icon

Mám byť ručiteľom na hypotéke pre priateľku?

16. jún 2024

Poradíte mi... mám veľkú dilemu. Kamoška ma požiadala o pomoc s tým, že potrebujú navýšiť hypotéku na stavbu domu, či by som nemohla byť ručiteľ. Jej manžel pracuje, ona je na materskej s jediným dieťaťom čiže mínus jeden príjem a tak im to nevychádza. Bývajú v podnájme, majú to tam veľmi stiesnené a chceli by, aby ten dom bol čím skôr, aby neplatili nájom, aj hypo. Že potrebujú moju pomoc na rok a pol, kým pôjde kamoška späť do práce a potom sa hypo presunie na ňu. Neviem presne ako to funguje ale nie je tá hypo hneď na nich dvoch spoločne automaticky keď sú manželia?
Sme veľmi dobré kamošky, poznáme sa už x rokov od základnej. Vždy sme sa snažili si pomáhať, je tam dôvera. Ale neviem, mám dosť obavy... už som jej povedala, že sa mi do toho nechce, tak ostala sklamaná ☹️

Strana
z8
tundra
18. jún 2024

@pieksamaki tu sa vsak istina nesplaca,len uroky.
Pocas trvania zmluvy,sa neda s nou nic spravit,jedina moznost,ze niekto tu hypo preberie,samozrejme za poplatok,za zmenu zmluvy.

andreatytler
18. jún 2024

@belllinka Hypoteky maju dobu fixacie a vacsina je 5 rokov. A ked tato doba prejde, mozes splatit celu hypoteku, obnovit s tou istou bankou ale novymi urokmi, alebo o hypoteku poziadat novu banku a tuto hypoteky vyplatit. Kazdopadne sa po skonceni doby fixacie uzatvara nova hypoteka bez ohladu na to aka dlha je doba splacania.

@gab1sol Ak chces splatit alebo refinancovat hypoteku skor ako po skonceni doby fixacie, tak vacsinou platis pokutu. Iba ak mas tak nastavenu hypoteku ze ju mozes splatit kedykolvek ale tie hypoteky maju vyzsie uroky.

gab1sol
18. jún 2024

@andreatytler nie, opäť nepíšeš pravdu. Fixáxie sú rôzne, podľa toho, ako sa vyvíja trh, by sa klient mal rozhodnúť ako si úrok zafixuje. Napr. nám sa pred dvoma rokmi oplatilo zafixovať na 10 rokov a urobilo tak mnoho klientov. Teraz by som zvažovala fix na kratšiu dobu ako je 5 rokov.
Splatiť úver môžeš kedykoľvek. Áno, môžu tam byť poplatky, ale tie môžu byť aj odpustené. Všetko je to o individuálnom prístupe k úveru a klientovi. A podľa posledných zákonných pravidiel, klient môže aktuálne urobiť kedykoľvek v priebehu roka mimoriadnu splátku aj bez poplatku (predtým sa to dalo len v čase fixácie).
A tiež nie je pravda, že uplynutím doby fixácie sa uzatvára nová hypotéka. Hypotéka, resp. zmluva o úvere stále platí, len na úvere zbehne refix. Ak klient súhlasí so zmenou úroku, ani do banky nemusí prísť.
Neviem, odkiaľ máš tieto informácie o hypotékach, ale sú nesprávne.

andreatytler
18. jún 2024

@gab1sol Ano, suhlasim so vsetkym co si napisala a nemyslim ze sa to odporuje s tym co som napisala ja. Fixacie su rozne ale vacsina je na 5 rokov a ano, mimoriadna splatka je presne urcena kolko percent. Nemoze to byt cela hypoteka, iba ak by to bolo dohodnute s bankou ako pises. Nie je to bezny postup.
Ano, presne po uplynuti doby fixacie sa meni urok a ked s novym urokom suhlasis, nemusis do banky ani prist, ale toto je doba kedy by mala autorka prilezitost z hypoteky vystupit ako rucitel. Preto som pisala ze sa hypoteka uzatvara na 5 rokov.

gab1sol
18. jún 2024

@andreatytler prosím ťa, aj máš nejakú štatistiku k tej 5-ročnej fixácii? Tvoje tvrdenie nie je ničím podložené. A aj to tvoje tvrdenie, že hypotéka môže byť splatená v čase fixácie - nie, nie je to pravda. A zároveň platí, že zmeny na úvere klient môže robiť kedykolvek počas splácania - teda, ak by chceli vylúčiť autorku ako ručiteľku, tak nie je nutné čakať na fixáciu. Môže sa to udiať kedykoľvek, ale dôležité je to, či to je môžné, nie či je fixácia. Fixácia znamená zafixovaný úrok, nie uzatvorená hypotéka na určité obdobie.

pieksamaki
18. jún 2024

@gab1sol hypotéka môže byť splatena v case fixácie bezplatné....teda ako v ktorej banke.....hovoríme o Slovensku....my sme tak urobili viackrat dokopy sme mali 4 hypoteky...

gab1sol
18. jún 2024

@pieksamaki áno, hypotéka môže byť splatená v čase fixácie bezplatne, ale to neznamená, že môže/musí byť splatená len vtedy. My máme síce len jednu hypotéku, ale pracujem v bankovníctve a kedysi som pracovala s hypotékami - od predaja na pobočke, cez schváľovanie, fraudy až po vymáhanie.

pieksamaki
18. jún 2024

@gab1sol však áno...môže byť aj inokedy.....ale s poplatkom.....v podstate je všetko možné....keď si clocek zaplatí. Dodatky k zmluve.atd

ailiba
18. jún 2024

Mam skusenosti. Znama bola rucit byvalemu frajerovi svojej dcery. Nakoniec to museli oni cele vyplatit. Rucitel ma povinnost, ako dlznik, az na to, ze ho banka o nicom poriadne neinformuje.
Manzelka je automaticky spoludlznik. A teba nevymazu... Len sa budes modlit, aby platili.
No, je to na tebe, samozrejme zalezi aj od sumy.
A mam este jednu skusenost. Kamarat kamarotovi rucil. Kamarat prestal platit, tak splatku musel prebrat rucitel.
Mozno keby to bolo do 20 000 eur, tak by som este pri dobrej kamaratke uvazovala... Ale teda, ked tak velmi chcu vacsie byvanie, nech ide kamoska do prace, alebo nech pockaju, kym dieta trosku povyrastie a ona nastupi do prace...

vrabcek15
19. jún 2024

Ak sa smiem spýtať o akú sumu sa a tu jedná?

sherynkamalinka
19. jún 2024

@vrabcek15 100 000 E

pieksamaki
19. jún 2024

@tundra hm...zaujímavé...

vrabcek15
20. jún 2024

@sherynkamalinka fuu to je aj dosť,naozaj si ti teba dobre premyslieť.. inak ak je to normálna kamoška,tak pochopí, že jej nepôjdeš ručiť pri 100 000 ja by som asi nemala odvahu niekoho o to prosiť pri takej sume...

jakoma
20. jún 2024

Mam kamosku, ktora mi je ako sestra, je tam vzajomna dovera. Pozicala by som jej peniaze ak by som mala na pozicanie a nemusela sa vyrazne odmedzit, ale rucit by som nesla nikdy.

anija2525
24. jún 2024

Ahoj v žiadnom prípade.... ☹️☹️☹️

buberova
24. jún 2024

Tak ako to dopadlo? Pochopila to kamoška?

zuzik1407
24. jún 2024

Nešla by som ručiť ani rodine ..Nikdy

Strana
z8