Je tu niekto kto sa vyzná v hypotékach?
Chlap si zobral hypotéku, potom sa oženil. Môže teraz svoju hypotéku refinancovať, bez podpisu manželky. Pýtajú sa v banke na rodinný stav?
BSM zúžené nie je
čiže pýtali doklady o príjme od oboch. ide mi skôr o to, či vie refinancovať, že by o tom manželka nevedela? čo keď v banke povie, že je slobodný?
Odo mňa banka chcela súhlas.
Ak by zamlcal manzelku, nie je to uverovy podvod?
presne to si myslím aj ja, ale presviedčajú ma, že sa to tak dá.
kto je na LV.
Na LV je len on sám, byt kupoval pred sobášom
Bol by to úverový podvod.
V manželstve asi nič bez oboch,či sa mýlim?
Môj manžel refinancoval bezo mňa. Môj príjem nepýtali. Úver mal pred manželstvom.
@draik kvôli čomu presne by to bol podvod?
Ako ja som o Tom vedela, ale úver bol na neho veď písaný, čiže som myslela, že ja pri Tom byť nemusím, a teda banka odo mňa ani nič nechcela (Prima banka konkrétne)
@draik prečo úverový podvod? LV on, a pred sobášom.....
@pieksamaki pretože musí uviesť všetky pravdivé informácie a teda všetky záväzky
@sasa1310. Jedna sa o nový produkt? Možno nie... Refinacuje možno v tej istej banke....a aké informácie? Zmenu rodinného stavu....ktory ma alebo nemá ešte na OP zaznamenany. ....to už je jeho zodpovednosť.....ako to majú .....ak jeho prijem je legálny.....a dostačujúci na refinancovanie.....atd.....je tam konkrétna zmluva ktorá slúži v pripade ze nesplaca. To ze je ženatý....moze byt o pol roka rozvedený.......
Doplním, refinanc bude v inej banke- berie sa ako nový úver?
Keď bral hypotékou ešte pred manželstvom, tak je to iba jeho hypotéka. Bral to predpokladám na nejaký dom/ byt....Aj ten je tým pádom napísaný iba na neho....Žiadne spoluvlastníctvo a žiadny druhý ručiteľ na hypotéke....Aspoň ja som to tak mala, keď som brala slobodná hypotéku. Aj dom, aj úver bola čisto iba moja záležitosť. Keď som dom už vydatá predávala, môj manžel s tým nemal absolútne nič spoločné. Tak som sama zvedavá, aké tu dajú baby odpovede pri refinancovaní. Už je to v manželstve a už sa berú do úvahy ďalšie osoby v domácnosti...Ale keď sa urobí zúženie BSM, bude to chlap môcť riešiť aj sám. Ale u notára bude musieť s manželkou podpísať to zúženie BSM....
@monikabull ano.......berú sa do úvahy ďalšie osoby ak je ženatý.....čiže od dátumu sobáša musi do 30 dní dat nový OP.....cize ze refinancuje ...berie novy úver ...pricom ten stary mal za slobodna....a teraz ma na OP uz ženatý.....to je ten lepší pripad.....ze nie iba žijú spolu.... ...do dátumu sobáša sa jedna o jeho záležitosť.....môžu aj nemusia urobiť zúženie BSM......ide tam potom ze procesné sa pri úmrtí a rozvode postupuje inak..dedeni atd.....banka bude vychádzať z informácií ktoré jej poskytne.......a procesné si banka zváži......ma záložné právo...ma stále naco siahnuť v pripade nesplacania.......to je čisto teória......a teraz baby doplnia z praxe, ktoré robia v banke. A vždy to je inak.....pretože ak je tam prijem napr 70% invalidný dôchodok.....a podobnea prijem.....banka si v rámci svojich možností preveri a zhodnoti bonitu klienta......celkovo ju to až tak nemusí zaujimat.....pretože aj v prípade osobného bankrotu slúžia nástroje na to aby sa uchránili ako prvý keďže požičali peniaze...
Život sa však vyvinie inak ako podpisujeme zmluvy.......ale poriadok musi byt...komunikácia......a podobne.....
chlap si po sobáši nemení OP, rodinný stav v ňom už dávno zapísaný nie je
Preto sa pýtam, či to banka niekde u nich vidí alebo je to len čiste na ňom, čo povie
Už tu písali viacerí vrátane právnika, že zamlčanim stavu sa jedna o úverový podvod. Ak banka na to príde, čo skôr či neskôr určite, príde k okamžitému zosplatneniu úveru a trestnému oznámeniu. Nechápem, prečo sa stále motáte okolo toho, či to banka zistí alebo nie. Je to klamstvo a pod od. Bodka
OP je evidenciq občana.....cez sociálnu poisťovňu si preveria rodinný stav.....
Viem, že je to podvod, snažím sa o tom presvedčiť aj dotyčných manželov, len oni stále tvrdia, že nie je, že im to povedal aj právnik. Preto hľadám argumenty a rady aj tu.
@autorka ak cisto riesi len refinanc, netreba munziadny prijem dokladovat. Vacsina bank to ma tak, ze zarukou je doterajsie svedomite splacanie uveru. Netreba inak nic a do uveroveho vztahu vstupuju ti, ktori v nom boli povodne. Ale toto su podmienky len pre ciste refinancovanie. Pokial sa riesi navysenie viac ako 2000, alebo 5%, tak tam treba uz zdokladovat prijem. A aj v tomto banky nie su jednotne, ci tam vstupuju obaja manzelia
V banke sa pri vypĺňaní žiadosti pýtajú aj na rodinný stav, resp. počet ďalších vyživovaných osôb v domácnosti. Teda, žiadosť mi mala zohľadniť výšku životného minima aj na manželku a deti. Ak tvoj manžel úmyselne odpovie, že je slobodný a bezdetný, ide o úverový podvod, pretože žiadosťou prejde pre nepravdivé podmienky. Neraz som to riešila ako fraud analytik v banke. A bolo to práve vo vyššie spomínanej PBS, kde na to kašľali, mala som na klientovi označiť príznak “F” a to bolo všetko.
ak manzel splna bonitu, pri refinancovani bude aj manzelka, alebo suhlas manzelky, alebo zuzene BSM. Mam otazku, preco nechces, aby manzel refinancoval, ak by to malo doniest vyhodnejsie podmienky? Tak ci tak, splatky (ak nie je upravene bsm) idu zo spolocneho
@stanislavicenka "ak cisto riesi len refinanc, netreba munziadny prijem dokladovat. Ale toto su podmienky len pre ciste refinancovanie"
Si si tym ista, alebo v tom fachu pracujes? Pytam sa len preto, ze pred mesiacom som osobne obisla tri najvacsie banky a vsade mi priamo v nich povedali ze akykolvek refinanc sa robi, aj bez navysenia atd, tak sa vzdy vzdy vzdy overuje prijem. Ze v jedinom pripade kedy ho neoveruju, je zmena predmetu rucenia, tj ak si hypo prenesiem z jednej nehnutelnosti na inu. Ale inak ak urobim uplne hocijaky refinanc, vsetko ide opat na overovanie prijmu. Slova pracovnikov spred mesiaca.
@colsami pracujem a viem to. Ak riesis cisty refinanc, toto plati. To znamena, ze ziadne navysenie, ciste vyplatenie existujuceho zavazku. Mozno si sa pytqlq na nieco ine.
@stanislavicenka ok, zaujimave preco potom vsade tak tvrdili 🙂 Nie, nepytala som sa na nic ine, len cisty refinanc.
@colsami odpoved by skor bola, aby sa v SP overil zamenstavatel, nic viac. 3 najvacsie banky, myslis, sporka, vubka, cobka? Minimalne 2 to maju tak, ako pisem
@stanislavicenka nie, islo o overenie prijmu, nie zamestnavatela. Dve z tych co menujes a tatra.
@stanislavicenka aj keď ideš z banky do banky? Vždy chcú príjem
Teraz sme chceli riesit, tak len moje poznatky, ako nam bolo v banke povedane. Akonahle refinancujes, tak sa znova riesi prijem (ale spolocny, uz aj od manz.) + zavazky (ak uz su deti). Takze napriklad uz je posudzovane prisnejsie ak je napr zena na md, rd + deti a je na to len jeden prijem (ten manzelov). Pripadne ak ma manzelka tiez hypo na seba, uz beru do uvahy. Takze v prvom rade, aby refinanc bol vobec realny. Ale co sa tyka samotneho podpisu, nikto nam nevravel ze na to treba suhlas ci podpis druheho manzela, uver je stale toho jedneho.
Ale upozornujem ze hovorim len to, co bolo nam povedane. Isto sa tu ozve niekto z fachu 😉