icon

Manžel mi dal 300 eur na stravu

simonka1789
14. dec 2016

Baby neviem co by ste urobili na mojjom mieste, som smutna, sklamana...proste je mi az zle, som vydata 5 rokov, mame spolu 2 male deti, som na materskej, manzel doteraz platil uplne vsetko...Hovori mi ze velmi vela minam a ze bez rozmyslania, bez setrenia...utracam. Ze neriesim peniaze, absolutne sa o to nezaujimam...(chodili sme raz za mesiac na poridany velky nakup do supermarketu a to tak bolo za 150 eur -potraviny...a este sem tam ved to poznate do potravin, aj nejake oblecko pre deti...)tak mi dnes dal ze mi bude davat na mesiac 300 eur a to na stravu pre nas (4 clennu rodinnu) + drogeria, oblecenie...(ucty, nafta bude platit on) ja neviem ale citim sa velmi zle...niezeby som bola zlatokopka alebo zeby som fakt ze rozhadzovala to nie ale on zaraba 4000 eur mesacne (je zivnostnik ano ma odvody a aj dan musi dost vela platit ale aj tak) ma konicky ktore si dotuje...ved ja nehovorim aby mi dal 1000 alebo co ale tak uplne neviem co teraz, revem cely den...neviem...
nejake rady alebo ma zdrbkate ze ma pravdu a ze ja som ta zla a mam byt rada? vazne? co si myslite?

natalym
15. dec 2016

@maminuska Veď toto.......

mijo53
15. dec 2016

@akronop lepšie si to nemohla povedať, ja tomu tiež nerozumiem, čo tu čítam

papricka33
15. dec 2016

@natalym keď sa to stane, poviem ti 🙂 Ale s mojou povahou... asi nie. On už bol neraz na dne. Bez roboty, aj ťažko chorý. Odo mňa nikdy nepočul kritiku na túto tému. Či zarábal malo, či veľa.... preto som si ho nebrala. Ťahali sme spolu, v minulosti aj v 2-3 robotách... Nikdy som to nebrala tak, že ON nás má živiť. Myslím, že on by si to uvedomil až vtedy, keby šibnutím čarovného prútika mal zrazu pri sebe babu, ktorá sa sama nevie s prepáčením ani vysr.ť. Ja som bola vždy taký chameleón. Prispôsobila som sa aj keby ma vzal na Mars a tam by sme mali žiť... Dnes už sa tomu samozrejme z princípu bránim. Stalo ma to veľa času, síl a entuziazmu. A to je najhoršie, keď ti chlap zoberie chuť do čohokoľvek 😖

papricka33
15. dec 2016

@natalym ja nepochybujem. Ja už som si istá 😀

natalym
15. dec 2016

@papricka33 Čím si si istá?

bodka70
15. dec 2016

@majkeel ,ale ty si nepochopil základnú vec, v rovnocennom partnerstve si dvaja ľudia sadnú a dohodnú sa na financiách - toľko a toľko máme, toľko potrebujeme, kto sa o čo bude starať, do ktorým oblastí investujeme viac, na ktorých ušetríme...
Ja chápem, zarábanie peňazí a "živenie rodiny" je potrebná a nevyhnutná vec, ak človek nechce skončiť v sociálnej sieti či pod mostom. Mám však pocit že táto činnosť sa kladie na piadestál, ako tá úplne najdôležitejšia vec a mnohí "živitelia rodiny" za ňu vedia skryť všeličo. Zarábajú viac ako je nutné, šporia na obrovské domy ktoré ani nie sú potrebné. Ale kedže "živenie rodiny" a zarábanie peňazí je v konzumnej spoločnosti vysoko cenené, ľahko sa za ňu skryje napr. workohokizmus (robím preto, lebo ma to baví, nie preto lebo je to v takej miere až potrebné), nechuť venovať sa rodine, deťom, investovať do citov, zážitkov s rodinou, doma oddych na gauči, schovaný za PC... lebo veď ja mám právo, ja zarábam... Práca v domácnosti a s deťmi sa potom berie ako niečo druhoradé. Plus táto činnosť prináša veľmi dôležitú vec - ekonomickú moc. Ó , ako dobre sa potom vydeľuje, prikazuje, poučuje, zakazuje... Toto je ten problém, nie či daná rodina má málo či veľa, či jej muž "dáva" dosť alebo nie. Aj tvoja formulácia myšlienok o tom hovorí "dnes ju nechá rozhadzovať... " - skrátka právo je na jeho strane - on rozhoduje, či ju nechá alebo nenechá... A kde je jej miesto v rodine? Buď ticho a šúchaj nohami? Poprípade choď si zarobiť "svoje" lebo toto je "moje" ? 😝

papricka33
15. dec 2016

@natalym že ma už nemá rád... Vlastne, ja si skôr kladiem otázku, či niekedy vôbec mal 😶

natalym
15. dec 2016

@papricka33 No tak máš plán.......... Teraz to nevieš zmeniť, ale raz to zmeníš, nie?
Ja by som si to tiež myslela.

U mňa ešte stále vyhráva, že ten môj je naozaj taký sprostý, ale fakt netuším.......

natalym
15. dec 2016

@papricka33 Je to veľmi smutné.

papricka33
15. dec 2016

@natalym inak k tým darčekom. Minulý rok som deťom kúpila všetky ja. Tesne pred Vianocami, sa ešte uistil, že no veď kúpené máme, veď aj starí rodičia dali xy (jeho rodičia) ... Akurát, že ja som z tých peňazí nevidela nič. On to berie tak, ja platím to a to, takže sa to len preleje a ty si zase zaplatila tamto... V poslednej dobe pomáha, keď mu vytiahnem účty, čo všetko som kupovala (nie len pre seba, ale pre nás). Nech si to prejde, účet po účte a zafixujte v tej svojej hlavičke...

natalym
15. dec 2016

@papricka33 No môj sa ma 23 tieho opýtal, že a čo budeme mať pod stromčekom?
Akože budeme mať , akože nie že čo budú mať deti........

Ja by som účty neukazovala, to ba našiel na každom jednom zbytočnosť, a čo som ja nejaké chudera sa preukazovať? Však si zobral svojprávnu ženu, nie?

katuska268
15. dec 2016

Ja zijem zo 180 eur pre troch nakolko moj chlap ma radsej alkohol a nechodim sa stazovat...

papricka33
15. dec 2016

@natalym plán mám, menšie dieťa musí podrásť, a ja robiť ako mulica do dôchodku, aby som raz neostala na suchom rožku na ulici. Môj myslím nie je sprostý. Je vypočítaný a nedôverčivý. Radšej by som brala sprostého. ☹

natalym
15. dec 2016

@katuska268 Asi sa Ti to páči.

natalym
15. dec 2016

@papricka33 Takže sprostý je výhra...... Hahaha

siska53
15. dec 2016

@simonka1789 Fuu. To je zle.. Ja som si raz zapisovala,kolko som minula este aj osobitne potraviny-lekaren-ine a celkovo mi to vyslo od 350-550€/mesacne.. Cize tolko som na nas minula.. Tiez sme 4,z toho 2male deti.. Moj ma nikdy takto nevydeloval a ani nevydeluje..sama sa snazim.nekupovat sprostosti,ale jednoducho ak nechceme byt len na suchych rozkoch a mlieku,tak ta stava cini vysoku polozku,plus u nas v to obdobie stala vela aj lekaren,kedze sme boli dost chori..
Mama sama skonstatovala,ze teraz minie na potraviny tolko,co predtym,ked sme.boli doma 4,teraz to minie na 2,ludi..

Tak.nech ti aj ukaze,co takeho navyse a zbytocne kupujes..

katuska268
15. dec 2016

@natalym urcite nie ale tym ze niekde budem pisat ze mam tolko a tolko penazi si nepomozem

alana1
15. dec 2016

no ja by som urobila riadny nakup za tie peniaze a na konci mesiaca hrnce prazdne a povedala, ze milacik, dnes nejeme, lebo nie su peniaze na jedlo...a hotovo...alebo, nech sa stara o nakupy on aby pochopil kolko penazi to je....

natalym
15. dec 2016

@katuska268 Mohla by si pýtať radu, ako napísať návrh na rozvod, napr.

maminuska
15. dec 2016

@katuska268 alebo radu ak z toho von a ako sa zbaviť alkoholika.

janinah
15. dec 2016

@chovancova27 pohrdanie a útok vyzerá inak,ale je výborné,že si sa zo submisivnej manželky ,ktorá sa hanbí od muža peniaze pýtať /tvoj prvý príspevok/ zrazu zmenila na celkom "bohatú "a v práci skoro nenahraditeľnú "dračicu/ tvoje ďalšie príspevky/....😀 takže kludne ma ignoruj,ja teba tiež a život ide ďalej😉

obsadenemeno
15. dec 2016

@katuska268 a tym, ze s takym zijes, si teda pomozes? Nemala by si viac, keby ti ubudli vydavky na ten alkohol, co chlasta?
A nehovorim o tom, ako to posobi na dieta.

No ale ked laska je sebecka, ze...... 😒

dominika_klara
15. dec 2016

Nečítala som všetky komenty... Ja len poviem svoju vlastnú skúsenosť, že pre niekoho, kto ma záhradu, sliepky, kravu, je aj 200e na stravu vela..Stačí, že my s manželom bývame v byte. Moj manžel zje denne 1 celý chlieb ! Je stale chudý, a ci mu navarim alebo nie, do roboty si vždy berie 6-9 dvojchlebov! Ma rýchli metabolizmus. Len jeho uzivit je umenie, a to sme zatial len dvaja s babatkom v brusku. Ja zjem za vrabca... Ale nakolko som celiatik a intolerantna na mlieko, opat nam strava ide do penazi.... A ked ideme len na takyý mensi nakup, kedy si nakupime ovocie, zeleninu, vajcia, sunku, syr, maso - tak hned clovek vyvali len na taký "bežny nakup " do 30 eur !!! Na mesiac na stravu minieme cca od 150 az do 250+... zavisi, ci kupujeme v ten mesiac velke polozky ako olej 5-6 litrový ktorý sam o sebe stoji 6 eur (a to som len lacna) Dalej maso , velke vrece zemiakov atd atd...Takze strasne zavisi od toho, ci si clovek dopestuje doma, alebo je odkazany na obchod. My bohuzial, nemame zahradu, sme odkazani na komplet vsetky potraviny z obchodu.... ( a to nevravim o tých bezlaktozovýxch a bezlepkových, kedze ich na recept nedostavam....)

chovancova27
15. dec 2016

@janinah asi tak🙂 dakujem za obohacujuce zhodnotenie mojej osoby🙂 hned mam krajsi vecer😉

marina24
15. dec 2016

@chovancova27 no si tu musíš zvykať, že ženy tu sú vždy strašne premúdrelá a úplne milujú ke´d môžu hocikoho akýmkoľvek spôsobom zhodnotiť a ponížiť 🙂taký je MK,welcome !🙂

alaguema
15. dec 2016

@katrin21 podnikala si niekedy? Preto som sa pýtala autorky, či z tých 4000 platí už "len" odvody a dane, alebo ešte nie sú z tejto sumy odrátané ostatné náklady. Lebo ak nie, tak to nie je vôbec vysoký príjem. Navyše ak sú jeho klienti v zahraničí, kam za nimi musí cestovať a platiť náklady s tým spojené (on chodí za prácou von, cesta, ubytovanie, strava). Chápem, že niektorí ľudia si to predstavujú veľmi jednoducho a ohúri ich tá suma, ale veci sa majú trocha inak.

ebi88
15. dec 2016

Ja poviem vo vseobecnosti. Manzelia maju pravo na rovnako zivotnu uroven. Zo zakona. Ked jeden zaraba podstatne viac, neznamena ze ma mat toho viac ako ten druhy, a s mensim prijmom partner ked ma mensi prijem, ze sa ma uskromnit. Neviem na co ste zvyknuti, kolko ma realne prijem, ale ontom je manzelstvo, ze su na tom obaja rovnako a podporuju sa. Silnejsi slabsieho. Alebo ako to povedat. Pravda, ak sa obaja snazia podla svojich moznosti a okolnosti onrodinu sa postarat.neviem posudit ci naozaj vela utracas :D alebo ci to je vela ci malo, ale viem si oredstavit aky maju muzi prehlad vo vydavkoch na domacnost, ale hlavne ze "prideluju primeranu sumu" .

katuska268
15. dec 2016

@obsadenemeno ja mu na neho nedavam...mne on nedava peniaze

tomiholjubavi
15. dec 2016

tiez by sa mi vobec nepacilo toto vydelovanie ☹ ten pristup v style "vreckove" by ma pohorsoval... a aj keby rovno minala na hovadiny...to je dovod jej podhodit v podstate alimenty?
...
My s manzelom podnikame obaja. Je to jeho firma, ale aktivne sa podielam tiez. Spolocnou dohodou drzi kasu on. Lebo ja som naozaj typ, čo nevie hospodarit..som ten druh cloveka, co kupi rodicom drevo na zimu, nech si usetria peniazky na nieco ine... kamaratkinym detom darčeky, lebo tie vecicky su take zlate a ja ich nemam komu kupit... a tomu chudackovi mobil, lebo nema..malym sesterniciam bundicky, dedovi nové okuliare, ale fajne, nech nenosi tie šuntyt..atd atd..prejde mesiac, miniem majland a zistim, ze sebe som nekupila nic a ostala som s holou r*tou 😂 fakt neviem, čo to mam za poryv, ale akonahle mam na ruke peniaze, az sa trasiem predstavou, čo komu kupim a aku bude mat radost 😀
...
Plne si uvedomujem moj nedostatok povahy a som teda spokojna s tym, ze manzel drzi kasu, plati ucty, kupuje jedlo, plati doktorov atd. Avsak nikdy sa nestalo, ze by som si nieco chcela kupit a bola by som ponizena na socialnej urovni. (Hovoríme teraz o manzelovi, nie o jeho papá 😀 Lebo to sa stalo neraz, papluh jeden stary...No, ale naspat k veci ) Ked chcem ist na vyjazd s babami, na nakup oblecenia, alebo si len tak objednat nieco z internetu, vzdy dostanem kartu a pristup k paypalu mame spolocny. V manželstve nie je miesto na vydelovanie, vykoristovanie, socialnu nejednakost a ekonomicke kastovanie.

Ano, na dalmatinskych ostrovoch (a ako čítam tuto temu, tak aj na slovensku) sú stale hlboko zakorenené tie majetkové rozdiely, o ktorých písal Kukučín v knihe Dom v stráni. 😒 Stale sú bohači, čo si dovoluju..a chudobne ženice, čo nezarabajú a ich ulohou je drzat hubu a krok, lebo ich jeho vysosť živí? cele zle...😠 A pritom byt bez roboty, doma zavrety, zaoberat sa iba starostlivostou o domacnost je same o sebe hrozne...a este pri tom počuvat, ze nedam ti, lebo nezarobis? 😠 Ja teraz (dufajme) zacinam pracovat a az mrem od radosti, nie kvoli peniazom..ale ten pocit vyjst medzi ludi, byt uzitocna, zhodit po rokoch teplaky 🙂 Muzi si ani neuvedomuju, kolko vela zeny obetuju pre nich a dobro spolocnej rodiny..a niektori si to este ani nevazia...😠

katrin21
15. dec 2016

@alaguema moj mm je zivnostnik...