Mám byť ručiteľom na hypotéke pre priateľku?
Poradíte mi... mám veľkú dilemu. Kamoška ma požiadala o pomoc s tým, že potrebujú navýšiť hypotéku na stavbu domu, či by som nemohla byť ručiteľ. Jej manžel pracuje, ona je na materskej s jediným dieťaťom čiže mínus jeden príjem a tak im to nevychádza. Bývajú v podnájme, majú to tam veľmi stiesnené a chceli by, aby ten dom bol čím skôr, aby neplatili nájom, aj hypo. Že potrebujú moju pomoc na rok a pol, kým pôjde kamoška späť do práce a potom sa hypo presunie na ňu. Neviem presne ako to funguje ale nie je tá hypo hneď na nich dvoch spoločne automaticky keď sú manželia?
Sme veľmi dobré kamošky, poznáme sa už x rokov od základnej. Vždy sme sa snažili si pomáhať, je tam dôvera. Ale neviem, mám dosť obavy... už som jej povedala, že sa mi do toho nechce, tak ostala sklamaná ☹️
tak ono v prvom rade sa hypo nepresúva len tak zo srandy z teba na kamarátku a naopak. A za ďalšie, keď nevedia počkať 1,5 roka na vlastné bývanie, tak potom nie sú hodní ani brať hypotéku. Totálne finančne negramotní ľudia, ktorí ešte aj obťažujú svoje okolie.
pre tvoje vlastne dobro to nerob alebo sa nechaj zapisat na katastry ako dalsi majitel a podpisete zmluvu ze sa dobrovolne vzdas vlastnictva ak ta do 2 rokov vyskrtnu ako rucitela ... ak si vezmes na seba ulohu rucitela a oni sa nedaj bože zabiju pri autonehode mesiac po tom tak tebe zostane povinnosť platit hypoteku na nieco co nevlastnis
Toto sú veľmi háklivé veci, ja by som do toho nikdy nešla.
a na co idu stavat dom, ked na to nemaju? mali si kupit byt
Nikdy, môj kamarát bol ručiteľ a musel všetko platiť, potom 10 rokov vymáhal peniaze naspäť. A predtým boli naj kamarati. Ani rodine by som netušila, nie to ešte kamoške
@sasa1310 t1 to som chcela vediet, ze ona na tej hypoteke uz je, ze? Su tam obidvaja, kedze su manželia... to nie je tak, že po 1 a 1/2 roku vstúpi do hypoteky ona a mňa vymažú. Asi by som mala problém nakoniec sa vyškrtnúť z toho, nie?
Vsak ti to uz viac krat povedali, ze banka nevyskrtne len tak solventneho rucitela aby tam napisala cloveka, ktory mozno zaraba polovicu tvojho platu a nema ani ziadne nehnutelnosti na svoje meno. Nad cim este rozmyslas?? Mas uplne jedno ci sa podpises ako rucitel alebo im darujes rovno ten obnos ktory potrebuju
Oni, ako manželia, ak nemajú zúžené/zrušené BSM, do úveru vstupujú spoločne automaticky. Ty by si tam bola navyše, ako človek, ktorý im pomôže spĺniť podmienky. Bolo by možné ťa z úveru vypustiť, ak oni budú spĺňať podmienky, aby ten úver mali len na seba. Inými slovami, museli by sa kvalifikovať na to, že si môžu zobrať nový úver bez teba. Príklad. Ak tvoj plat je 1000e, mužov plat je 1000e, žena má rodičovský 400e. Spoločný príjem je 2400e. Na základe toho dá banka úver. Čo myslíš, koľko by musela zarábať tvoja kamarátka, aby ťa vypustili z úveru, ktorý pri aktuálnom príjme nedostanú? A to je len otázka príjmu… Jedna z mnohých.
@prasiatko30 áno, pisali mi všetci a? Je to problém? opýtať sa vo vlastnom fóre ešte snaď môžem, nemám zákaz... aj keď som už ukončila tému kvôli niektorým vulgarnym reakciám.
Rozmýšľam nad argumentami a nad celou situáciou, ako im to vysvetlím... kedže ja sa do hypoték veľmi nevyznám ale chcela by som.
Ale ďakujem aj tak za radu.
@gab1sol ale ten uver by sa nastavil, ze aky mame plat my 3 dohromady, tym padom by mali lepsie podmienky. A je to tak, ze banka by ma nechcela pustit ani potom, ako by sa kamoska zamestnala? Lebo ona by zarabala asi naozaj len polovicu z mojho platu. Ze proste hypo by bola nastavena na vyssie prijmy a ked ten najvyssi- moj by chcel odiat, tak smola? Tym padom by to nebol rok a pol ale ja by som im rucila na neurcito defacto.
ešte ako dlho budeš špekulovať o tom,ako by si to urobila,aby si im mohla ručiť?
@rozculena ak ta to velmi silno rozculuje, ze si komentujem svoju temu, nemusis reagovat... pani rozculena, ukludni sa, dokonca máš moznost vypnúť upozornenia 😉
@autorka ja neviem, ty si asi fakt stojíš na kábli ci co 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Vysvetľujú ti to tu zľava, zprava, ty si ideš svoje 👌👌👌
Cize ešte raz, po lopate... kamoš ma prijem netto 1000, ty 1000, kamoska 400€.
Aby ta z hypo vynali, musí mať tvoja kamoška prijem minimálne 1400€ netto. Rozumieš už tomu? Lebo to sú základy logiky, na to netreba ani VS ani nič podobné.
@lienka.7 Zase ty? 😪 Mne je to aj trochu ľúto ak sa ti nedostáva pozornosti ale nič som sa ťa nepýtala, tak choď hrať múdru inde, ďakujem. Dobre, veď ani na základy gramatiky netreba VŠ a predsa ju nevieš.
Ty nepotrebuješ žiadne argumenty, proste poveď NIE, NEJDEM S VAMI DO VÁŠHO ÚVERU. Nič im nepotrebuješ vysvetľovať. Predpokladám, že si svojprávna a ani ti nedržia nabitú zbraň rovno pri hlave. Buď rázna, inak ťa začnú citovo vydierať, lebo vedia, že ťa zlomia. Ak majú pocit, že im bude jej príjem (spolu s mužovým) postačovať na požadovaný úver v kombinácii s ostatnými výdavkami, tak nech počkajú… Inak, ťa potrebujú len čisto využiť. Lebo tvoj príjem je dostatočne vysoký, aký tvoja kamarátka nebude mať.
A muzovi si o tvojej tuzbe darovat kamoske a jej muzovi zo par desiatok tisic uz hovorila?? Ako to prijal? Tiez je taky dobroprajny? Opakujem, mas uplne jedno ci si pozicias a darujes im tie prachy alebo im ides rucit. Cize zakladna otazka je - si ochotna darovat tvojej najlepsej kamaratke kolko? Zo 5000€? A vobec ti nebudu chybat? Ked budes spalcat tvoju hypoteku a ich uver tak este budes mat dostatocne na to aby ste slusne vyzili? Vsak smelo do toho
@prasiatko30 toto individuum je verím ze slobodne, lebo chlap by jej to hneď vysvetlil. A nie, oni chcú tak 100k na stavbu domu...
@autorka dostatok pozornosti sa nedostava asi tebe, keď sa musíš robit takto dôležitá pred kamarátkou a aj tu. Ako to hráš na tu dobrotu, ze tu chceš lem nezištne pomôcť kamoske...klobúk dole... omg. Je vsak istý rozdiel medzi dobrosrdecnostou a debilitou.
Povedala si to aspoň doma rodičom co chceš urobiť? Predpokladám, že ti povedali, jasne dcerenka naša, len smelo do toho 👌🤦♀️
A v porovnaní s tebou v tej hlave mam zjavne viac ako ty. A ani ta tvoja super gramatika ti nepomôže v tomto prípade. Lebo ta gramatika sa dá ako tak naučiť, ale myslieť ťažko. A ty si toho žiarivým príkladom 👌👎🤦♀️
@lienka.7 to si až taká nechápavá alebo vždy sa pcháš tam kde ťa nechcú? 🙂 Je mi ľúto, že sa cítiš málo dôležitá a musíš si to takto dokazovať.
@autorka to už trochu preháňaš s tým urážaním, nezda sa ti? veď nech sa páči, chod s nimi hneď zajtra do banky, nikto ta tu presviedčať nemusí. pre nich úplne výborné, že si našli človeka tak hlúpeho, čo ani nevie základy ohľadom uverov a co sa môže stat. ale veď nech sa páči.
múdri sa učia z chýb druhych, ti hlúpi z vlastných. pekny večer
@kristinka92 Ked myslis, ze ja to prehanam s urazanim, tak si precitaj kto zacal urazat prvy. Niekolkokrat som slusne prosila to individuum aby uz nereagovalo, stale sa tu musela prist napchat a utocit na mna. Snazila som sa ale s niektorymi ludmi sa neda bavit slusne, nemaju na to kapacitu.
PRESNE. Nikto ma tu presviedčať nemusí lebo už som sa rozhodla a jasne to napísala pred niekoľkými stranami diskusie. Chcela som sa ešte niečo opýtať ale to bol signál pre niektorých jednoduchších jedincov, aby chodili útočiť a zvyšovať si ego.
Dobrú noc aj tebe pani, kopla si si aj ty do mňa, tak hádam sa ti bude lepšie spať 😊
Ak ma tvoja kamoska nizky prijem a koli tomu jej nevychadza hypoteka, tvoje rucenie tento problem nijako neodstrani, lebo ty ako rucitel hypoteku nesplacas. Ty sa len zarucis, ze ju zacnes splacat ak ziadatel prestane. Ty kamoske nebudes davat ziadne peniaze aby si jej zvysila prijem. Banka vyzaduje rucitelov z inych dovodov ako nizky prijem. Moze to byt napriklad vtedy ak ma ziadatel zlu platobnu historiu a banka mu neveri ze bude splacat a tak si to poistia rucitelom. Alebo vtedy ak je ziadatel zivnostnik a nevie dokazat pravidelny prijem, alebo ziadatel nema dost penazi na zalohu.
Ty ako rucitel by si si mala vypytat od kamosky ich kompletnu financnu situaciu. Presne kolko zarabaju a kolko minu. Vsetky vypisy z uctov a aj vypis toho ako splacaju terajsie uvery. Ty si ich musis prelustrovat presne tak ako to robi banka pred tym ako niekomu pozicia peniaze. Stavim sa ze zistis ze su tam problemy so splacanim terajsej hypoteky.
Ako rucitela ta banka nepusti kym nebude hypoteka uplne splatena. Hypoteka sa berie vacsinou na 5 rokov. Potom moze kamoska prejst do inej banky a podpisat s nimi novu hypoteku uz bez teba. Su aj kratsie hypoteky ako 5 rokov. Na kolko rokov ju idu oni brat?
Rucitel nie je zapisany na liste vlastnictva. Ak si zapisana, stavas sa defakto spoluzidatelom hypoteky. Ako spoluziadatel si v ovela riskantnejsej pozicii. Ak kamoska prestane platit, banka zacne hladat sposoby ako tie peniaze od nej dostat. Stiahnu jej prijmy, zhabu auto.... Ked uz nemaju ziadny iny sposob, posledna moznost si ty ako rucitel. Ak budes na liste vlastnictva a budes spoluziadatel, banka pojde hned po tebe ako prve.
Ak kamoska prestane platit a zacnes platit ty, tento jej priestupok moze ist aj do tvojej platobnej historie.
@andreatytler keby len na 5 rokov... to max potom iba refix. V tomto prípade to skor vyzerá dozivotne ručenie. 🤦♀️
Lebo ak nie, tak by počkali, kým sa žena vráti do prace (však sa môže aj skôr, to je pre ňu ešte aj plus keďže bude mať plat a niektoré banky rátajú aj rodicak aj DB este - to všetko im môže zvýšiť prijem). Oni proste potrebujú nejakú ovcu, a autorka je na to ako vysita 👌 ku všetkému ešte ani nechape o co ide, ze jej ide o krk. Naivne si myslí, že keď bude aspoň na LV, bude mať na nich nejaké páky. Aké to ťažko... inak ja osobne by som ju na LV nikdy nedala. Lebo sa aj jej hocičo môže stať a jej podiel sa dedí dálej - z čoho sú ďalšie problémy len.
co im nepomoze rodina? Prečo asi?
Si myslím, že tam bude aj ine pes zakopany, s takým nesplacanim napr.🤔
@andreatytler neviem, či dávaš úplne správne info. Tu sa bavíme o ručení, ale to len preto, že ľudia si mýlia pojmy. Z uvedeného mi skôr vychádza, že kamarátka chce od autorky, aby vstúpila do úveru kvôli nedostatočnému príjmu. V takom prípade zmluvný vzťah je spoludlžníctvo. A ani tých 5 rokov nerozumiem - hypotéka je dlhodobý produkt na 10-30/40 rokov, ale splatiť, refinancovať sa dá kedykoľvek, aj po roku. V každom prípade, aj keby platil tvoj popis, tak nie je dobré, aby autorka išla do úveru.
po precitani celej diskusie radim kamoske pozicat. Ste dobre kamosky, ty si tiez velmi prijemna, laskava, slusna pani. jednoznacne radim pozicat!!!
@andreatytler čo jej tu píšeš blbosti? Na akých 5 rokov? A aj o ručiteľovi je to hlúposť. Čo by sa banka zaoberala predajom auta a iného majetku, jasné, že hneď rieši ručiteľa a žiada peniaze od neho. Je to pre ňu najjednoduchšia a najrýchlejšia cesta.
@belllinka presne ako pises.. banka nie je realitka 🤣 ak nezaplatii dlznici automaticky pyta banka od rucitela a nic ju nezaujima. 🤷🏼♀️😀 a niektori vedia popisat dobre bludy. Ze hypoteka sa dava na 5 rokov 😅😅😅😅
@andrejkap123 vo Švajciarsku aj na dva😉
@tundra fakt? To je zaujímavé....ú nás to je vtedy úver.....sranda iné produkty.....

To mas jedno, ked budu meskat so splatkou hned ti pride list z banky, hlavne ked nevedia hospodarit