Napätý rodinný rozpočet. Ako ušetriť?
Cauuko holky :P dnes mam taku nezvycajnu potrebu poradit sa v com a ako usetrit. Proste zobrali sme s muzom hypoteku mame klasicke poplatky elektrika plyn jedlo internet pausal cestovne (do prace dochadzam 30km) mame 2rocne batola kt si ziada tiez svoje. Nemame nic posadene ani nechovame ziadne zvierata cize zeleninu ovocie vajcia maso a proste vsetko dokupujeme. Manzel chodi na fusky a este pobersme rodicovsky. Da sa to ale neda sa nic usetrit, preto by som chcela vediet z akeho cca platu ake mate vydavky a cca kolko vam ostava. Clovek by si.pomyslel.ze ak nekupujeme lieky a nefajcime ze usetrime ale tsk.neda sa. Dakujem za kazdu radu predsa viac hlav viac rozumu. Snad sa to.nejako tento.mesiac podari. Este jedna otazocka akym systemom robite nakup ? Ked ste dalej od mesta kupujete raz mesacne vsetko a ptm dokupujete podla potreby alebo.pravidelne robite nakupy ? A akym stylom ? Co.najviac kupujete a co nekupujete vobec ? Dakujem ;))
@mirka17 momoqui teraz napisala ako som to ja myslela... ja som aj svoj prispevok zacala s tym ze treba sa prikryvat perinou na aku mam - je blbost chodit do najdrahsej restauracie ak na nu nemam realne ( a potom pozerat na ceny a vybrat si mozno jedlo ktore nemam az tak rada ale jednoducho nato co rada mam nemam - radsej pojdem do dobrej kde si dam co chcem, nemusi byt superluxusna )
Ja napr. nemam problem splacat ale mam problem setrit... platime hypo, skolne. ine pravidelne vydavky - tie peniaze ani nevnimam, jednoducho odidu... neviem si ale predstavit ze by odchadzali na nejaky mrtvy ucet a tam len tak lezali...
Modelov ako sa dostat k byvaniu je viacero - my sme napr. nesetrili - prvy byt bol komplet hypo na 30 rokov, tato hypo sa ale po 7mich rokoch splatila, byt sme predali a pri kupe druheho sme skoro 50% platili hotovostou... nebolo treba setrit
@salfusco tak tu si dovolim nesuhlasit... poznam vela ludi ktori maju naozaj prebytok - a teda nepoznam ani jedneho ktory by zgrlosil - su to velmi velkorysi ludia... ( nepisem teda o tych co sporia do ponozky niekde v hornej dolnej, skor o ludoch ktori si zarobili sami svojimi rukami ci hlavou... )
@mirka17 ako ti tam pracuju? na sporiacom ucte nedostanes vyssi urok ako 3% - a to teda uz musis byt bonitny klient ( cize nie taky ktory je na sporenie odkazany )
inak napr. predcasne splacat hypo kde mas dobry urok je podla mna z pohladu financii tiez blbost... my sme prvu hypo splatili lebo jednak sme mali k dispozicii celu sumu na vyplatenie celej hypo a mali sme tam urok cez 5% - cize velmi nevyhodny... Momentalne mam na hypo urok 0.9% a takuto hypo by len blbec predcasne splacal - radsej hotovost investujem - ci uz do tej dovolenky , ci jedla, veci - kde podporujem zaroven ekonomiku danej krajiny a ja mam z danej cinnosti zazitok, alebo ak mam k dispozicii vaecsiu sumu tak do realnej investicie ktora sa mi vrati...
@dai to je fajn,ked mas take skusenosti,pretoze ludia su aj taki aj taki... ja praveze ano..netvrdim,že vsetci,ale poznam ich dost,že skor je štedry clovek s priemernym financnym zazemim,ako ten,co ma nadstandard.U nich som sa velakrat stretol,že bud chcu nieco zadarmo,že nie su ochotní zainvestovat,co mozu mat lacnejsie alebo gratis,alebo minimalne ak nieco kupia,vzdy vyzaduju zlavu,aj ked by ju nepotrebovali.A to uz radsej nejdem pisat o jednom byvalom nebohom velkopodnikatelovi z BA,ktory ak nedostal zlavu na nieco,tak nekupil nic a nechal sa pozyvat.A rovnako to dokazuju aj najbohatsi ludia sveta,sice su stedri na jednu stranu z nejakeho dovodu,ale svoje vlastne investovane peniaze si niekolkokrat rozmyslia,do čoho vložia a vacsinou ich vkladaju do toho,co je pre nich vyhodne,aby zarobili este viac.
@salfusco neviem... to spravanie co popisujes mne osobne pride normalne... bohati ludia vaecsinou zarabaju prave preto lebo rozmyslaju sposobom akym rozmyslaju - cize sa pytaju na zlavu, nezoberu prvu ponuku - hlavne ked ide o luxusny tovar tak tie maju nenormalne marze ... to ze ostatni to nerobia? neviem v com to je... ja som sa napr. toto naucila robit v jednom luxusnom obchode - proste som nemala pri sebe kartu a len obmedzeny obnos penazi - obzerala som si kusok za nejakych 600 euro - mala som pri sebe 150/.. predavacka videla ze sa mi to paci - zacala sa o mna samozrejme starat - tak som jej potvrdila ze sa mi to moc paci ale hold nemam tolko penazi - ked sa ma spytala kolko mam tak mi uz bolo jasne ze vie s cenou hybat - povedala som jej moju sumu - musela sa ist spytat nejakeho veduceho ale nakoniec som ju za tu sumu dostala.... odvtedy sa na zlavu pytam vzdy ked kupujem nieco naozaj drahe - v 99% pripadov som tu zlavu aj dostala...
co sa tyka toho ze investuju len do toho kde maju zisk...no, rada by som videla niekoho kto investuje do niecoho kde ho caka strata🙂 ( pokial teda uz nema zachranny plan ktory konci ziskom ), a to ze bohati maju vela veci zadarmo - to je fakt - jednoducho cim je clovek znamejsi tym viac ludi sa po nom opici - to je zial nasa ludska vlastnost...a to si marketing firiem plne uvedomuje - porodis ako celebrita a ver ze ta caka komplet vybavicka a nie od 1nej superznacky...
moja skusenost - moj znamy vyraba oblecenie na zakazku - je to luxusne oblecenie, velmi drahe - na jednom vecierku kde sa takato celebrita nachadzala jej tak hovori ze mu spravi cely komplet na zimu - a reakcia toho cloveka? Za kolko? ten moj znamy nato ze ved zadarmo... a ta celebrita: nepochopili sme sa - ja som sa pytal kolko mi das zato ze si to obleciem😀 takze tolko k tejto teme... a to teda pisem o krpatom Slovensku🙂 je to prejav vychcanosti? neviem... skor si ta osoba len uvedomuje hodnotu svojej tvare🙂
@dai no,presne toto,co popisuješ robia okrem aj beznych ludi aj tí ,co su za vodou..oni proste za tie veci tolko nevysolia..bud zoberu so zlavou..alebo gratis..preto som napisal,to co som napisal..na jednej strane su sice ochotní zainvestovat do kvality,ale povacsine vzdy nie za ceny,ake su dané..preto som to nazval žgrlavostou ( mozno by sa tam hodilo ine slovo)
@dai mozem sa spytat ako ste splatili 30r hypoteku za 7 rokov? - bud ste dostali obrovske jednorazove odmeny v praci, alebo ste mesacne 'odkladali' - alebo neviem aky mam na to pouzit vyraz. (alebo zdedili daco ale to si nemyslim :D )
cize to 'odkladanie' na splatenie hypo - je setrenie. ne do ponozky, ale na konkretnu vec.
nemyslim si napr ze ist do maxima s hypo je dobry napad, pri hypo vzdy preplatis. radsej z prijmu rok - dva odkladat aby sa dala hypo zobrat co najnizsia (samozrejme nerozpravam o platoch z ktorych sa realne odlozit ani neda :/ )
@simsalabim aka je to appka?
@dai práve preto som doplnila na koniec vety slová "napr.", čiže je to len jedná z možnosti, lebo ako píšeš je blbosť vyplácať hypo ak máš dobrý úrok, s tým súhlasím. a nemám peniaze na sporiacom účte , to som dala do úvodzoviek . a nebudem rozoberať kde mám peniaze, lebo ked ti napíšem že vo fondoch, tak si určite najdeš odpoved prečo práve nie tam. takže to je z mojej strany asi všetko.
@dkethe bolo to vdaka jednorazovemu uspesnemu projektu, nesetrili sme...
@momoqui prvykrat v alize, odvtedy vo vela butikoch v centre ba, v zahranici pravidelne v obchodoch typu harrods napr.
@mirka17 na fondy ti nic nepoviem🙂 tam mam aj ja nieco, ale teda len preto lebo moj zamestnavatel mi tam prispieva peknou sumou - ja tam vlastne nedavam nic... tam to vie pekne rast bez nejakych zasahov...
@salfusco mne sa tam to slovo zgrlavost nehodi, je to taka optimalizacia nakladov🙂 hlavne ked viem ake obrovske marze na tom predajca ma - len zato ze niekde inde som zarobila tvrdou pracou, tak mam akceptovat okradanie lebo znacka?🙂
@dai to som dal len ako maly priklad,je toho podstatne viac..pre mna osobne, u tych viac solventnych plati pravidlo,ktore vyslovil Warren Buffet ( 3.najbohatsi muz sveta) : „Nešetrite to, čo zostalo po míňaní, ale míňajte to, čo zostalo po šetrení.“ tym asi tuto debatu ohladne šetrenia a rozmyslania niektorych ludi,ktorí šetria na ukor toho,že si dopraju nieco,aj ked by na to mali, ukončim 🙂
@sunny8 no, ťažkú otázku si nastolila 🙂 Ono každý má iný životný štandard. Ak chceš šetriť, treba kupovať naozaj nevyhnutné veci. Čo napríklad tu spomínaná"vôňa do WC" určite nie je. Ja napríklad nepoužívam ani vône, ani tie srandy čo sa dávajú do záchodovej misy. Z finančného ale aj ekologického hľadiska. Vodu si treba vážiť a zbytočne ju ešte viac nezaťažovať. Na umývanie kúpeľní napr. používam len ocot, občas Fixinelu a minimálne Savo. (Máme čističku odpadových vôd takže aj preto). Všetky tie reklamné veci na aviváž, či čistenie domácnosti, či dokonca osviežovače vzduchu (!) sú len marketingové sračky zamerané práve na ženy ako cieľovú kategóriu. Na tom sa dá pekne minúť majland. Čo sa týka potravín, snažíme sa kupovať zdravé ale základné potraviny. Žiadne sladené napoje, sladkosti... Radšej niečo upečiem a viem co tam je. Tiež mliečne výrobky- u nás max tvrdý syr, mozzarella a biely jogurt. Občas si urobíme svoj. Zelenina, ovocie. Nefajčíme a pijeme ozaj len výnimočne. Oblečenie kupujem úplne normálne, žiadne značky a občas. Inak smer bazár, sekáč 😉 Rovnako posúvam tie použité. Mám také pravidlo, ze najskôr sa niečoho zbavím, až tak si môžem kúpiť nové 😉 Je super, ze dnes takto kúpiš aj hračky, či knihy v perfektnom stave. Deti (aj my) sa potešia rovnako. Najdôležitejšia schopnosť ktorú musíš pri šetrnom, či rozumnom gazdovani mať je, ze máš v paži čo má kamarátka či sused a rovnako ti nezáleží na tom, čo si myslia o tvojom neznackovom tričku 🙂 Myslím, že keď budú deti na dvore drať kolená na teplákoch, bude im jedno, či som ja za ne dala na bazáre 3 eurá, alebo suseda kúpila adidasy za 20. 🙂 Len bude potom hysterickejšie ziapať 😉
Záhrada a domáci chov je samostatná kapitola. My máme takú mini, ale to ani nieje o šetrení, skôr o Bio 🙂 Chov sliepok nás stojí rovnako ako keby som kúpila vajcia v obchode, ale mám ich bio,+triedim odpad, lebo všetko zelené z kuchyne mi spracujú 🙂
Pri starostlivosti o bábätko som myslím značne ušetrila na plienkach, keďže sme latkovali, malý nemá 4-5 párov topánok na sezónu ako to vidavam aj tu na MK. Na leto mal jedny nové sandálky z RAKu, jedny staršie z bazáru a tenisky. Tak to kombinujem vždy. Aj s vecami. Chlieb si často pečieme doma, ale tak ako pri všetkom u mňa sa to prelína s tým, ze chcem deťom dať zdravé jedlo. Takže ja nakupujem hlavne maslo, nejaké ovocie, či zeleninu ak ju nemám v záhrade, biele maso, ryby, múku, strukoviny... z toho už viem kadečo vyčarovať. Ozaj, hračky kupujeme deťom len na sviatky. Neviem, ale mne to prišlo vždy normálne 🙂 Ušetriť sa dá, len naozaj musíš chcieť a obracať každé euro, ako by bolo posledné čo máš v peňaženke. Takáto predstava ťa rýchlo usmerní 😉
@alenazv uz som to raz pisala...vola sa FoodPlanner, da sa pisat po slovensky, planovat 5 jedal do dna, alebo iba niektore, ak chces, pridavat recepty, robit nakupny zoznam, sharovat s inymi clenmi rodiny, eviduje, kedy ste jedli napislefy mali a pod. Ponuka toho vela uz v neplatenej verzii.
@alenazv uz som to raz pisala...vola sa FoodPlanner, da sa pisat po slovensky, planovat 5 jedal do dna, alebo iba niektore, ak chces, pridavat recepty, robit nakupny zoznam, sharovat s inymi clenmi rodiny, eviduje, kedy ste jedlo naposledy mali a pod. Ponuka toho vela uz v neplatenej verzii.
@salfusco nie vždy je to tak s tým pravidlom 😉 ja verím na to, že čím si štedrejší, tým viac sa ti aj vráti. Štedrosť je tiez len energia. Ak doprajes bude ti dopriate 😉 A funguje to aj naopak. Raz som tu na koni posielala balík oblečenia len za poštovné. Muž to zabudol poslať na dobierku, poslal to obyčajne. Tak som pani písala, že jej to príde obyčajne, nech mi nejako pošle peniaze. Bolo to skoro 4 eurá. Nemala vraj ani účet. Samozrejme ich neposlala. Taký človek sa nebude mať nikdy dobre. Ja by som sa hanbila takto okradnúť niekoho, kto ti chce dokonca pomôcť. Netrápi ma to. Ja som vyslala energiu, ona tiež. A každej sa to vráti aj späť 🙂 Akoukoľvek formou 😉
@momoqui no tak ti poviem takto, že aj dnes to v niektorých prípadoch platí, napr. murár, obkladáči zderú tých čo stavajú domy, učiteľ 1200 EUR strop v tabuľke po 32 rokoch a to nehovorme o učiteľoch pedagogických fakúlt, ktoré mnohí podceňujú, učiteľ je aj absolvent prírodovedeckej fakulty /biológia, chémia, fyzika/, poslanec s učňovkou, ktorý slovko neprehovorí 3000 EUR. A ekonomiku Slovenska ja nepodporujem, nech si znížia papaláši platy, alebo nech ma prijmú za kontrolóra a budem robiť také kontroly že až, ale ani by všade nedali prístup. v takom kaderníctve skoro nikdy nedajú pokladničný blok, no môžem pýtať, ale v malom mestečku, kde sa každý s každým pozná, neviem či by ma ešte niekto ostrihal, alebo sám živnostník mi povedal, že 90% príjmov nepriznáva, a za lešenie čo postaví 600 EUR, skoro som spadla na zadok, urobili sme si drevené kozlinky, neviem ako sa to povie po slovensky, má 30 rokov alebo niečo cez 30 a dom ako minister a to vybavenie, asi bez úveru, lebo z daňového, kde prizná iba 10% príjmov by mu asi hypotéka nevyšla a to ma štve a hlavne Ty nemožní poslancovia, taký Galis povedal, že stará sa o ihriska po Slovensku, nič nerozpráva v parlamente a občanom odkáže, aby radšej sledovali futbal Slovensko - Anglicko a takých je viac, poriadok by mali urobiť v parlamente.
Prečo by som mala kupovať na Slovensku, keď zemiaky, zelenina je aj tak Poľska alebo dovoz z iných krajín a naše role len kosia a štát dáva dotácie , ktoré tzv. predsedovia družstva využijú na poľovačku v Afrike a je toho viac.
Tema sa riadne zvrtla 😀😀
@mijo53 este by som chcela reagovat na tie platy ucitelov tyh 1200 Eur sa mi zda prestrelene aj po 32 rokoch 😀 Ale to je dalsi odraz mentality naroda ... strajkovat sa malo uz pred 20 rokmi a nie teraz a tieto posledne strajky boli obycajne fiasko slaba ucast a ustupenie takze zas som pri tol co na zaciatku slovenska mentalita je bohuzial o tom ze len sa stazovat ale na nespravnom mieste.

@mirka17 :D :D
Je take jedno pravidlo,neplati sice vzdy,ale plati velmi casto:Ti,co maju najviac,su žgrlaví 🙂