Môžme si dovoliť druhé dieťa?
Ahojte zeny z BA
Chcem sa spytat tie co mate 2 deticky ako to financne zvladate?
Byvame v podnajme za 600
Strava nas vyjde do 400
Ostatne veci bla bla bla a sme na sume 1600e kde sme si nekupili nic navyse
Jedine dake drobnosti synovy.Zubarka,atd
My s manzelom si ani darceky uz nekupujeme ako toto zvladate?
Na 2 dietamamesice vsetko ak by bolo dievcatko treba nam dokupit vecicky avsak uz by sme nemohli kupovat plienky a umele mliekopri synovy nas tp vyslo cca mesacnena200e.
Ratame odzadu odpredu proste nevieme to financne vykrit.
S coho prosim zijete?
Pytam sa zien z BRatislavy.Kedzemimo BA je vswtko totot omnohomenej financne narocne a da sa vyzit aj s 100e 5clenna rodina
Ps n financne nema kto pomahat
@kacena4 ja si zas tiež myslím, že v dnešnej dobe, ktorá nie je ľahká, by človek mal troška zodpovednejšie k tomu pristupovať a nie si robiť deti ako na bežiacom páse.. to nie je len o hračkách a dovolenkách, ale čo ked niekto ochorie, nedajbože otec, bude potrebovať liečbu, nebudú mať na to dosť peňazí.. teraz počas korony prišlo veľa ľudí o prácu, z čoho budú platiť bývanie, ak sa to náhodou stane im? pôjdu s dvoma malými deťmi pod most?
@janasz06 uplne ta chapem...zeny, ktore neziju v BA a nemaju prehlad o hypotekach a kolko sa plati, by sa k teme asi nemali vyjadrovat, lebo jedine co riesia je drahy najom - tak pre ozrejmenie, ano suma 140000 vyjde cca 400 eur,nieco viac pri dofinancovani , plus najomne na byt +150 eur + energie 50 eur a sme zas a znova na tych min. 600 eur, ktore platis aj teraz a to som neratala ziadny medziuver k tomu na zariadenie, alebo prerabku. (a 140 000 za 3i byt tak mozno v Podunajskych alebo Vrakuni alebo v Devinskej, inde to vyjde o dost viac)
Strava & naklady na dieta detto velmi tazko zmenis, tazke jedina na com popracovat je suma, ktoru mate k dispozicii , tj. tvoja praca a muzova, aby ste mali vyssi spolocny prijem a nasledne ked pojdes na rodicak uz len , tak aby vam ostalo a vysli ste.
@janasz06 keby mame s muzom 37 a 38 rokov a nic nasetrene, tak by som teda bola dost nervozna a urcite by som si nespravila ani to 1 dieta nie este rozmyslat na druhym. My zijeme v BA hypo mame na 15 rokov a mesacne hypo+vydavky na byt su 750e, kupili sme novy byt kde budu naklady este vyssie. Mala ma 7 mesiacov, takze uz mi skoncila materska a som na rodicaku. Automaticky pocitas umele mlieko, neviem preco ak by si kojila, tak je to 0e mesacne a plienky pouzivam najdrahsie pampers pure a je to tak do 60e za mesiac cca. 🤷🏼♀️ Mame rezervu tak na 2-3 roky, ak by sme ostali uplne bez prijmu. Ja mam 27 a manzel 33. Bez tej rezervy a strechy nad hlavou by som ani to prve babo nechcela. Neviem si predstavit kontrolovat kazdy den ucet, ci uz prisiel rodicak aby som mohla ist do obchodu 🤷🏼♀️. Ja by som prpste nevedela byt taka nezodpovedna a spravit si dalsie dieta bez toho aby som si bola ista ze sa onho postaram a nebudeme mat s muzom stres kvoli financiam, vtedy este aj ten vztah ide doprdele.
@ayanamirei Je pravda, ze ked spocitas splatku hypoteky + energie v byte a spravcovske poplatky a pod, tak sa dostanes na sumu ako za najom. Ale je v tom jeden obrovksy rozdiel - najomnu zmluvu ti mozu vypovedat a nemas nic, tie peniaze isli akoby do vzduchu. Ale pri hypoteke mas svoj vlastny byt, suma zostavajucej hypoteky sa ti znizuje, mas moznost neskor refinancovat, davat mimoriadne splatky a podobne a po splateni napr. 20 rokov je byt tvoj. Ale po plateni najmu 20 rokov mas co? Nic.
Prinajhorsom vies byt predat a ist akeby aj do 1 izbaku, ked sa inak neda, ale ked nezvladnes platit najom, tak ostanes na ulici? A budes hladat nieco lacnejsie, napr. 1 izbak na prenajom, ktory ti neprenajmu ked mas 1-2 deti?
@janasz06 no tak takto, faktom je , ze mladsi uz nebudete, ak si zdrava, a chces 2. dieta, je najvyssi cas, hypo si mozete este vziat aj za 3 roky...cim budes starsia, moze byt nizsia sanca otehotniet, alebo mozes mat komplikacie...a budes mat aj matersku.resp rodicak, aspon nieco...
byvanie by som riesila skutocne radsej vlastne...3 roky ubehnu ako voda, ale dieta nepocka....
@fokuska to sa vobec nemusime bavit o tom co je lepsie - ja by som v podnajme nebyvala presne z dovodu, ktory si napisala - peniaze idu do luftu 😉 Len som chcela poukazat na to, ze zeny pisu, ze maju moc drahy najom - ale realita je, ze to vyjde proste menej ako vlastny byt v dnesnej dobe. Takze na tejto polozke v zozname proste nema sancu autorka usetrit.
@janasz06 ako tu bolo povedane, mate nasledujuce hlavne moznosti
1= zvysit prijem [manzel popozera lepsiu pracu alebo pozrie brigadu, ty si najdes nejaku vecernu alebo vikendovu brigadu kym muz postrazi deti, pripadne poriesis pracu z domu]. V BA je milion moznosti, tak neverim, ze si nenajdes aspon nejaku vikendovu brigadu za pokladnou.
2= znizit vydavky. My sme minali na stravu cez 600 eur a neriesila som, nemusela som. Ked som na materskej zacala varit tak sme sa dostali na 250 eur a to upoyornujem ze jeme kvalitnu stravu, sunky iba nad 90 percent podielu masa. Zvysok nerozpisujes, ale klasika-zvazit ci potrebujes taky a taky pausal, jazdite MHD, jedze iba doma... oblecenie-bazar.
3= ist pracovat. Nikde sa nepise ze musis byt s detmi doma 3 roky. Od 2020 bude prispevok pre tehotne, ten cely odloz, detto porodne. Kym budes poberat materske odloz vsetko co sa bude dat, resp. bude nad ramec rodicaku. Po skonceni materskeho ries mimoriadne naklady z usetreneho. Po roku moze ist dieta do jasiel [tie ti vykryje rodicak] a ty do prace.
4= zvaz, ci ti to dieta za takyto zivot stoji...
@janasz06 tak ja neviem ale v tn to tiez nieje az take omnoho menej financne narocne🙊a hlavne ostatne veci za bla bla 600€ je dost...cize asi len skusit inak hospodarit s peniazmi.si fakt myslite ze len v ba je draho?😆
@janasz06 Ja s tebou suhlasim a je to velmi dobre, ze nad tym uvazujes predom. Su rodiny, ktore si nasekaju deti a potom nevladzu platit skoly, internaty ci to, co dieta potrebuje. Viem o com hovorim, som z rodiny, kde mi rodicia nedali nic, kdezto svagrina sa vydala a svokrovci im darovali dom za 200tis. To je uz iny zaciatok povedzme si pravdu.
Vies obe deti zabezpecit? Vzdelat ich ked ti trebars povedia ze chcu ist na lepsiu VS (a aby sa nemuseli trapit brigadou pomimo napr pri medicine)? Nie je umenie splodit a porodit, ale je to zavazok na cely zivot
plienky mozes pouzivat aj latkove, mna vysiel startovaci balik na cca 250 eur. Na tom vies mesacne riadne usetrit. Umele mlieko sice ratas ale to nevies ci ti bude treba.
@ledgerka tocje to najmenej, plienky a mlieko. Asi skor riesi skolky, skoly, kruzky,..
V akej casti ma ste v podnajme? 600 za dvojizbac je tak petrzalka? Alebo nejaky zadnejsi ruzinov, nove mesto? Mozno by som skusila podunajske, vrakunu,... je to stale ba ale ceny o kusok nizske co sa tyka podnajmov.
@natalala amen. Mame vek aj naklady cca ako vy, aj rezervu 🤣 tiez by som bez toho do dietata nesla. A tiez ideme kupovat vacsi byt, kde nam naklady stupnu intenzivne pocitam 😅
@queen_mary Kym je na materskej alebo na rodicaku, tak riesi plienky a umele mlieko. Ked uz budeu deti v skolke, skole a na kruzkoch, tak snad bude pracovat, cize ich celkovy prijem bude vyssi - tak ako budu vyssie aj vydavky.
@nikolka1986 poprosim ta o link na taku chalupu, rada si ju kupim a hned zajtra 😉
@nikolka1986 ani v blízkosti Ba nekúpia dom za 100.000 🙂 a k tomu by sa pridali aj vysoké náklady na cestovanie do práce ..
ja by som to riesila takto:
spravila by som si druhe, tretie... piate
a muza poslala do Rakuska. Kludne ako kamionista. Na rakusku zmluvu. Tu uz by ste dostali aj hypo. Aj by si dostavala lepsie pridavky za deti. Ale ja som asi extreistka, ale takto by mi to vyhovovalo najviac. Zili sme aj v Ba tie najmy to je zabojak 😱
@nikolka1986 no do tohto domu by museli este vela vrazit.. ved tie plesne vidno i na fotkach...
Ono je to veľmi romantická predstava mať dve krásne detičky. Po prvé -bývate v podnájme, máte rokov koľko máte, žiadne na úspory. Načo vám je druhé dieťa? Zober si, že sa mužovi niečo stane, zostaneš sáma s dvomi deťmi v podnájme, to je rovno na mašlu. Trošku pragmaticky by nezaškodilo rozmýšľať, keď proste na to nemám, tak to nemám. Alebo skúste zľavit z nárokov a kúpiť si byť mimo Bratislavy a Stačí Vám aj dvojizbový.
@nikolka1986 a na benzine prejazdia dalsich minimalne 300 eur na dvoch autach... a to nehovorim o zabitom case dochadzanim
@nikolka1986 a Rajka je blízko ba? Veď to čo by ušetrili možno na byvani tak by doplácali za cestu.. najprv muž za prácou, potom ona, neviem či by si tam našli slušnú prácu..a deti asi by tiež nechceli chodiť do maďarskej školy.. a riešiť všetky úradné preklady keďže je to v Maďarsku.. mne osobne by to za to nestalo..
Ahoj, tak my bývame v 3 izbovom byte (kúpili sme pred 3 mesiacmi) hypo sme brali 120 000 mesačne splátky mame 450€ (hypo) ja zarobím tak 650,manžel ten podniká, v stavebníctve, mesačne výdavky mame 1200€. Najvyššia položka je ta hypo a odvody do sociálnej poisťovne. Potom čo sa tyka nájomného a všetkého to sú pokožky uuz fajne, ale zas keby zarába toľko ako ja toto si dovoliť nemôžme

@kacena4 hej no, byva to take, ze maju aj 4-5 deti, financna situacia ich netrapi ale ci je to stastne riesenie? Ze musia preratavat kazdy cent, bat sa, aby dakto z pracujucich neochorel, trapit sa, ze nemozem nieco kupit jednemu dietatu a pod? No radsej budem mat jedno a budeme vsetci OK ako mat 4 a jest rozok s margarinom