Napätý rodinný rozpočet. Ako ušetriť?
Cauuko holky :P dnes mam taku nezvycajnu potrebu poradit sa v com a ako usetrit. Proste zobrali sme s muzom hypoteku mame klasicke poplatky elektrika plyn jedlo internet pausal cestovne (do prace dochadzam 30km) mame 2rocne batola kt si ziada tiez svoje. Nemame nic posadene ani nechovame ziadne zvierata cize zeleninu ovocie vajcia maso a proste vsetko dokupujeme. Manzel chodi na fusky a este pobersme rodicovsky. Da sa to ale neda sa nic usetrit, preto by som chcela vediet z akeho cca platu ake mate vydavky a cca kolko vam ostava. Clovek by si.pomyslel.ze ak nekupujeme lieky a nefajcime ze usetrime ale tsk.neda sa. Dakujem za kazdu radu predsa viac hlav viac rozumu. Snad sa to.nejako tento.mesiac podari. Este jedna otazocka akym systemom robite nakup ? Ked ste dalej od mesta kupujete raz mesacne vsetko a ptm dokupujete podla potreby alebo.pravidelne robite nakupy ? A akym stylom ? Co.najviac kupujete a co nekupujete vobec ? Dakujem ;))
@obsadenemeno vdaka 🙂
nad týmto som rozmyslala celým aj ja. Kedže tiež dieťatko stoji veľa a aj doprajeme ale stále míňame veľa peňazí.tam idem do lekošky kupit kvapky a odchadzam odtial o 20e lahsia, dnes moja vychadzka s kocikom skoncila s -45e a to som kupovala len nutrilon a zvysok do domacnosti. Presne ako pisu zienky vyššie dosť ušetríš aj na drogerií kozmetike,(prasky na pranie kupujem len v akcii) ale staále dobre neviem ako si mam naplanovať nejaký týždenný režim stravovania a nakupovania. Chlap nezje hoci čo, potrpí si na jogurtíky,neje polievky a ani bezmasite jedla, čiže len maso..už som zistila že je nerealne chodiť každý deň do obchodu. blocky radsej neodkladam lebo keby som si to zratala a zistila ze mesacne miniem do domacnosti cez 5 stoviek a mozno aj viac tak by ma porazilo..v oktobri to bude rok co spolu bývame a ja ešte len teraz prichádzam na to ako to robit aby bola aj plna chladnicka, aby sa moc nevyhadzovalo.dost spraví aj sezónne, napr ked boli jahody nakupila som jahody dala do mrazu a napr dam na palacinky ako polevu rozmixujem.obaja mame hypoteky a aj leasing na auto, kedze sme to mali kazdy sam a babo bolo neplánované. mne stoji neprerobený rozmbombardovaný byt :/a to od budeceho mesiaca zostanem len pri tých 200e rodicaku, skus aj popredat nejake veci na bazariku, kazde ecko potesi, my momentalne neušetrime nic :( zacala som robit napr ranajky (aj starsie) kaiserky rozkrojim dam do rury, opeciem slaninku,syr, dam nejaku zeleninku, tatarka kecup a cerstve ranajky len z toho co bolo doma, co by som mozno pred pool rokom aj vyhodila,dnes som robila domáci likér, tz. ze nebudem musiet kupovat nejaké Vína pre návštevu atd, z jablk som narobila vyzivu pre malu, si najdes casom system, hlavne to jedlo skus vsetko pouzit, ak ti zostala zelenina, orestuj opraz do cestovín pridaj kuracie maso napr, ja mavam v mraziaku uz nakrajane na kocky presne na dve porcie, mozno ak by som si to vsetko zratala tak stravovanie cez donasku by ma vyslo menej :P
Odkladať aspoň málo peňazí na nečakané výdavky. Vždy je to lepšie ako potom brať úver či niečo na splátky.
@svetluska82 to je super vyzva 🙂 len tie posledne tyzdne neviem co by som odkladala 🙂 49,50,51 a 52e kazdy tyzden.. to je 200e za mesiac 🙂
@mima4 no takto ... čo sa týka úverov, nežijeme v nejakom vysokom zadlžení. Úver sme si brali na auto (bol po prepočtoch výhodnejší ako leasing), lebo sme ho potrebovali pre prác a tiež kvoli deťom ... a občas sa stane, že máme nejaký spotrebič na splátky, pokiaľ nájdeme program bez navýšenia. Nejakých 500 eur viem dať v pohode aj z ruky, ale prečo by som mala, keď na splátky to pocítime akosi menej...
Určite sa nezadlžujem bezhlavo, máme dosť dobre prepočítané, koľko preplatíme a či sa do úveru oplatí ísť, alebo nie.
Poistky - nemáme vysoké poistky, skôr mi ide o krytie rizika, ako o nasporenie vysokej sumy. No a keďže sme (bohužiaľ!) už mali poistné udalosti, nám konkrétne sa poistenie viac než oplatilo ... proste som od nich už dostala vyplatené viac, ako do toho za tie roky dám. Rovnako havaríjne na auto, s predošlým sme mali "ťukanec" za 120.000 ešte vtedajších korún. Toto súčasné mi nabúrali na parkovisku (a zdrhli, hajzli), a vyšlo ma to namiesto 3000 len 165 eur.
Čo sa týka sporenia deťom, myslím, že tam istú sumu im odložiť treba ... jasní, že peniaze strácajú na hodnote, ale chcem im dať niečo na štart do života, rovnako ako dali mne moji rodičia. nejde o nejakú horibilnú sumu a nemám tiež na to, aby som im kupovala už teraz pozemky/byty ... skor to bude fakt na taký odpich.
Ako som už písala, na sporenie vysokých súm neverím, peniaze musia byť v obehu 😀
@sisulkask ja kupujem prášok Formil v LIDL ... najlepší pomer cena/kvalita , čo som otestovala. Kupujem ho vtedy, ked je XXL balenie na 100 praní. A jogurtíky manželovi môžeš spraviť domáce v jogutovači ... naši sú tiež závislí na jogurtoch a tieto sú výbornééé , zdravšie a lacnejšie ako z obchodu.
@sardinka32 Ja dávam tak od oka, ale cca tak 1 dcl.
@katka253111 ano posledne mesiace su kriticke, mne to vyhovuje, ze niektore mesiace sa odklada menej a niektore viac.Keby som mala mesacne odkladat cca 100e tak mi to pride vela, lebo december, september su vacsie vydavky.
@sunny vyskusala si uz pohladat ci niekto v okoli nepredava ostatky zo zahrady? viem ze na FB je vela skupin a takto vies kupit lacnu a kvalitnu zeleninu minimalne pocas leta / jesene. Pripadne mozes kupit kusok viac a co to zavarit. Urobit napriklad leco, pripadne cuketovu omacku na cestoviny, domacu vyzivu. Navarit na viac dni pripadne ak nechcete jest vkuse to iste uvarit jedlo co sa da lahko zamrazit napr. bolognese omacka, chili con carne, curry,.... Na internete najdes vela lacnych ale vyzivnych receptov.
@momoqui nehnevám sa, ale poviem ti toto: plat riaditeľa v banke pred revolúciou bol 4500 korún, zamestnanca 2500-3500-2000 korún podľa zaradenia a vzdelania, plat riaditeľa vo výrobnom podniku alebo námestníka bol 8000 korún, plat robotníka napr. murára, ktorý staval vysoké pece v železiarňach bol 5-6 tis. korún, politici neviem aké mali platy, ale asi primerané. Teraz xy zamestnancov ma minimálnu mzdu 300, či 400 EUR, poslanec, ktorý slovko neprehovorí za rok má 3000 EUR, nedá žiaden návrh v parlamente, proste nič, to je podľa teba politik? čítala som na internete vysokí manažéri v banke 15-20 000 EUR mesačne, strední možno polovica, regionálni 3-4 tis., riaditelia firiem koľko myslíš? odmeny v Cargo boli u mláďasa, ktorého osobne poznám 80 000 EUR ročne, to je porovnateľné. Poslanec, ktorý neprehovorí ani slovko u mňa nie je politik iba politická figúrka a slováč ich volí, radšej nech sa hádajú, nie je to síce parlamentná úroveň, ale aspoň sú činní a nie nemí.
@mijo53 len koment k tym nepredvidatelnym udalostiam... podla mna sa predvidat da a kazdy sa ma samozrejme prikryvat perinou na aku ma...
ale tiez si o setreni myslim svoje... mam napr. znameho ktory uz roky sniva odome - ma podla mna aj dost penazi nasetrenych cize by nemusel brat hypo... on ale tak silno potrebuje ten pocit ze ma na ucte vela ze ten dom nikdy nepostavi a stale bude zit v malinkom bytiku...
co sa setrenia pre studium tyka - ja osobne radsej investujem do vzdelania ako do setrenia na buducnost - ked teraz dostanu decka dobre zaklady v pohode ziskaju stipendium na dobrych skolach, pripadne si na studium mozu zarabat same ( moj muz tak vystudoval VS a nebola to socialna praca🙂 ), nepredvidatelne vydavky - ak nemam plat ktory ich dokaze pokryt tak pre auto a byt treba poistky, bez tv sa v pohode da fungovat ( nam teraz odisiel router a sme bez tv 3ti den - tooolko casu ma zrazu clovek na zmysluplne veci🙂 )
@mijo53 a k tymto komunistickym hovadinam... cize tebe prislo ok ze ten isty standart zil clovek co sa cely zivot vzdelaval, velakrat robil doma po veceroch etc. a clovek co sa po skole ci uz popri skole flakal, hned po ZS najlepsie nabehol do fabriky a kopal jamu cely zivot? padla hned ako zahukala sirena, ci pribadne este skor kedze kazdemu bolo jedno kolko vykopal?
a osobne si tiez myslim ze ty top papalasi mali uplne ine sumy ako ty spominas... v tych velkych podnikoch tiez len ty uplne top ludia maju platy v desiatkach tisicov, nie obycajni manazery...
Ja som viacerym ludom v mojom okoli naistalovala Viber (Skype, telefonovanie cez FB atd) - a vydavky za telefon isli znacne dole
my si šetríme aj takou formou, že vždy všetky mince čo máme hádžeme do pokladničky a teda niekedy si meníme aj papierovky na drobné a tiež sa dá dosť ušetriť 🙂 okrem toho máme na svojich účtoch aj sporenie, tam mi odchádza každý mesiac 50E a manžel si tam posiela koľko uzná za vhodné
@sunny8 robím väčšie nákupy podľa " míňania sa " zásob v komore. Teda - cukor, ryža, olej, trvan. mlieko, múka, cestoviny...teda potraviny, čo vydržia už nemusím kupovať po každé. V piatok, každý týždeň, nakupujem podľa toho, čo budem variť počas ďalšieho týždňa, spíšem si zoznam a to len kúpim. To isté robím pri drogérii - podľa míňania sa zásob dokupujem. Nemíňam zbytočne alebo keď sú akcie - na tie ma nenachytajú. Tiež máme zriadený tzv. " šetriaci účet", kde sa nedá vybrať, jedine previesť na bežný, a tu odkladáme peniaze, ak vieme, že v danom mesiaci vystačíme.
Ja by som poradila spytat sa skor - co mam robit aby som mohla zvysit vydavky a zvysit zivotnu uroven? !!! Treba sa snazit mat lepsie zarabat viac minat viac (nevravim ze minat bezhlavo) a podporovat ekonomiku. Takymto stylom a mentalitou sa slovenska ekonomika nikdy nikam nedostane. Je mi luto ze slovaci a dokonca aj mlado ludia zmyslaju takto zgrlossky...setrit setrit ! A na co setrit??? Na super pohreb? Nerozumiem tej logike ze musim mat nasetrene a radsej nebudem jest budem kupovat vsetko najlacnejsie muzovi zakazem kupit si mineralku na benzike a sebe si kupim najlacnejsi krem lebo sak mi staci ... Hlavne ze mam nasetrene ticisky eur ale chodim ako chudera a pri kazdom minutom euri sa stazujem a omielam to iste ... Bohuzial poznam aj ja vela ludi ktoro sporia dookola opakuju to iste ... To si nekupim to je drahe ... Zobuddte sa prosim...zite teraz lebo tie nasetrene peniazky doma v ponozke stracaju hodnotu teraz si na mozno deti kupia kvalitne lyze ale o 5 rokov ich minu na kofolu. Netvrdim ze treba minat ako blazon a kupovat co nepotrebujeme (sama neznasam vyhadzovat na somariny a nekvalitne veci) ale treba trosku otvorit oci a zit v pritomnosti a nebrat vsetko len to najlacnejsie.
@babulka82 šetrím aj tak, že si kupujeme drahšie a kvalitnejšie oblečenie a obutie, pretože vydrží...ako sa vraví, nie sme takí bohatí, aby sme kupovali lacné veci...áno, ušetriť sa dá na strave a potravinách...kaderníčke tiež nechodím, farbím a strihám si vlasy sama, nechty mám svoje a našťastie v dobrom stave 🙂...všetky výdavky, čo máme, tiež zapisujeme už roky, je to dobré aj pre spätnú pamäť, čo kde a kedy bolo, na konci mesiaca zrátame, ako sme gazdovali...
@mijo53 nepoznam platy ale na porovnanie teda clovek s vysokou skolou zarabal 2000 korun a banik s ucnoukov 8000. Lekari sudcovia manazeri riaditelia atd...absolutne nemozes porovnavat ich platy so zamestnancami bez vysokejnskoly. Ja nesuhlasim s tym aby ludia mali rovnake platy. Rozdiely musia byt. Ano vo fabrikach ludia dru za minimalnu mzdu ALE preco nestrajkuju? Treba si vydobit svoje tym ze niekto frfle v krcme s kamaratmi nic nevyriesi 🙂
@momoqui nič nie je drahé, to len málo zarábame 🙂 ...k tomu šetreniu : človek nikdy nevie, čo sa môže v živote stať, môže prísť choroba, smrť jedného z partnerov ( to nechcem privolávať, samozrejme ), strata zamestnania, teda príjmu a je problém. Proste je dobré si odkladať, ako sa hovorí " pre strýčka príhodu " ...tiež som bola kedysi taká, že načo šetriť? Prišiel syn a zrazu to tu bolo, akási zodpovednosť, záväzok, že už nie som sama...
@dai myslím že to zle chápeš, to že niekto sporí neznamená že živorí, práve naopak, nikdy som sa v ničom neobmedzovala. Vždy som si dopriala, či už kvalitné jedlá, oblečenie a aj dovolenky. nikdy som nebola v situácii že som ratala do výplaty. Pretože čo je to 10 percent z výplaty? to je nič, z toho veľa vody v daný mesiac nenamútiš, mne osobne tých pár korún mesačne nechýbali k životu. Ale po rokoch ked sa pozrieš na účet, tak vidíš že to stálo zato. A načoje to dobré? nuž, poviem ti jeden príklad. Mám kamarátku, zarábala asi o polovicu viac ako ja, ale nikdy si nič neusporila, pretože zmýšlala ako ty, bola proste bohém, ona si nemohla dať kávu doma alebo za 2 € v reštike, ona musela isť do najdrahšej kaviarne v centre mesta, lebo ona si chce uživať, celú výplatu minula na oblečenie a topánky, ktoré sa nedali ani vynosiť, lebo však kedy si má kupiť ak nie teraz? na dovolenky nechodila lebo ona nepôjde len tak niekde za par šupov, a na luxusné dovolenky nemala, takže všetko bohemsky rozbila na niečo čo po pár rokov bud vyhodila alebo vynosila. A teraz? ja som svojich pár šupov investovala do bývania, áno vdaka tomu som si mohla kúpiť byt , nie preto že by som tolko zarábala, dali my iba 85 percent hypotéku, ale tých 15 percent som mala ušetrené! a ona? ona je v podnájme, s malým dieťatom a trieska si hlavu zatiaľ čo ja som sa predvčerom vrátila z dovolenky do vlastného bytu.
@dai a ešte by som dodala, samozrejme mala som aj kolegu, ktorý býva u rodičov, celú výplatu takmer odkladá a vytešuje sa ako mu to rastie a nič si nedopraje, to áno, takých teda nemusím, ale tak isto nemám rada bohémov ktorý nemyslia na zadné vrátka ale iba na to ako si dopriať a týžden pred výplatou nemajú čo jesť, takých tiež nemusím.
@mirka17 toto je uz extrem v zmysle "malomestiak bez rozumu". Ja som skor narazala na takych ludi co dobre zarabaju hned v den vyplaty si odlozia 75 percent a do dalsieho mesiaca fnukaju ako uz minuli celu vyplatu 😀 A stylom tie topanky si v zivote nekupim take drahe parfum som v zivote nemala je to drahe atd ... Co je drahe? Ved mas na uctw tisice tak 70 Eur za kvalitne topanky sa mi nezda vobec vela skor sa mi zda vela kupovat kazdy mesiac 10eurove. Ano je to najma o LAKOMOSTI ale tato je sposobena aj tou posadnutosou mat nasporene. Pokial clovek zije a ma vsetko potrebne tak nech odlozi ale ak ma odkladAt a zivorit to som zasadne proti...chvalabohu my doma mame politiku opacnu teda rozmyslat ako mat viac viac minat (samozrejme co sa neminie ostane a je to uspora) a nie ako nejest kupovat vsetko lacne nekvalitne a sporit . Mam pocit ze omielam stale to iste dokola takze uz koncim :D nejde o to kolko clovek realbe zarobi ale ako to vie vyuzit aby bol stastny a spokojny 🙂
@momoqui v podstate sa zhodneme, už sa mi to tiež nechce riešiť, samozrejme je to o lakomstve, ked si spomeniem ako som toho svojho šetriaceho kolegu prehovorila nech sa ideme najesť do normálnej reštiky, a nie do vývarovne, a celý čas tam hundral že aké malé porcie, a ani chleba nedávajú k polievke, no hanbila som sa ako pes, radšej som mu ten obed zaplatila aby bol kľudný lebo by som celý den počúvala o tom ako investoval do jedla z ktorého sa nenajedol. no des. a to podotýkam že je to právnik, so slušným platom a vyšším platom ako ja a nemal hanby si ten obed preplatiť odomna.

@sardinka32 ja davam priblizne rovnako ako normalnej avivaze, mozno trosku viac, tak od oka stale.... pouzivam jablcny ocot