Nedostupnosť vlastného bývania pre mladých
Mna celkom zaujima, ako sa vobec da zabezpečit vlastné bývanie v Bratislave (ano porovnavam hlavne mesto SR) ked garsonky (ano idem porovnavat novostavby) stoja 150 tisic eur, dvojizbove byty malé 40 metrové stoja 200+ a trojizbaky 250+? To som dala veru minimalne ceny. Ako sa to vobec da? Ked clovek musi mat nasetrene aspon aj tych 20%? Viete lebo len taka kuchyna stoji so spotrebicmi aj 6tisic a to nie je nejaka luxusna plus iný nábytok… jedna vstavana skrina povedzme tisic. Vsak pri malej garsonke to znamena mat 30tis vlastnych preboha len na hypotéku a povedzme 10tisic na zariadenie! A ano treba vlastne byvanie! Ako maju mat mladi deti v podnajmoch. A uz ani do satelitov sa neda ist byvat, vsak tam ceny tiez riadne porastli. A hlavne ked ma clovek pracu v meste nebude byvat hodinu a pol od nej. To naozaj ma clovek makat momentalne 15 rokov aby si nasetril a o 15 rokov zas budu ceny inde plus inflacia. A aj to si vedia nasetrit len ti lepsie zarabajuci. Pride mi to uz ako nerealna vec momentalne.
@tomas97 ano kuchyna ak clovek nechce lacnu drevotriesku z merkury marketu ktora sa bude odlupovat po 1 roku tak so vsetkymi spotrebicmi a vybavenim kuchyne (hrnce, pribor, taniere) tak to stoji tolko. Pekny den.
No ja neviem ale ako tu niekto pise ze zil v pivnici a ale to je super a ako usetril, ja tak zit nechcem ani dufam ze nebudem musiet. Drzim vam vsetkym palce nech sa Vam dari. Par ludi pochopilo zmysel diskusie. Ale nevadi no 😀.
@andrejkap123 mnohi tu prehanaju, to su extremy byvat v pivnicnom byte a jest pomaly psie zradlo..., neviem teda kolko mas rokov, ale vacsina ludi si byt kupi tesne pred medzi 25-30, a vtedy uz mozes mat aj nieco nasetrene aj stabilnu pracu, idealne je byt kupovat spolu s partnerom, nemusi to byt ani manzel, dva prijmy su viac ako jeden, a vsetko si dat na 1/2, my to tak mame, a sme spokojni, a ak by doslo k rozchodu, tak sa byt preda a ak nieco zvysi po vyplateni HU, tak si to rozdelite
@andrejkap123 vieš čo ti k tomuto dodám. Sused má z mobelixu kuchyňu za 250 e niekoľko rokov asi 5 a je OK, babka má kuchyňu za nejakých 6000sk a varí denne a kuchyňa zodpovedá veku čo sa týka opotrebovania. To znamená, že kuchyňa má minimálne 12 rokov ale má minimálne 15 ...
A určite nestojí vybavenie kuchyne 6000e teda ak na to nemáš a musíš sa uskromniť. A to pri HYPO sa musíš. A čo myslíš, že tá "na mieru" bude z čoho? Z dreva? tiež drevotriezka ... To tu sa vytvára ilúzia, že keď je niečo pekné tak je to automaticky kvalitnejšie. Každý by sa mal zakrývať takou perinou na akú má. A pri dnešnom konzumnom svete, aj tak o 10 rokov bude chcieť vymeniť kuchynskú linku ja nábytok pretože bude nová móda. Nepoznám z dnešných mladých ľudí nikoho, kto by kupoval nábytok na celý život ako sa kupovalo pred 40 rokmi kedy nábytky boli veľmi drahé.
@liz_lemon ja mam byt aj maly dom oboje kupovane par rokov dozadu. A ano urcite s partnerom je to lahsie 🙂. Do teraz si prve byvanie kupovali ludia vo veku ako si napisala, chcela som poukazat na to, že ide doba kedy si uz takto ludia nebudu moct kupit… hm.
@tomas97 je rozdiel lacna nekvalitna drevotrieska a drahsia kvalitná. Netvarme sa ze je to jedno a to isté. 🙂
@andrejkap123 PReto treba ísť do obchodu a nábytok si pochytať ... aký je a rozhodnúť sa ... Isto nie je každá linka za 200e nekvalitná len preto, že je lacná. "Kvalita" je subjektívny pocit. Len ako píšem, treba sa zakrývať takou perinou na akú kto má.
@andrejkap123 ja som si prešla 8 nehnuteľnostami. Z toho jeden predaj bytu, ostatne najmy. Za posledne 2 roky sme vyvalili 10 000 len na nájom. Anto sme bývali 4 osoby doslova v garsonke....
Tak nech mi nikto nevrav, ze sa da týmto štýlom ušetriť.... Riešili sme bývanie v najhoršom období...
Nemali sme inu moznosť, nakoľko kvôli manželovej amterskej sme skôr nehnuteľnost nemohli kupovať a ak sme nechceli dávať 500 eur mesačne na nájom? Vykorisťovat rodičov a iných sme nemohli .... A moja rodičovska sa do príjmu neráta...ponúka nehnuteľnosti zalostna. Ceny rástli závratnou rýchlosťou....
Banky zhorsovali podmienky,.. Minulý rok tskto v apríli prišlo k prvému zhoršeniu. Mali ske rozbehnutu žiadosť o hypo. Žiaľ, nestihli sme to. A znížilo nam to výšku hypo kvôli zhoršeniu podmienok len tak o 30 000......
Za tie roky, to bolo zase veľké plus v tom, ze som si vsimla co chcem mat a co nie. Na co si dst pozor....
Na co si budem kupovať linku za 1000 z ikea ked s nou nebudem spokojná, a o par rokov by som ju aj tak musela prerobiť???
A to nevravím, ze hrúbka preglejky, a materialy z ktorých je, by sa mi rozpadla o par rokov...
Mam teraz linku, kde je drevo! Kvalitnejši materiál, kvalitnejsie dvierka, ktoré sa mi nezosuchaju u tepla ako to bolo na byte ktorý sme predávali...
(lacnejšia linka) a podla znaleckeho mi krásne zdvihla sumu (aama znalkyna vravela)
Ďalej... Mala som starú chladničku v najmä, kdr bol plynovy sporák , ruru som ani nemala. Zrala mi neskutočne prachy.... S manželom sme si hodiny pravidelne písali.... A kwd sme boli niekde na mesiac preč, na dovolenke, tak to nakrútilo pekne čísla.....
Takže sa zase neoplatí kupovať to najlacnejšie, nebodaj z bazáru... Lebo síce si clovek možno zaplatí smiešne peniaze, tlapka si po pleci ako krásne ušetril. Ale potom nech sa nečuduje za náklady za elektriku,.... A nekrestanske.....
A ak človek nemá nasetrenu celú časť nehnuteľnosti, (150 000 a viac) tak ci tak musí brať hypo na niekolko 10 rokov.... Teda ak nechde mat nekrestanske splátky mesačne za hypo....
A ak človek bral hypo na 8 rokov, predpokladám tak do 50 000 možno? Kde sa da kúpiť nehnuteľnosť za 50 000 aj so zariadením? Nepredstaviteľné
@tomas97 obchytkovanie drevotriesky mi je tak na veľké ho... Pokiaľ nevidím zloženie drevotriesky, hrúbku.... Nie je drevotrieska a drevotrieska...
@fantaghiro21 tak tak. A rovnako je rozdiel lacne panty a drahsie kvalitne ktore roky vydrzia. Tak isto v lacnej drevotrieske sa lahko urobi diera z pantov. Ale tak niektori na to este len musia prist 🙂 a s tou chladnickou uplna pravda! Ja ked na nieco nemam, tak si nasetrim a kupim poriadne a nie lacne ktore budem menit o 5 rokov, alebo mi zozerie ovela viac ako by sme chceli…
@andrejkap123 a hlavne tie logické zmýšľania...
Na poslednom najme som mala linku do Lka
V rohu L sa jedny dvierka obuchavali o druhé.vravim si výborne, o par rokov mozu minimalne dvierka meniť.
V spodných dvierkach, pristup do rohu linky zalostny.... Takmer žiadny 🤣🤣🤦♀️🤦♀️
Zbabrane miesto v linke.
Človek tam nedal nič.
Na co mi je taka linka, ktorú nevyužijem na plne maximum?
Len na oko akoze tam je skriňa, ktoru akoze nevyuzivam...
Na mojom byte, ktorý sme predali, linka do u. Prístup do U.... Aj keby som mala tie točive...... (vyjadrím sa slušne, mechanizmy)
Tak mi to nevyplni celkový priestor....
Do spodnej skrinky som musela sa plaziť doslovne cela strčiť, aby som ten olej, do zálohy vôbec vybrala....
Vravela aom si. Nikdy viac. Ak rohovú, rozumne vymyslieť. A vymyslela som si, navrhla.... Som spokojná
@fantaghiro21 máš pravdu. Lenže ako je všeobecne známe, tak človek v 25 rokoch s príjmom 850 alebo 900 v čistom nemá na to, aby si môže kúpiť naraz dajem tomu linku ma mieru, vstavanú skrinu, prerobiť jadro. Tak začne od najhoršieho napríklad prerobí jadro. A potom kúpi zariadenie také na aké má a časom nasporí a postupne vymení. AJ tú linku napríklad. Ale isto nie je veľa ľudí, čo do noveho bytu dajú robiť linku na mieru , vstavané skrine ... Teda myslím ľudí z príjmom okolo 900e ... Toľko k tomu, čo je hore písané, že linka stojí 6000e a vstavené skrine.
@andrejkap123 Nebolo to jednoduche ani v minulosti. Ja som pocas VS kazde leto makala 4 mesiace v UK, a tak isto po VS. Ked som sa vratila, tak sme dalej s manzelom setrili na byt, museli sme si aj pozicat. Neda sa mat vsetko hned a rovno 3-izbovu novostavbu. Pokial nesponzoruju nehnutelnost rodicia je to narocne...
@tomas97 my sme si trvale bývanie našli az po 10 rokoch.... Prešli sme strašne vela nájmov a jedne predaj bytu....
Nikto tu nevravi, ze musí mst všetko hned, všetko tip top...my sme tiez začinali na nule. Ked sme kúpili byt, zariadený, nemali sme peniaze na vyse na prerábky. Všetko postupne sme pomalinky.dokonca aj take malovanie bytu bolo pre nas nákladné... Casom sme museli kúpiť gauč,lebo pôvodny sa po 3 rokoch doslova rozpadol! Nový gauč mame doteraz.(prežil 3 stahovania) A je perfektný. Prežil 2 deti. A je ako novy. V decembri sme ho dali tepovat firme. Pýtali sa sami, ci je nový a kde sme kúpili. Ked som im oznámila ze uz ma par rokov, neverili.
Takže nie, stsle sa nájdu ľudia, ktorí nejdu po móde, módu mam niekde v riti... Ja idem po tom, co sa mi paci, vyhovuje..
Mna zaráža len to, ze niektori tu píšu o tom, ze je výhodnejšie ist do menej kvalitného, lacnejšieho a potom mat na celý život pokoj, byt bez hypotéky....zase ked si niekto zoberie hypo o 20 000 eur viac sa mu to tak prevratné na splátkach neodzrkadli... Ak teda kupuje bez nejakych usetrenyxh peňazí byt za 150 000 a viac
Lebo to je normálna cena za byt. Aspon u nas
...(preto sme sli do domu)
A o to viac, ak vie, ze v istej nehnuteľnosti neostane do konca života.... A po 5 rokoch možno predá....
Za tých 5 rokov mu nehnuteľnost zarába, a o to viac, ak človek investoval do veci, ktoré z dvíhajú cenu pri znaleckom.... Nebavíme sa tu o nábytku ako stol, so stoličkami...
Ja mam napríklad obyvacku z merkury. A viem, ze ju budem meniť. Za to som si kúpila kuchynu vstavanú, a postel masívnu , priamo od stolára, ktorá prežije asi aj vnucata.a o to viac, nevrzga!
Nikdy ju uz nebudem meniť. Neda sa to porovnať s postelami od Poliakov a ine....
@fantaghiro21 je len otázne, či niekto bude chcieť tú kuchynskú linku ktorá sa tebe páči, či sa tomu dalšiemu bude páčiť tvoja kupelna, zachod, tiež podlahy, dlažba ... či to pre dalšieho záujemcu nebude len navyše investícia ktorej sa bude musieť zbavť ... Neviem si predstaviť, že by som kúpil byt kde je červená kuchynská linka alebo nejaké drevo ktoré sami vôbec nepáči a povieš mi, že v cene ktorá bude napríklad o 10 000 drahšia ako inde (porovnatele parametre bytu a okolia) že v cene máš linku ktorá má 3 roky, prerobenú kupelnu alebo dlažbu ktorá stála neviem koľko... Takže vieš, nie všetko na byte na cene pridá aj reálne tomu kto byt kupuje.
@fantaghiro21 V prípade väčších investícii je lepšie už investovať a kupovať veci ako linku na mieru neutrálnu, ktorú keď chcem v byte nechať aby zdvihne reálne cenu aj pre niekoho iného.
@tomas97 bavíme sa stále o znaleckom ci v tom nevidíš rozdiel? ... Ci je linka červená, modra, flakata,, sa na cene na znaleckom neodzrkadli.... Celkovú sumu určuje majiteľ, po dohode aj s kupujúcim. Ak sa dohodnú na zníženi, je to na ich obchode medzi nini. ked ca niekomu nepáči pride ďalší, ktorému sa byt(dom)zapáči..ci si mýslis, ze sa zase všetkým páčia tie biele hnusne kuchynske linky, akože provenc, akože najkrajšie?
Tak to sa mýliš
Predávala som byt, a bola som nespočetné veľakrát prítomná pri záujemcoch o najom, nie to o kúpu bytu ... A môžem povedať, ze ľudom dokážu vadiť také zanedbateľné banalirty, ze som si ja sama tukala po cele... Ktoré aj keny si sa pokrájal, neovplyvnis....
Nikomu vadí, ze nehnuteľnosť ma balkón, a oni nechcú
Ini zase chcú balkón.
Niekomu vadí lodžia, niekomu nie
Niekomu vadí ze je na poschodie 32 schodov a nie 26....
Aj ked je tam výťah... Proste ľudia špekulujú a špekulujú...
@fantaghiro21 prekvapila sa ma, že znalec hodnotí kuchynskú linku. To neviem čo je za móres. Ale tak ok. Asi je to OK.
@kvetinka75 ja len dodam este aj alternativnu moznost c.3. Byvas v podnajmoch, kym nieco nasetris, potom kupis starsi neprerobeny byt, samozrejme, zaviazes sa hypotekou a krvopotne ho sama prerabas. My sme tak s muzom sami dvaja urobili takmer komplet vsetko, kazdy den po robote do vecera, sviatky soboty nedele.. Rok sme lopotili, nabytok sme si sami nakreslili, dali porezat, sami zmontovali. Suma sumarum 130tis so spotrebicmi az po poslednu vidlicku, hodnota samotneho bytu je teraz asi 170tis. Ale keby moj muz nebol programator, neboli by sme dovtedy bez deti a nemali pred 30tkou, napr. ja s mojim platom mozem ist do podnajmu alebo kupit stan pred decathlonom. Je to nonsens tato dnesna doba s nehnutelnostami
@tomas97 a ak nerozumies, vysvetlím ti to na nasom príklade.
Kúpili sme chalupu (samozrejme musel sa spraviť znalecký, aby sme vôbec mohli načerpať hypo)
Cast sme prerobili, spravili ďalší znalecký, ktorý bol o niečo vyšší ako prvotný(o dost) ...za rozdiel môžme spraviť ďalšie prerábky, zvyšok vyplatiť do výnimočných splátok....
My neplánujeme uz žiadne sťahovanie... Su to investície pre nas a pre nase deti. Nehnuteľnosť bude rokmi narastať. Pokiaľ nepríde rapídne zlacnovanie.
Pokial idem kúpiť byt, kúpim taky ktorý mi najviac vyhovuje... Nikdy človek nekúpi nehnuteľnost, ktorá bude 100%po každej stránke vyhovovať... Preto ide o kompromis....ak kúpim byt, kde su stoličky z merkury Marketu, je to ako bonus k celkovej cene bytu. Majiteľ ich bud da zadarmo, alebo za polovicu (samozrejme, ze nebude podliezat hodnotu na znaleckom)
Ak poznáš niekoho, kto kúpil nehnuteľnost, pozemok, postavil dom a všetko mu vyhovovalo, daj vedieť... Ja takého nepoznám
@tomas97 nam to vysvetlila znalkyna tak.ak otocis chalupu hore nohami, do znaleckého sa zaráta to, co je "natrvalo" postavené...
Napríklad taký krb, vana, sprchový, vstavané...
@andrejkap123 no odhady narodnej banky hovoria jasne ---- ten rast cien nehnutelnosti min. v BA a okoli je enormny a bude sa musiet siahnut po zvyseni urokovej sadzby...a to velmi skoro...cize za mna cakaj s kupou este, ono to raz musi padnut ako domcek z karat...keby rast cien nehnutelnosti zodpovedal rastu miezd ok ale v case ked ludia v celych odvetviach prichadzaju o zamestnanie, v case neisototy aka panuje na financnych trhoch, myslim, ze uz je to len otazka casu...
Ludom by treba si uvedomit, ze nie kazdy ma to, aby si kupil novostavbu hned po skole a este v hlavnom meste. To je podla mna ok, ze nie kazdy na to ma. Co by malo byt dostupnejsie su najomne byty a slovac by sa mohla naucit, ze nie kazdy musi vlastnit nehnutelost.
@tomas97 musim dodat ze najom je momentalne o dost lacnejsi ako novy byt plus rezia! Dvojizbovy novy neobyvany byt prenajimaju napr v slnecniciach do 600€ (aj za 550€ som videla) a novostavba noveho bytu stoji 215 plus povedzme zariadenie na urovni 10tisic (kuchyna vstavane skrine postel), hypoteka je povedzme 600€, plus elektrika 25 plus rezia povedzme 80 to je vyse 700€ len naklady mesacne! (Nepocitam tv/internet) Cize prenajom noveho bytu je momentalne naozaj lacnejsi v BA ako kupa noveho bytu.
@andrejkap123 Tak tl je zase blbosť.
Co to znamená neobyvany? Ak nezariadeny byt v prenájme, tak to zariadenie si musíš dokúpiť.
A záloha je kde? Za energie?
25 elektria ako záloha za energie je podvod. Vzdy byva viac...v byte býva aj spoločenstvo. Nájom...
Akosi tomu moc nerozumiem.tyn čísla. Si je pokročilá hodina. Možno preto

@iwesska ani ja som nepísala zw ma kupovať všetko najlacnejšie.... Ty si oisala ze ste sa museli uskromnovat, ze nemáte ani kuchynu vstavanú...ani cely byt ako z katalógu....
Nikto nepíše ze ma mat všetko z katalógu alebo najlacnejšie....
Ja som písala, ze prave taka zlata stredná cesta a myslieť na to, co nadhodnoti cenu nehnuteľnosti...
Na takom byte, ktorý ma ledva par m2, by som sa snažila naozaj vrazit peniaze do toho, co mi nadhodnoti cenu nehnuteľnosti....nikdy nikto nevie co sa stane, ci bude večne bývať v jednom byte celý život a podobne....
Také schodište, krb, kúpeľňa s vanou aj so sprchovým sa ti asi do bytu nezmesti....pokiaľ nemas mezonet.
A posledná záležitost celková suma zariadenia, nábytku nie je zase taka prevratna v porovnani s kúpou domu, postavením, alebo kúpanim bytu.
Neviem v akej hodnote sa u vas kotulaju ceny bytov le u nas 150 000 a viac..
Takže ak si pred kúpou mala kde bývať, kde si takmer nic neprispievala a usetrila si na nové bývanie, tak samozrejmosťou ze ate si zobrali hypo akurát tak na zariadenie.....