icon

Napätý rodinný rozpočet. Ako ušetriť?

sunny8
5. sep 2016

Cauuko holky :P dnes mam taku nezvycajnu potrebu poradit sa v com a ako usetrit. Proste zobrali sme s muzom hypoteku mame klasicke poplatky elektrika plyn jedlo internet pausal cestovne (do prace dochadzam 30km) mame 2rocne batola kt si ziada tiez svoje. Nemame nic posadene ani nechovame ziadne zvierata cize zeleninu ovocie vajcia maso a proste vsetko dokupujeme. Manzel chodi na fusky a este pobersme rodicovsky. Da sa to ale neda sa nic usetrit, preto by som chcela vediet z akeho cca platu ake mate vydavky a cca kolko vam ostava. Clovek by si.pomyslel.ze ak nekupujeme lieky a nefajcime ze usetrime ale tsk.neda sa. Dakujem za kazdu radu predsa viac hlav viac rozumu. Snad sa to.nejako tento.mesiac podari. Este jedna otazocka akym systemom robite nakup ? Ked ste dalej od mesta kupujete raz mesacne vsetko a ptm dokupujete podla potreby alebo.pravidelne robite nakupy ? A akym stylom ? Co.najviac kupujete a co nekupujete vobec ? Dakujem ;))

snehulena
5. sep 2016

Ahoj, súhlasím s názorom, že matematika nepustí, t.j. buď treba zvýšiť príjmy alebo znížiť výdavky. Čo sa týka výdavkov, skús urobiť tento test. Jeden celý mesiac si zapisuj každé jedno euro, ktoré miniete ty aj manžel. Na konci mesiaca zistíš, kde ti "utekajú" peniaze. Mám to odskúšané na sebe. Tiež som tvrdila, že na nič extra nemíňame a keď som si to začala sledovať, tak som "zistila", kde sa to "nič" stráca🙂)). Samozrejme, keď to budeš sledovať viac mesiacov, viac sa dozvieš, lebo veľakrát máš výdavky v danom mesiaci, ktoré ti ani nenapadnú, až kým sa nevyskytnú. Takto budeš mať prehľad, čo ťa čaká🙂

Tiež súhlasím s názorom, aby ste sa s manželom dohodli, koľko mesačne dáte bokom. Odporúčam na samostatný účet. Dnes máš možnosť si zriadiť aj bezplatný účet.

No a potom je to o plánovaní. Chcete ísť na dovolenku? Chcete si kúpiť nový spotrebič do domácnosti? Treba si to naplánovať a tiež vyčleniť každý mesiac určitú sumičku, na splnenie týchto radostí. Pôjde to. Ak sa niekde uskromníš (podľa prehľadu výdavkov), potom si môžeš dovoliť kúpiť niečo väčšie neskôr.

mijo53
5. sep 2016

@sunny8 ak nechceš vyhadzovať ryžu, tak 2,5 dc hrnček ryže v surovom stave pre dvoch, stačí na obed a večeru, keď na večeru už neješ druhé jedlo, tak na druhý deň, Keď ostane ryža, varím zeleninovú, resp. paradajkovú polievku s ryžou, rizotod, alebo plnenú papriku, plnenú kapustu, kde do mäsa dávam ryžu, alebo jednoducho ryža s mliekom ako sa jedlo v minulosti - ľahké na večeru, aj raňajky

mijo53
5. sep 2016

@momoqui a čo tak nepredvídané udalosti? oprava práčky, televízora, auta, choroba a namiesto výplaty iba nemocenské dávky, rezerva musí byť, šetriť treba aj deťom na štúdium, choroba a smrť si nevyberá a preto treba mať čosi na účte alebo vo vankúši

simsalabim
5. sep 2016

@salfusco
@moni244 vola sa FoodPlanner. Jedla si tam pisem normalne po slovensky. Ukaze mi aj kedy sme to naposledy mali, uklada aj recepty...

salfusco
5. sep 2016

@tutu_1
@obsadenemeno

aha...viem,že používaju niektori ocot na čistenie,ale o tomto pocujem prvy raz,preto ma to zaujalo

momoqui
5. sep 2016

@mijo53 to je pravda ale mysliet neustale na nepredvidane situacie a stresovat sa kvoli usporam na miesto toho aby zili slusne a detom dopriali co treba sa mne zda neprakticke a najma pokial nie je z coho sporit co je aj pripad autorky ktora chce setrit na ukor nakupu potravin

moni244
5. sep 2016

@simsalabim ďakujem

mijo53
5. sep 2016

Ešte ma napadlo, že variť doma, nekupovať polotovary, teraz je napríklad sezónna zelenina, ovocie, tak variť zeleninové jedla, ja robím žemľovku, lebo máme dosť jabĺk, jablkové koláče - pite, tekvicové polievky, prívarky /tiež mám rada, keď mi na prívarku zavonia mäso/, v lese sú huby - hubová polievka, hubová omáčka, hubové rizoto, praženica, využiť všetko čo sa dá

tutu_1
5. sep 2016

Moja skúsenosť je, že sa dá ušetriť aj pri obmedzenom rozpočte 😉 i keď nie sú to horibilné sumz. Veľmi pomôže zapisovanie, ako už niekto podotkol. Človek príde na to, že nemusel minúť peniaze na bagetu, či minerálku keď bol na výlete - môžem si predsa niečo zabaliť. Tiež mi nie je treba drahú kozmetiku a pod... Ja som mydlovým slizom a octom ušetrila mesačne celkom peknú čiastku. A na jedle sa dá tiež ušetriť bez toho aby deti trpeli podvýživou. Už tu boli spomenuté mlsky - domáce koláče, buchty, alebo značky, ktoré si produkuje obchodná sieť sama. Prípadne strukoviny. Sú výživné, majú veľa bielkovín a dá sa z nich uvariť všeličo. Mäso tiež nemusí mať človek na taniery každý deň, a ani to nie je zdravé. Šunky, salámy tiež to s nimi netreba preháňať. A na raňajky je ozaj lepšia ovsenná kaša s nastrúhaným jabĺčkom a medom, ako párky 🙂 Miesto ryže sa dajú použiť jačmenné krúpy. Ako príloha je dobrá aj polenta, alebo kukuričná kaša, a aj tofu sa dá veľmi chutne pripraviť. Samozrejme veľa peňazí vedia ušetriť aj doma robené pomazánky 🙂

svetluska82
5. sep 2016

@sunny8 ahoj, my sme brali hypo pred pol rokom a az teraz sme sa konecne nejako nastavili, co sa financii tyka.Nam sa osvedcilo znizit pausaly, lebo nas to stalo mesacne 50e a telefonovali sme malo. Potom som znizila vydavky na kozmetiku, na umyvanie riadu kupim kvalitny pripravok aj v Lidli za 0,50cen a podobne veci ako vona do wc, rozne pracie prasky som zamenila za lacnejsie a spokojna som s nimi rovnako. U nas sa najviac minalo na kupovanie desiat do prace a skoly, moja lenivost porozmyslat co dat synovi a sebe na desiatu a tak sa zbehlo cestou do Lidlu,nakupilo sa na cca 6e a ked to robis denne tie peniaze sa rozkotulaju, aj ked sa ti nezda ze vela minas. Lacnejsie vyjde urobit desiatu doma zo surovin co su v chladnicke plus nejake ovocie prip. sladkost k tomu. dalsia vec boli moje vydavky na oblecenie, gelove nechty, kozmetiku a knihy. Drzim sa hesla, raz za mesiac nejaku odmenu pre seba- cize bud kniha, alebo nechty, oblecenie. To mi tiez usetrilo cca 40e. Potraviny kupujem stale rovnako, aj ovocie, zeleninu, toho sa nechcem vzdat. Tiez sa mi osvedcilo ist na nakup so zoznamom raz tyzdenne velky nakup, ono my si doprajeme aj vela ovocia, aj zeleniny, chodim podvecer , v hypermarketoch su rozne vypredaje a celkovo strava nie je az taka draha. Bezny nakup na tyzden vyjde od 50 do 60e a to mame plny kosik. Ja nekupujem sirupy, malinovky, sirup pouzivame domaci a malinovky len na oslavu. Co sa setrenia tyka od min. mesiaca som zaviedla 52 dnovu vyzvu, spocita v tom ze cely rok setris podla tyzdna. 1 tyzden odlozis euro, druhy tyzden 2 eura, 3 tyzden 3 eura...Na konci setrenia po 52 tyzdnoch mas odlozenych cca 1300 e. Poistky nemame, aj ked uvazujem ze by sa zisla, ma len syn. Ako pisem nam trvalo pol roka, pokial sme si zvykli na vysku splatky a nasli si aky taky system 😉

mirka17
5. sep 2016

ušetriť sa dá aj z minima, ja ako náhle som nastúpila prvykrát do práce, tak už z prvej výplaty mi odišlo 10 percent môjho zárobku na "sporiaci" účet. tak som sa nastavila od začiatku, nikdy som v podstate nenarábala z celou výplatou, a vlastne je tomu doteraz, aj z rodičovského mi odchádza 10 percent, sú to síce drobné momentálne, ale vdaka tomuto som si dokázala ušetriť za tie roky nemalé peniaze, Poznám ľudí čo mali niekoľkonásobne väčší plat a neušetrili ani korunu, všetko je v hlave, ako sa nastavíš tak to budeš mať.

babulka82
5. sep 2016

Tak ušetrit sa da vždy ale ako to tak byva ked sa zvyši prijem zvyši sa aj vydaj .🙂Takže treba začat naozaj rozmyšlat kedy a ako nakupovat.Napr.ja vela ušetrim na tom že nepotrebujem kaderničku,kozmetičku ani nechty gelove či nejaku drahu kozmetiku.Občas vymenit oblečko ale nekupujem nejake extra drahe.Nepotrpim si.A na strave nejak moc nešetrime lebo si kupime čo nam chuti nebudem predsa šetrit všade 😉 nekupujem polotovary a varim doma,velmi malo vyhadzujeme a snazim sa vsetko zužitkovat aj napr.stary chleba opečiem do cesnačky alebo urobim vo vajičku.

mysga
5. sep 2016

Ja som ostala PN a tak sme sa museli dosť uskromniť. Po výplate sa zaplatia všetky výdavky, plus odkladáme aktuálne len 50 eur. Zvyšné peniaze vydelíme 4 týždňami a ostane nám suma na týždeň. Nenosíme karty, spravíme v piatok nákup do ďalšieho piatku, partner si berie svačinu do roboty, stravuje sa v reštaurácii za stravné lístky, keďže behá kade tade. Namiesto cigariet za 3,50 na deň fajčí tabak za 6 eur na 5 dní. Nemíňa sa na gyrosy, fast foody, vody, na pumpách atď. Okresali sme paušály, partner svoj zrušil,môj končí v decembri. Cistiace prostriedky mám z lídla. Varím viac zemiakových a sezónnych jedál a lá naše babky (dnes máme cuketový prívarok napr.) pečiem. Viac pouzivam zakladne potraviny - mlieko, muka,vajcia, strukoviny... z ktorych sa da kopa veci vytvoriť atď. 🙂

mandala77
5. sep 2016

@sunny8 pridávam sa k tým, čo písali, že zapisovať si všetky výdavky. Tam čierne na bielom uvidíš, kde a na čo míňaš, lebo takto nemáš z čoho vychádzať na čo míňate najviac.
A aj k tým čo píšu, rozdeliť peniaze do obálok.
Ja si píšem výdavky už veľa rokov, mňa to baví a tam som zistila, na čo najviac míňam a mohla som to skorigovať.
Píšeš, že nemáte posadené nič. Tak máte záhradku? To je veľká škoda nevyužiť pôdu ak máte možnosť.

hettinka
5. sep 2016

ja zasa na veľké finančné rezervy neverím ... pre prípad najhorší my máme životné poistenie, urobené tak, že vyplácajú aj v prípade hospitalizácie a operácie (to sme už žiaľ aj využili) a ešte sa tam aj menšia suma šetrí na dôchodok. Deťom šetrím niečo na vysokú školu (ak nebudú študovať, bude niečo na byt, alebo svadbu... sa uvidí...).

Ak sa niečo pokazí, nové spotrebiče zvyčajne kupujeme na splátky bez navýšenia, vždy sa dá niečo nájsť, aby sa príliš nepreplatili. A zvyčajne nekupujeme všetko naraz, ale priebežne obnovujeme vybavenie domácnosti.
No a železnú rezervu nejakú mám, ale je to suma, ktorú nejako nezvyšujem, proste mám rezervu asi vo výške dvojmesačného platu, ale viac sa mi nedarí ušetriť ... ja to tak beriem, že peniaze v duchni aj tak strácajú na hodnote, načo mi bude napr. 5000 eur a pritom budeme živoriť, len doma vysedávať a počítať, spisovať účty a premýšľať, kde a prečo som minula "zbytočne"... život nie je predsa tom... Tento rok som napr. minula "zbytočne" na lyžiarsku výbavu sebe a deťom, ale tie zážitky sú na nezaplatenie. Zasa nerozhadzujem ako blázon na nejaké predražené hlúposti, kupujem veci v takej strednej cenovej hladine.

Za tie roky boli obdobia, ked sa šetriť dalo a kedy sa nedalo, ale nestresujem sa pre každé euro, ani sa necítim zle, ak v niektorom mesiaci miniem celú výplatu, alebo siahnem do rezervy. Momentálne je september, ked vidím všetky tie poplatky v školách, je mi jasné, že toto je jeden z tých mesiacov, ked pojdem do nuly...

miku1
5. sep 2016

@tutu_1 Presne 🙂 Ja už 2 roky nepoužívam aviváž ale len ocot.

mima4
5. sep 2016

@hettinka

no!
- poistky
- dlhodobe setrenie detom
- uvery

patria z ekonomickeho hladiska medzi najvacsie pozierace penazi. Cele poistovnictvo je biznis, na ktorom sa zaraba ale nie ty ako poistena, ale ti, co za to maju postavene haciendy niekde na juhu spanielska. Dlhodobym setrenim stracas peniaze, lebo peniaze stracaju hodnotu - peniaze treba investovat, otacat, aby pokryli minimalne inflaciu, inak su vyhadzovane do luftu. Uvery cloveka neucia zodpovednosti a sposobuju, ze clovek zije nad svoje pomery, nevie setrit a hospodarit s peniazmi.

svetluska82
5. sep 2016

@mima4 nad investovanim som veru aj rozmyslala, no nejako ked som sa pytala podrobnejsie absentovali v mojom okoli odbornici, a zas je to tiez risk. Co ja viem, radsej budem mat na ucte 2000e rezervu ako 2000e niekde v dlhopisoch a clovek moze o celu sumu prist. Zrejme to je aj chyba slovakov, ze sa boja riskovat.

mima4
5. sep 2016

@sunny8

za mna par rad:

- nikdy sa neporovnavaj s inymi ludmi, so svojimi kamaratkami, nekupuj veci len preto, ze to robia ini ludia, spytaj sa sama seba, ci to naozaj potrebujes, alebo je to len rozmar co nosi to na sebe inicialy michael kors...

- snazte sa stravovat doma a minimalizovat navstevy restauracii... pripadne si dajte pravidlo, ze max raz za mesiac pojdete ako rodina sa najest do restiky... Pravidelne jedenie v restikach ide velmi do penazi

- zrusit alkohol/cigarety

- nedat sa manipulovat slovickom "sale".... vela ludi ma tendenciu potom kupit chobotiny na entu 😀 😀 😀

- nenakupovat zbytocne vela potravit. Co sa kupi/uvari, to sa aj zje. Ziadne vyhadzovanie potravin/jedal... kto je priebercivy, nech je hladny...

- mas malu dcerku, vyhybaj sa neuvazenemu nakupovaniu oblecenia, ci hraciek... Dieta nepotrebuje vela hraciek

- vyuziat akcie ako "muzeum prvy den v mesiaci zadara", ci "kino v pondelok lacnejsie"... tu sa da krasne usetrit

- nikdy nesetri na kvalite potravin! Ovocie, zelenina, kvalitne maso je zaklad! ziadne napchavanie sa mukovych jedal, su nezdrave a zbytocne zaplienuju telo cloveka...

- zrusit pravdaze nakupovanie sladkosti, cipsov a inych hovadin...

mima4
5. sep 2016

@svetluska82 ono zavisi, aj s akymi peniazmi clovek pracuje. Napr. pri sume 60-70 tisic je dobre ist do nehnutelnosti, prenajimat a mat z toho prasule... Pri sumach ako 2000 sa tazko hovori o investiciach... tam fakt len dobry sporiaci ucet (zadarmo).

problem je to, ze vela ludi odklada detom par eur...mnohi 20-30 mesacne... no dnes co kupia za 30, tak o 15 rokov to uz nekupia... Nezma zmysel pchat peniaze do ponozky na sto rokov... Volakedy si ludia postavili dom za 300 tisic skk, cca 10 000 eur... dnes na dom potrebuje clovek nad 100 tisic eur...

salfusco
5. sep 2016

@mima4 sucasne poistky mozno,ja mam kapitalove poistenie zalozene v 98,kde je este garantovana TUM 5%,co v sucasnosti vysoko prevysuje akykolvek chraneny financny produkt.Ale je pravda,že novsie poistky su dost nevyhodne

salfusco
5. sep 2016

@svetluska82 investovaniu do fondov treba rozumiet,inac to moze byt viac na skodu ako uzitok

mijo53
5. sep 2016

@mima4 to je pravda, ale tí do toho domu za 10 000 toľko investujú /poniektorí/, že ich vyjde tiež na 100 000. Poznám dve prípady, čo rodičovské domy rekonštruovali do výšky 70 000 EUR - všetko menili, ostali len holé mury, izolovali ap. - aké s kyjom, také s kolikom.

mima4
5. sep 2016

@mijo53 myslela som to tak, ze volakedy za desat litrov v eur (prepocitane) ludia postavili svojpomocne dom, kedze vacsinou takto stavali...

mijo53
5. sep 2016

@mima4 zaujímavé je, že postavil skoro každý kto chcel dom, bolo to tým, že rozdiely v platoch boli minimálne, napr. zamestnanec a riaditeľ dvojnásobok, maximálne trojnásobok platu, dnes minimálna 300 či koľko - teraz asi trochu viac a manažéri , poslanci 10-20-30 a viac násobne viac a to sú obrovské rozdiely

mijo53
5. sep 2016

@mijo53 pardon dva prípady - nečítam za sebou

svetluska82
5. sep 2016

vo vela pripadoch je na Slovensku este postkomunisticky syndrom, musim mat vsetko co niekedy nebolo 😀 A zvlast ked existuju debety, kreditne karty a vselijake vyhodne uvery 😉

salfusco
5. sep 2016

@svetluska82 co sa tyka kreditky,dlho som sa jej vyhybal...az ked som potreboval platit letenku a poplatok pri platbe s obycajnou kartou bol 14 eur,s kreditkou zadarmo.Vybavil som si ju a ma to svoje vyhody.Ak ju spravne pouzivas a nakupis nou mesacne nad istu sumu,mas ju zadarmo.Ak potrebujes nieco zaplatit a na beznom nemas potrebnu hotovost,zaplatis kreditkou.Rezervacky ubytovania tiez vacsinou prijimaju kreditky.Su bezurocne istu dobu,cca 50-60 dni,treba si to ustrazit a previest peniaze,ked treba.Mne osobne sa to uz viackrat oplatilo,ma svoje vyhody,len si to treba ustrazit a kontrolovat 🙂

svetluska82
5. sep 2016

@salfusco ved jasne, ja to vsak vyuzivam vynimocne. Neboj, viem ako funguju kreditky 😉

sardinka32
5. sep 2016

@miku1 A kolko toho octu tam treba dat...aby som nedala malo, ale zase to ani neprehnala. Ste ma tu viacere navnadili, asi to vyskusam. 🙂