icon

Manželova sestra nás žiada o ručenie hypotéky

15. apr 2025

Sedíme tu s manželom dvaja a nevieme, či má byť toto vtip alebo nie. Ako by ste reagovali na takúto situáciu.
Pred krátkym časom (3 mesiace) sme s manželom po pol ročnom hľadaní kúpili byt na hypotéku. Brali sme si v pomere k prímu "relatívne" malú hypotéku, mali sme 20% z vlastných zdrojov a riešili sme cez finančného poradcu, s ktorým spolupracujeme dlhodobo. Ja mám 26, manžel má 28 rokov. Ja pracujem v korporáte na technickej pozícii a manžel je programátor, robí asi 4 rok na živnosť.
Zhodou okolností keď sme my podpisovali kúpne zmluvy, manželova sestra (má 30) s priateľom začala riešiť vlastné bývanie. Respektíve jej priateľ (35), že on už to chce riešiť, lebo má "niečo našetrené". Prvý krát keď s tým jeho sestra prišla tak som len prevrátila očami, že dobre pretože jej priateľ povedal, že chcú kupovať dom. V našom meste to vychádza cca 350-400 000 pokiaľ nechcete bývať v ruine (krajské mesto). Manžel sa svojej sestre v dobrom snažil dohovoriť, že na takú hypotéku nemajú dostatočný príjem (takú vysokú hypotéku by ledva dali nám a to oni majú asi polovičné čisté príjmy), plus že jej ani nedovolia byť ručiteľom, lebo robí tri mesiace na živnosť a predtým bola 5 mesiacov na úrade. Nedali si povedať, našli si holodom za 320 000 a zaplatili nejakých 9 tisíc za rezerváciu, lebo realiťáčka im povedala, že na to majú. Samozrejme prišli do banky kde ich rovno otočili, že absolútne nie, ponúkli in maximálne nejakých 150 000 s tým, že ona nemá dokladovateľný príjem. Takže hypotéku majú neschválenú, 9 000 v rezervácii a prišli za nami, že teda nám hypotéku schválili takže určite máme peniaze a oni chcú aby sme my dvaja boli ručiteľmi na ich dom, že oni "nám to budú platiť". Manžel jej povedal, že v žiadnom prípade nás nenamočí do jej hypotéky a že my už jednu hypotéku máme. Jeho sestra za sebou treskla dverami a po celej rodine nás poohovorila s výmyslami o tom ako sme my sľúbili, že im pomôžeme a kvôli nám prišli o 9 tisíc, lebo teraz sme sa na nich vykašlali?
Budúci týždeň máme ísť na oslavu narodenín manželovej mamy a absolútne tam ísť nechcem po tomto, čo spravila.

evcagabi
15. apr 2025

Co riesis nejake ohovaracky hlupane? Pekne na oslavu chod a kludne ju tam pred vsetkymi konfrontuj ak bude mat blbe reci

aandrea9
15. apr 2025

Tak nech jej ručí celá rodina, pred ktorou vás ohovorila. Rozhodli ste sa správne.

ukgirls
15. apr 2025

niesu manzelia ..on to chce a on riesi a sestrina strana rodiny ma rucit? aspon by mala polovicu domu ci priatel je spekulant? kazdopadne neviem ako u vas,ale my sa doma rozpravame .. takze by som aj s muzom zasla za mamou/svoktou a v klude jej vysvetlila situaciu s tym,ze chcete na oslavu,ale nechcete aby tam bola zla atmosfera kvoly sestre tak nech si svokra povie,ci vas tam chce

ukgirls
15. apr 2025

a rozhodne by som ju tam nekonfrontovala a ani sa nevyjadrovala na tu temu- nebudete predsa svokre nicit oslavu .. toto bud nechaj odist ao prislo alebo si to vyrieste mimo oslavy

zic
15. apr 2025

Urcite by som isiel a tvaril sa, ze sa nic nestalo (aj sa nestalo)... A keby to niekto vytiahol, tak uplne vpohode vysvetlit (s pocudovanim, ze existuje problem), ze ako sa veci maju a ze mate hypo a nevyslo by to aj tak...
Nehovoriac, ze rucenie je horsie ako pozicat peniaze... Castokrat nad tym ani nemas kontrolu...
A podla mna tu akrobaciu co oni od vas chceli ani nie je urcenie... uplny nezmysel... aj pravne a aj financne... uplne tupela...

personality
15. apr 2025

To je tak, keď nič v živote nedokázali a nechcú prijať perinu na ktorú majú. 😀 Ale zlí sú všetci naokolo.

personality
15. apr 2025

No bude si musieť nájsť mladšieho a bohatšieho, aby im to vyšlo, plus sama pracovat. 😀

zobaka
15. apr 2025

Napisala by som jej, ze si nezelam, aby rozsirovala nezmysly o vasej pomoci, lebo normalny clovek nepojde rucit na take sumy, ked chce spokojne spavat a absolutne by u mna skoncila, samozrejme ziadne rucenie

simca06022011
15. apr 2025

Na oslavu chod, a nedaj sa. Vas pohlad na vec je spravny a triezvy, Ona sa zaviazala k niecomu, na co nema. Vy nie ste povinni jej veci riesit.
Ci dostanu zalohu spat alebo nie, by mna netrapilo a este ak aj ohovara, tak duplom = byt to moja sestra tak jej vycistim zaludok :D este aby ohovarala inych, pre svoju neschopnost... take nehrali.
Teraz si vezmi, ze je takato expertka a tu hypo vezmu, vy to zarucite, s frajerom, ktory je tiez nechapavy a ma velke oci, nebudu vladat platit a mate to na krku. Okrem toho aj problemy medzi nimi, lebo vsak.. len frajer. Zajtra sa zdekuje,a lebo ju vysackuje z domu... Pary ziju v toxickych vztahoch kvoli hypotekam, a majetkom, vas by zaviazal takyto zavazok k niecomu podobnemu...

judar
15. apr 2025

Samozrejme este co by nie :D pri takychto ruceniach ludia koncia najlepsie... Jeden prestane platit a rucitel pride o strechu nad hlavou a este ho casto aj exekutori dohanaju

minesasubu
15. apr 2025

ako viete že Vas poohovarala po celej rodine ? to žiju všetci v jednom meste a ona navštivila každeho osobne a povedala svoju verziu
ked bude mať niekto pindy dajte svoju verziu a hotovo
ak by ste nešli tak priznate chybu aj ked ste ju nespravili

lenkakravcova
15. apr 2025

Realitka im musí rezervačku vrátiť, ak im hypotéka neprešla z dôvodu výšky. Mali sme to takto tiež, až na náklady na rezervačný zmluvu (dajme tomu 500€) musia peniaze vrátiť inak ide o obohacovanie sa na úkor iného, a dá sa to riešiť normálne súdne. Prídu síce o 500-1500€ ale zvyšok im musia poslať späť.
Nech to riešia s realitkou a nabudúce premýšľajú!

betulinka1
15. apr 2025

Na oslavu by som sla, lebo je to svokra. Inak dufam, ze po rodine aj vy rozprávate ako vas ziadala o rucenie. Kto by isiel v tejto dobe ručiť 🙈. Ako ich taka blbost napadla. A este davat taku vysoku zalohu. Keby to bola moja sestra, tak si to s nou na tej oslave vyjasnim.

ysseba
15. apr 2025

A to si ako predstavuje, že vy by ste im ručili? Ručiť sa dá len nehnuteľnosťou na ktorej nie je ťarcha, teda nie je na ňu hypotéka. A vy na ten byt máte hypotéku. Takže aj keby ste chceli, nemôžete byť ručiteľmi... A na oslavu by som určite išla, neurobili ste nič zlé a práveže keby ste "sa stiahli", tak je to akoby také uznanie obvinenia.

ankare
15. apr 2025

Určite na to nepristupte

hellwant
15. apr 2025

@ysseba nie nehnutelnostou. Ale ako rucitel. Keby sestra nesplacala, budu oni.
A ani v tom nemas pravdu ak ide o rucenie uz zalozenou nehnutelnostou- co myslis ako sa robi portfolio bytov na prenajom? Ak aj je na nehnutelnosti hypo, ak nie je velka, ci vzrastla jeho cena, vyuzijes rozdiel cien( byt mal napr. hodnotu 125 000, hypo si brala na 100000 ale hodnota vzrastla po 3 rokoch na 138 000, mas dalsich 13 000) cize môzes ten rozdiel vyuzit znovu pri kupe dalsieho.

zobaka
15. apr 2025

a este by ma zaujimalo, ktory príčetný clovek da nejakej maklerke 9 tisic eur bez toho, ze by si najskor informativne aspon zistil SAM v banke, ci mu banka poskytne taku vysoku hypoteku, aby to len neboli kecy ako vo vas vyvolat vinu a o ziadne peniaze ani neprisli

hellwant
15. apr 2025

@zobaka jej svagrina s manzelom nie su najostrejsie ceruzky v peracniku. Duplom takym nerucit

simca06022011
15. apr 2025

Este ma napadlo (cisto zo srandy, a mozno by som jej to aj navrhla, ak ju nenapadlo pytat zalohu spat ako tu zeny radia), ze mozu sa s maklerkou dohodnut, ze teda nevezmu dom na ktory nemaju :D ale nech im v hodnote aku im schvalila banka teda da, taku nehnutelnost na aku maju :DDD napr. byticek 2i... a tak.

autor
15. apr 2025

Ďakujem všetkým za reakcie.
To, že nás poohovára vieme preto, že nám to povedala manželova teta (svokrina sestra).
S tou zálohou úprimne povedané neviem a ani ma to asi nezaujíma. Proste platiť zálohu keď aspoň orientačne neviem či mi dajú hypotéku je extrémne nezodpovedné. A či im to vrátia.. Neviem no my keď sme podpisovali rezerváciu bytu platili sme 7000 rezervačný poplatok a bolo to dané tak, že ak využijeme ich hypotekárneho poradcu a neschvália nám to v dostatočnej výške, poplatok nám vrátia. Ak pôjdeme cez vlastného poradcu a neschvália nám dosť (mali sme predbežne overené, že schvália s veľkou rezervou) záloha je nevratná.

la_dolce_vita
15. apr 2025

Ohovaranie by ma netrapilo. Kazdy normalny clovek predsa pochopi, ze rucit niekomu dlhe roky je ciste sialenstvo.

qetka
15. apr 2025

moze sa ta nehnutelnost napisat na vas a ked ju splatia, tak tak ju prepisete na nich 🙂 tak budete mat krytie, keby nesplacali ;)

alickapusinka
15. apr 2025

A nerobi sa to najprv tak že idu do banky sa infomovať či im to vôbec vyjde. Taka suma. Ušetrili by si nervy a hlavne peniaze za zalohu.Nie hura akcia a nakoniec nemame na to.Hlúpa je takto sa to nerobí.A potom žobrem po rodine.Jasne určite ste im to sľubili.Si sa jej mala opýtať že s ktoreho vrecka jej máš vybrať.Asi sa najedli vtipnej kaše. Minule bolo na občanovi za dverami dvaja mladý spolu žili rodičia im išili ručiť mlada splaca ON nie medzi tým sa rozišli. ON s aodsťahoval. Takže určite ak je to jej frajer už len to by ma odradilo. Kto to urobi by bol obyčajny debil.

spongebob1
15. apr 2025

Realitna kancelaria musi vratit zalohu. Nie je to zmluva o buducej zmluve, takze realitaci ju zadrziavaju neopravnene.❗️❗️❗️❗️❗️
Skontaktovat pravnika, niekedy staci pohrozit pravnikom. Ludia nebudte blbi, su to vychcalkovia.

hellwant
15. apr 2025

@qetka ano, ale vies si predstavit toto (teraz po ohovoreni) navrhnut? Tak by sa zamotali do toho a vztahy este viac pokazili. To by tazko preslo aj pred ohovorenim, tvrdili by, ze ich chcu obrat o dom.

ema22270
16. apr 2025

Myslim, ze 99% ludi by rucit neslo a to ohovaranie je tiez dobre odveci... myslim, ze teraz uz budete mat pokazene vztahy len kvoli sestre, ktora ma uplne bohovske napady..neviem ci to skor nebola trosku zavist, ked si vy riesite byvanie aj ona chcela, len na to nemaju.

saxana000
16. apr 2025

Peniaze nepoziciavam nikomu a nikdy..ani rucit by som neisla nikdy nikomu ani domom ani prijmom... ani surodencovi ani rodicom ani vlastnym detom.. nech sa zakryju s takou perinou na aku maju.. troslu skromnosti by nezaskodilo.zacat sa da aj v 2 izbaku nie hrrrr hned 400 000 hacijenda.
Je to velmi cenna lekcia do zivota ze najprv treba rozmyslat az potom konat a komu neni zhury dano v apotece nekoupi..
Na oslavu by som isla s kludom anglicana.. a keby zacala s touto temou normlane by som povedala ze my uz jednu hypoteku mame dalsiu by nam neschvalili moje byvanie mi je prednejsie ako to ich a kludne mozu poziadat o rucenie nejakeho dalsieho rodinneho prislusnika v poradi co neni zadlzeny na najblizsich 25 rokov..

majka1719
Autor odpoveď zmazal
autor
16. apr 2025

@majka1719 Neviem či to tak majú všetky banky ale my keď sme brali hypo (tatrabanka) tak jedna z vecí, ktoré sme museli mať bol dôkaz o tom, že na nehnuteľnosť nie je žiadna ťarcha resp. vecné bremeno. Inak by žiadosť automsticky stopli.
Al by ručitelia ndmohli splácať banka má záložné právo aby nehnuteľnost mohla predať a dostať svoje peniaze späť. Ak tam má niekto vecné bremeno dožitia, nehnuteľnosť nepredá. Zároveň nám bolo povedané, že zriadenie vecného bremena počas trvania hypotéky je porušenie úverovej zmluvy.

majla87
16. apr 2025

Ja by som poprosila manzela, ci by to nevysvetlil dopredu jeho mame. Ze ty si znechutena zo spravania jeho sestry a nemas moc chut ist kvoli nen na oslavu, ale kedze ste nic zle nespravili, tak pridete. Ale nech svokra dopredu vie, ako sa veci maju..