výnimkám). Ale jednoduchšie je urobiť 3 deti, bývať v podnájme a muža poslať na stavbu do Nemecka a potom vyplakávať ako sa máme zle.
@anonym_2865b7 jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaj Bar tender...easy tender

@anonym_autor je rozdiel ci setris z 1000 alebo z 3500...
Ja sa snazim rocne 5 000 usetrit.
len tak lebo chcem.
Ale plat mam 1050 v cistom.
@anonym_2865b7 jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaj Bar tender...easy tender
@anonym_c3a523
„Jasné, podnikanie v gastre je úplná brnkačka. Stačí lusknúť prstom a všetko sa magicky udeje samo – od vybavenia, povolení, hygieny, dodávateľov až po to, že ľudia z ničoho nič začnú kupovať. Veď to vie každý odborník z gauča. Žiadne 16-hodinové dni, žiadne riziko, žiadne investície, žiadny stres. Proste paráda. Ak by to bolo ešte jednoduchšie, už by to za mňa robil aj WiFi router.“
zas jedna s tých najostrejších ceruziek čo si mysli že makať v gastre je easy way a mysli si že gastro znamená len bar alebo reštika (predstáv si že nie)
mein Gosch. dalsia mudra jasne dalsia ojebavacka moja mila pinduska,. len tak sa da dobre zarobit ...chod do prdele. papa
jaj ty si ta co stale pise o tom aky sme jebnuty my a ty mudra jasne...naostrena ceruska to uz ma podpis sam o sebe.
mein Gosch. dalsia mudra jasne dalsia ojebavacka moja mila pinduska,. len tak sa da dobre zarobit ...chod do prdele. papa
jaj ty si ta co stale pise o tom aky sme jebnuty my a ty mudra jasne...naostrena ceruska to uz ma podpis sam o sebe.
@anonym_c3a523 si sa trošku pomýlila alebo si si zabudla vziať tabletky ….
Končím, lebo ja nemám potrebu niečo dokazovať a ty nemáš kapacitu to prijať. Tak nech sa ti darí — aspoň vo vlastných očiach
Ďakujem za tvoj prínos do debaty. Dúfam, že sa ti v živote bude dariť aspoň tak, ako si myslíš, že máš pravdu.
@anonym_c3a523 v 18tich som mala zjavne viac rozumu ako ty.
@anonym_autor je to skvelé. aj to že investujete 🙂 môžete byť vzorom..len tak dalej. Nejde ani tak o nominalnu sumu ako o % z vyplaty, kolko dokažete ušetriť. Ideál je okolo 15-30%, čím viac tým lepšie. Lebo minut sa da aj 6000e mesačne bez problemov

V 28 rokoch som splacala hypo na byt, ktory som si predtym zariadovala, cize moje uspory boli sotva 5.000 eur, ak vobec.