Môže manžel refinancovať hypotéku bez súhlasu manželky?
Je tu niekto kto sa vyzná v hypotékach?
Chlap si zobral hypotéku, potom sa oženil. Môže teraz svoju hypotéku refinancovať, bez podpisu manželky. Pýtajú sa v banke na rodinný stav?
BSM zúžené nie je
@stanislavicenka pozor tu platí pravidlo, že nová splátku musí byt nižšia ako pôvodná. Pred pár rokmi boli úroky do 1%, teraz sú niekde od 3,5-4,5%, takže splátky logicky vychádzajú výrazne vyššie. Tato podmienka sa dá splniť, iba ak sa natiahne splatnosť úveru, čo však nie je vždy možné. Takže áno, môže dôjsť aj k posudzovaniu samotnej výšky príjmu, nielen overenie pracovného pomeru ako takého.
My sme to teraz riesili s manzelom na byt co vlastní len on..musela som aj ja súhlasiť s úverom, lebo sa vyplácal jeho stary úver v inej banke a bral sa nový už spoločný v inej banke..keď sme predtým riesili s manzelom nejaké zmeny k existujúcim úverom (zmeny úrokovej sadzby a nejaké predčasne platenie casti úveru), ktoré sme mali každý sám a každý na svoj byt ešte vybavene a kúpené pred manzelstvom, tak vtedy sme si to riesili každý sám, keďže sa úver nemenil..čiže záleží či ide o novú úverovú zmluvu..ak ano a už ste manželia, tak by ste to mali podpisovať obaja a budú sa skúmať aj príjmy oboch..ale záložnu zmluvu podpisoval len manzel, keďže len on je vlastník nehnuteľnosti, čiže stále je založená vlastne len ním vlastnená nehnuteľnost..
ja som robil u VUB ky kedysi davnejsie navysenie hypo. Tiez kupeny pred svadbou. Pri navyseni sa znova pytali na rodinny stav, kolko je deti, prijem aj manzelky a podpis manzelky pod navysenu hypoteku.. Byt vsal stale ostava na kupujucom a nestava vlastnictvom manzela/lky.
@jaaty ano, toto plati. Plni sa viac podmienok. Jednou z nich je aj tato
@stanislavicenka kým som pracovala ako schvaľovateľ, tak síce príjem klient nemusel dokladovať, ale napr. pri zamestnancovi sa štandardne robil dopyt do SP na overenie príjmu.
@pieksamaki áno ale iba za predpokladu, že zamestnávateľ si dal tú námahu a vyplnil registračný list správne
@aandrea9 ....ska to....ja keď som mala prvú úverovú zmluvu v roku 2008....som ju na 3 z vracala....co tam banka urobila chybu......podotýkam ze aj nesprávny názov dediny j kde sa mal byť kupovať.........
Kamarátka riešila to isté. Síce si dom kúpil pred manželstvom a aj vzal hypotéku. Ale tým ,že sa oženil musí vydokladovať aj príjem manželky. Už nie je sám a financie sú spoločné. Nemôže si len tak refinancovať jak sa chce nemu,domácnosť je jedna a aj rozpočet rodinný. Ak chcel sám refinancovať,tak sa nemal ženiť. Okrem toho ak by ste sa rozviedli a ty máš byť zapísaná v refinancovaní úveru ,máš nárok nie na dom alebo byt,ten je jeho.. ale na polovicu zo zaplatených splátok,alebo úrokov,teraz neviem presne ako to je. Takže áno aj tvoj príjem je dôležitý,keďže ste manželia. Majetok je jeho,ale spoločne žijete v tom dome/byte ,spoločne doňho investujete a upratujete/staráte sa o nehnuteľnosť. Tak to bolo vysvetlené jej. Tvoj príjem je dôležitý. Ak nechce mať spoločné refinancovanie ,tak nech sa rozvedie. Neviem načo ste sa potom brali,asi to s tebou nemyslí až tak vážne. Keď stále berie moje tvoje a nie naše. Lebo svadba dneska už nič neznamená. Tak ako sa rýchlo dvaja zoberú tak sa aj rozvedú.
Nie nemozes, mne povedali, ze len s manzelom
Nemyslím si, že by to bol podvod, teda, že to kľudne môže urobiť aj bez tvojho súhlasu, zobral si hypo pred manželstvom, nehnuteľnosť je jeho, je síce ženatý, ale tak či tak sa to do BSM neráta, keďže to bolo jeho už pred manželstvom, tak načo, keď to nejde predávať ale len refinancovať by potreboval tvoj súhlas ? Mala by si byť rada za to, že keď bude platiť mesačne menej, bude viac peňazí doma pre vás oboch.
Práve pr rozvode ai predaji by ju musel odškodniť...a preto je potrebný súhlas od dátumu jej podpisu akoby daného produktu....zhodnotenie majetku ide aj s časom a aby sa vedeli peipadne finančné vysporiadať.....aspon tak to chápem ja....ze ak to urobí so súhlasom.....bude to. Budúcnosti jednoduchsie
On už hypotéku má, z toho čo som pochopil to nechce predávať, chce len zmeniť banku kvôli nenažranosti tej pôvodnej banky, čiže sa defacto nič nemení, až na názov inštitúcie na papieri a výške splátky. Nechce sa ani rozvádzať, aj keď, možno má autorka už nejaký plán na uskutočnenie tejto činnosti. Ak by v spoločnej domácnosti bývali najmenej 10 rokov, tak či tak bude mať ona nárok v prípade rozvodu na vyplatenie z tej nehnuteľnosti bárs je to aj jeho, lebo ako to tu už niekto písal sa spoločne podieľali na jej zveľaďovaní
Nie som samozrejem pravnik a tipujem, ze nikto z tu pritomnych diskutujucich, no pozrite si toto, pripadne, @autorka neviem, preco ti na tom zalezi, v tomto vlakne najdes mozno svoju odpoved, ak nie, v spodnej casti je tlacitko na otazky pre advokata...
https://ficek.sk/hypoteka-pocas-manzelstva-pre-...
@milos81
Hlúposti:
"Ak by v spoločnej domácnosti bývali najmenej 10 rokov, tak či tak bude mať ona nárok v prípade rozvodu na vyplatenie z tej nehnuteľnosti bárs je to aj jeho, lebo ako to tu už niekto písal sa spoločne podieľali na jej zveľaďovaní"
"Mala by si byť rada za to, že keď bude platiť mesačne menej, bude viac peňazí doma pre vás oboch."
@draik cize, ak mu banka posle ku konci fixacie list, ze namiesto 500€ mesacne bude platit 700 a on si to refinancuje v inej banke za 600, tak je to hlupost a budu mat v domacnosti menej, ako keby zostali v povodnej, tak ? 🙈
V tom prvom odseku ale uznavam, ze je to tak, ze narok na vyplatenie bude mat len v pripade, ak sa podielala na zveladeni nehnutelnosti ci uz pracou, alebo fin. prostriedkami, co si ale musi narokovat na sude, za predpokladu, ze sa nedohodnu, teraz som sa na to pytal...
@draik mam pocit, ze kazdy piseme o niecom inom, narok na cast splatok mat bude, ale okrem toho moze ziadat aj peniaze vynalozene do zveladovania domu, ved su v bsm, oni sa vsak nejdu rozvadzat, chce len refinancovat, cize ked mu v inej banke daju to iste za menej penazi, ak ma koniec fixacie, tak predsa budu mat doma viac penazi pre seba, ako keby zostali v tej povodnej, co je na tom nezmyselne ?

@sasa1310 nie, nemusi ti vobec vychadzat ten prijem. Pri cistom vyplacani uplne staci, ze si si svoje zavazky minimalne 12 mesiacov plnil😉.