Ahojte,
popisem nasu situaciu, a ak viete poradit, rada si precitam rozne nazory.
Zijeme v dome, bez hypoteky, uspory "len" 10 tisic. Preto pisem v uvodzovkach, ludia ziju rozne, pre niekoho to je obrovsky majetok, pre ineho iba dva platy. Uvery, podlznosti nemame.
Mesacny prijem cca dve tisic eur, traja tinedzeri.
Moja otazka - vziat si hypoteku na urcitu rekonstrukciu domu - cca 15 tisic, alebo ako inak to riesit? Muz je proti zadlzovaniu sa, ale ja inu cestu nevidim. Tych nasich 10 tisic je na vkladnej knizke, kde v podstate tie peniaze stracaju na hodnote. Dat ich do fondov, nech aspon nieco na seba zarabaju? Do akych?
My sme s muzom obaja v tomto lavi, absolutne tomu nerozumieme, a aj sa kvoli tomu hadame.
Cize este raz v skratke - chceme rekonstrukciu domu v hodnote cca 15 tisic, ako to financovat? Ja som za hypoteku a moje peniaze nechat na zarabajucom ucte.
Vdaka za nazory.
Na úspory vo výške aspoň 6 mesačných príjmov by som nesiahala. Tie treba mať vždy odložené ako nejakú železnú rezervu. Nemusí to byť nutne výška výplaty, ale aby ste ako rodina 6 mesiacov prežili keby niečo...prídete o.pracu, úraz zivitela a pod...kým sa poriesia poistky dedičské konania a pod...
Mate dve možnosti. Buď zobrať úver a splácať (z dlhodobého hľadiska na tom ale zarába banka), a na svoje úspory nesiahat.... alebo z každej výplaty odložiť co najviac a rekonštruovať až budúci rok / o dva roky. A zamyslieť sa, ako nutné to je. Pripadne spraviť len najnutnejsie a svojpomocne.
My to robíme tak, že keď príde výplata, okamžite ide niečo na sporiaci účet...A rekonštruujemw postupne keď došetríme. Každý rok niečo.
Pri takom príjme s dnešnými urokmi máte 15 tis hypotéku (nie spotrebak!) Splatenu za dva - tri roky plus vám stúpne hodnota domu. Ja by som do toho šla, nebavilo by ma postupne rekonštruovať niekoľko rokov. Rezervu určite nechať na pokoji.
vzala by som hypo zvysite hodnotu nehnutelnosti
10tis je dost, aj 2000 prijem bez hypo, hoci vase deti potrebuju viac ako nase 3 mensie. My mame poradkynu, ktora nam nieco najde, aby peniaze nieco zarobili, setrime do fondov do buducnosti na dochodok aj pre deti, rekonstrujeme dom po castiach ako mame peniaze. Ked je nutna rekonstrukcia a mozte splacat hypo, preco nie. My fungujeme teraz len na jednom plate. Ked mate obaja stabilnu pracu, tak preco nie.
@zuvelyn to ako ratas, že koľko by mali mesačne splátky?autorka zrátaj si koľko mesačne môžete platiť hypo.Nemate ani leasing?Ale, ak nechceš siahnuť na našetrené, spotrebak sa neoplatí a fondom ja moc neverím, že sa dá dobre zarobiť, tak iné ako hypo nezostáva.A rozrastať to tak, aby ste veľa nepreplatili a zároveň Vám mesačne nechýbalo zase 3 teenegeri, nájomné, strava niečo stoji...
@luccija ano.. mame tri deti a skoly, kultura, oblecenie, kruzky, sporty stoja dost. To je odpoved na otazku, kolko dokzaem usetrit. Teraz idu traja na tabor, potom chata, to uz nie su sumy v desiatkach eur.
Dakujem za "input" vsetkym, hovorite to, co som si aj myslela.
Hypo je riesenie pre nas.
@luccija nemame leasing, mali sme, vsetko splatene.
@luccija 400-500 eur pri plate 2000eur nevidim problem, samozrejme zalezi od zivotneho standardu a coho su schopny si na tych par rokov odpustit - to uz zalezi samozrejme od rodiny. (kedze nemaju vacsiu rezevru prepdokaldam ze maju vydavky na ine veci). Alebo aj menej na viac rokov, velmi na rychlo SLSP kalkulacka 5 rokov 255 eur splatka. Sudim podla seba, mame podobny prijem, hypo 700eur, dvojnasobnu rezervu, investicie a v nicom sa neobmedzujeme, ale nemame troch teenegarov, tam tie vydavky budu ine ako na rocneho prcka, to je pravda.
Pridavam sa k nazoru, na uspory nesiahat a zobrat hypoteku na rekonstrukciu. 15 tis. splatite raz-dva a pri neustale stupajucich cenach nehnutelnosti budete este vlastne v zisku.
Ja len ako laik. Aký bude percentuálny výnos z uložených peňazí? A koľko bude úrok na hypo? Ak budú uložené peniaze zarábať menej ako ty zaplatíš banke na úrokoch z hypo (hypoteticky za rivnakú sumu ako máš uloženú), vlastne si v mínuse. To radšej nechať nejakú železnú rezervu, zvyšok ušetrených peňazí vraziť do rekonštrukcie a čo bude chýbať, si požičať a o to skôr splatiť, že ste zasa bez hypo.
@janai1 na bežnom účte nemáme toľko našetrené, aby som zhodnocovala vo fondoch.Co sme mali sme dali do domu bez hypo.Mozno chyba nezaujímam sa o tie fondy.Mama, keď predala dedičstvo mala stretnutie s prac SLSP kde mala účet hneď videli, že má zaujímavú sumu a to, čo jej vyrátali vo fondoch nebolo nič moc možno sa za roky zmenilo veľa veci...prečo máš iný názor?
Veď to, že 5 členna rodina aj veľa minie strava, škola, oblečenie, benzín a mne ten príjem nepríde tak vysoký, aby som platila vysokú splátku, keď chcem aj niečo málo ušetriť, ale ja som človek opatrný🙂mnou sa neriad.
neviem kolko mate rokov no hypo 15000 na cca 20r. nebude viac ako 100 eur takze to v pohode splatite
mala som na mysli mesacne samozrejme
Co sa chystate rekonstruovat? Ako dlho chcete v tom dome ostat?
Bude niektore zbdeti chciet dom uzivat alebo ich to vsetkych taha do bytov?
Uprimne 2000 je slusny prijem lebo nemate ziedne splatky ale akonahle vam tam skoci 200 pocitite to.
Ja by som teda uvazovala nad tym co chcete rekonstruovat, za kolko to bude a prihodila na vrch este aspon 3000 na neocakavane vydaje (odvoz sute, nahradny material, extra farba lebo nestacilo)
Napíšte mi ss
Ja odporucam hlavne rozdeliť nedavat vsetko na jedno. Mame Pioneer aj Partners Investment. Bud hypo alebo PSS ked budete rekonštruovať lahko vydokladujete.
@mishkamishka tvoja uvaha je spravna v pripade, ze by mali rezervu 25 tisic a chceli by brat 15 tisic hypo..... tych 10 tisic je tak akurat na toho pol roka ked sa nieco stane, to by som si nechala aj ked to nejako extra nevynasa. Kym su dva prijmy a vsetko ok, banka ochotne pozicia (minimalne raz do mesiaca mi volaju z banky ze mam predschvaleny uver a ponukaju refinancovanie a podobne kedze vidia ze mi tam pravidlne prichadzaju peniazky), akonahle sa nieco stane a prestane prichadzat vyplata, bude problem dostat uver.
ja by som na vasom mieste financnu rezervu, co mate nasporenu nemala na ucte ....ale cast z tych penazi by som investovala napr. cez finax
a na rekonstrukciu zobrala hypoteku v banke, prima banka ma teraz 0,4% aj RPMN je 0,41%, ak by vam ju schvalili .....na 40 mesiacov je myslim taky fix ....a za ten cas by ste tolko aj nasetrili z takeho platu....takze by ste to potom po tych 40mesiacoch rovno vyplatili, alebo ak mate zvysne peniaze kazdy rok viete splatit 20% istiny bez poplatku ....alebo hocikedy mozete vyplatit hypoteku s pokutou 1% ....
len aj zavisi, co chcete rekonstruovat, lebo ceny stavebnych materialov vzrastli minimalne o patinu (drevo, zelezo, stresna krytina a pod.)
Nájsť si poradcu 🙂
ja mam v Partners Investment, kvôli hypo mam aj v SLSP (preventívne, keďže garantujú % na hypo potom)
A čo sa týka rekonštrukcie, určite hypo, je kravina sa vytrieskať z € a nič nemať keď sa niečo stane potom