icon

Mám 28 rokov a mám našetrených 10 000 EUR. Je to málo?

10. dec 2025

Ahoj,

Inšpirujem sa podobnou diskusiou tu a zaujímajú ma vaše reálne skúsenosti. Mám 28 rokov a úspory okolo 10-tisíc. Investujem ich. Nemám vlastne bývanie, pretože ešte neviem, kde sa chcem usadiť. Je to málo? Mala by som mať viac? Peniaze rada utrácam za cestovanie alebo vzdelanie, to mi robí radosť a dáva zmysel, pravidelne si šetrím mesačne. Mala by som podľa vás viac? Bojím sa budúcnosti.

anonym_99f7d8
11. dec 2025

@anonym_autor ahoj je to skvelé. Pozrime na štatistiky....väčšina slovákov toľko nemá ani vo vyššom veku. Inak ja mám asi 11.000 euro ale s manželom dva byty bez hypotéky, záhradu s chatou a pozemky, z ktorých budú možno raz stavebné. Nemám cash flow, ale žijem spokojne, skromne a teším sa na Vianoce.

vlado19822
11. dec 2025
@solvina88

@vlado19822 jedine vlado,ze fakt sa dom dal postavit za 40000eur pred 15rokmi ked dnes dokazes dom postavit za 100000€....kludne aj 10x15m dom...v 2018 som postavil dom so vsetkym za uplne na hotovo za 150000€(top materialy, ziadne setrenie) a teraz ma hodnotu 320000€...nie je to rozpravka este stale mam 120000 hypo

@solvina88 dnes máš hodne lacných alternatív ,vtedy to také nebolo okná ,dvere ,drahé , obklady vtedy stali taký priemer 400 korún teraz tiež kúpiš za 12 eur
Takže nie a keby aj urobila nejakú búdku za 40000 aj s pozemkom za 50000 kde dievča po škole za 4 roky na to zarobí ,no nezarobí a nie to ešte ušetriť

anonym_aeda57
11. dec 2025

Vymyslený príbeh

anonym_aeda57
11. dec 2025
@vlado19822

@solvina88 dnes máš hodne lacných alternatív ,vtedy to také nebolo okná ,dvere ,drahé , obklady vtedy stali taký priemer 400 korún teraz tiež kúpiš za 12 eur
Takže nie a keby aj urobila nejakú búdku za 40000 aj s pozemkom za 50000 kde dievča po škole za 4 roky na to zarobí ,no nezarobí a nie to ešte ušetriť

@vlado19822 mas pravdu to čo písala je nereálne a ešte v 22 rokoch ,to sú iné vymysly

anonym_2865b7
11. dec 2025
@vlado19822

@anonym_2865b7 ja som staval v roku 2008 za pozemok som dal 180000 korún slovenských dom 8 x 9 vyšiel svojpomocne so všetkým na vyše 3 miliónov korún a to som si s rodinou robil úplne všetko ,pracoval som v Nemecku ,pracovala aj manželka , hypotéku sme brali 800000 korún a ledva ledva sme to za tie dva milióny dostávali ,takže ešte raz aksi aj začala pracovať v 18 tke a zarábala 15000 eur čomu absolútne neverím ,po odrátaní nájomného ,stravy ,cestovania a neviem čo ešte ti ostalo pri fakt dobrom šetrení 1000 eur to je za 4 roky 48000 eur - 8500 za pozemok ostáva 40000 za to sa v tej dobe nedal postaviť ani ten dom 5x6 čo som písal a to neverím že ti dal niekto zarobiť 1500 v tej dobe bez školy lebo ak si začala pracovať v 18 tak máš len ucnovku takže keď píšeš vymyslené príbehy aspoň si vymyslí niečo viac reálne ,píšu tu všelijaké sci- Fi ale ty si to úplne prekonala .Cena materiálu na stavbu v rokoch 2005 až 2010 bola najväčšia v porovnaní s tým čo sa zarábalo ,takže rozprávky si nechaj pre niekoho iného

@vlado19822 ideme rátať? pozemok som kúpila za 8300€ (1960m2), 600m2 je rovina zvyšok kopec. Dom mám drevostavbu (áno jedna z prvých v meste, správne si to napísal že vtedy sa drevom ešte nestavalo tak ako teraz ale ja som bola vždy za alternatívy). Kubík dreva stal v tej dobe 120€, kubík dosiek 140€, plechová trapézova strecha (musela ísť kvoli nizkemu sklonu) stala vtedy m2 cca 5,5€ v tmavo hnedej farbe aby som bola presná. OSb dosky a beton nepamätám dom je L-ko. Z vonku mam nobasil,fasádu, medzitým klasika sendvič (doska,vata,doska, medzitým nejaké fólie.
Robotu mám sezónnu (letná/zimna) ročný zisk (nie obrat) som v prvom roku nemala žiaden nakoľko čo sa zarobilo to sa investovalo, ostalo len na život. druhý rok čiže keď som mala 20 som robila zisk cca 50tis ročne, náklady na život asi 700€/mesx čiže som odložila nejakých 40tis , tretí rok to iste, mala som 80tis necelých našetrené, kúpila som pozemok. Ostalo cca 70. Komplet celá konštrukcia domu so strechou bez vnútra ma stala 20tis EUR. Tesarcina ma stala len okolo 2tis lebo to robil vtedy ešte frajer s kamosom. Elektricka prípojka stala v tej dobe 640€ (380V) vrt studne bol 60€/m2, robila mi to firma z Vranova nad Topľou, , pretože mali ako jediný také auto, ktoré sa mi tu vošlo, studna ma 12m. terasu mám 15m x 2m a stala ma aj s farbami a prestresenim 2600€- ale tá sa dorabala až po 2r. hranoly 10x10 farba mahagon (doteraz ľutujem že som dala takú tmavú) a na strope terasy borovica. Kuchyňu som sú v tej dobe nedovolila za 10tis, kúpila som si obyčajnú seriovku za 500€, vinyl - lepený som kúpila v Poľsku a po prepočte stal asi 6,50€ m2 v akcii, išla som pre neho 300km na požičanej dodávke. Plyn nemám. Kurenie mám elektrický kotol , ale väčšinou používam kozub Haas+sohn s výmenníkom. Sádrokartóny som brúsila ja osobne, samozrejme že mi ich založil kamarát ktorý sa tomu venoval a samozrejme že ma to nestalo toľko peňazí ako malo. Neskôr som kúpila 2i byt za 33tis(odkúpila som ho z bytového družstva) v hotovosti, investovala som do neho asi 5-6tis, prenajala ho za 500€, vydavky boli 300€, za 6r som len z bytu odložila necelých 15tis a pri predaji som zarobila po odrátaní prvotnej prerábky cca 50tis. S toho som kúpila prvý apartmán, ktorý je samozrejme prenajatý a druhý som kúpila rok na to pretože som chcela znova investovať.
Myslíš že toto všetko by vedel fake profil alebo nejaký trol čo si z vás robí prdel? Napíšeš že ti je u riti kto čo ma ale aj napriek tomu že niekto napíše fakt, si neodpustíš priblble poznámky, zosmiešňovanie a hate. Načo? Preboha veď vodicak BE (veľký príves) som robila ešte keď som bola v škole. Väčšina z vás čo ma tu kritizujete ako si zijem svoj ,,vymyslený” americký sen neviete ani poriadne auto zaparkovať.

anonym_2865b7
11. dec 2025
@vlado19822

@anonym_2865b7 už si sa doplietla úplne najprv píšeš že si v 22 stavala dom ,potom v ďalšom príspevku že si začala v 28 rokoch podnikať a tri roky po Tom si postavila dom ,pleties a pleties ,zamotávaš sa a zamotávaš , nikto kto začína od 0 veľkej 0 nepostaví dom v 22 rokoch bez hypotéky ani v 25 a ani v 30 tke a môžeš tu si vymýšľať čo chces ako začala si podnikať v gastronómii ale v 24 si bola tehotná ,ten dom si stavala pred tým či potom ako kde si do 24 zarobila na podnik ,či si chodila do školy ,ja neviem si predávala trávu ,tu sú samé špeciality ,celý modrý koník .
Túto historku nikomu nehovor ,sa sama zamotávaš

@vlado19822 doplietol si sa akurát tak ty a zjavne si si prečítal komenty ktoré nepatrili mne, pretože ja som sa nikde nepoplietla. Pre zhrnutie brigádovala som od 15tich, strednú školu (zbytočnú) ekonomickú som skončila v 19tich, pár dni na to som si otvorila živnosť, začala podnikať, po 3r podnikania čiže v 22ke som postavila dom a zvyšok ,,sci-fi” príbehu je v mojom úplne prvom komente. Nikde som nenapisala že som pracovala (nikdy som nebola zamestanana), mala som len brigádnicke dohody počas školy. Nejaké doplňujúce otázky? Aktuálne mám 34r, 10r dieťa, ležím u neho v detskej izbe vo vymyslenom dome , a vlastne ani neviem prečo na toto všetko reagujem a obhajujem sa pred ľuďmi, ktory sú mi ukradnutý a nezaujímajú ma rovnako ako nezaujímam ja ich a len si chcete dokázať svoju pravdu, rovnako ako ja tu svoju.

vlado19822
11. dec 2025
@anonym_2865b7

@vlado19822 ideme rátať? pozemok som kúpila za 8300€ (1960m2), 600m2 je rovina zvyšok kopec. Dom mám drevostavbu (áno jedna z prvých v meste, správne si to napísal že vtedy sa drevom ešte nestavalo tak ako teraz ale ja som bola vždy za alternatívy). Kubík dreva stal v tej dobe 120€, kubík dosiek 140€, plechová trapézova strecha (musela ísť kvoli nizkemu sklonu) stala vtedy m2 cca 5,5€ v tmavo hnedej farbe aby som bola presná. OSb dosky a beton nepamätám dom je L-ko. Z vonku mam nobasil,fasádu, medzitým klasika sendvič (doska,vata,doska, medzitým nejaké fólie.
Robotu mám sezónnu (letná/zimna) ročný zisk (nie obrat) som v prvom roku nemala žiaden nakoľko čo sa zarobilo to sa investovalo, ostalo len na život. druhý rok čiže keď som mala 20 som robila zisk cca 50tis ročne, náklady na život asi 700€/mesx čiže som odložila nejakých 40tis , tretí rok to iste, mala som 80tis necelých našetrené, kúpila som pozemok. Ostalo cca 70. Komplet celá konštrukcia domu so strechou bez vnútra ma stala 20tis EUR. Tesarcina ma stala len okolo 2tis lebo to robil vtedy ešte frajer s kamosom. Elektricka prípojka stala v tej dobe 640€ (380V) vrt studne bol 60€/m2, robila mi to firma z Vranova nad Topľou, , pretože mali ako jediný také auto, ktoré sa mi tu vošlo, studna ma 12m. terasu mám 15m x 2m a stala ma aj s farbami a prestresenim 2600€- ale tá sa dorabala až po 2r. hranoly 10x10 farba mahagon (doteraz ľutujem že som dala takú tmavú) a na strope terasy borovica. Kuchyňu som sú v tej dobe nedovolila za 10tis, kúpila som si obyčajnú seriovku za 500€, vinyl - lepený som kúpila v Poľsku a po prepočte stal asi 6,50€ m2 v akcii, išla som pre neho 300km na požičanej dodávke. Plyn nemám. Kurenie mám elektrický kotol , ale väčšinou používam kozub Haas+sohn s výmenníkom. Sádrokartóny som brúsila ja osobne, samozrejme že mi ich založil kamarát ktorý sa tomu venoval a samozrejme že ma to nestalo toľko peňazí ako malo. Neskôr som kúpila 2i byt za 33tis(odkúpila som ho z bytového družstva) v hotovosti, investovala som do neho asi 5-6tis, prenajala ho za 500€, vydavky boli 300€, za 6r som len z bytu odložila necelých 15tis a pri predaji som zarobila po odrátaní prvotnej prerábky cca 50tis. S toho som kúpila prvý apartmán, ktorý je samozrejme prenajatý a druhý som kúpila rok na to pretože som chcela znova investovať.
Myslíš že toto všetko by vedel fake profil alebo nejaký trol čo si z vás robí prdel? Napíšeš že ti je u riti kto čo ma ale aj napriek tomu že niekto napíše fakt, si neodpustíš priblble poznámky, zosmiešňovanie a hate. Načo? Preboha veď vodicak BE (veľký príves) som robila ešte keď som bola v škole. Väčšina z vás čo ma tu kritizujete ako si zijem svoj ,,vymyslený” americký sen neviete ani poriadne auto zaparkovať.

@anonym_2865b7 ja neviem auto zaparkovať moja milá ja mám vodičský preukaz komplet od roku 1990 a najazdených vyše 2 miliónov kilometrov a to sa tomu nevenujem celý čas

anonym_2d14de
11. dec 2025

A naco ich mas nasporene? Ja som zivy priklad ked som zacala setrit stala garsonka v nasom meste 25 000 eur chcela som si nasporit 10% kym som si ich nasporila.. ( 2-3roky) ... garsonka sa vysplhala na 35000... moje peniaze sa znehodnotili. Si zober dnes mas 100eur v penazenka o rok ten zeleny papierik ma realne hodnotu iba tipnem si 80 eur. Alebo mozno aj menej.... ci mas vela? Ci nie? To zalezi od tvojho platu, od toho kolko minas.... ja som nakoniec teraz uz spolu s manzelom dala "az"26 000 ..(za 5 rokov).... roky sme nezili!!! Prezivalali, setrili....nedovolenkovali, ani do kina nesli.....hoci mi to manzel nikdy nevycital, ja si to sama sebe velmi...ja som ta co drzala peniaze a skreckovala.... napokon sme kupili starsi dom zlozili 20% z kupnej ceny,(...akoze hura!....ani neviem....) a dodnes sa trapime...svojpomocne si budujeme zveladujeme a pritom platime hypo na zvysnych 80%. Uplna hlupost.

vlado19822
11. dec 2025
@anonym_2865b7

@anonym_2865b7 čo si robila zisk 50000 ročne ? Čo kde na čom na aute s prívesom či čo kde čo trepeš prosím ťa už nepíš nič radšej

anonym_2865b7
11. dec 2025
@vlado19822

@anonym_2865b7 ja neviem auto zaparkovať moja milá ja mám vodičský preukaz komplet od roku 1990 a najazdených vyše 2 miliónov kilometrov a to sa tomu nevenujem celý čas

@vlado19822 dobre vedieť. tato časť bola myslena skôr na tie ženy v predošlých komentároch nie tebe.

vlado19822
11. dec 2025
@anonym_2d14de

A naco ich mas nasporene? Ja som zivy priklad ked som zacala setrit stala garsonka v nasom meste 25 000 eur chcela som si nasporit 10% kym som si ich nasporila.. ( 2-3roky) ... garsonka sa vysplhala na 35000... moje peniaze sa znehodnotili. Si zober dnes mas 100eur v penazenka o rok ten zeleny papierik ma realne hodnotu iba tipnem si 80 eur. Alebo mozno aj menej.... ci mas vela? Ci nie? To zalezi od tvojho platu, od toho kolko minas.... ja som nakoniec teraz uz spolu s manzelom dala "az"26 000 ..(za 5 rokov).... roky sme nezili!!! Prezivalali, setrili....nedovolenkovali, ani do kina nesli.....hoci mi to manzel nikdy nevycital, ja si to sama sebe velmi...ja som ta co drzala peniaze a skreckovala.... napokon sme kupili starsi dom zlozili 20% z kupnej ceny,(...akoze hura!....ani neviem....) a dodnes sa trapime...svojpomocne si budujeme zveladujeme a pritom platime hypo na zvysnych 80%. Uplna hlupost.

@anonym_2d14de to je normálna vec ja som síce minulý rok splatil dom ale tiež makali sme s manželkou mal som aj dve roboty ,išiel som od ročného syna do Nemecka a tu napíše nejaka že v 20 rokoch bez pôžičky dom v 30 už dom ,byť apartmány a neviem čo ešte ,to sú sám podnikateľ , milionár a neviem čo ešte ale 95 percent vymyslených nereálnych tém a ľudí

anonym_58c649
11. dec 2025

No pána už sa to tu hemží milionárkami 😂🫣

vlado19822
11. dec 2025
@anonym_58c649

@anonym_58c649 všetky sú tu ,všetky sa samé vypracovali ,jedna dokonca už tu písala že má v BA v centre len obývačku 38 m štvorcových ,no krása tu

anonym_74d68e
11. dec 2025
@anonym_58c649

@anonym_58c649 Milionárky z MK 😅

anonym_2865b7
11. dec 2025
@vlado19822

@anonym_2865b7 čo si robila zisk 50000 ročne ? Čo kde na čom na aute s prívesom či čo kde čo trepeš prosím ťa už nepíš nič radšej

@vlado19822 vzdávam sa….. toto nemá význam. Vypis z katastra ti tu posielať nebudem. Lebo aj na to by si povedal že fake alebo že to nie je moje meno, lebo ho reálne nepoznáš. Si strašný sráč, ale na jednej strane máš pravdu, ľudom na internete netreba veriť všetko. Ja som realista a nie rojko, nemám najmenší dôvod si vymýšľať rovnako ako ty nemas dôvod mi veriť a tým sa táto debata stala úplne kontraproduktivna. Vlastne počkať, ona bola už od začiatku….. ps: keď reaguješ na komentare nevytrhávaj len casti z kontextu, čítaj s porozumením a nechytaj sa slamky. Dobrú noc vám všetkým. Milionárka ide žiť svoj AMERICAN DREAM.

anonym_58c649
11. dec 2025
@anonym_74d68e

@anonym_58c649 Milionárky z MK 😅

@vlado19822
@anonym_74d68e
Nechajme ich snívať ďalej 🤯
Tento MK je zázračný
Paničky modrý konik 😂😂

solvina88
Autor odpoveď zmazal
margotka17
12. dec 2025
@anonym_58c649

@anonym_58c649 hej, milionárov plno, len nechápem, načo Fico ide dávať energopomoc 🫣🤔

solvina88
12. dec 2025
@margotka17

@anonym_58c649 hej, milionárov plno, len nechápem, načo Fico ide dávať energopomoc 🫣🤔

@margotka17 jak ,ze nevies? Rovnaky dovod jak ked sa zvazaju dochodci na vymysleny koncert a rozdavaju 13.dochodky... Vsak, aby mal hlasy. Striezvo rozmyslajuci s kritickym myslenim clovek nemoze verit tomuto mafošovi.

cicka33
Autor odpoveď zmazal
lallla
12. dec 2025

@anonym_autor tu su same uspesne zeny 😃😃😃 mam dvakrat tolko rokov a mam iba o cosi viac ako ty. Nemam plat, z ktoreho si mozem setrit. to ma fakt zaujima odkial tu mali tieto zeny v tvojom veku 40.000 nasetrenych, osobne nepoznam nikoho, komu by sa v takom veku (a este s vš) podarilo tolko zarobit. Ale zato poznam milion pribehov, kde bola pomoc od rodiny, zdedene byty a pod., takze ak tymto myslia, ze si "same" zarobili, tak to dava zmysel. Ja si myslim, ze ak si aj doprajes, chodis na dovolenky, tak si usetrila dosť pekne. Kto neni manazerom alebo nerobí vyssiu poziciu nema na svk sancu tolko ušetriť za kratky cas.

dianaaaaa
12. dec 2025

V tvojom veku som už mala svoj vlastný 3izbovy byt,bez hypotéky 😉
Takže keď to zhrnieme,tak máš akurát veľké 💩 a len trápnych 10tisic 😉

dodkos
12. dec 2025

Ja v 28 som mal 0.0000 a teraz v 42 vyše 50000 . Nikdy nie je neskoro

anonym_1ccd79
12. dec 2025
@lallla

@anonym_autor tu su same uspesne zeny 😃😃😃 mam dvakrat tolko rokov a mam iba o cosi viac ako ty. Nemam plat, z ktoreho si mozem setrit. to ma fakt zaujima odkial tu mali tieto zeny v tvojom veku 40.000 nasetrenych, osobne nepoznam nikoho, komu by sa v takom veku (a este s vš) podarilo tolko zarobit. Ale zato poznam milion pribehov, kde bola pomoc od rodiny, zdedene byty a pod., takze ak tymto myslia, ze si "same" zarobili, tak to dava zmysel. Ja si myslim, ze ak si aj doprajes, chodis na dovolenky, tak si usetrila dosť pekne. Kto neni manazerom alebo nerobí vyssiu poziciu nema na svk sancu tolko ušetriť za kratky cas.

@lallla tak pred 20 rokmi stacilo ist na par brigad do zahranicia a zarobil si slusne peniaze na start. Poznam vela ludi, co si tak kupilo prve byty bez hypo. Teraz uz ani to moc nepomoze.

lallla
12. dec 2025
@anonym_1ccd79

@lallla tak pred 20 rokmi stacilo ist na par brigad do zahranicia a zarobil si slusne peniaze na start. Poznam vela ludi, co si tak kupilo prve byty bez hypo. Teraz uz ani to moc nepomoze.

@anonym_1ccd79 rec je o aktuálnej dobe a pri tychto cenach a platoch je 10.000 v jej veku celkom slusne. Neviem teda ci studovala, ci robi od 18tky. Ak ale ma na utracanie a aj tak vedela nasetrit, nie je to zle

sevrin
12. dec 2025
@dianaaaaa

V tvojom veku som už mala svoj vlastný 3izbovy byt,bez hypotéky 😉
Takže keď to zhrnieme,tak máš akurát veľké 💩 a len trápnych 10tisic 😉

@dianaaaaa poznám pár takých ako ty, zdedili byt po svojej senilnej babke v 60 rokov starej trojposchodovej bytovke a potom strúhajú po internetoch frajerov ako ostatní majú hovno.

kat_y
13. dec 2025
@anonym_1de32f

@anonym_autor ja som za 6 rokov presne toľko splatila hypotéku, samoživiteľka 2 deti, šetrím deťom vo fondoch, ďalšie X tisíc a popritom taky bežný obyčajný život, takže za mňa dosť málo ušetrené

@anonym_1de32f ak sa môžem opýtať, aký máte plat a kde asi robíte keď ste samozivitelka s dvomi deťmi a toto dávate. Mám dve deti ale meviem si to predstaviť. Navyše práca v našom regióne je platená tak, že by som ledva vyšla.

michal711
13. dec 2025

@anonym_autor ja v 28cke som bol tri roky po škole. A peňazí som .ale.okolo 50 000

michal711
13. dec 2025

Aktuálne máme 4 byty a 32 rokov. V akciách cez 80 000€ už to začatie samé