Mám byť ručiteľom na hypotéke pre priateľku?
Poradíte mi... mám veľkú dilemu. Kamoška ma požiadala o pomoc s tým, že potrebujú navýšiť hypotéku na stavbu domu, či by som nemohla byť ručiteľ. Jej manžel pracuje, ona je na materskej s jediným dieťaťom čiže mínus jeden príjem a tak im to nevychádza. Bývajú v podnájme, majú to tam veľmi stiesnené a chceli by, aby ten dom bol čím skôr, aby neplatili nájom, aj hypo. Že potrebujú moju pomoc na rok a pol, kým pôjde kamoška späť do práce a potom sa hypo presunie na ňu. Neviem presne ako to funguje ale nie je tá hypo hneď na nich dvoch spoločne automaticky keď sú manželia?
Sme veľmi dobré kamošky, poznáme sa už x rokov od základnej. Vždy sme sa snažili si pomáhať, je tam dôvera. Ale neviem, mám dosť obavy... už som jej povedala, že sa mi do toho nechce, tak ostala sklamaná ☹️
Neviem, stavajú dom, potrebujú navýšiť, lebo im nevychádza ani na dokončenie domu - najskôr by som sa pýtala, prečo nezobrali hneď vyššiu hypotéku? Predpokladám, že by im nevyšla. Preto teraz riešia navýšenie s niekym ďalším. Tu mi vyskakuje otázka - ak by sa hypotéka navýšila, mali by na vyššiu splátku? Prepísať časť domu na teba - tiež nie je cesta - v prípade potreby asi časť domu nepredáš. A celý asi na teba neprepíšu…
Ty máš hypotéku, oni majú hypotéku - to sú dve splátky, tri životné minimá na dospelú osobu a jedno na dieťa + banky nechávajú nejakú “rezervu”, bude ten príjem stačiť?
Pracovala som s hypotékami a ver, že nastali aj také situácie, že ani brat bratovi na meno nepríde, pokiaľ ide o problémy s majetkom a peniazmi. Nikdy by som do toho nešla…
Fakt autorka nebuď sprostá a maj pud sebazáchovy. Povedať nie v tomto prípade je úplne prirodzená reakcia. Najist takého truhlika čo by povedal áno to je tak 1 zo 100 000 ľudí.
@alickapusinka ďakujem, že si sa podelila o skusenosti 🙂
Toto vobec nie je dilema, ale rozhodne NIE
A aka je vyska tej hypoteky?
Za ručiteľa nie, nikdy a nikomu, ani vlastnej rodine! To, že niekto potrebuje ručiteľa, znamená, že je pre veriteľa (banku) príliš rizikovým dlžníkom, a banka toto riziko preto prenesie na ručiteľa.
Neviem, aké protiplnenie by musel dlžník ručiteľovi poskytnúť (nemyslím finančné, ale skôr, čo preňho zato urobí), aby sa ručiteľovi vyplatilo ísť do takého rizika...
autorka keby si bola ciastocny vlastnik domu, nepomoze ti to. Ak by prestali platit, musis to platit aj tak ty a cast domu nepredas. Kto by to kupil?? Nikto ...takze by ti to bolo uplne zbytocne
A ešte, keď už, tak je asi bezpečnejšie nejaké peniaze požičať dotyčnému priamo (samozrejme, že s písomným potvrdením). Síce sa tiež môže stať, že ich nevráti (alebo len časť a až po zložitom vymáhaní), ale maximálna strata je tam jasne ohraničená.
@hefo oni už hypo majú, kúpili pozemok na dedine a chceli by tam montovaný dom. Ale keďže im nevychádza, potrebujú navýšiť hypo. Všetko toto riešia počas materskej a preto už im ručila aj mama a to bolo bez problémov. Zatiaľ to všetko zvládajú utiahnuť. A keby som písaná ja ako vlastník na LV?
Obrovska suma na splacanie...okolo 600 az 700 eur asi mesacne..porozmyslaj, ci by si to vedela a chcela platit v pripade potreby
Inak pochybujem, ze by ta dali na LV ... a ked sa dom nepreda, tak ti je to na nic
Ale vymazat ta ako rucitela ako.urobia? To by museli splatit hypoteku, nie? Lebo ked su manzelia tak automaticky je manzel dlznik a ona spoludlznik, tak nemoze byt ona aj rucitel
Nikdy by som neručila. Niektorí tu písali, že možno len rodine, ale ani do toho by som nešla. Je to veľké riziko pre teba. Kamoška asi ostala sklamaná, lebo ona sa chce poponáhľať a chce rýchlo niekoho, kto jej pomôže (ručiteľa), ale asi nechápe, aké to je pre teba riziko. Ona moze mať v hlave super plán, ako sa potom presunie hypo na ňu a ty budeš zbavená záväzku, ale čokoľvek sa môže stať a kľudne aj zo dňa na deň a ty potom budeš mať problémy. Nerob to.
Nechod do toho. A nespoliehaj sa na to ze potom sa hypo prepise z teba na nu. Lebo je mozne ze ked zacne robit a jej prijem bude nizsi ako tvoj moze sa stat ze banka odmietne prehodit hypo na nu a zostane uz na tebe
@lejla77 toto som chcela vediet, lebo som tomu celkom nerozumela. Ale vraj to má byť tak, že ja by som bola ručiteľ, kým oni nemajú obaja príjem a keď by už ona bola v práci, tak mňa by vyškrtli.
@niki35 ano, tak si to predstavuje ako dočasnú pomoc.
@aleza to naozaj sa banka môže tak rozhodnúť, aj keď ich dvoch príjem bude už dostatočný?
Nie, nie a nie. Nikdy.
Môj otec tak splácal pôžičku najlepšieho kamaráta.. Aj keď teda, už to v tom čase nebol ani kamarát.
Nikdy nepochopím, prečo berú ľudia hypo, na ktoré nemajú...
Nevychádza? Tak riešim lacnejšie bývanie - byť, menší pozemok,mini domček..
100t hypo a už teraz to nevychádza - to zaváňa čisto čistým pruserom..
Fakt ruky preč!
@beronsche nemal možnosť sa nijak vočintomu brániť?
Nie,bol ručiteľ, oni neplatili. Bodka.
si normálna? “mama im už ručila” - takze koľko úverov majú?? očividne im na prvu hypoteku nestačil ani ich príjem, tak zatiahli do toho mamu. a teraz ešte viac chcú zobrať a zatiahnuť do toho aj teba? a z čoho to budú platit keď banka vyhodnotila že oni sami dvaja nemajú dostatocne platy už na tu prvu hypo? to chceš byt 30rokov zapísaná na LV a tŕpnuť, či to splatia? a keď nie? si ochotná platit za nich? čo by si spravila keď sa kamarátka vrati do prace a banka im zamietne žiadost na vymaz teba ako ručiteľa, lebo kamoska nebude mat dostatočný príjem? potom čo?
Nikdy
Dobra blbost, ona je na tej hypoteke ako spoludlznik, tak nemoze byt aj rucitel a nevyskrtnu ta... jedine ze by nemali bezpodielove spoluvlastnictvo (BSM)
Ked je dostatocny prijem nemal by byt problem. Ale nikdy nevies co sa moze stat. Aj on moze stratit zamestnanie alebo moze ist platovo dole. Ona dalsia materska, nikdy by som od nikoho neziadala ist do takeho rizika.
V prvom rade,keď chcú stavať dom,tak by na neho mali mať. Keď nemajú, tak nech sa o to postarajú , aby im na neho mali a začali stavať, keď budú mať dostatočný príjem. Kamoška nech ide do práce a potom nech riešia navýšenie hypotéky. Však už ani na pozemok nemali dostatočný príjem, keď mama im musela ručiť. Podľa mňa nemáš dosť informácií ako to v skutočnosti je, aké majú problémy. Mama im ešte stále ručí alebo ju už vymazali? Poriadne nevieš,ani akú sumu idú brať, či na zvýšenú splátku budú mať peniaze. Ak im nevychádza navýšenie hypotéky,tak veľmi neverím,že na zvýšené splátky budú mať. Ako ťa po roku a pol vymažú? Toto si treba dobre preveriť,ako sa z toho dostaneš. A hlavne si polož otázku, či si ochotná im roky platiť hypotéku v prípade,že nebudú splácať. Ak by ťa dali na LV, tak ti to veľmi nepomôže. S predajom budú musieť tiež súhlasiť a to môže byť problém . Si ručiteľ a banka to jednoducho stiahne z tvojho účtu. Osobne, nikdy by som do toho nešla.
@kristinka92 ved som to pisala hned na začiatku, že hypotéku už majú a potrebujú navýšiť. Mamu už tam písanú nemajú a ona by im teraz aj tak nepomohla lebo má nízky príjem a pár rokov do dôchodku...
@deanna25 mamu už vymazali. Aj keď by som bola iba ja vlastník na LV musia súhlasiť?
@lejla77 myslela som si... a kedy by ma mohli vyškrtnúť, za akých podmienok?
Čo ti pomôže, že budeš na ich LV? Nič… V prípade nesplácania úveru sa dostnaneš do problémov. A aby sa ešte nestalo, že zosplania aj tvoj úver. “Preniesť” hypo na kamarátku sa dá, ono je to tal laický povedané, ale cesta by bola. Otázka je, či by splnili podmienky (mohli by vziať novú hypotéku a tou vyplatiť tú, kde by si bola aj ty). Ale kde majú istotu, že sa vráti do práce s dostatočným príjmom? Ak brali hypotéku na vystavbu domu, muselk banke predkladať nejaký rozpočet. Ceny stavebných materiálov stagnujú, resp. začínajú mierne klesať. Takže buď tam chcú niečo navyše, alebo proste na to nemali a preto im hneď nedali vyššiu hypotéku.
Z toho, čo píšeš mám pocit, že do toho chceš ísť. Všetci ti tu píšj, aby si do toho nešla… A ty stále “ručila im mama”, “nejako to zvládajú”, “keby som bola na LV”,… Nie. Za mňa neísť do úveru s rodinou, nie to ešte s cudzími, ktorým už musel niekto ručiť, ktorí to nevedia s peniazmi, ktorí sú “prekvapivo” sklamaní, abx zahrali na city, ktorí si robia plány, na ktoré nemajú…
Vyskrtli by ta iba vtedy ak by za teba nasli nahradu ,(aj to by musela banka schvalit) alebo ak by splatili hypoteku
A že by celý dom prepísali na teba? To by zasa boli extrémne blbí - platili by hypotéku na dom, ktorý by nebol ich? To rovno môžu ostať v tom nájme… Ak majú aspoň štipku rozumu, tak to neurobia.

LV? Neblázni...