icon

Maximálna podpora po rodičovskej

alexchov
3. okt 2023

Ahojte. Podľa mojich informácií si môžem zvýšiť podporu po rodičovskej dovolenke takto: po skončení RD nastúpim do práce na jeden deň a zvyšnú dovolenku si nechám preplatiť. Následne ukončím pracovný pomer a prihlásim sa na úrad práce. Ako sa v tomto prípade vypočíta denný vymeriavací základ? (normálne je to súčet hrubých miezd deleno počtom dní). Teda v mojom prípade hrubá mzda (ktorú som dostala za nevyčerpanú dovolenku) deleno 1? To má vyjsť také nereálne vysoké číslo. Či sa mýlim?

lenusik296
17. máj 2024

@alenah31 Ďakujem !!! Dovolenku mám ešte 35dní

eva233
17. máj 2024

@lenusik296 za mňa ideálne
29.8. Skončiť rd
30. 8. Deň voľna
K 31.8. Ukončiť PP dohodou
A 2.9. Sa hlásiť na upsvar ako nezamestnaná ku 31.8.
A ostatné podmienky aby ti vyšla najvyššia podpora spĺňas?

alenah31
17. máj 2024

@lenusik296 tak potom normálne ukonči RD 31.8. Dohoda o skončená PP bude k 2.9. - a nemusíš nič špekulovať. Máš toľko dní nevyčerpanej dovolenky, že DVZ bude vysoký aj keby si bola zrovna na minimálnej mzde - max. podpora ti vyjde. Len nezabudni aspoň mesiac pred skončením RD oznámiť návrat do zamestnania a tiež sa predbežne dohodni v práci ako to chceš riešiť. Nemajú totiž povinnosť PP skončiť týmto spôsobom.

lenusik296
17. máj 2024

Práve dnes sa idem do práce dohodnúť, len si chcem byť istá tými dátumami. Už som to tak dlho študovala- žiadny víkend, sviatok...že sa mi to celé pletie... rd môžem ukončiť teda aj cez sviatok? ten deň dovolenky rozumiem a potom 31.8. sa u nás nepracuje / môžem aj vtedy ukončiť dohodou? nemusí to byť iba cez pracovné dni?/ Iný príjem som počas RD nemala

eva233
17. máj 2024

@lenusik296 áno môžeš ukončiť aj RD aj PP aj cez víkend

alenah31
17. máj 2024

@lenusik296 vo všeobecnosti nie je dôvod neukončovať PP aj počas víkendu či sviatku. No ty by si mala mať príjem z "aktívneho PP". A hlavne - ideš využiť dieru v zákone a umelo si navýšiť podporu - píšem umelo, lebo bežne na max. podporu z príjmu nemáš nárok - pokiaľ teda tvoj príjem nie je aj bežne nadštandardný. Ak budeš moc špekulovať - pre účelovosť ti ju nepriznajú a ja sa im diviť nebudem. Keď pohľadáš vo fóre - už tu aj min. týždeň práve o tom jedna písala - podala síce odvolanie - ale či pochodí nevie.

tiika
17. máj 2024

@lenusik296 ukončiť môžeš k akémukoľvek dátumu či už RD alebo PP, cez sviatok, víkend.
Pre výpočet podpory sa berie do úvahy vymeriavací zaklad a počet dni soc.poistenia.
Takze ak ukoncis RD a aj PP k 31.8. bolo by to nevýhodne. Nemala by si aktivne poistenie ani jeden deň.

xpetka1x
14. jún 2024

Ahojte.
Chcem sa tiež poradiť ak je to tu ešte aktuálne.. 21.7. Mi končí RD
22.7.chcem čerpat dovolenku
23.7.vypoved
Vyde mi max podpora.. Prijem som nemala žiadny počas MD aj RD
Alebo to mam niako inak rozložiť tie dátumy?
Som zamestnaťvazelom som dohodnutá ze ukončíme pracovný pomer.. Dovolenky mam 25 dni

tiika
14. jún 2024

@xpetka1x kľudne môžeš aj takto, akurát ak ukončite prac.pomer k 23.7. si budeš čerpať dva dni dovolenku -22.a23.7. Prip.môžeš čerpať iba 22.7. a k rovnakému dátumu i skončiť.
Verím, je ti jasne ze sa nejedna o výpoveď ale dohodu o rozviazaní PP… Zo skúsenosti ju radšej podpíšte obaja čo najskôr.

xpetka1x
18. jún 2024

@tiika prosimta a to si mam napísať sama? Alebo je dáke tlačivo? A co mam do toho napísať všetko 🙈dakujem

tiika
19. jún 2024

@xpetka1x najlepšie bolo dohodnúť sa so zľom, aby to nachystal on, urcite bude mat nejaké vzory a všetky potrebné údaje, inak potrebný vzor nájdeš isto i na nete

popirus
Autor odpoveď zmazal
eva233
29. jún 2024

@popirus
25.7 ukončiť rd
26.7 nástup do zamestnania zároveň si vezmete deň dovolenky a zvyšok preplatiť
27.7 ukončenie PP dohodou

popirus
Autor odpoveď zmazal
eva233
29. jún 2024

@popirus áno

eva233
29. jún 2024

A súbeh dávok nebudete mať. Za júl dostanete celý RP v auguste
Od 27.7 sa budete hlásiť ako nezamestnaná a podporu vám uznajú od 1.8 a vyplatene bude v septembri. Takže bez peňazí nebudete.

popirus
Autor odpoveď zmazal
eva233
29. jún 2024

@popirus ak 27.7. Bude ukončenie PP a nie dovolenka tak úplne v pohode

barbora2626
16. júl 2024

Dobrý deň, viete mi poradiť. Malý bude mať 3 roky 13.9 - piatok . Kedy mám nastúpiť do práce, resp. zobrať ten deň dovolenky ? Môžem si zobrať deň dovolenky 13 a v ten deň aj ukončiť pracovny pomer ? Mám vyše 40 dní dovolenky .
A čo v prípade, že zamestnávateľ mi neumožní preplatiť také množstvo dovolenky ? Ďakujem

eva233
16. júl 2024

@barbora2626 všetko záleží od toho či sa vo firme robí cez víkend alebo nie. Ale pri 40 dňoch dovolenky by nemal byt problém ani víkend.
Každopádne najskôr sa treba dohodnúť so zamestnávateľom ci súhlasí s ukončením PP dohodou - vtedy musí vyplatiť dovolenku to je zo zákona pri ukončení PP.
Ak súhlasitns dohodou nebude, musíš dat výpoved a vtedy ti plynie výpovedná lehota a väčšinou vtedy ľudia čerpajú dovolenku a zamestnávateľ ju vyplatí týmto spôsobom. Ale ri ukončení PP je zo zákona dane ze zamestnávateľ musí vyplatiť všetku dovolenku aj keby si tam mala 200 dní

barbora2626
17. júl 2024

@eva233 Pracovala som v Tescu takže sa tam robí aj cez víkend. Už som tam volala a vraj sa to bude dat ukončiť dohodou . Len som chcela vedieť kedy si ten deň vyčerpať , aby mi tá max podpora vyšla.

eva233
17. júl 2024

@barbora2626 ak sa dá v nedeľu zobrať dovolenka a víkend nerobí problém je to veľmi jednoduché
V deň narodenín dieťaťa koniec rd
Ďalší deň dovolenka
Ďalší deň ukončenie PP dohodou a preplatenie zvyšku dovolenky.
A od dátumu ukončenia PP sa hlásiť do 10 kalendárnych dní na upsvare ako nezamestnaná.
Ešte sa opýtam pre istotu... Počas posledných dvoch rokov si nepracovala ani nemala príjem z PN alebo dovolenky?

barbora2626
17. júl 2024

@eva233 nie. Ja som zase čítala, že v ten istý deň sa musí vybrať deň dovolenky aj ukončiť PP . Ja sa v tom vôbec nevyznám a neviem , čo bude najlepšie. Je mi blbé sa ísť za to pýtať na niaky úrad, keďže to je "diera v zákone ".

eva233
17. júl 2024

@barbora2626 ono je to v podstate jedno a ešte pri tak vysokom počte dovolenky. Tam ide o to aby sa jednak obnovilo nemocenské - vrátenie sa späť do práce a zároveň 1 deň dovolenky - zamestnávateľ zaplatí odvody a zároveň potom ukončiť PP. Tak tam vznikne vysoký vymeriavací základ. Podpora sa totiž vypočítava z denného vymeriavacieho základu z rozhodujúceho obdobia. Keďže pred tým si nemala iný príjem tak to rozhodujúce obdobie je ten 1 deň dovolenky. Je jedno ci sa tam napíše 14 alebo 15 tam viac menej ide o to aby to dobre pochopil zamestnávateľ. 1 deň dovolenky a zvyšok preplatiť - zaplatiť odvody a na ten druhy deň už neplatiť a od toho dňa si nezamestnaná.... Ale ri tak vysokom počte dní dovolenky ti vyjde vysoký vymeriavací základ aj kebyže máš dovolenku dva dni.... Tam majú problém baby ktoré majú tak 5 - 6 dní dovolenky tie si musia na to dávať pozor.

barbora2626
17. júl 2024

@eva233 ďakujem moc . Takže môžem 14 ukončiť pracovny pomer a od 15 nedeľa byť nezamestnaná ano ?

eva233
17. júl 2024

@barbora2626 áno dá sa aj takale treba si dať pozor aby toho 14teho boli zaplatené odvody

barbora2626
17. júl 2024

@eva233 ďakujem ešte raz . Snáď to nedomocem a pochopia ma aj v práci.

popirus
Autor odpoveď zmazal
barbora2626
26. júl 2024

Ak mi zamestnávateľ odmietne preplatiť dovolenku a dá mi ju vyčerpať už asi nebudem mať nárok na max podporu ,že?

eva233
26. júl 2024

@barbora2626 tam nejde o nárok... Podpora sa vždy ráta ako 50% z denného vymeriavacieho základu z rozhodujúceho obdobia. Ak bude rozhodujúce obdobie dlhšie, je málo pravdepodobné, že vyjde najvyššia podpora