icon

Musím deťom šetriť?

15. mar 2022

Ahojte, obraciam sa na vás s otázkou, ktorá ma trápi. Som rozvedená rok a pol. Pravidelne dostávam výživné, moj príjem je s výživným 1.400 e. Platím hypotéku plus inkaso spolu 500 E. Deti mám 11 r a 16. Keďže bývam v staršom dome, nemusím hovoriť, že stále niečo vybehne, do čoho musím prispievať. Našla som si dve brigády, viac už ozaj nevládzem ale z tých mam mesačný príjem 50 E plus, čiže nič extra. platím deťom všetko, krúžky, šatstvo stravu mhd telefony internet atd atd no a teraz moj problém. Ex ma upozornuje, že sa mam zariadiť tak, aby som deťom šetrila na budúcnosť, lebo on na to nemá takže od neho nech nečakám, že im na nejaký rozbeh do života pomôže. Lenže ja nemám z čoho im šetriť. Setrila som kým som bola vydatá avšak to som minula po rozvode, kedže sa trebalo vysporiadať s ex. Plus zobral mi vela vybavenia domácnosti, takže som bola nútená si kúpiť. Sama seba obviňujem z toho, že neviem deťom ušetriť. na druhej strane, mne rodičia tiež nedali ani halier "do budúcna". Neviem čo mam robiť, mam z toho výčitky. AKo to máte vy?

autor
15. mar 2022

@stvura ano syn hrava futbal...je to normalna liga ziadny skolsky konicek,asi som sa zle vyjadrila. Platim dresy topanky, sustredenia..hraju aj mimo sr cize bezne za zapas 200 e...ale bavi ho to...narozdiel odomna 🙄

0silvia0
15. mar 2022

@zmrzlinka2021 lacnejsie kruzky maju aj lacnejsiu uroven, je to vlastne taka uschovna deti aby sa neflakali a boli pod dozorom a rodic ma z toho aky taky pocit, ze dieta sa aspon nieco nauci.

stvura
Odpoveď bola odstránená
0silvia0
15. mar 2022

@stvura presne, mne dcera chodila jazdit na konoch. 2x do tyzdna 15 euro. Ked zacala chodit na strednu to zredukovala, teraz nechodi vobec. Pre stredoskolakov sme museli zabezpecit notebooky, synovi fotak. Tam 700 euro, tam 500 euro a to sme nekupovali najdrahsie...
Cize co clovek nasetri, to vyhadze pri jednorazovych zalezitostiach.

autor
15. mar 2022

Ale ďakujem vam trochu ste ma ukludnili.zacala som skutocne o sebe pochybovať,ze som snad financne negramotna.uz som presla aj k šetreniu typu,ze ked su deti u ex tak nejem doma nic.max rozok paradajka na obed peceny zemiak s maslom a na tom som cely vikend.
Ex bol vzdy setrny ale v tom zmysle,ze setril na mimoriadne splatky hypo.nspr rocne dal 5.000€.nechodili sme po dovolenkach a podobne.deti si k nemu beru komplet oblecko plus kefku pastu popripade lieky ak maju nadchu,lebo on im nic nezabezpecil doteraz.to len tak na okraj

0silvia0
15. mar 2022

Nenechaj sa od neho zneistovat. Chce na teba hodit aj jeho zodpovednost.

fodorka
15. mar 2022

Autorka a v akom kraji zijes?
Ja mam prijem 1000€ +- byt na hypo dve deti 11 a 13 rokov....a teda vydavky 500€ ako pises....myslim ze doprajem vela krat aj sebe aj detom pokupim oblecenie ,obuv dokonca znackove a odkladam 50€ ( rodinne pridavky) + take drobne setrenie 20€ mesacne...takze z prijmu 1400€ ked pises ze pomaly jes rozok a teda raz za 4 mesiace dake nove handry...no myslim ze usetrit mas z coho ak by si velmi chcela 😉 tu nejde o to ci si zla alebo dobra ci setris alebo nesetris no pri tom prijme da sa aspon trosku bokom ☺️....

0silvia0
15. mar 2022

@fodorka zalezi aj byvanie v dome/v byte, zvierata v domacnosti atd. Dochadzanie za pracou, mhd, pohonne hmoty, internat pre stredoskolaka. Tvojich usetrenych 100 euro niekto minie na benzin, krmivo/veterinara pre psa.
My byvame v dome a raz treba urobit plot (700 euro), pokazi sa kosacka, auto, cerpadlo atd. Toto panelakovym odpada. A ak niekto nemusi zivit auto, tiez usetri.

zmrzlinka2021
15. mar 2022

@stvura
Asi dost zalezi od skoly, tie kvalitnejsie ponukaju vela kruzkov a napr. synovec chodi v skole na anglictinu ako kruzok a platia si 20 EUR mesacne.
Kamaratka uci na ZS v BA, prvý stupeň a oni tých krúžkov tam majú mrte a de facto zadarmo alebo za nízky poplaok, napr. súvisiaci s využívaním plavárne.

Proste raz ked nie sú peniaze, človek musí hladať iné moznosti a netreba sa porovnavat s ostatnymi ludmi.

zmrzlinka2021
15. mar 2022

@0silvia0 no kruzky su vo vseobecnosti uschovnou pre deti - proste rodic sa nevladze dietatu venovat, resp. mu nevie poskytnut nejaku zrucnost, tak si za to zaplati. Kruzok nie je priprava na profesionalnu drahu, v takych pripadoch sa postupuje uplne inak.

0silvia0
15. mar 2022

@zmrzlinka2021 moje deti chodili na sukromnu zus vytvarny odbor, plus dcera trenovala jazdu na koni. Vsetko sme si platili. Tieto cinnosti rozhodne uschovna neboli a velmi sa im obom zisli. Talentovky na stredne skoly zvladli lavou zadnou. U nas to bola priprava na profesionalnu drahu, obaja studovali/studuju na umeleckych skolach.

zmrzlinka2021
15. mar 2022

@0silvia0 jasne, chapem, neda sa urcite zovseobecnovat, ale aj v sucanostni vela skor robi pekne kruzky a velmi prospesne a v normalnom case, nie v case, kedy rodina ma byt uz spolu.

fodorka
15. mar 2022

@0silvia0 ja to plne chapem tiez sme zili v dome ...auto krmim tiez a psa tiez mame....ja chapem ze sem tam treba investicia navyse...ale zasa nieje kazdy mesiac obrovska investicia a autorka nespomina ci setri vseobecne na taketo napr opravy....mne tiez neustale nieco vyskoci sice to neni plot ale tiez ma naserie napr ked pride raz do roka smetne,poistka na auto, na byt navyse vydaj pred deti atd....ale zasa z 1400€ sme stale pritom ze ak by chcela aj 10€ sa da 😉

0silvia0
15. mar 2022

@zmrzlinka2021 ano, urcite, zalezi aj od skoly. Nase deti chodili na dedinsku skolu a tam tie kruzky boli o nicom. Ale v mestach maju snad lepsiu kvalitu. Preto som ich 2x tyzdenne musela vozievat, cakavat. Dalsie prachy navyse. A to za celu zakladnu skolu boli aj dalsie okrem tychto spominanych. Syn chodil rok na karate, rok na hokej. Dcera tanecna, joga. Bolo toho dost.

zmrzlinka2021
15. mar 2022

@0silvia0 Tak vozievat a cakavat nie som ochotna. Som dost vycerpana z prace. Zas kvoli kruzkom nie som ochotna obetovat svoje zdravie, psychiku - niekedy mam pocit, ze kruzky su novodobe "modly" a preto som toho nazoru, ze by nemali radikalne zasahovat do zivota rodiny, hlavne ak obaja rodicia su pracujuci.
Realne je vsak vela ludi, co proste peniaze na to nemaju a vobec si nemyslim, ze tie deti su automaticky neschopnejsie, vela zavisi totiz aj od toho, k comu su deti v rodine vedene.

makova333
15. mar 2022

@fodorka 1400 € pre 3 ludi nie je ziadna vyhra. A to ci je to vela alebo malo zavisi od mnozstva premennych. Tvoje deti ani jedno nie je na SŠ, predpokjladam, ze ani jedno nehra v normalnej lige futbal. Nepises ani na ake kruzky tvoje deti chodia, ani ci maju napriklad potravinove alergie, ci nosia strojcek, ci maju kazove zuby, ci nosia okuliare, ci potrebuju doucovanie atd. Zivot v dome je co sa tyka nakladov sto a jeden, najmä ak mas starsi dom, raz ti prdne kotol, potom setris na novu strechu, okna, plot, fasadu...Nieco stoju a staranie sa o zahradu atd. Kedze mam dom aj byt viem porovnat co je nakladnejsie na dlhodobu udrzbu. Ale vies co je na tom vsetkom najpodstatnejsie? Ze rodic nemusi setrit detom ani tych 10€ "na start". Mudry rodic radsej zaplati kvalitny kruzok, ZUS, jazyky...

0silvia0
15. mar 2022

@zmrzlinka2021 pri niektorych kruzkoch ako zus som na tie 2 hodiny vybehla do prace a dala nadcas. Beries to podla seba a sudim, ze deti este nemas. Nie je to modla, ale rozsirovanie obzorov.
Od nas z dediny im imd nechodila casto, takze som ich vozit musela. Neposlem 8 rocne decko same do zimy v januari aby cakalo hodinu na bus.
Ak by som nevozila, stravia detstvo na dedine pred tv kym pridem z prace. Aj tak sa da. Ja karate neovladam, ani nezahram hokej, ani nemam doma bazen. takze rodic vsetko sam nezvladne. Ked dieta nevyskusa, co ho bavi a k comu inklinuje, nebude vediet.

adriannasvk
15. mar 2022

Mna este zarazilo,ze 2 brigady a z toho 50€? To co za blbost...starsi syn ma navyse uz vek na to aby si nasiel na leto brigadu...to co zarobi,pripadne dostane na sviatky mu uloz na nejaky kvalitny sporiaci ucet...ja som takto zacala v 14 a aj ked som nenasetrila takto vela,bolo to lepsie ako nic....a navyse by ma zaujimalo kolko ti posiela ex vyzivne mesacne.

fodorka
15. mar 2022

@makova333 ani autorka nepise nic o okuliaroch strojcekoch a kruzkoch spomenula 100€ mesacne....ja som nenapisala ze moze vyskakovat ale pisem ze ak by chcela usetrit sa da....ved sa zobudme zeny ;)
Zalozime temu ako diskusiu ci ma alebo nema setrit ci je gramotna alebo nie....ja som tiez nikde nenapisala ze setrim detom dake imanie...pri dnesnych platoch teda aspon pri mojom sa ani neda vyskakovat ale dovolila som si napisat nazor ze ak by chcela da sa...a co sa tyka toho domu a neocakavanych vydavkoch nikde nespomenula teda ci odklada na pripadne opravy atd takze neviem ,presne, vydavky....ja som potom asi kuzelnik....a pripominam tiez som zila v dome ;) deti inak chodia na kruzky ,jeden syn nosi okuliare druhy behacky zubarovi takze tie vydavky mam aj ja ako nasranych....ale samozrejme odpoved v teme ze setrit nemusi....uz mi tu pripada debat mimo autorku 😀

autor
15. mar 2022

Ale samozrejme ze viem nieco usetrit..dokonca aj stovku..ale nie na deti... jednoducho su to peniaze na nepredvidane vydavky.napr mi pred mesiacom odisla 20 r chladnicka..bum 250 e...a uz je moj setriaci účet mensi.pred rokom mi vietor zhodil komin.keby nebolo kamaratov co mi to spravili zadarmo (stalo ma to len material) tak na to proste nemam ...takisto 250 teraz pytaju na stuzkovu,200 skola v prirode (tam stovku aspon hradi stat).byvam vo veľkomeste,nie je tu lacno.deti mali kovid.len za lieky som dala 70 e...proste nemam z coho setrit detom

f333
15. mar 2022

Pani autirka, tvojmu ex sud nenariadil cast vyzivneho platit vo forme setrenia? To by bolo rozumnejsie vzhladom na skutocnost, .. ako to popisujes, tak nevies efektivne vynakladat finanie ...Cize treba zabezpecit zdrave strvovanie teba aj deti tgo predovsetkym veci do skoly, oblecenie.... teplo,energie...potom mysliet na kruzky.. ana take,an ake mas...........napriklad ten futba... Bude ho zivit? Asi tazko..... takze si treba v o veku deti ake mas dat priority,co v zivote chu dosiahnuit.ake povolanie...a kruzok podla toho na sadit .jeden... .
Ako tu niketo pisal, akoby to bola modla TIE KRUZKY...
tREBA ZIT PODLA VYSKY PRIJMU...
A to vyzivne na deti cast odlozit na dolezite veci ako su lieky ,lepsie lek.zabezpecenie apod...

stvura
Odpoveď bola odstránená
f333
15. mar 2022

@stvura pokil je to mladistvy ci malolety,tak rozhoduje rodic, ci tam pojde ci nie... takze ak je rodic nemajetny ,anarobil si deti,zial, tak didea nemoze mat tiez ziv.uroven nad limit... to je jasne.... takze liga neliga, ak na to nema,tak az v dospelosti ..nech si teda raraba ligou.... pre dieta je dolezitejsie dobre vzdelanie viac ako nejaka liga.....

makova333
15. mar 2022

@f333 cize radsej mu ma setrit "na start" ako mu platit hranie futbalu v lige? Lebo vsetko ostatne autorka v pohode zvlada. Jedine co nechce/nemoze/ je setrenie detom "na start". A to nerobim ani ja a to mam daleko vyssi prijem ako autorka.

f333
15. mar 2022

@makova333 ma sa skor ako o nejaku ligu vo futbale skor starat,aby dieta malo na dobru skolu....takze cast vyzivneho pozit na vzdelanie... ani,setrit prave na toto....

makova333
15. mar 2022

@f333 ja tam nevidim problem, zeby autorkine deti mali zlu skolu, nic take nespominala. A ani nespominala, zeby nemala na to zaplatit stuzkovu, skolu v prirode a pod. prave naopak, toto im v pohode zaplatila. A ak je chalan talentovany na futbal a hra v lige, pokojne ho to moze v buducnosti zivit. Nevidim dovod zrusit mu to, ak to zvlada platit. Co zvlada.

0silvia0
15. mar 2022

@f333 preco teraz riesis kvalitne vzdelanie? Diskusia je o setreni pre deti. Akoze ma vybrat pre toho 11 rocneho lepsiu zakladnu skolu v susednom meste, kde maju o jeden cudzi jazyk naviac? Ci co myslis tym kvalitnym vzdelanim?

f333
15. mar 2022

@makova333 necitala si,co jedava cez vikendy? Ak by vedela normalne hospodarit, tak sa rto nemoze stat.ked ani nestri detom....To znamena,ze finacie vydava na nieco menej podsatne pre zivot....a chybaju potom nikde inde..
Je to nakazdom,ako si zabezpeci buducnost deti.. ale videla si vela muzov,ktorych by liga dobre zivila?
je ine ,ked je niekto majetny a da na taketo hobby pre dieta.ine u nemajetneho rodica, ktory nema ani na poriadnu stravu.....

0silvia0
15. mar 2022

@f333 ci myslis odkladat radsej na nejaku super vysoku skolu v zahranici miesto investovania do mimoskolskych aktivit?

f333
15. mar 2022

@0silvia0 prave o setreni ja pisem.... neminut na nejaku ligu a setrit na kvalitne vzdelanie ako start pre dieta...