icon

Mám depky zo zdražovania

ninusa221
14. sep 2022

Dneska som bola v obchode kupit základne potraviny nič drahe klasika mlieko smotana šunka chlieb, bum 18€. Skoro ma vyvalilo. Keď vidim v telke ako od 1.1 maju ist hore energie je mi do plaču. Ďalsia vec cena nehnuteľnosti to je cista katastrofa. O rok koncim vysoku školu a ja normalne rozmyslam nad tym ako sa ideme osamostatniť s priatelom ako si kupit nieco vlastne ked to je nereálne splatiť dokonca zivota…
Prepačte za taky výlev ale normalne nad tym rozmyslam ak je tu daky mlady par že či maju tiez taketo myšlienky a pochybnosti…🥴🥴

lauriik
15. sep 2022

@ninusa221 pokial mate 20% nasetrenych na hypo tak neviem co riesis 🙄 Normalne si zoberete hypoteku ako vacsina mladych ludi a budete splacat. Ja v mojom okoli nepoznam nikoho kto by si mladi na supu kupil byt/dom. Vsetci maju hypo. Bola si niekedy v zahrnici? Na zapade uz je trend, ze velmi vela ludi zije uz len v podnajme lebo by tu hypoteku nesplatili za cely zivot.
Na tvojom mieste by som prestala citat hystericke clanky na internete a isla si radsej niekam von vyvetrat hlavu 😉

zmrzlinka2021
15. sep 2022

@ninusa221

Depky mas preto, ze sa porovnavas a preto, ze zijes vo vyspelej casti europy, kde nie je az take divne, ze 30 rocny par ma novostavbu dom, dve auta, bazen vonka, trampolinku, mamicka s druhym dietatom doma cele roky a druhe dieta asi tak 10 kruzkov 😉 a pravdaze dilema, ci cez leto ideme do talianska alebo turecka 😉

Chces hned vsetko a chces toho vela, ale u vacsiny ludi, ktori nemaju "niekoho za sebou" (najma rodicov), to takto nefunguje.
Vzdy najskor clovek musi na sebe makat (sofistikovana praca, nie milion hodin = milion eur), ci profesionalne, ci mentalne (toto viaceri ludia opominaju a preto nemaju prilezitosti).

Riesit ze ceny rastu - no ano, rastu. Ceny bytov rastu - no ano rastu. Ceny materialov, vsetkeho sa proste extremne zvysuje.

A je logicke, ze ked sa byt v tvojom regione predava za primerku 200 tis. EUR, tak proste nepojdes na sumu 130 tis. TEda mozes, ale uz nikto tu nechce byt taky "socialny" 😉

Socialni su ludia hlavne ak ide o nich... 😉

anjelicek26
15. sep 2022

A tu hypoteku si ber prosim az s manzelom a nie priatelom...ten upgrade pred zavazkom ako pises aspon na 18 rokov treba spravit...

zmrzlinka2021
15. sep 2022

Len taka minivsuvka, kedze mame rodinu aj v GB.

Este pred rokmi - minimalne 6-7 si pamatam, ked som tam bola cez zimu na nejaky tyzden.
V miestnostiach stabilna teplota 17-18 stupnov. Prislo sa z vonka a zakurilo sa - ano na 1 hodinu 😉 Potom sa kurenie vyplo, lebo je to drahe.

Ludia s tym ziju cely zivot, zvykli si a potom pridem na slovensku a tu prekurene domacnosti, ludia v bytoch pomaly v kratasoch..

elizabet173
15. sep 2022

@mooonika1975 hádam nikto normálny nebude šetriť na celý byt, aj keby mal príjem 5000 eur 🙉. Je myslené našetriť si tých 20%, aby banka dala hypo, pretože spotrebný úver má podstatne iný úrok.

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
ninusa221
autor
15. sep 2022

@ivkarel ja niesom ziadna princezna a ani necakam byt zadarmo…. Len su tie ceny katastrofálne… to je asi vsetko

nhispvm
15. sep 2022

Ahoj, my s priateľkou sme kúpili 3 izb. byt prakticky hneď po výške (obaja). Odrobili sme minimálny čas (6 mesiacov) a hneď brali hypotéku. Byt sme chceli kúpiť už dlhšie (cca 3 roky) vtedy stal troj izbák okolo 80 000. Povedal som si, že našetrím 20% na depozit a tak byt kúpim. Avšak bolo to veľmi zlé rozhodnutie. Za rok sa mi podarilo našetriť cca 7 000€ byty za ten rok vzrástli o 15 000€ :D Po skoro 3 rokoch šetrenia sme kúpili nakoniec ten istý byt za 140 000€... Samozrejme nemali sme tým pádom ani tých 20% na depozit. Vzali sme hypotéku a pár tisíc € čo chýbalo do 20% úver. Žiaľ inák sa nedalo... K tým 800€ čo ti vyšlo si musíš prirátať ešte inkalo + poistky. Keďže berieš hypotéku musíš mať poistený samotný byt + seba ak napr. ochorieš, čo ti mesačnú splátku zvýši. My platíme jednu celú výplatu len na hypo + inkaso. Takže treba brať čím skôr... Pretože aj keĎ možno nepôjdu hore ceny nehnuteľnosti, pôjdu ceny úverov :D Náš byt mal pri obhliadke z 2007 podľa znalca20 000€ a teraz sa predal za 140. Pritom je len o 20 rokov byt pomaly starší, takže tak :D Ale je to jedno, vtedy si byty tiež nemohli dovoliť (otec býva u rodičov... ) Takže je to + / - na rovnako stale... Čo sa týka zdražovania, je to viac menej jedno... Donekonečna zdražovať nemôže. Veľa ĺudí je na tom horšie (napr. skončia im fixácie a dostanú dnešných 3 - 4%) a už nebudú zvládať splácať... atď atď. Vysoká inflácia (Radšej nech ifnlácia zabija môj úver, ako moje úspory :D ) Vláda skôr či neskôr začne niečo robiť... zvýšia sa platy kvôli inflácií, znižia ceny. Verím teda, že hypotéka mojích 140 000 po 5 - 10 rokoch nebude mať skoro žiadnu hodnotu už. Len treba vydržať. A ak nie, tak byt predáme a budeme rovnako natom, ako keby sme žiadny ani nemali... Preto radím to isté. Kúp hneď ako budeš môcť. A ak máš už na depozit, tak kupuj hneď.

anjelicek26
15. sep 2022

@ninusa221 ja si myslim, ze ceny - pomer k platu - su take ako boli vzdy... aj nasi rodicia brali hypoteku na 25 rokov, nebola to ziadna novinka tejto doby... starky mali viacgeneracne byvanie, lebo nevydalo na vlastne... jasne, ze ta suma cloveka "vydesi" ako obrovsky zaväzok... Ale je to normalne a ma ten zaväzok roky rokuce prakticky kazdy...

elizabet173
15. sep 2022

@ninusa221 hlavu hore, ste mladí, máte pred sebou celý život. Trochu pošetríte, môžete k práci pridať aj brigády, aby bol príjem vyšší, zopár rokov bude dovolenka v campingu, zoberiete hypo na menší byt a postupne sa dopracujete k väčšiemu, možno aj k domu. Sú tie ceny katastrofálne, ale aj v minulosti boli obdobia, keď také boli, keby som ti napísala, s akým obnosom sme sa my pustili do stavby domu, tak ma pošleš na psychiatriu. Môj otec mi vtedy povedal, že to ej samovražda, nebola, o tri roky prišiel skolaudovať. Keď máš pres sebou cieľ, tak to dáte. Držím palce.

jumama
15. sep 2022

@ninusa221 Nuz, ale aj platy boli ine, ked sme si my brali uvery pred cca 15 rokmi. Tak isto maloktory rodic mal na to aby prispel. Vyhodne ceny boli snad len ked clovek odkupoval byt od mesta, v ktorom zil x rokov. Lenze vacsina takych bytov v povidnim stave po 20-30-40 rokoch uzivania zase potrebovala rekonstrukciu vsetkeho, ako aj spolocnych priestorov, vymeny vytahov, vymalovanie chodieb, zmena linolea, zateplenie bytovky.... tak tie ceny boli ok, ze boli take nizsie. Ked sme kupovali byty pred 15 rokmi, bola vtedy bublina a boli byty v BA za vysokanske ceny, splacane celozivotne. Proste zas netreba byt uplne zufaly a nakupovat byt v najhorsej situacii, ekonomika su sinusovky, ak vsetko dobre dopadne, zase sa vsetko dostane do normalnejsej rovnovahy ako v case vojnovom, v dosledku coho je aj cela energeticka kriza...

elizabet173
15. sep 2022

@nhispvm veľmi múdra veta - radšej nech inflácia zabíja môj úver, ako moje úspory 👍

prunee
15. sep 2022

Ano, ceny su katastrofalne. Pre mna boli aj pred 12 rokmi, ked sme si s manzelom zobrali hypoteku, a aj uver na dofinancovanie, bez financnej podpory rodicov, a mali sme stvornasobne nizsie platy ako teraz, byvali sme nejaky cas bez nabytku, kym sme si nasporili, spali sme pol roka len na matracoch, nemali sme auto, nechodili do restauracii a na dovolenku. Postupne sme sa ku vsetkemu dopracovali. A aj tak na tie casy nespominam zle a som za vsetko co mam vdacna. Ludia maju aj vacsie problemy.

nelca84
15. sep 2022

@ninusa221 tusim vysoko rubes, 20% ti nasetrili rodicia a starka + ratas hypo 200 tis. Na to, ze si este ani nedostudovala, cize este ani nepracovala, uz chces kupovat nehnutelnost za 250 tis. 🤷‍♀️
@zmrzlinka2021 ak si dobre spominam, tak autorka studuje vychovavatelstvo, tam asi nemozno ocakavat nejaky nadpriemerny plat

ninusa221
autor
15. sep 2022

@nelca84 uz sa nam zmenil odbor takze myslim si ze platovo pojdem vyzsie.. hadam😀 priatel ma tych 1200

oli18
Autor odpoveď zmazal
nelca84
15. sep 2022

@ninusa221 studujes nieco ine, ale vam len upravili nazov odboru?

ropucha6
15. sep 2022

@ninusa221 ano, je draho, ale lepsie uz nebude. Aky ma zmysel vyplakavat? My mame tiez vysoku hypoteku plus dalsie ine nemale vydavky, tak len prisposobit sa, pripadne sa zmierit so zivotom v najme.

portret7
15. sep 2022

@ninusa221 nevidela by som to tak čierne, kolegyňa s priateľom 4 roky po škole už kupujú kusok od BA som v radovke😀samozrejme na hypo…rodičia nemali ako pomoct…máš cieľ, treba si nájsť dobru pracu, možno 1.job nebude o mzde ale o skúsenostiach a makať na sebe…držím palce

catherinah
15. sep 2022

@ninusa221 preco rovno 200 000 hypoteka? 😯 Jednoizbak by nestacil pre zaciatok?

ninusa221
autor
15. sep 2022

@catherinah tak jedno izbak mame teraz a tie veci nemam poriadne kde dat. A ja by som chcela deti 2 do 30 tky 😀takze sa tlacit v jednoizbaku je trosku hlúposť

ninusa221
autor
15. sep 2022

@nelca84 pridali nam k tomu odboru este 2 odbory

nhispvm
15. sep 2022

@nelca84 a čo si má kúpiť garzónku za 190 000€ ? :D Ako nič proti, ale také sú dnes ceny... Samozrejme starší na mladých pozerajú medzi prsty,že teraz skončil výšku a už hneď chcú domy za 200 000€. Je to do istej miery aj pravda... Ale osobne nevidím nič zlé na tom. TIež nám vraveli načo nám 3 izbák, že či pre dvoch nestačí 1 atď. Tak stačil, ale verím, že prídu neskôr deti a už by nestačil. Všetko by bolo zasa len drahšie s deckom na krku by aj hypotéka bola nižšia. A vo výsledku načo ? Keď rozdiel medzi 1 a 3 izbákom bol iba "20 000 €" Takže aj autorka či kúpi garzónku / 1 izbak za 170 000, tak kľudne už môže kúpiť 3 na splátke tých 40€ sa jej to až tak neprejaví. Obzvlášť teraz. Inflácia je kamarát, ak máš úver. Takže za "lacné" peniaze sa dá teraz ešte dobre nakúpiť

lenkakravcova
15. sep 2022

@ninusa221 trochu nechápem prečo hneď hypotéka na takú sumu..
My sme prvý rok boli v najme, v 2 izbaku už s dieťaťom. Potom sme hľadali a nasli 4 izbak (plánovali sme druhé dieťa), v pôvodnom stave.
Keď nemáte dieťa načo hneď 3 izbak? Normálne najprv nájom, potom 2 izbak a tak postupne.
Nehľadajte novostavbu, ale pôvodný stav. Nie 3-4 izbak ale 2 izbak a nájdete.
Napr tu: https://reality.bazos.sk/inzerat/141808641/na-p...
145tis., to máš splátku 580€/ 2 ľudia
Potom nelsor predáte a kúpite väčšie. 🙂 a neboj s 1 dieťaťom v 2 izbaku 2 roky zvládnete. Po ďalších 2r predáte keď budete plánovať ďalšie dieťa. Do 30tky stihnete aj 3. 😀

elizabet173
15. sep 2022

@ninusa221 musíš si určiť priority, či dve deti do tridsiatky, alebo veľký vlastný byt so šialenou splátkou hypo.

nelca84
15. sep 2022

@ninusa221 nechces byt konkretna, takze chapem, ze ide len o kozmeticku upravu, predpokladam, ze ide o nove akreditacie.
A preco vlastne ani nebrigadujes? Popri studiu hum. vied sa to naozaj da a mohli ste za tie roky nieco este nasetrit.

ninusa221
autor
15. sep 2022

@lenkakravcova moj priatel ma 27 ja 23 ja si neviem predstavit ze naco 3 izbak to vazne ? Vsak tersz sme v 1 izbovom prenajme kde nemam kde veci davat vsak keby mame dieta ani postieľku by som nemala kde strčiť 😀😀😀😀

ninusa221
autor
15. sep 2022

@nelca84 brigadujem ale len obcas tábory atd.. prave idem pisat bakalarku rodicia mi povedali nak neriesim robotu ale nak doklepem skolu…

nelca84
15. sep 2022

@nhispvm vsak citaj vsetko co pise, ked chces mudrovat. Ona hovori len o hypo 200tis. s tym, ze 20% jej nasetrili rodicia a starka, cize to vychadza na nehnutelnost za takmer 250tis. A myslim, ze niekde pisala, ze by sa chcela vratit do Zvolena odkial pochadza, tam naozaj nepotrebuje na byt 250tis. Teda ak nepotrebuje rovno mezonet.

ninusa221
autor
15. sep 2022

@nelca84 este neviem kde nas osud zaveje ale najradsej by som sa vratila do rodného mesta.. a pristel chce ostat tu takze to bude este sranda🤦🏽‍♀️