icon

Míňam veľa, alebo žijem s lakomcom?

jamamina77
10. máj 2016

Ahojte maminky, rada by som si vypočula Váš názor, radu, prípadne aj kritiku, hlavne konštruktívnu....

Manžel mi vyčíta, že míňam moc, pár krát mi spravil scénu a reagoval fakt neprimerane. Sme 4 členná rodina, predpubertiak, ročné bábo, a my. Moj rodičovský príspevok slúži na (poistku, dochodkove sporenie, benzin, a poplatky na staršieho v škole: strava, družina, sem tam poplatok na exkurziu, vylet, knihy, pomocky a trening). Manžel má platiť ostatné výdavky. vreckové nemám ani korunu.

Pravda však je, že hoci (podla mňa) kupujem fakt len absolútne nevyhnutné veci, manžel mi neprispieva koľko miniem, a idem do minusu, teda chapte, do mojich uspor. Aj ked mi ,,dá,, nejaké peniaze, nie však toľko , koľko som minula. Povedala som si veľa krát, aj jemu, že to takto sa nedá, aj poukázala, na fakt, že kupujem len nevyhnutné. On mi na to flochol, že nech sa uvedomím, že iní dokážu bez problémov vyjsť s troma detmi na vysokej z 500e mesačne, a popritom platiť aj hypoteku, aj isť na dovolenku.....vraj jeho kolega a iní..že, z čoho by som prípadne platila nájom, alebo hypotéku?

Asi viac než rok si sama, vediem denník výdavkov, aby som mala prehľad. (hlavne na veci, ktoré má hradiť manžel, ale ja ich kupujem)To som už robila aj v minulosti, a, vždy sa mi to osvedčilo. Obyčajne, miniem týždenne okrem už spomenutého priemerne 75E a to je na všetko - teda potraviny, ovocie zelenina, drogeria - plienky, cistiace potr. std, lieky, doktori, oblečenie,telefon. no proste všetko. to na pravidelné výdavky. Ak je nejaký nepravidelný, ako napr. oprava auta, poistka na auto ,topánky pre deti... je to navyše a tak ,,týždenná suma,, sa vyšplhá o to viac, napr aj na 130 - 150. Najmenej som minula asi 50e týždenne na všetko.Okrem toho manžel tiež má nejaké výdavky, hlavne ked kupuje materiál na prerábku, ale aj na iné, ale nemám prehľad,

Kupujem pre deti oblečenie len v sekáči, ale topane vačšinou nové, mnohé oblečenie má menší po staršom, tak nekupujem. Aj ja by som sa rada nahodila ako iné baby, ale, nie je z čoho, nechodíme do reštaurácií, kín, proste nikde, akurát tak sa prejsť, tiež by som rada častejšie ku kaderníčke, nielen 2x do roka...a potraviny aj iné kupujem len základné, oblečenie pre mna či obuv prakticky nekupujem. On sám kúpi často iba ak v dome fakt už skoro nič nie je, alebo, ak zloženie chladničky nevyhovie jeho chutiam. žiadny darček, ani deckám. tiež však chcem sa aj ja obliekať pekne, a je toho viac. On skor to kupovanie necháva na mna. To sú moje predstavy a info pre utvorenie si obrazu.

Chápem, že chceme prerobiť dom, aby sme mohli čim skor bývať v svojom, ale, podľa mojho názoru, neplytvám, a preto, pripadá mi nefer ked manžel takto reaguje. On bol ,,stary mladenec,, a kym sme spolu začali, v podstate, staral sa len o seba. vedel, do čoho ide, že bude na čas živiteľ rodiny iba on. Ja na MD, plánovane.

Ja som mu navrhla, aby sme spolu zapisovali aj jeho výdavky, (nakoľko o nich nemám prehľad) aby sme mohli spolu upraviť naše hospodárenie. Tu však na môj čoraz vačší údiv narážam na nedostatočnú spoluprácu z jeho strany, doteraz, počas už asi 3 mesiacov, je hárok uplne prázdny, akoby nechce ma informovať, odmieta, alebo skor, neprizná mi výšku výplaty (je pohyblivá a robieva aj nadčasy), robí aj fušky pre iných, má bočný príjem, ale, akosi , ked sa zaujímam, zatajuje bližšie info, asi, aby som nemala prehľad..teda, taký mám z toho dojem.Tieto veci ma doslova šokovali, nakoľko je mi jasné, že takéto správanie nemá v manželstve miesto. Najviac ma však bolia niektoré je vyhlásenia, a tie pre dokreslenie situácie pridávam, napr. ,,ked som pýtala na bežný chod domácnosti, a dával mi málo tak povedal že viac mi nedá, lebo ho chcem zničiť a pripraviť o všetko,, alebo ,,vraj by ho alimenty vyšli na menej ako mi dáva,, a, že si bude musieť otvoriť ešte další ,,čierny účet,, o ktorom nebudem vedieť a že nie je dobre, ked viem detaily o fuškách,, a občasne tie komentáre typu, nech sa spamatám..., ked sa mi len chrbtom otočí..

Máme každý svoj účet, on si tie fušky minie na záluby, zatiaľ čo ja občasne privyrobené (za doučovanie) na chod domácnosti. Najskor som si myslela, že snáď bol zvyknutý z predošlého single života na kopenie korun na účte a miňanie na seba iba, avšak, po mojich snahách si čoraz viac myslím, že žijem s lakomcom,nakoľko normálny chlap by pochopil. Nemožem však nechat decka v topankach o 2 čisla menších alebo nezaplatiť stravu v škole, alebo, telefon. tak kupim, zaplatim, hoci mi na to neda...kolko by mal. do prace nastupit nemožem, nemám kde nechať dieťa, a opatrovatelka stoji viac, ako by som zarobila.
Ako by ste danú situáciu riešili Vy?

Za vaše príspevky dakujem.

janickacrazy
11. máj 2016

@natalym ešte som zabudla napísať, že samozrejme mi manžel dá peniaze, ked náhodou potrebujem kúpiť niečo drahšie alebo tak, v tom problém nevidím, nám to takto vyhovuje

ajana1
11. máj 2016

@jamamina77 och tak to ti takuto situaciu nezavidim. bud sa porozpravat alebo dat ultimatum a urcit mu minimalnu sumu ktoru ti musi mesacne prispievat. Myslim ze to tu uz niektora riesila ze sa to da aj na sude pocas manzelstva ako vyzivovacia povinnost

natalym
11. máj 2016

@janickacrazy No ale keď treba napr. chlieb tak ho kúpiš, či ako ?

guiseppinka
11. máj 2016

@andelik691 ako skryvat neskryvame ani jeden ani druhy. tiez som na materskej aktualne. ked som robila, tak muz vedel vzdy kolko zarobim a v podstate moj plat bol rezerva... a ano, nam to takto vyhovuje 🙂 z jeho uctu idu vsetky poplatky, z mojho ide strava atd. vacsie vydavky idu z toho uctu, kde je viac penazi 🙂

janickacrazy
11. máj 2016

@natalym na veľké nákupy chodíme raz týždenne, platí manžel a ráno chodí do obchodu na chleba a pečivo tiež on, takže to tiež neplatím ja, ja kúpim len tak nejaké blbosti pre deti alebo tak, ked sa mi chce alebo idem na kávu s kamoškou

natalym
11. máj 2016

@guiseppinka Áno z Tvojho ide strava, to prežeriete a na jeho je rezerva, prečo to nie je naopak?
Keby sa napr. povadíte tak Tebe zostane hovno a on má našetrené. Toto je zaujímavé. 😉

natalym
11. máj 2016

@janickacrazy Som zvedavá. Á takže milé dámy všimnite si a poučte sa treba chlapa posielať nakupovať!!!

Si veľmi múdra.

guiseppinka
11. máj 2016

@natalym rezervu mam ja na svojom ucte 😀

janickacrazy
11. máj 2016

@natalym u nás je to asi dedičné, moj ocko chodí nakupovať celý život, aj teraz v 70tke každé ráno, moja mama ani nevie, kde je obchod poriadne 😀

guiseppinka
11. máj 2016

@natalym a este som mala dopisat, ze naopak to nemoze byt, lebo moj rodicak by ani nahodou nepokryl vydavky. a spravujem obidva ucty, takze naozaj nie je problem. a zase mm si uvedomuje, ze je jeho povinnostou sa o nas financne starat a zabezpecit nas ako rodinu, kedze ja sa staram o nase spolocne dieta...

whitecat666
11. máj 2016

@jamamina77 tvoj muz nie je lakomec, je to uplny hňup. 😒 😒 😒

natalka13
11. máj 2016

zalozi si cierny ucet? a naco? ved uz ho ma,kedze netusis kolko zaraba.
Mozes na neho s kludom podat trestne oznamenie za ekonomicke tyranie. S kludom anglicana by som mu to oznamila.

trisp
11. máj 2016

My ako manželia máme jeden spoločný účet - je to lacnejšie (bez poplatku), je to oveľa prehľadnejšie ako sledovať pohyby na dvoch účtoch a kde koľko ostáva... Príde rodičák+výplata, odrátame všetky trvalé platby v mesiaci a sporenie, odrátame ďalšie veci, ktoré plánujeme v tom mesiaci kúpiť (pr. topánky, hrniec, nejaká kniha, nejaké narodeniny, atď.) To, čo zostane, vydelíme štyrmi a to je suma, ktorú máme zhruba na týždeň na potraviny a drogériu. Nakupujem ja, robím to rada, tak, aby som sa zmestila do tej sumy. Tie iné veci - ako oblečenie, hračky, záľuby, o tom všetkom rozhodujeme spoločne - keď si chcem kúpiť niečo, po prvé, musím na to mať, a po druhé, aj keď na to mám, upovedomím muža - zlatko, môžem si kúpiť toto a toto? A nemyslím tým, že by on o tom rozhodoval ako pán o sluhovi (ešte mi nikdy nepovedal nie), ale mne sa to zdá byť fér, že vieme, kam idú peniaze a rozhodujeme o tom spolu. Všetko s láskou. Takže k tomu, čo máš doma - absolútne sa mi to nepáči, nemáte medzi sebou rovnocenný vzťah, ako by manželia mali mať.

siska53
11. máj 2016

@jamamina77 mas strasneho lakomca.
Rodicovsky prispevok je urceny dietatu,nie na chod domacnosti vas vsetkych.
Pokial odmieta rozumnu debatu a riesenia,asi by som volila odchod.
Inak na opatrovatelku do 3rokov by si dostala.prispevok namiesto rodicovskeho cize vudaj na nu by sa ti znizil (to len na okraj).

alicka850
11. máj 2016

Kocky je len zo skusenosti vlastnej napisem pre tych,co maju spolocny ucet. Je to fajn,ked svieti slniecko. Ked sa budete rozvadzat, smahom ruky zrusene dispozicne pravo a vy bez penazi. Kym si poprehlasujete c.uctu vsade, vesela to doba. Treba mysliet aj na to.

virginia
11. máj 2016

Za mna je toto spravanie horsie ako chronicky nevernik. Absolutne nemam pochopenie.
Okamzite by som na sud dala ziadost o vyzivne (da sa to aj v manzelstve) a ked bude vyskakovat, tak sa este povyhrazala, ze dam zalobu za ekonomicke tyranie.
Kazdopadne, dennik si ved aj dalej, snaz sa o tom komunikovat cez sms alebo maily, aby si mala dokazy.
Ty rozvod nespominas, tak ho asi nechces, ale vybojuj si svoje miesto pod slnkom, tvoj muz nie je lakomec, on je ako uz baby pisali, tyran a psychopat.

sissik
11. máj 2016

@jamamina77 napisat mu zoznam, poslat ho na nakup a nechat ho to zaplatit. aspon 1x tyzdenne 😉

tetapetra
11. máj 2016

@jamamina77 moj otec mal raz hlasku o plytvani, tak dostal tasku a isiel 😉 zrazu zistlil, ze rozok nestoji 10 halierov. Od vtedy pokoj. Podla mna si ten zvysok bud odklada bokom(pre seba) alebo mina kto- vie naco

trisp
11. máj 2016

@alicka850 My sa rozvádzať neplánujeme a vzali sme sa stým, že budeme žiť spolu až do smrti. Pre nás nikdy nehovor nikdy v tomto prípade neexistuje, lebo pre nás je manželstvo sviatosť a chápeme to obaja rovnako. Pre nás zase to, že manželia, čo sa zobrali a majú dva rozdelené účty, ako keby už dopredu si nechávali zadné vrátka, že čo ak. Už dopredu mám v hlave plán B: rozvod. Ale toto je myslenie tejto doby. Som nesmierne šťastná a vďačná Bohu, že si ma našiel môj manžel a je mi smutno z takýchto a podobných diskusií. Ja len nechápem tie ženy, čo si brali takýchto mužov, že načo si ich vlastne zobrali - veď financie a podobné veci sa rozoberajú pred svadbou - ako chceme hospodáriť s peniazmi. A nie potom byť prekvapená, že "muž mi nedá vreckové".

sova76
11. máj 2016

@jamamina77 Nie si v jednoduchej ani závideniahodnej situácii. Ale začala by som robiť asi jednu vec - prestala by som nakupovať, prať, variť. Žena sa skutočne potrebuje o seba starať či je alebo nie je na materskej. Tak sa začni o seba starať a nech nakupuje on. Z prázdnej chladničky sa nenaje. Kamarátka má manžela veľmi podobného exota.
My máme spoločný účet, keby som mala riešiť a zamýšľať sa nad tým, čo bude, keby... tak nemám pokoj. Som s manželom 20 rokov a vyhovuje nám tento spôsob.

sova76
11. máj 2016

@trisp Presne tak, prečo by som mala vopred rozmýšľať nad rozvodom. My nie sme sobášení v kostole, manžel to nechcel, nakoľko nikdy v živote nebol v kostole, takže to prostredie mu je cudzie. Ale brali sme sa na celý život. A tu sa špekulácie nepripúšťajú. Keď predsa niekto vopred vie, že ten vzťah nebude fungovať, tak prečo vôbec do takého zväzku vstupuje? Tomu tiež nerozumiem. Len preto, aby pred okolím bol zosobášený? To predsa nie je dôvod.. Ale odbočila som od témy...

natalka13
11. máj 2016

@sova76
@trisp
kazdy sa predsa sobasi s cielom na cely zivot.
Moja naj kamoska sa prave rozvadza a cele okolie nechape co sa s tym super otcom manzelom stalo.

natalym
11. máj 2016

Podľa mňa nie je lakomec , ale 1. nechápe lebo bol starý mládenec, nie je zvyknutý keď mu niekto vidí do peňaženky, možno mu to treba vysvetliť, síce neviem ako, ale to by ma zaujímalo nejaké nápady a návrhy.
2 Alebo je to jednoducho prešpekulovaný debil, čomu až tak neverím, lebo však hádam deti chcel aj ženu má rád, myslím, že platí možnosť a.

lubiduch
11. máj 2016

ok povedz drahemu manzelovi ze dieta davas do jasli a ides pracovat ked vam to nevychadza. Ale ze na nom je odteraz 50% starostlivosti o nakupy, domacnost, varenie, pranie a vsetko ostatne.

povedz mu ze ine vychodisko nevidis, bez financii sa zit neda a kedze netusis ani ako ste na tom, ze predpokladas ze to je asi kriticke ked ti to ani nechce povedat, tak ides do prace....

btw ja by som s takym chlapom nedokazala zit...moj osobny nazor...viem kolko muzovi chodi vyplata, on pozna moju. vieme ake mame vydavky a nikdy mi nevycita hoci viem ze si niekedy kupujem blbosti 🙂 ale on tiez, sme si kvit :D ked som bola na materskej tak viac menej prispieval on a tiez s tym nemal Problem, matersku som mala potom len ako vreckove na moje hovadinky...ale je to o dohode, ak s tym mas Problem, tak mu to priamo povedz ze je tajnostkar a zgrglos....brrr...z takych machistov mi je doslova zle...

stevvvka
11. máj 2016

Zrus vsetky sluzby - varenie, pranie a pod. Navar iba pre seba a deti a povedz, ze pre neho uz nezvysilo lebo nemas dost penazi. Nech si uspory mina na cistiaren. Svoje peniaze z doucka si odkladaj pre pripad "kdybyneco" aby si mala aspon noeco...a povedz, ze nemas. Pytaj a pytaj a pytaj.
Nechcem strasit, ale jeho poznamky svedcia o tom, ze rozmysla nad rozvodom

nyusika
11. máj 2016

ja som to docitala pri prvom odstavci
Moj rodičovský príspevok slúži na (poistku, dochodkove sporenie, benzin, a poplatky na staršieho v škole: strava, družina, sem tam poplatok na exkurziu, vylet, knihy, pomocky a trening).

Rodicovsky prispevok patri detom.
Dalej to citata ani nebudem, rovno napisem, ze muz je lakomec a je mi jedno, kto si co o tom mysli 🙂

a pridam moje oblubene:

to kam na trakychto exotov chodite ??
a este s nim aj dve deti mate ???

bosoriak
11. máj 2016

@alicka850 Ale spolocny ucet znamena ze su obaja majitelmi, nie ze je jeden majitel a druhy disponent. Je to velky rozdiel.

natalym
11. máj 2016

@nyusika
Ja si dovolím Ti odpovedať:

1. Keď si zaľúbený tak to nevidno
2. Pri robení detí to tiež nevidno

Inak super je poznať otca a mama, teda rodičov, keby som to vedela, nikdy by som si nikoho ako je môj svokor nezobrala a to si o ňom kopu ľudí myslí, že aký je zlatý.
Proste nevieš.

natalym
11. máj 2016

@bosoriak
A nie je to tak vždy, že jeden je majiteľ a druhý disponent?

sense
11. máj 2016

necitala som vsetky prispevky ...ale ak je to ako pises poziadala by som sud o vyzivne na seba a deti, mozes to urobit aj ked ste manzelia.....a dalsia vec daj mu zoznam a nech robi nakupy on....a este by osm mu povedala kedze ti to nevychadza tak ze si hladas pracu a nechh sa stara o dieta on alebo nech plati jassle....