Máme predať dom?
Dobré ráno. Celé noci premýšľam, tak by som rada vedela názor nezainteresovaných ľudí. Manžel ešte pred svadbou postavil obrovský dom, zadĺžil sa hypotékou na 30 rokov. Dom nie je dokončený a najbližších 10 rokov ani nebude. Snažím sa presvedčiť manžela, aby sme ho predali, splatili hypotéku a šli do menšieho, pretože na tento dom nemáme a ani nebudeme mať nikdy dosť financií. Žijeme v zahraničí, takže hypotéky tu nie sú tak štedré ako na Slovensku. Dostali sme tak 30% z hodnoty domu, avšak s dosť veľkým úrokom. Manžela však nedokážem presvedčiť. Má k tomu domu citový vzťah. Takto však budeme celý život platiť hypotéku a za zvyšné peniaze dokončovať. Nič neušetríme pre deti, nikdy nepôjdeme na dovolenku, budeme rátať každé euro. Netuším ako s ním pohnúť, aby súhlasil. 😓
@betulinka1 A to je naozaj tvojím snom a životným cieľom, ísť na staré kolená do domova dôchodcov? A predať dom, ktorý si celý život budovala, starala sa oňho a s láskou v ňom vychovala svoje deti? Na to mám počas života investovať do domu, aby som si na staré kolená mohla dovoliť dožiť v domove dôchodcov?
@h2 jasne, ked nebudem vladat, presne to je moj plan. Kto by sa v dome o mna staral, chodil so mnou po lekaroch, na nakup? Chcem byt medzi inymi babkami, kecat o živote, chodit s nimi na vylety, strikovat svetre a tesit sa, ked ma pridu pozriet vnucata alebo si ma niekedy aj zoberu na vikend, ak Boh da.
Možno manžel ho nechce predať pretože pri kúpe ďalšieho by si bola na liste vlastníctva aj ty ak ste zobrati, a dopracovala by si sa k polke domu len tak. Pretože ak chceš byť spoluvlastnícka nového domu, mala by si naň prispieť rovnou polovicou. Co ty nemáš.
@drm21 tak su vselijake domy, my sme raz boli u muzovych znamych pomahat na stavbe, teda muz, ja len som okukovala... A bol to z mojho pohladu obrovsky dom, zaberal vacsiu cast pozemku, a tiez mal iba jednu kuchynu. a tazko to tam bolo delit. Lebo polka domu zaberala obrovska galeria az po strechu. Velikansky priestor - ako bolo to krasne vzdusne, plno svetla, ale vykurit to musel byt brutal. A k tomu mali este nejake dve spalne, dve detske a velku kuchynu s obyvackou. Plus nejake technicke miestnosti.
Dalej pod domom bola velikanska garaz, my cely dom taky nemame, on zhromazdoval kadejake velke auta, vetriesky. Ta galeria bola kolmo na zvysok domu, tvorilo to take T-cko. Skratka bola to velka stavba, velky priestor, ale keby ze to maju prenajimat ci oddelovat priestor, tak to nebolo vhodne. A to ked nemalo 400-500 metrakov, tak ani jeden, a tie podzemne casti do toho neratam.
zase napr. co chodime do madarska do apartmanov, tak bezne maju aj mensie domy rozdelene na samostatne jednotky s kuchynou a kupelnou, lebo to stavaju s tym ucelom, ze budu zvlast prenajimat.
@cafelatte Ale veď jej logicky o nič iné absolútne nejde len o to aby bola na dome písaná Aj ona to je to čo tu celú dobu píšem a ešte niektoré sa tu odo mňa obuli pretože logicky sa tváriť ze 4-5 izbový dom Predám zaplatím úver +úroky A ešte si kúpim nový prosté kalkulačka vyhadzuje error🤦♀️.... a to sa bavíme ešte o dome ktorý ani nie je dokončený keďže ho tipujú Na dokončenie po cca 10 rokov 🤦♀️celú dobu píšem že sa bavím s pani o dome maximálne 150 až 200 m štvorcový a o žiadnych 300 ani 400 ktoré by vymenili za tých 150... čiže autorka je len dobre vychcana nič iné... a toto je to hneď na začiatku niektoré potvrdili ako má pravdu a s tým sa pôjde oháňať na muža ale tak snáď aspoň ten má dost zdravého rozumu
@betulinka1 Tak nech ti to vyjde. Ja keď budem v stave, že budem schopná chodiť na výlety a štrikovať svetre, chcem byť vo svojom dome.
@negymama osobne Tomuto neverím absolútne pretože znova opakujem takí ľudia s takýmito rozmermi by nešli do 100 metrov štvorcových bývať... muž je podnikateľ Takže veľmi dobre poznám tento okruh ľudí s týmito veľkými nehnuteľnosťami a preto hovorím že toto je jednoznačné že pani je iba dobré vychcana
@drm21 ja to píšem z vlastnej skúsenosti, pretože aj ja keď som spoznala manžela mal postaveny dom s bazenom a stále je len výlučne jeho a ja ako manželka a matka jeho deti nie som zapísaná na LV.
Takže aj táto možnosť existuje, že ho tlači do predaja aby bola aj ona vlastnickou nového domu. ALE keby s tým on nesúhlasí, nemusí ju písať na zmluvu, dom môže aj v manželstve kúpiť len na seba ak vydokladuje že fin. prostriedky vynaložené na kúpu sú len jeho nadobudnuté pred manželstvom, čo on vie vydokladovat. Takže autorka zbytočne špekuluje.
@cafelatte Veď ja to viem a stále si stojím rovnako za tým že niekto kto bol sám začal vlastnými rukami stavať ten dom+kúpil pozemok a ešte zobral tam hypotéku aby ho dokončil tak logicky asi nie je finančne na tom tak že to Zrazu nezvláda takže neverím túto autorke ani slovo z toho čo píše len by som rada vedela či tak strašne silno pôjde predávať dom Ak jej odmietne napísať polovicu naňu😅... a chlap ktorý vlastní dom ktorý má rozmer 400 a viac metrov a pozemok zaručené 800 a viac metrov sa určite by jej nepýtal na názor To je ako keby som ja svojmu mužovi povedala že to nezvládam že som unavená z roboty okolo domu tak ma pošle do riti s predajom akurát povie že najme niekoho kto mi dôjde s tým pomôcť a som vyriešena akurát s tým rozdielom že my máme bezpodielové a sme všade písaný obidvaja na majetku ktorý máme a Ani by ma nikdy nenapada taká blbosť keď viem čo tu muž vlastnými rukami urobil A čo nás to stálo síl, námahy a peniazi
@negymama nie vieš len ja už neverím ľuďom Prestala som dávno byť takáto naivná a hlavne keď vidím že proste niečo jednoducho nevychádza a žijem v realite a odovodnovanie si predaja tým jak ja budem šetriť peniaze tak by ma to zaujímalo každá jedna ktorá to tvrdí Koľko má na tom účte🤷♀️
@cafelatte Lenže teraz máš herečky ktoré idú ako na hotové prídu z holú ritu nemusia nič investovať niečomu priložiť ruku a jednoducho si myslí že ešte aj získa polovicu... tak jej rozum jednoducho veli aby predali väčší A keď kúpia menší tak ho napíše na ňu aj..., lebo Evidentne keď mu ukazuje čo je tu ženy odpísali tak tipujem že to je Slovák ktorému sa darí v zahraničí ktorý si tam urobil svoje zázemie este dávno bez nej
@drm21 ty si veľmi "príjemná" osoba. Uvedomuješ si to vôbec?Mňa tvoje príspevky neurazia, ani nezarazia, akurát sa divím koľko toxicity dokáže byť v človeku len tak. Uf.
@cafelatte nie každá žena je vypočítavá. Ak by som chcela, tak by bol na mňa napísaný aj tento dom. Ale nechcem, na čo? Naozaj žijeme v dosť zlom svete, ak každý zmýšľa takýmto štýlom.
@cafelatte no až teraz sa dostávam k ostatným komentárom. A wow. Nie, nepotrebujem byť napísaná ako vlastník žiadneho domu. Moje deti budú dediť. Manžel má aj teraz spísaný testament, aj keď na LV nie som. V prípade niečoho dostanem dom ja a deti. Nedivím sa, že tu potom každý deň čítam o rozvodoch, nevere a o zlých vzťahoch. To nie vzťahy sú zlé, ale ľudia.
a autorka napises prosim aj tu rozlohu domu?
@drm21 no čím viac komentárov od teba čítam, tým viac si o tebe robím mienku.
Nepotrebujem od teba žiadne potvrdenie, či mám, alebo nemám predať dom. Nemusím ti písať rozmery, ani žiadne údaje. Píšem o faktoch. O tom, čo by bolo pre našu rodinu najlepšie riešenie. Či je to podľa tvojej úvahy možné, alebo nemožné? Na to som sa pýtala? Ty nám peniaze vyplácať nebudeš, nie? Pýtala som sa na rady, ako presvedčiť manžela, aby nad tým rozmýšľal. A vďaka niektorým inteligentným ženám tu, ktoré sú finančne gramotné, nad tým premýšľať začal. Mám svoju otázku zodpovedanú. Zodpovedali mi ju ľudia, ktorí jej rozumeli. Stále neviem, prečo mi to tu komentuješ ty, keď žiadnu radu nemáš.
@negymama tebe by som ju aj napísala 🙂
mozes aj do IP. v diskusii je to uz asi aj jedno.
vsak si i tak herecna s holu onú ritú. 😅
No založila si tému Tak v prvom rade asi preto že Každý má právo si názor vyjadriť A keď sa ti tiež nepaci tak ho ignoruj a nemusíš predsa na mňa vôbec reagovať🤷♀️, ty máš na mňa rovnako nejaký názor a ja ti ho neberiem a taktiež Mám na teba ja svoj názor tak mi ho neber ani ty, viac nemam o com
My keď sme premyslali nad domom tak ak treba pre dve deti kazdy svoju izbu, spálňa +pracovna. Tak tých 100-130m2 úplne stači. To mne a muzovi vystaci aj na dôchodok, izby ostanú vnučatam ak nejaké budú. K tým dovolenkam. Dovolenky sa dajú vybaviť aj za lacnejši peniaz, nemusia to byť Maledivy....a omnoho lepšie je mať radsej čas ísť s dieťaťom kazdy deň na ihrisko, na bike....atď ...ako raz za rok na krvopotne nasetrenu dovolenku. Zvazit si to musíte samy. Na Nic si tu není povinná odpovedať. Pýtať sa niečo na koňovi chce veľkú odvahu ak to tu uz človek trosku pozná.
Ja tomuto toež nerozumiem. Tiež som vyrastala v dome. Vo velkom dome s velkym dvorom. Nemali sme nijak prepichovo zariadeny ale nadcasovo a pekne. Ale rodicia sa nikdy nestali otrokmi svojho domu. Chovali sme sliepky, ovečky, obrabali kusok zahrady kde sme dopestovái vsetko a cele moje detsvto ako sa pamatam sme takmer kazdu nedelu alebo kazdu druhu isli niekam na vylet. Po hradoch, zamkoch, alebo len tak opekat za dedinu. Cel leto na dovolenku. Buď tu na slovensku, alebo neskor už aj k moru. Moj terajši manžel mal presne opačnych rodičov, stale len do roboty a domov. A stale sa nahanali a nahaňaju sa za ničím doteraz. Nikdy nikde neboli, svokor nema bohvieky vzťah zo synmi lebo nikdy nemal na nich dostatok casu. Byvali v dome po rodičoch, pred par rokmi si zobrali vysoku hypoteku, dva synovia ktory pracovali v zahraniči im prispeli tiež a postavili si dom na lazoch. Su hrdi na to co dokazali, myslia ze im ten dom každý závidí a žijú stale v strese či bude vždy dost peňazi na hypoteku. Ale hlavne že majú dom, lebo vždy o ňom snívali a nahaňali sa za peniazmi. Takže radšej mať menej a žit v pokoji ako sa nahanať za niečim čo nemá zmysel.
@maruska2269 tak tvoji rodicia stavali dom asi za inych pomerov ako su teraz, zrejme ani hypoteku nebrali. To sa neda porovnavat, naklady vtedy a teraz. Domy sa stavali lacno, casto svojpomocne a pomahala rodina.
Ja som ti chcela uviesť len jednu z realnych možností, prečo on nechce predať svoj dom, svoje financie, čas, mozole... nechce sa delit so svojim majetkom. Neviem ako dlho ste spolu...