Môžu si ľudia dovoliť nehnuteľnosť za 300 000 eur?
Keď pozerám ten internet až smutno mi je. Fakt poznáte niekoho kto si kúpi byt či dom za 300 000 e. Už to býva normálna cena za 2 či 3 izbový byt v BA. Domy v okolí tiež s takou cenovkou. To si fakt môžu ľudia v dnešnej dobe dovoliť zobrať takú vysokú hypotéku ??
@zuzinabila
Ja s tebou nesuhlasim.
Ak raz viem vyborne hrat na nejaky hudobny nastroj, a hram v orchestri, tak nemam mat problem povedat ze ano, hram vyborne, vypracovala som sa tam.
Tvoj pohlad na tuto vec je taky "slovensky", kde sa nepodporuje zdrave sebavedomie u cloveka. Aj ked som v niecom dobra a nieco som si odmakala, mam byt tisko, aby nahodou darebaci sa necitili ukrivdeni.
Priznat si, ze som v niecom dobra a nehanbit sa za to, je uplne v poriadku - mam talenty od Boha, som Mu za to vdacna.
Priznat si, ze nieco mi nejde a nehanbit sa za to, je tiez v poriadku. Mam medzery vo svojom zivote, som si ich vedoma, nieco si vydrem, aby som sa ako tak aspon udrazala (napr. kondička, jazyky), niečo proste som odsunula...
Berem sa ako komplexna osoba, mam silne, aj slabe stranky.
A je dolezite si ich vediet pomenovat.
@iwesska
a pritom Bratislava je taka krasna. Dnes sme s drahym sa presli starym mestom, ten klud, ta cistota....dali zmrzku v luculuse (no zial po covide mi nejako neberu chutove pohariky sladke veci). Proste mesto, ktore mam velmi rada a to nie som rodena bratislavčanka 🙂
@iwesska No a preco by som nemal chciet zarabat? Zial v mojej profesii (IT) ina logicka moznost ako pracovat v BA ani neexistuje. Som mlady, flexibilny tak chcem dobry plat aby som sa zabezpecil. Ked budem stary, unaveny a budem chciet klud tak odidem z BA. Easy 🙂 Ja sa za to nehanbim , ze v BA som jedine kvoli peniazom a kvoli nicomu inemu. 🙂 A ani na tom nevidim nic zle. Kazdy zijeme , mame konicky, platime deti a mame aj domacnosti ktore treba platit.
Tieto nekonecne vyfnukavacky a stazovacky sa... Posunulo ta to niekam? Lepsie vyuzity cas by bol miesto stazovania sa, naucit sa nieco, cim zarobis extra peniaze..
Zbytocne ti budem opisovat svoju situaciu, ale odpoved je, ano, môžem si to dovoliť.
Z cisto vlastnorucne zarobenych penazi. Ziadne dedicstva ci dary od rodiny...
@tomas115 ako ITckar môžeš predsa pracovať aj na Liptove, dokonca v zahraničí (v našej IT firme je dovolené pracovať 180 dní mimo SK). Alebo naopak, veľa IT známych v KE pracuje pre zahraničné firmy, so sídlom v EU, UK, USA a sú doma (robia na živnosť). Tak by si ušetril na nákladoch, či? To považujem za ideálny stav (lacnejšie mesto, ale nadštandardný príjem).
Fu , ja som aktuálne na materskej ,ale moje zamestnanie je vyšší manažment , manžel má svoju firmu a som presvedčená ,že to padne dole . Toto je extrém. Ceny domov v okolí Ba išli za ostatné tri roky hore takmer o 70 % . Materiál o toľko nie a ani mzdy . Ale pôjdu hore úroky a zároveň sa sprísnia podmienky na hypo ..my Slováci sme showinisti na drahšich autách na úvery , drahych handrach ,mobiloch ale riešime ceny masla ....nebudeme na to mať. Prídu prve refixy, nové úvery sa spomalia a pôjdeme dole ...
@iwesska Ale aby som BA zas nekrivdil, samozrejme, ze ma svoje caro. Divadla, nocna Bratislava, Dunaj , stare mesto atd, da sa tam najst vela veci co su fajn ;) Ale tym, ze som vyrastol v horach a pri Liptovskej Mare mi aj tieto miesta davaju do zivota vela a maju pre mna velku prioritu. Preto to mam skombinovane ;) Kazdy si to spravi ako mu to vyhovuje.
@zmrzlinka2021 V starom meste ja milujem belgicke hranolky v Orbise 🙂) Ale uz sme asi offtopic :D
@tomas115 super, dik za odporúčanie. Vidím že je to na laurinskej
Mne VUBcka na 27 rokov...a to mám 44.... a bez problemov
@bambulka814 tiež sa čudujem, že iná možnosť ako BA pre ITčkára nebola. Ja som prišla do Košíc kvôli štúdiu, potom som tu nakoniec aj zostala a teda s platom som rozhodne nemala problém. Jasné, začiatky nič moc, ale časom, keď človek získa prax, v pohode ťa zaplatia pokojne aj lepšie ako v Bratislave, nehovoriac o tom, že neskôr som pracovala na remote pre pražskú firmu z Košíc, a to už boli trošku iné peniaze. 😀 Zrovna IT nie je podľa mňa dobrý príklad, tam sú naozaj neobmedzené možnosti, keď človek chce. Na druhej strane, tie ceny nehnuteľností sú neskutočne premrštené aj v Košiciach, ale tak čo už, bývať treba. Po rodičovskej dovolenke tiež budeme riešiť väčšie bývanie a prispôsobíme sa trhu. Našťastie, aktuálny byt vieme predať s obrovským ziskom.
My mame hypo 190000€, a to byvame v malom nezaujímavom meste, keď sme boli tento rok refinancovať, pani v banke mi povedala že je to nie je veľa oproti iným. Príjem aj nejaká vízia do budúcnosti nám to dovoľuju. I ked sa môže stať hocičo. Samozrejme že by sme všetci uvítali nižšie ceny ale žiaľ je to tak, plakať nám nepomôže.
@bennn asi sme sa nepochopili. Ja som si so svadbou a muzom vzala hypo na byt a normalne byvame v 3i byte. Behom 5r sme ho splatili a teda byvame v tom vlastnom 3i byte, ktory je nas a vieme disponovat s jeho hodnotou. Byvame od začiatku sami. Autorke vysvetlujem, ze do domu za 300-500 tisic sa asi nestahuju hned 20rocni mladomanzelia ale ti asi skor kupia dvoj, trojizbak a domy kupuju ludia, co su trebars o 10 rokov starsi, medzicasom splatili nehnutelnost a uz disponuju s hodnotou nehnutelnosti a k nej si vezmu hypo....ktora tym padom nemusi byt 300tis ale len 100
@elizabet173 my sme teiž začínali v jednoizbáku, bez auta, zariadenie bolo - skriňa, posteľ, stôl v kuchyni, a neskôr pribudla postielka. Bez auta sme boli asi 8 rokov. Neskor sme vymenili za väčší, kúpili auto, prerobili byt
Lepšie to už nebude, sama som pred pár mesiacmi riešila hypo a platím mesačne 450 eur, keď chce človek bývať tak buď prenájom alebo kúpa. Keď niekto chce byť v centre BA, tak žiaľ musí priplatiť, keď nie, tak pôjde do okolia za polovicu
@hradnapani veru ze su ja mam 7.1% ale 3izbak novostavba za 100k a nie za 350k ako v BA to je ten rozdiel..
@tomas115 zabudol si povedat kedy a ako si nadobudol tie dva skoro splatene byty ktore ti prinasaju zisk.. doba sa zmenila nehnutelnosti dnes nedostanes za babku a tak isto podmienky na hypoteku uz nie su take ako kedysi ked ju dostal kazdy a kolko chcel.. s tym ze treba makat samozrejme suhlasim a fnukanie tiez nikomu nepomozu len sa snazim poukazat nato ze kazda doba bola niecim charakteristicka este par rokov dozadu sa dali brat hypoteky a aj kupovat byty 🙂
odpoved na tvoju otazku je ano mozu si brat. ked maju nato peniaze a su ochotni je to ich vec. na otazku ci je normalne si brat stare byty za take sumy odpoviem nie nie je to normalne. ti mudrlanti co tu vypisuju ako maju pobrate este vyssie uvery nechcem byt zly ale statisticky par z nich padne na hubu a to takym sposobom ze firma skrachuje, prijdu o robotu atd.. a dovidenia. holt niekto je ochotny viac riskovat iny menej. ja som si mohol zobrat tiez uver 250k a doplatit zvysok z nasetreneho.. to robim 4 roky a iba rok mam poriadny prijem, urobil by som to? samozrejme ze nie, nie som sialenec.
A prečo by nemohli ? Jasne 🙂 aj víc
Súhlasím, že je nehnuteľnosti su veľmi drahé.. bývame v okolí ba asi 4roky a za ten čas išli ceny hore asi 2x. Som vďačná veľmi, že nemusíme tieto veci už riešiť. Lebo nám by momentalne asi ani garsónku neschválili🤣.. a teraz vážne
@zuzinabila Preto treba mať okrem hypotéky aj poistku. Životnú a úrazovú.
Rozumný človek, ktorý má takúto hypotéku si zabezpečí aj poistenie. Aby sa mu v prípade nehody alebo podlo menia zdravia hypotéka splatila. 🙂 áno, je to o 70€ navyše každý mesiac, ale nemusí sa obávať o budúcnosť svojej rodiny.
@danielinaa
@tomas115 nemôžeš pracovať z home office? Môj muž je tiež IT, už 2.rok je na home office.
@lenkakravcova nerozumiem komentaru, lebo ja som nehovorila o splateni uverov🙂