Napätý rodinný rozpočet. Ako ušetriť?
Cauuko holky :P dnes mam taku nezvycajnu potrebu poradit sa v com a ako usetrit. Proste zobrali sme s muzom hypoteku mame klasicke poplatky elektrika plyn jedlo internet pausal cestovne (do prace dochadzam 30km) mame 2rocne batola kt si ziada tiez svoje. Nemame nic posadene ani nechovame ziadne zvierata cize zeleninu ovocie vajcia maso a proste vsetko dokupujeme. Manzel chodi na fusky a este pobersme rodicovsky. Da sa to ale neda sa nic usetrit, preto by som chcela vediet z akeho cca platu ake mate vydavky a cca kolko vam ostava. Clovek by si.pomyslel.ze ak nekupujeme lieky a nefajcime ze usetrime ale tsk.neda sa. Dakujem za kazdu radu predsa viac hlav viac rozumu. Snad sa to.nejako tento.mesiac podari. Este jedna otazocka akym systemom robite nakup ? Ked ste dalej od mesta kupujete raz mesacne vsetko a ptm dokupujete podla potreby alebo.pravidelne robite nakupy ? A akym stylom ? Co.najviac kupujete a co nekupujete vobec ? Dakujem ;))
@mijo53 zial toto co popisujes je realita a vychadza z toho koho si volime uz pekne dlho☹ oni nechcu zakony ktore by niekoho donutili dokazat povod majetku - to akoze danove co robia je len take naoko, nikto to nekontroluje, nikto nepatra preco niekto byva v super vile napisanej na par mesacne dieta - v normalnom state by bolo kazdemu jasne ze ak to dieta vilu nezdedilo po babke tak je tatova a tato by musel preukazat z kade nanu vzal peniaze - v inych statoch ( vyspelych nie bananovych ) musi preukazat majetok cela rodina ak je niekto v nej statom plateny, nielen ta dana osoba...
@dai Tak by malo byť, ja by som sa nebála, všetko by som im preukázala, len neviem koho voliť, lebo či ľudia vola, červených , zelených, modrých, ľavých, pravých, stredných, národných, rodinných, sociálnych, vsjo rovno, ja nevidím veľké rozdiely a preto nemám výčitky či podporujem alebo nepodporujem našu ekonomiku, tí čo majú vily chodia nakúpovať do zahraničia oblečenie značkové a pod., exotické dovolenky tiež podporujú cudziu ekonomiku, veď naša cestovka si niečo nechá, to je pravda, ale musí zaplatiť do iného štátu
@momoqui 32 rokov v skolstve v dnesnej dobe vydrzi ver malokto 🙂 aj ked aj mne sa zda tyh 1200e nerealnych... som ucitelka a kedze ucim a malej skole,kde je malo deti, ideme platovo na 80%... cize moj plat aj priplatkom za triednictvo je okolo 400eur... parada 🙂
@katka253111 to je fakt smutne a tu niekto povie ze by mal byt rovnost v platoch?kde sme?ucitel ktory vzdelava dalsich a buducnost stoji na nom by mal mat plat uplne inde ako pises 🙂 dufam ze si strajkovala lebo ak nie tak potom ti to staci 🙂
@katka253111 poznám 2 učiteľky, jedna má už strop 35 rokov prax, 2 certifikáty /jeden z toho doktorát, druhé neviem čo/ 1200 učí na Gymnáziu vo väčšom meste, druhá 30 rokov prax základný plat + drogové + triednictvo 1200 - 1300 plat, všetko v hrubom - malé mestečko okolo 850 niekedy menej čisté, to sa mi zdá aj tak malo po toľkých rokoch, obe majú denné štúdium na filozofickej fakulte rovnaký jazyk + 2 ďalšie predmety, druhá na základnej škole a má nazberané kredity
@sunny8 Dobra otazka, ako setrit, to by si mali precitat nasi zakonodarcovia... Nenapiseme list do parlamentu, nech poradia? 😉
Jednoznacne by bolo najlepsie nejest, lebo na jedlo sa mina najviac penazi. 😎 byvanie je tiez drahe, takze stany, vratit sa k prirode 🙂 platit za cestovne? preco? treba ist na bicykli, je to aj zdrave a nespini sa ovzdusie, potom by sa hadam dalo nieco usetrit...
Za mna ako setrit...tak internet telku atd. mame od beznych spolocnosti, ziadne vymyslance a kombinacia telky netu atd., a nic na viazanost, ak nieco nemam problem to zrusit zmenit spolocnost...co sa tyka potravin, urcite varit na 2, 3 jedla co zasitia, kurca, cestoviny s maskom,zemiaky, kapusta, klasicke jedla nasich starych mam, je plno receptov aj tu na mk je dokonca tema varenie do 5 eur, obchody, lekarne, drogerie, mam zmapovane, aky cca ceny ponukaju, pokial nie su akcie, viem, ze billa, agro carfur maju u nas vysoke ceny, fresh a kaufland v poho, taktiez u dr, maxa su ceny za niektore lieky minimalne o 1 euro drahsie a v okoli mam 8 lekarni, cize do tej o ktorej viem, ze ma dobre ceny....staci len trochu zmapovat, sledovat akcie a da sa usetrit,
Cauko holky dlhsie som tu nebola idem si pozriet prispevky dakujem za kazdu radu od dalsieho tyzdna zaciname vyplata a setrenie ;)
Neprecitala som vsetko ale docitala som sa da sa usetrit na zeleninke my mame zahradku ale kedze sne sa nastahovali az v polovici maja tak sme uz nesadili nic zacnenme od dalsieho roka je to tak lepsie aj by som chcela nejake bylinky ako bazalku pazitku zeruchu aj v tomto by som potrebovala zacat kedy a ako nato aj jahodky by sme chceli lebo toto nemame chceme aj sliepky kedze byvame v bytovke na dedine tak sa da 🙂 maso a hlavne vajicka kazdy den aj to stoji nejake peniaze ... ;)
Na nový rok som si spísala, ako chcem ušetriť. Nuž tu je môj recept:
- Správne nastaviť okná, aby dobre tesnila
- Vymeniť všetky žiarovky za LED
- Nakupovať len v zľavách, alebo alebo sa zľavovými kódy, myslím napríklad z www.kuponer.sk
- Prestať v aute jazdiť ako blázon a normálne radiť. To znemená, netočit motor na max
- Kúpiť prác plienky (asi bambusové)
Ako to s novoročným predsavzatiami býva, zatiaľ som nezvládla ani jedno 🙂
Zdravíčko, rád by som prispel svojou troškou a pomohol. Som pomerne mladí chalan a spolu s manželkou sme prešli rôzne úskalia. Mali sme v živote aj šťastie aj nešťastie no vždy sme sa snažili z vecí poučiť. Samozrejme nemáme toľko skúsenosti, ako ostrieľané vyzreté rodiny, ale aj napriek tomu sa snažíme premýšľať čo najefektívnejšie. Zhrnul som to všetko vo svojom článku, tak snáď to prinesie osoh, tomu kto to potrebuje: http://kickstart.sk/ako-usetrit-a-zit-bohaty-zi... . Želám všetko dobré 🙂

@momoqui ľudia sú vybití, kupujú zájazdy cez zahraničné cestovky, lebo je to lacnejšie, napr. cez Anglické a napr. psychológ začínajúci 500 EUR?, každý VŠ vzdelaný človek by mal mať nástupný plat 1000 EUR
Dnes v noci som nemohla spať, tak som sledovala v telke o 3 ráno záznam zo zasadnutia parlamentu, samé super opatrenia, aby štát zarobil
napr. zdanenie dividend - dividenda sa vyplacá po zdanenom príjme, čiže z čistého zisku, zdanenie poistiek , no ja platím poistku z môjho zdaneného príjmu, tak čo chcú ešte raz zdaňovať
platy učiteľov sa ti zdajú vysoké, mne nie po 32 rokoch, čisté okolo 800 EUR
čo robí daňový úrad, keď nekontroluje daňové priznania, nie či je tam správne čiarka, bodka, ale kontrolovať jeho majetok, byt, dom a preukázať príjem
raz som sa dostala na internete na majetkové priznania sudcov okresného súdu, ktorých poznám a viem, čo vlastnia, no čo ti poviem, nikto nič nemal okrem jednej sudkyne, čo by ako tak zodpovedalo príjmom, ostatní len chudáčkovia, čo nič nemali iba role po nebohom otcovi, a kde sú auta, po 2 byty, dom ma ten sudca a na majetkovom roľa po otcovi