icon

Nedostupnosť vlastného bývania pre mladých

andrejkap123
4. aug 2021

Mna celkom zaujima, ako sa vobec da zabezpečit vlastné bývanie v Bratislave (ano porovnavam hlavne mesto SR) ked garsonky (ano idem porovnavat novostavby) stoja 150 tisic eur, dvojizbove byty malé 40 metrové stoja 200+ a trojizbaky 250+? To som dala veru minimalne ceny. Ako sa to vobec da? Ked clovek musi mat nasetrene aspon aj tych 20%? Viete lebo len taka kuchyna stoji so spotrebicmi aj 6tisic a to nie je nejaka luxusna plus iný nábytok… jedna vstavana skrina povedzme tisic. Vsak pri malej garsonke to znamena mat 30tis vlastnych preboha len na hypotéku a povedzme 10tisic na zariadenie! A ano treba vlastne byvanie! Ako maju mat mladi deti v podnajmoch. A uz ani do satelitov sa neda ist byvat, vsak tam ceny tiez riadne porastli. A hlavne ked ma clovek pracu v meste nebude byvat hodinu a pol od nej. To naozaj ma clovek makat momentalne 15 rokov aby si nasetril a o 15 rokov zas budu ceny inde plus inflacia. A aj to si vedia nasetrit len ti lepsie zarabajuci. Pride mi to uz ako nerealna vec momentalne.

kvetinka75
6. aug 2021

@dmk_1 no tak to musíš mať dobrý príjem aby si pri platení podnájmu ešte aj niečo ušetrila

hopsadobrandejsa
6. aug 2021

Zalezi co clovek skutocne v zivote potrebuje.

Linka za 6000 mi pride exces, ale proti gustu ziaden disputat. Aj tak budes povacsine varit cestoviny, zemiaky a kasicky pre deti a nie hostovat TV show s Gordonom Ramsay. Na to kuchynu na 6000 netreba.

Brat kupil dom s kuchynou Den Braven. Kuchyna vraj hodnota 10 000 a sa im zacala odlupovat folia ci co tak to museli davat do poriadku. Izolovany incident..... Netvrdim, ze DB su na zaklade toho zle kuchyne, ale drahsie = lepsie je velakrat len iluzia ktorej ulohou je vytiahnut viac penazi z tvojej penazenky. Na tom vsetkom funguje kapitalizmus.

My sme mali v byte kuchynu od Black red white za cca 2500 aj so spotrebicmi a za 5 rokov bez chybicky a ako kazda ina kuchyna tiez z Polska. Zalezi ale aj na tom kto to zhotovuje. My sme mali sikovnych majstrov takze kuchynu nam urobili naozaj top ( vsetko s dobehmi ).

Keby som mal teraz extra 6000 tak mam taku kuchynu v dome, ze paradicka.....Este by sa mi mozno aj zvysilo.

andrejkap123
autor
6. aug 2021

@fantaghiro21 neobyvany som myslela ze nanovo plne zariadeny, novostavbovy nikdy neobyvany 😂

andrejkap123
autor
6. aug 2021

@hopsadobrandejsa ja neviem ale u nas 2500 stali len spotrebice, ktore sme kupovali setrne…

andrejkap123
autor
6. aug 2021

@fantaghiro21 a tie ceny som myslela to co plati majitel bytu za byt… 🙂

dkethe
6. aug 2021

Tak za ten posledny rok narastli ceny choro 😔 je to hroza

No na druhej vojom mieste by som urcite nepozerala garsonku v novostavbe. Naco, ved tam budes par rokov. Na zaciatok stary byt v starom panelaku, a uz budete nieco mat ked o par rokov budete riesit nieco trvale.
Rodicia vas mozu zalozit

fantaghiro21
6. aug 2021

@hopsadobrandejsa to len tak strielas odbuka, alebo si sa naozaj rozprával so stolarmi🙃
Ja som tu mala na nacenenie 3 stolárov a jedného rodinného. Každý mi nacenil kuchynu rôzne.
Stolar, ktorý používal 16 mm drevotriesky, bez dprazov blum, bol drahší ako ten, kto používal 18mm, blum a každý stolár ti povie, ze nie su dvierka ako dvierka...
Neviem co mas za spotrebiče
Ale ja som vyberala hlavne na zaklade setrnosti.
Energetickeho štítka. Samozrejme, spotrebič nikdy nedosiahne hodnotu, ktorá je štítku.
Tieti štitky su vzdy testované v modelovych a umelých podmienkach... (nenalozena chladnička, s minimálnom spotrebou atd..)
Ale pre mna bolo určite efektívnejsie kupit chladničku v kategórii A, ako chladničku v kategórii E (aj ked ta stala mozbo 100 eur)
Možno by si sa čudoval, koľko tie chladničky žerú..a koľko za ne musíš rocnr zaplatiť...(200 eur a viac za rok len za ​energie len na chladničke!!!!) .

Tak isto som si vyberala aj umývačku(ktorú som nidky nemala) indukciu (plyn nemáme)a ďalšie spotrebiče.. Za len spotrebiče sme dávali niečo do 2500. Nepamätám presne.
8 mesiacov si pisem spotrebu energie na chalupe!!! a krútime sa stále niekde okolo 45-50eur mesačne ...co znamená, posledné mesiace kurime na vodu čisto len elektrikou, do toho klasické hospodárenie okolo chalupy. Kosenie rezanie dreva cirkularkou atd atd. Co su veľmi nákladné spotrebiče

A este závisia, co mas za kuchynu.
Moja je obrovska 3x4 metre plus ostrovcek
Jednu celu stenu mam plnu, uzavretú, ako veľká 3 metrova skrina. do polovice presklenu a robenu ako vitrinu kde mam nielen riady, ale aj okrasné a vzácne porcelány,vazy, suveníry a druhá polka je ako úložný priestor kde mam veci, ktoré človek tlači rôzne do skríň-prádlo do kuchyne ako obrusy, utierky,dokonca záclony, zavesy, dokumenty, (3 velke krabice) lieky,knižnicu na recepty, vinovu skriňu..(..a obrovskú špajzu do ktorej človek san vojde..mam tam uložené všetky spotrebiče, robot, mixery, piecku na chlieb a iné)
... ..
Takže nemusím to tlačiť niekde do spálne do skrine, ci do obývačky.... Časť veci buse samozrejme v pivnici, ako zavaraniny, (pivnicu ideme este prerábať)
Týmto štýlom nemusím riešiť obrovské šatnikove predrazene skrine, ďalšie skrine do obyvacky, na ktorých som pekne ušetrila a ušetrila priestor....

Ja by som povedala ze nie je kuchyňa ako kuchyňa....
Co z toho, ze kúpiš kuchynu, ktorá ma na dĺžku max 3 metre do 3000,ked kúpim pd stolára 10 m za 5000?(vrátane ostrovčeka)

fantaghiro21
6. aug 2021

@hopsadobrandejsa a este aby som bola presná, mame 1km2 pozemok, dom ma plochu úžitkovéj do 200 m2 cca (2 poschodový dom)

hopsadobrandejsa
6. aug 2021

@andrejkap123 mozem sa opytat co vsetko ste kupovali? Cenovky nemusis, stacia mi len spotrebice.

hopsadobrandejsa
6. aug 2021

@fantaghiro21 Nic nestrielam od buka, realna cena co sme zaplatili. Ja sa stazovat nemozem, my sme mali kuchynu ako lusk a cez toho isteho majstra budem riesit kuchynu aj v dome.

200e za elektrinu za chladnicku??? Tak tam sa asi o setrny spotrebic nejedna. Ja som mal rocne vyuctovanie 190 a to zili v tom byte rodicia. Mycka, osvetlenie, chladnicka, pracka, TV. Ziadne obmedzovanie sa.

Dnes sa chladnicky v E kategorii pomaly ani nevyrabaju kvoli EU normam.

Kto si ako zariadi, tak ma. Ja sa stazovat veru nemozem. Mna to ale zas bavi a ja si hladam vselijake flipy ako znizit energeticku zataz byvania ci uz skrz osobnych navykov alebo setrnych technologii.

fantaghiro21
6. aug 2021

@hopsadobrandejsa 200 eur, chladnička v nájme.ak som z nájmu bola na mesiac preč, nakrútila krásne čísla...
190 eur na byt jedna osoba?my mame rodinný dom a sme 4 osoby 🙃
Predpokladám ze byt mal plyn, aj na vykurovanie... Čiže aj sporák plynoby, ruru ai kde zabudlo?
Mikrovlnka, kanvica -samozrejme nemusí byt.je to asi pre teba luxus mat kanvicu v dnesnej dobe a mikrovlnku🙃
Predpokladám ze si často nevaril ako ai písal vyššie....
Stary mládenec, ktorý zil na tejto chalupe mal výdavky asi 20 eur mesačne. Chalupa .. Mal polovičné spotrebiče ako my...
My mame len v kuchyni chladničku, Umývačku, digestor, indukcie, rúra, mikrovlnka, kanvica, a ak s aideme baviť o žiarovkach tak bodoviek 8,jedno hlavne svetlo.... To je len kuchýna....
Majiteľ, ktorý v tomto dome vyrastal, mali dokopy 6 spotrebocov v celom dome....

Môžeš ai kľudne zvyknúť na bývanie bez umývačky,ja som tak zila cez 30 rokov. ktorú som ja vzdy brala ako prežitok... Vahala som ci ju vôbec do mojej kuchyne zakomponujem.
A nebanujem.
Môžeš kľudne žiť bez práčky, mikrovlnky, kanvice, internetu... To su prežitky dnešnej doby....

guiseppinka
6. aug 2021

@andrejkap123 ked sme vyberali chladnicku do podnajmu, bola tam malicka a nestacila nam, tak sme pozerali kategorie A++ az A+++. Rozdiel v cene spotrebicov bol suma X (nepamatam presne a nechcem strielat) a po prepocte to vyslo tak, ze suma X by sa nam vratila asi o 10 rokov... Takzr sme kupili "iba" A++. Chlsdnicku uz mame skoro 8 rokov a stale funguje.. a kuchynu mame z tebou zatracovanej ikey a poviem ti, ze aj po 5 rokoch ta kuchyna je ako nova...

ramzes1980
Odpoveď bola odstránená
andrejkap123
autor
9. aug 2021

@ramzes1980 🤣🤣🤣 tak toto je smiesne. Ako mas mat deti v slovenskych podmajmoch? Alebo zviera? A ze cestovat za 100 tisic? Podnajom treba aj tak platit, a ked si platis hypoteku tak dom aspon narasta na hodnote. Kolko ludi by bolo rado keby kupili 2i byt v BA 4 roky dozadu za 130 tisic a teraz ma hodnotu 200 tisic 😄 podnajom nie je cesta aspon momentalne a na SR. V zapadnej europe to tak funguje ano… u nas este nie.

fantaghiro21
9. aug 2021

@ramzes1980 nájom stojí okolo 500€ a viac(plus energie) , ked s hypotékou na dom xlcoek vlezie do tých 500 eur... Nie je rozumnejšie vrazit tie. peniaze do vlastného ako cudzieho???

ramzes1980
Odpoveď bola odstránená
ramzes1980
Odpoveď bola odstránená
certica22
13. aug 2021

@ramzes1980 myslíte že niekedy pôjdu ceny bytov dole?? Skôr mam pocit ze budu ďalej stúpať

fantaghiro21
13. aug 2021

@ramzes1980 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣hej. A co mas veštiace oči? Toto bolo presne pred rokom . Ceny nepôjdu dole ani keby sme sa poskladali. Mas ty vôbec predstavu co sa za poseldne 2 roky na trhu nehnuteľností deje alebo to len tak prskas

littlebubble
13. aug 2021

@ramzes1980 Je dopyt po bytoch tak preco by isli ceny dole? :D Ludia sa o to biju.

andrejkap123
autor
13. aug 2021

@fantaghiro21 dnes som videla dvojizbak za 300 tisic 😂😂😂

oblecenie99
13. aug 2021

@ramzes1980 Keď sme kupovali náš byt pred piatimi rokmi za 76 000 eur, už vtedy nás mega strašili, že je to risk, doplatíme na to, prerobíme na nom, praskne realitná bublina, to bol čas, keď dávali aj 90 percentne hypo.. Teraz riešime co s nim, či prenajat ci predať, lebo chceme ísť do väčšieho, a v pohode by zaň dali 140 000 eur, za toľko idú v KE panelové dvojky bez balkónu a výťahu v Starom Meste. 5 rokov! To je nič a do bytu sme nič neinvestivali za ten čas, maľovanie a nábytok ani nepočítam. Ak spocitam, koľko by ma stal za ten čas nájom, tak kúpa bola jednoznačne len a len dobrá investícia. Ak by som sa vrátila bývať domov, odkiaľ pôvodne pochadzam, tak za zvyšné peniaze, ktoré by mi zostali z predaja bytu v Košiciach a po splatení zvyšku hypo by som tam (hodina a pol cesty od KE a pohodlné priame vlakové spojenie) by som mala kompletne prerobený dom so záhradou a bazénom a bola by som bez hypo. Za týchto okolností by som Bola riadne blbá 5 rokov platiť niekomu nájom.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
liljana
13. aug 2021

@ramzes1980 Stavebne materialy a s nimi aj naklady na novostavby zdrazeli o 50-100%. Myslis, ze developeri budu stavat nove byty so stratou? Radsej nic nepostavia. A to malo lacnejsie, ked postavia pod trhovou cenou, to sa hned rozchyta. Ked niekto kupi na hypo byt za 200-250k, myslis ze ti ho preda pod cenu, so stratou 50-100k, ak nebude k tomu doslova donuteny? Bude sa ho drzat zubami nechtami. Keby ho preda, 1.ma stratu 2. nema, kde byvat

littlebubble
13. aug 2021

@ramzes1980 Neporovnavaj podnajom v zahranici a tu na sk 🤦.Tu ti polovica ludi zakaze mat zviera a deti.Ako to vobec mozes porovnavat.Skonci ti zmluva a mozes skoncit aj na ulici ked nenajdes nieco ine.

Naco niekto bude platit to co za najom? Niekedy pozeram, ze najom je drahsi ako hypoteka.Za stary byt bez nabytku si pytaju 500€+ depozit za byt.

littlebubble
13. aug 2021

@ramzes1980 A dalsia vec ktora tu uz bola spomenuta.Z coho chces platit podnajom na stare kolena? Dovtedy uz mozes mat splatenu hypo a deti budu mat co dedit.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
veronikk13
20. aug 2021

Pred 5 rokmi som kupila a zariadila 3 izbak v BA, celkove zariadenie bytu ma vyslo na cca 5500eur, s tym ze gauc sme dostali ako dar od rodicov plus to bol holobyt, ze cenu ratam aj s komplet kupelnou (kachlicky, sanita) dvere, atd. Kuchyna ma vysla na 750eur. Ktokolvek aj dnes vojde do toho bytu tak je ohureny aky je krasny- da sa aj za lacno zariadit pekne!
Pred 3 rokmi sme s priatelom kupili holodom pri BA, ktory ma dve kupelne (2200eur) a kuchyna na mieru nadherna 9m dokopy ma vysla na 2200eur, plus v tom istom drevodekore som dala urobit aj obyvaciu stenu a konferencny stolik. Komplet zariadenie domu nas vyslo na necelych 10 tis ak neratam zahradu. Vsetko co sa dalo sme robili svojpomocne a odkedy sme dostali kluc od domu trvalo 2 a pol tyzdna kym sme tam vsetko spravili a byvali nakomplet prestahovani a v byte uz najomnici. DA SA AK SA CHCE ;)

ramzes1980
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
Autor odpoveď zmazal