Nakupovanie do domácnosti
Ahojte, robila som si taký rozpis výdavkov na oblečenie pre mňa, dieťa, nejaké drobné kuchynské spotrebiče ako hriankovač, toastovac, vysávač, darčeky pre moju rodinu na sviatky za cca 9-10mesiacov a vyšla mi suma cca 3tisic eur. Trochu som sa zhrozila, či to predsa len nie je veľmi vysoký výdavok. Ale nemám pocit, zeby som bezhlavo nakupovala. Rada by som sa opýtala ako je to u Vás cca s takýmito výdavkami. Dakujem pekne za každú odpoveď.
My taku sumu minieme za 2-3 mesiace 🙈 podla mna za 9-10 je to skvele
Záleží,vaky máš príjem a či tie veci potrebuješ.
tak ale vysavac a toastovat atd...to kupis na 10-15 rokov... to nie su klasicke vydavky, ale vynimocne.
Ahoj, je to vela, ved to je takmer 300€ mesacne ! Ale pokial ti peniaze nechybaju, tak neries. Ak ano, prehodnot ceny, mnozstvo darcekov a oblecenia 😉
Minieme na takéto veci oveľa viac. Ale nie je podstatné, koľko minú ostatní, ale či míňaš adekvátne voči svojim príjmom. Ak áno, tak je to v poriadku.
Určite miniem na uvedené veci menej. Ale tu nejde o príjem ale o to že odmietam konzum dnešnej doby. Oblečenie pre deti z 90 % bazár, sekáče. Nám podľa potreby, šatník poloprazdny. Spotrebiče ktoré mám od svadby mi fungujú už 5 rokov, nič som nekupovala. Teda väčšie výdavky len krstiny, svadby ...atď. Mnohé tu či v iných diskusiách píšu - veď šak keď na to je, tak prečo nie ? Ja si myslím že každý by mal byť zodpovedný a peniaze míňať s rozumom. Všetci sme zmagoreni reklamou - tá nam podprahovo vnucuje čo všetko vlastne k šťastiu potrebujeme. Ale čo skutočne k šťastiu potrebujeme ? Novú kolekciu oblečenia, záhradný gril ako má sused, domácu jacuzzu , ..? Všetko je to len manipulácia veľkých firiem. Reálne potrebujeme strechu nad hlavou, jedlo, pár kúskov oblečenia, zdravie a dobre medziľudské vzťahy . Výsledok konzumu je to že si nicime vlastnú planétu, vlastnú zem pod nohami . Lebo zmyslom celej tejto doby je kupit, použiť, vyhodiť. A znovu kúpiť ....
No myslím, že je to dosť prehnané. Za 9-10 mesiacov si celú domácnosť vymenila? Keď si na to minula 3000€? Oblečenie detské- ja posúvam všetko čo mám zadarmo a ku mne sa všetko zadarmo dostane. Sme ekonomickí aj ekologickí. Oblečenie pre nás - raz za 5-6 rokov meníme šatník, ja som tak vymenila minulý rok- išla som do Textile House čo mám blízko k domu, vychytala som akciu 30centov/kus, nakúpila som si za 5€ plnú skriňu šiat. Krásne silvestrovské kokteilky ešte s visačkou z pôvodného obchodu som kúpila za 0,50€, dlhé vykladané plesové šaty vyradené zo salónu za 2,50€... Ja nakupujem takto. Raz za sezónu si kúpim topánky do 20€, lebo mám vždy iba jedny. Manžel si kupoval teraz nové oblečenie do práce a vychytal polokošele za 3,99 a svetríky zlacnené na 5€ vo výpredaji, takze síce minul viac ako ja, lebo to nekupoval v sekáči, ale do 30€ sa zásobil vecami D roboty. A čo sa týka spotrebičov- v lete som kupovala Teslu na okná za 200€ a na Vianoce sme si kupovali novú Roombu, lebo tú predošlú sme mali 5 rokov a už doslúžila (každý deň nám Roomba chodí 3x po celom byte). Tiež sme kúpili v akcii za 230€. Takže na spotrebiče, doplnky do domácnosti a oblečenie + darčeky sme za posledný rok minuli 550-600€. Podľa mňa to je za rok dosť. Toto leto minimeme viac, ale ideme rekonštruovať, kupovať nový obývačkovy nábytok a zariadzovat balkón, takže tento rok minieme. Ale minulý rok som prvýkrát po 5 rokoch kupovala nejaký spotrebič a tento rok spotrebiče kupovať nebudeme žiadne. Ale samozrejme, niektorí ľudia zarobia 7k mesačne a minú 8, lebo musia nakupovať stále každý deň. Podľa mňa je minúť 300€ mesačne každý mesiac na spotrebiče a oblečenie fakt veľa. Ale my máme priemerné platy, ak by som zarábala 5 a viac tisic, tak mi to asi nepríde ako veľký výdavok. Stále by mi to však prišlo zbytočné

Asi záleží od toho aký máš príjem...