icon

Musím deťom šetriť?

15. mar 2022

Ahojte, obraciam sa na vás s otázkou, ktorá ma trápi. Som rozvedená rok a pol. Pravidelne dostávam výživné, moj príjem je s výživným 1.400 e. Platím hypotéku plus inkaso spolu 500 E. Deti mám 11 r a 16. Keďže bývam v staršom dome, nemusím hovoriť, že stále niečo vybehne, do čoho musím prispievať. Našla som si dve brigády, viac už ozaj nevládzem ale z tých mam mesačný príjem 50 E plus, čiže nič extra. platím deťom všetko, krúžky, šatstvo stravu mhd telefony internet atd atd no a teraz moj problém. Ex ma upozornuje, že sa mam zariadiť tak, aby som deťom šetrila na budúcnosť, lebo on na to nemá takže od neho nech nečakám, že im na nejaký rozbeh do života pomôže. Lenže ja nemám z čoho im šetriť. Setrila som kým som bola vydatá avšak to som minula po rozvode, kedže sa trebalo vysporiadať s ex. Plus zobral mi vela vybavenia domácnosti, takže som bola nútená si kúpiť. Sama seba obviňujem z toho, že neviem deťom ušetriť. na druhej strane, mne rodičia tiež nedali ani halier "do budúcna". Neviem čo mam robiť, mam z toho výčitky. AKo to máte vy?

makova333
15. mar 2022

@f333 co je to vela ludi, ktorych liuga dobre zivi? tych co poznam zivi slusne. A slusne aj po ukonceni kariery, robia trenerov. K tej strane, ja ked som doma sama a dieta je s muzom napriklad u babky, tak tiez si upeciem len zemiaky alebo spravim rozok, rozhodne sa mi nechce vyvarat sama pre seba. Ale to nezanmena, ze nemam pre deti na stravu. Ano usetrim peniaze a cas, ale nema to vypovednu hodnotu a tom ako varim ked je dieta s muzom doma. A k tomuto: " neminut na nejaku ligu a setrit na kvalitne vzdelanie" Po prve nevieme ci chalan pojde este na nejaku skolu. Po druhe nevieme, ci na tu skolu ona neodklada. Nie s tymi rozkami a zemiakmi, ktore ona je ked su deti u exa, to naozaj nesuvisi.

0silvia0
15. mar 2022

@f333 co je to kvalitne vzdelanie? Na vysoke skoly na SK ci v Cechach sa dnes dostane kazdy kto chce studovat. Asi myslis na nejake prestizne zahranicne univerzity?

f333
15. mar 2022

@0silvia0 U nemajetneho rodica ako je tato matka skor ide o to,vynakldat efekticnejsie financie....
zalezi vzdy oobo na mim.aktivity,ci na dlhodobejsi efektivnejsie ciel.... vzdy je to len a len o financiach.... ak na to ma, tak moze na rozne hobby davat hoci aj bez efektivity realnej na vratnosti...ak na taketo minanie nie su fancie ,treba zefektivnit vynalozenie financiii..

f333
15. mar 2022

@makova333 To,ze ty mas taku opisovanu ziv.uroven v stravovani neznamena, ,ze je to spravna cesta ,hodna nasledovania... ,hlavne ked rodic ma deti.... ten ma byt prikladom dobreho stravovania a havne efektivity vynalozenia financii...
ja nepoznam nikoho,koho zivi dobre nejaka .liga.ale moho tych,ktori maju vyborne odborne vzdelanie....
takze moj nazor na vec je jasny.....
Ako som pisala, kazdy rodic je zodpovedny za to,ako sa stara o svoje deti...
Autorka polzoila otazku a ja som jej odpovedala...

0silvia0
15. mar 2022

@f333 ja sa pytam na investovanie do kvalitneho vzdelania do ktoreho odporucas investovat. Najprv to radis a potom nevysvetlis.
Pretoze vysoke skoly na SK su stale zdarma. A dieta, ktore ma rozhlad a vie co ho bavi a zaujima a k comu inklinuje (aj na zaklade absolvovanych mimoskolskych aktivit) si lepsie, adresne vyberie tu pravu vysoku skolu pre seba.

makova333
15. mar 2022

@f333 dobre 😀

f333
15. mar 2022

@0silvia0 Dobre vzdelanie je to,ktore ti umizni dobru kvalitnu pracu a urobi z teba spic. odbornika,ktory najde vzdy pracu..
neviem,na akej VS si studovala ty,ale mas dojem,ze brali kazdeho bez ohladu na jeho kvalitu
Predsa v studiu nejde len o platenie skolneho.ale vela inych ploziek student ma,ktore treba zaplatit.....leteratura, ubytovanie, strava, oblecenie, staz atd.....
Ak to didta ma ,kedze jeho rodic bol zodpovedny a vedel mu to zaplatit ausewtrit, tak ma vyhodu oprti inym studentom......ano, kvalitne skoly v zahranici znamenaju aj väcsiu sancu na uspech v praxi....

0silvia0
15. mar 2022

@f333 ja pracujem na jednej z vysokych skol uz 30 rokov a vidim, ze je rozdiel v studiu spred 20, 30 tich rokoch a vidim, ako sa studuje teraz. Je zalozenych kopec vysokych skol, ktore pre svoje fungovanie potrebuju studentov. A studentov je ovela menej ako to bolo pred 30timi rokmi, cize na niektore odbory beru kazdeho. Doslova kazdeho, este aj o trojkarov sa biju, lebo ich potrebuju (financie, dotacie su od poctu studentov) . Cize dnes na vysokoskolske studium na SK ci CR sa dostane kazdy a je vacsinou zdarma, ziadne skolne. Samozrejme na zahranicnych vysokych skolach sa plati skolne a celkom dost.
Ale myslim, ze zahranicne vysoke skoly si nemoze dovolit ani rodic s ovela vyssim prijmom ako autorka diskusie, cize az take vizie asi nema...

betulinka1
15. mar 2022

Šetríš im. Zdedia dom po tebe. Vobec neries, ze nešetris detom. Z jedneho prijmu a výživného, mozes byt rada ak si vies pre vas urobit rezervu. Netrap sa s tym. Ja som tiez nic nedostala ale platili mi vysoku skolu, mala som brigády a bolo to tak super. Vobec som neriesila, ze mi rodicia nedali peniaze.

luccija
15. mar 2022

@f333 a tebe čo sa porobilo?🙂vždy si mala tak rozumne názory.Ona neje cez víkend pečené zemiaky, že nemá na stravu, ale kvôli blbovi, ktorý zarobí 3x viac ako ona a robí jej výčitky, že deťom neušetrí xy mesačne.Ak by som bola sama doma cez víkend dám si najjednoduchšie jedlo, lebo by sa mi nechcelo samej vyvárať.
Ona peniaze na synov tréning má nemá na extra šetrenie.Z chlapca môže byť raz tréner, masér čokoľvek... možno sa raz nebude živit
školou, ale krúžkom.Ja nemám rada tieto debaty o peniazoch pokým jednej posielajú peniaze a jedlo rodičia, či deťom na tábory, tenisky druhá všetko ťahá sama a mozno denne vari
Asi si sama vie zrátať aké má výdavky.

f333
15. mar 2022

@0silvia0 Tak to pracujes na velmi nekvalitnej VS. ---nio ja poznam absolventov VS na sk. a su ako odbornici spickovi a aj prijmy maju spickove.....
Ako som pisala,nie je to len o skolnom..... ale to poznas,ked budes mat deti na vs...

weronca22
Autor odpoveď zmazal
0silvia0
15. mar 2022

@f333 pracujem na kvalitnej skole humanitneho zamerania, aj take odbory treba. Ano, poznam, mam dieta na vs. Vydavky minimalne😉
Posudzujes podla seba, existuju ludia aj mimo tvojho okolia, vies?

f333
15. mar 2022

@0silvia0 Posobis na kvalitnej VS hu,. zamerania,kde beuru aj trojkarov?To si navzajom odporuje..
Neviem aku vS studuje tvoje dieta,ale ak vydavky su minimalne/na kval.odbore len literatura je draha/ tak asi tiez kvalitou neoplyva...
Asi dochadza z vidieka na vs, cize neplatis ziaden drahy podnajom.....ziadne drahe staze..
Tak to je potom o inom....

f333
15. mar 2022

@luccija Mas dojem,ze autorka potrebuje advokata? Ak ma namietky voci niecomu,co mysli,ze som nepochopilaz jej info, ma moznost to napisat....
ja som sa k veci jasne vyjadrila ....

0silvia0
15. mar 2022

@f333 doteraz vysokoskolaci boli na distancnom, cize nikam nedochadzal. Sedel soma za pc. Vs je v nasom meste, cize nikam nedochadza, neplati ubytovanie. Vidno, ze si studovala velmi velmi davno. Teraz si studenti posuvaju literaturu v pdf formatoch a zdarma. Ucebnice v elektronickej forme im poposuvali pedagogovia zdarma. Teraz ziadne velke prachy za ucebnice netreba vyvalit.
Na nasej vs sa studuje okrem humanitnych, spolocenskych vied aj osetrovatelstvo, aj ucitelske odbory, filozofia, etika, klasicke jazyky. Cize o tieto odbory sa nikto az tak netrha, vieme kolko sa v tychto profesiach zaraba. Preto treba na tieto odbory studentov dokonca lakat (ale na psychologiu sa stale hlasi kazdorocne vela zaujemcov) . Vacsi zaujem je o vysoke skoly s ekonomikou, technicke smery, it technologie, atd. nakolko v tychto odboroch sa zaraba ovela viac. Ked uz student ma 5 rokov venovat studiu, tak uz ich venuje odboru, kde zarobi viac. Preto su humanitne a spolocenske odbory poddimenzovane a vyzera to tak, ako to vyzera.

savanna
15. mar 2022

Neviem presne, co sa tu rozumie pod rozbehom do zivota? Pokial sa deti rozhodnu studovat denne na VS, tak bude pocas studia otec povinny na ne prispievat. Ak si najdu nejaku brigadu, tak by ste to mali zvladnut. A potom zase nastupia do zamestnania a budu mat vlastny prijem. Alebo vycestuju do zahranicia alebo si najdu partnerov s vlastnym byvanim, moznosti je vela. Nejako sa urcite zariadite.

f333
15. mar 2022

@0silvia0 Ja to napisem takto jasne smerom k otazke autorky..nebudeme tu debatovat o distancom ci nedistancnom VS vzdelavani.....kedze to nie je pani prdmetom debaty otazky autorky....
...z jej info ma dojem/aj profesny aj sukromny/ ze sud mal na riadit caat vyzivneho uhadzat formou setrernia detom....-... tak by sa mohla caat vyzivneho pozit na mim.vydavky deti so suhlasom sudu... predislo by sa plytvaniu finaciami na pre deti nepodstatne veci a deti by mali iste financie ulozene....
Pretoze ma z toho co pisala autorka za to,ze nevie vzdy efektivne vynalozit financie v prospech deti....

@savanna kazdy rodic..ktoremu zalezi na detoch si ich narobi len tolko,kolko zvladze Dobre uzivit tak,ze maju zazemie dobre aj finanacne do buducnosti.... pretoze sa moze stat ,ze rodicia zomru..... takze ulozene finacie /investovane ci poisitene fo forme zlata/ im mozu byt oporou ,ked rodic byt nemoze.....napriklad finacovat VS, ci ine dolezite veci .....
Preto je dobre, ked rodic investuje pre dieta nejaky kapital.....
Spoliehat sa na to,ze dieta si najde partnera s vlastnym byvanim je lahkomyselne... Mk je plny zien ,co takto sa zavesili na muzov ,co mali vlastne byvanie.... tie zeny nic..... a tie konce mozno citat kazdy den....
takze co keby rodic dal dietatu istu finacnu zabezpeku namiesto toho,ze sa spolahne,ze sa zavedi na niekoho ineho a ten ho bude zivit a umozni mu byvanie?

0silvia0
15. mar 2022

@f333 nie, nemusime riesit distancne vzdelavanie, ale vzdelavanie ako take si zacala riesit ty.
Ked rodicia zomru? ked rodicia zomru, deti dedia ich majetok. Vacsinou to byva dom, byt, chata, auta. To sa mne nezda vobec malo. Po skole je fajn ked sa dieta nauci pracovat a zarabat sam na seba a nie spoliehat sa co dostane od rodicov.

f333
15. mar 2022

@0silvia0 ja sa opat vratim k jadru problemu....malolete dieta ked zdedi nehnutelnost, tak ma zak.zastupcu,co ju spravuje... do dospelosti tu nehnutelnost nemozno predat..... takze finacie tam su viazane..... Bz suhlasu sudu opatrovnik /cize zak.zastupca nemoze nic urobit ani z autom .len musi sa starat,aby dedicstvo nestacalo na hodnote....
Co suhlasim, je ,ze po tom,ako mu rodic da super vzdelanie,ktore ho bude zivit /CIZE ULAHCI MU AJ STUDOVANIE TYM,ZE BUDE MAT FINACIE NA DOBRU SKOLU/ sa ma vediet o seba postarat same...
Akokolvek,je dobre ,ked rodic sa postara ,aby dieta malo nielen kvalitne detstvo /dobre finacne zazemie/ ale aj dobry start do zivita realneho....
Pisem z realneho zivota .u mna to tak rodicia praktikovali a ja u svojho dietata.....Na zaklade skusenosti pokladam takuto formu starostlivosti za uspesnu ..
To nie je len deti plodit.ale aj sa vediet sa o ne dobre postarat......

0silvia0
15. mar 2022

@f333 nepisem o maloletych detoch, predpokladala som, ze je to samozrejme. Ked zomru obaja rodicia maloleteho dietata, co byva zriedka, vacsinou sa stara aj tak o neplnolete deti rodina, zriedka institucionalne zariadenie. Normalna rodina (opatrovnici) sa o majetok dietata postaraju a v case plnoletosti ho plnoletym detom poskytnu do uzivania. Je jasne, ze neplnolete dieta s majetkom narabat nemoze, toto je hadam kazdemu jasne, to netreba ani spominat.
Aj to, ze o deti sa treba starat a nielen plodit je kazdemu jasne, taketo zakladne veci fakt netusim z akeho dovodu tu pustas do eteru. Nevysli sme z pralesa predsa.

makova333
15. mar 2022

@0silvia0 obdivujem tvoju bozsku trpezlivosť 😊

0silvia0
15. mar 2022

@makova333 dakujem ti. Je to fakt tazke. Mam pocit, ze komunikujem s osobou davno/desatrocia po pracovnom procese so zostatkovou profesionalnou deformaciou. Ale uz kaslem na to.

autor
15. mar 2022

Dakujem vam za komenty.k urcitej osobe sa radšej vyjadrovat nebudem.moje deti maju všetko co aktualne potrebuju,nesetrim na kvalite stravy a teplu v dome.veci znackove nemaju ale na tom si ani nezakladaju.nechodime sicena zahranicne dovolenky ale prejdeme sa po lese alebo meste a ano kupim im niekedy aj burger.uvedomila som si ze podstatne je co je tu a teraz.tazko v dnešnej dobe povedat co bude o desat rokov. Ja som rodicom nikdy nevycitala ze mi nenasetrili.nikdy som nedostavala vreckove a nemala som ani z polovice toho co maju moje deti..a tu som.

sivana09
15. mar 2022

Nesetrim s ucelom ze dietatu na start do zivota... nevidim zmysel naco take nieco robit, nech sa aj sam nauci postarať sa.. ale na druhu stranu ano, planujem mu dat svoj byt. Peniaze nech si zaobstara sam. Proste setrim a investujem peniaze. Na svoj zivot. Ak sa postasti a bude ich dost, jasne ze ani mojho syna neobídu. Ak ti ledva vystaci na zivot, naco deti oberat este o par desiatok eur mesacne teraz, ked su na teba odkazane. Dospejú, začnú zarabat, budu mať penazi priamoumerne svojim ambiciam.

elementissa
15. mar 2022

Povinna si len umrieť. Takže nie, nemusíš šetriť. Navyše, neviem ako si to šetrenie predstavuješ. Ak tak, že im budeš po 20€ mesačne odkladať do ponožky pod matrac, tak to rovno kašli na to. Síce nazbieraš 240€ za rok (ooooo, nehorázne peniaze), ale budúci rok bude mať tých 240€ hodnotu max 200. Takže ak chceš deťom zabezpečiť budúcnosť, tak treba investovať tam, kde je výnos ďaleko nad infláciou. Žiadne sporiace účty a podobné kraviny. Navyše, 16 ročnému neviem už čo chceš našetriť. Pre deti "na rozbeh" sa investuje aspoň 50€/mesačne minimálne 20 rokov (takže od narodenia do minimálne 20-25 rokov), keď chceš, aby to bola suma, čo im pomôže aspoň s nákladmi na VŠ v zahraničí alebo prvú hypotéku. Za 2-4 roky nenasetris nič zmysluplné, takže kľudne na to už kašli. Dopraj deťom namiesto toho kvalitnejšie vzdelanie teraz. Tomu 11 ročnému by si ešte za 10 rokov vedela niečo nainvestovat, ale rátaj, že aby to malo opäť nejaký ekonomický zmysel (nie, že "pozri synak, tu som ti šetrila celý život, nech sa páči" a dáš mu 2000€ ) tak aspoň po 100€ mesačne. Príjem nemáš nízky, keby si si správne nastavila financie (max 40% príjmu spotreba a 30% hypo+ výdavky na bývanie), tak by si úplne v pohode investovať mohla. Ale je to samozrejme otázka priorít a plánovania. Nie každý musí mať túžbu investovať a zabezpečovať si budúcnosť. Niektorí ľudia žijú v prítomnosti a iba pre prítomnosť. Každý ako mu to lepšie vyhovuje. Povinná im odkladať nie si.

stvura
Odpoveď bola odstránená
makova333
16. mar 2022

@stvura ja len doplnim, ta skola je draha, ale nie kvalitna. A urcite tam nechodia najmudrejsie decka v okrese, najbohatsie ano. A tam je asi ta uroven...

0silvia0
16. mar 2022

@makova333 absolutne suhlasim, tato sukromna skola si drzi istu prestiz, ale rozhodne tu v TT mame aj lepsie.

f333
16. mar 2022

@0silvia0 Mna prekvapuje tvoja nekultivovanost..... ale to vzdy zavisi od prostrodia ,ktore ta formovalo.. vidno akym smerom.... Sytm ja nic nenarobim........Taze to tak aj betiem ,ked vidim,ake pisatelky chodia casto na mk..
Kto nevie prijat iny nazor a nedokeze viest potom kultivovany dialog ale len utok hoci aj nepriamy. , nie je rpemna hodny dalejstrty casuv debate..... pretoze potom to dopadne tak ako v tvojom pripade...

Tymto je pre mne debata s tebvou uzatvorena..
Co satyka autorky ,jasne som svoj nazor na vec napisala,ako to opna ziadala v debate...
zelam vsetkym kultivovanym uucastnikom debaty pekny uspedny den.