icon

Nekúpila som maslo a olej, lebo boli drahé

3. júl 2022

Kam to už spejeme? Včera som bola na bežný nákup a normálne som si polovicu vecí rozmyslela pri pohľade na ceny. Nekúpila som ani maslo ani olej, o nejakej sladkosti ani nehovorím. Mám rodičák a dve deti a neviem ako mám s tým slušne vyjsť 🤔 Samozrejme, mám aj chlapa, ale tiež nezarába milióny. Och, normálne mám zlý pocit z toho... Mne bolo vždy dať ľúto peniaze za jedlo, ale toto je extrém už. (Prosím vás, nepíšte mi tu, že som si nemala robiť deti, ďakujem)

anita1978
Odpoveď bola odstránená
viestta
3. júl 2022

@elizabet173 asi tak. Zrazu sa ukázalo, že chyba je medzi stickou. a klávesnicou a nie vo vedeni

sisaka
3. júl 2022

@elizabet173 aha, tak potom ja som nechapavá 😅

viestta
3. júl 2022

@anita1978 áno, a vložky neboli, lebo meskal výstavba vlozkarne v Gemerskej Horké. Zemiaky neboli, lebo sa nedali vyzbierať napriek basadeniu všetkých stredoškolákov a vysokoškolákov na brigády, ktorí ho zbierali z polí, kde v noci napadal sneh (mama si na takej krumplovej brigáde uhnala zápal pľúc). Šijacie stroje neboli, pretože v rámci RVHP sa v ČSSR vyskytlo neplánovane množstvo sitiachtivych zienok. Na kuchyňu Karmen sa písali poradovniky a ked v keramické v Lučenci vyrabalinobkladackybs ružovými margaretkami, tak ružové margaretkybmala každá kúpeľňa obkladana v danom polroku, samozrejme v prípade, že stavebník sa k nim dostal. A keď sa robili obklady v novej košickej nemocnici, tak polovica obkladacie sa teleportovala do rôznych kúpeľni v celom kraji a taka kúpeľňa ostala bledomodrá.. Očarujúci život bol za socializmu, hlavne, že o každého bolo postarané. 🙄

roni1704
3. júl 2022

@cocolino234 ďakujem za ozrejmenie, mám naozaj zlé informácie 🤭

mamusa123456789
3. júl 2022

@henka123123 aj ja to tak robím, keď majú v akcii kuracie prsia tak kúpim viac a dám do mraziaka, keď stehna tak zas kúpim viac, maslo tiež kupujem viac keď je v akcii, proste kukám akcie a podla toho kupujem, lebo pri tých cenách ma ide šľak trafiť, samozrejme keď deti chcú pribinacika a nie je aktuálne v akcii tak im ho kúpim, ale snažím sa vždy kúpiť viac toho co je v akcii a papame to, to neznamená ze to co nie je v akcii nekúpim, minule sme boli s mužom v tescu na nákup a teraz tam majú po novom akcie s clubcard a keď som tesne pred koncom blokovania kukla a videla tam 170e tak som išla do kolien, ale pipli sme kartičku a nákup bol za 130e,takze sa to celkom dalo

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mamusa123456789
3. júl 2022

@sovica jednota je najdrahšia, tam kupujem len keď mi niečo nečakané treba a u nás je len jednota, na väčšie nákupy do mesta, Tesco, lidl,...

kittykat22
3. júl 2022

@bessie12 tak to je tvoj problem ze si sa prestahovala do krajiny, kde ta podpora matiek s detmi nie je. Si tam chcela zit - je to tvoja vec. Ale nechapem preco utocis na autorku, ze zostava doma s detmi, ked jej stat dava tu moznost. Si zahorkla zla jezibaba ktora nedopraje inej zene - cely tvoj problem. Chcela si zit v NL? Tak si tam zi a neterorizuj tie, ktore maju lepsiu socialnu podporu ... Nikto ta nenutil sa prestahovat. Ak chces byt doma 3 roky ako my tak si si mala mat dieta s niekym kto ta fin. zabezpeci. Nemusela by si vyfnukavat ako musis do prace, ked mas doma stale kojenca.

kittykat22
3. júl 2022

@viestta moja draha, ked nemas peniaze tak maso vobec nejes :D jedavas zeleninu, zemiaky a strukoviny. Kupovat pre rodinu krkovicku a knedlu 😀 tak to je setrenie ako noha. Pravda je, ze slovaci sa zle stravuju, zle ziju, nejedia zeleninove salaty ale nonstop pucia rezne, tucne mastne masa, placky za kazdeho pocasia a rocneho obdobia. Dat si biely rozok nie je problem, problem je, kolko sa tych rozkov zje. A nemusis na rozok davat salamu. Staci paradajku a sol - to vypestuje polovica rodin na zahradkach pri dome alebo na okne. Moc ma to mrzi, ale my sme vyzrany lenivy narod. Len ty to nechces vidiet.

Ked vidim tiez malych baculatych skolakov ktori ledva funia tak si len myslim svoje. Sa tu pozri do skupiny co davaju mamicky detom na desiatku. Sladkost v 95% nechyba + niekedy este sladka voda :D chudatka male ... aby im energia pri tom sedeni nechybala.

bessie12
3. júl 2022

@kittykat22 😂😂😂😂😂😂😂 jediny kto je tu utocny si ty. Narieka, ze nema peniaze, tak nech ide do roboty. Ja na nu neutocim, len píšem ako to za hranicami je moja zlata. Nauc sa porozumiet pisanu textu. 🤦‍♀️ ze jej nechcem dopriať? 😂 ja jej doprajem, ale nech potom neplace, ze si nema začo kupit blbe sminky. 🙄 Ja do prace chodiť nemusim. A ani zatial nechodím, pretože priatel nas oboch dokáže bez problémov uživiť aj ked budeme traja niekedy v budúcnosti. 🙂 takze prestan na mna útočiť a chod si riešiť svoje komplexy na niekom inom.

kittykat22
3. júl 2022

@bessie12 ale ona pise, ze su drahe potraviny, ze vnima ten rozdiel. nechapem co tu pises blbosti. Si uplne nenormalna. Si precitaj jej prispevky. Nechapem aku mas drzost tu moralizovat o tom ako zije matka s 2 detmi ked ziadne dieta nemas. By si sa mala osprchovat studenou vodou. Ako si vobec mozes dovolit kritizovat matku 2 deti ked si uplne mimo, sedis doma na riti, nic nerobis a ziadne deti nemas? Chod plevelit na azet.

bessie12
3. júl 2022

@kittykat22 ano ano a potom písala o sminkach. Ze nenormálna. Pobavilo 😂😂😂

sisaka
3. júl 2022

@kittykat22 ako si niekto môže dovoliť kritizovať matku 2 deti? Úplne normálne, lebo ľuďom či už s detmi, alebo bez, logika vraví, že keď nemám 3 eurá na to, aby som kúpila deťom maslo, tak nebudem doma sedieť so založenými rukami a čakať, čo štát pre mna spraví, ale budem hľadať spôsob ako zvýšiť rodinný príjem, aby som si to maslo mohla dovoliť kúpiť.

h2o2
4. júl 2022

Niektoré ste strašne protivné to závidite aj matke na RD s dvomi detmi? Zakomplexovane chudery. Keď ste také múdre čo by ste poradili našim dôchodcom ktorí sa rozhodujú či kúpia lieky alebo jedlo, ktoré je čím ďalej tým drahšie?

tinitka
4. júl 2022

Ahojte. Trošku som prekvapená z daných komentárov a útokov jedna na druhú. Ale, tak každý máme svoj spôsob komunikácie.
Žiaľ, ceny idú hore. A či máte iný názor, alebo nie, na jedle sa dá ušetriť najviac. Zmieriť sa s cenami, že aj tak musím jesť a ušetriť na inom je hlúposť.

Domácnosť je celok. Je to malý podnik, firmička.
My to robíme tak, že máme spísané koľko daný mesiac zarobíme a aké máme výdavky.
1. sú také čo sa nám opakujú každý mesiac, byt, auto, hypo, jedlo,…
2. mimoriadne, ale treba ich zaplatiť poistka, STK, oblečenie, oprava niečoho, kozmetika,…

Každý mesiac si robíme plán výdavkov a nákladov. Vždy to prispôsobujeme podľa toho aký máme príjem. (Sme SZČO a nemáme garantovaný rovnaký príjem každý mesiac).

Každý mesiac si na danú oblasť vyčlením peniaze, koľko môžem minúť.
Čo sa týka stravy: robím si plán, čo budem daný týždeň variť a podľa toho si urobím nákup.

Tiež si pozri na tipy na varenie lacné recepty. Recepty pred výplatou. Alebo aj recepty starej matere.
Naše staré mamy vedeli navariť doslova z ničoho. A určite nájdeš recepty, ktoré máte radi a vám chutia.

Tiež už to tu spomínali, odsledovať si letáky a keď je v akcii kúpiť viac.

Skoro každý obchod má už svoju vernostnú kartu, na ktorú sa dá nakupovať lacnejšie. Ja napríklad plienky pre malú kupujem v dvoch obchodoch a vždy v akcii. Už viem kedy majú akciu.

Najviac sa ušetrí na strave, keď sa varí doma. A keď chceš ušetriť podobné princípy treba aplikovať na všetky oblasti nákupov v domácnosti. Či je to benzín, oblečenie, kozmetika,…

Ušetriť treba na celej domácnosti ako celku, nie len v jednej oblasti. 🙂

PS: Ďakujem baby za tip, že maslo je v akcii v Kauflande. Hneď pôjdem zbehnúť.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
liljana
Autor odpoveď zmazal
bessie12
4. júl 2022

@liljana pracovala som, ale bohuzial som o pracu prisla. Od septembra by som chcela znovu nastupit do prace aspon na ciastocny uvazok. To, ze nepracujem teraz je po mojej dohode s priatelom a nie, ze sa mi nechce. A peniaze mam, este z byvalej prace, co mi museli vyplatit, takze si tiez platim sama. Pausal, byt na Slovensku a obcasne nakupy z polskeho obchodu. Zvysok plati priatel.

liljana
4. júl 2022

@bessie12 Tak prepac, nebolo jasne preco a ako dlho nemas pracu. Zle to vyznelo.

bessie12
4. júl 2022

@liljana v pohode. Nie som nastvana ani urazena. Aj tak som rozmyslala ako si napisala. Lebo on plati za dom aj za nakupy take tie tyzdenne, tak ja by som si mohla odkladat väcsiu cast vyplaty a len mala cast by mi ostala na ucte. Napr. nejakych 500€ na mesiac by mi uplne stacilo, teda po zaplateni vsetkych uctov.

h2o2
Autor odpoveď zmazal
h2o2
4. júl 2022

@bessie12 Teba živí priateľ ani deti nemáš a navážas sa tu do matky na RD s dvomi deťmi. Sebareflexia Ti asi nič nehovorí.

bessie12
4. júl 2022

@h2o2 ale ja nemam financne problemy. A navyse narozdiel od nej si pracu hladam a chcem ist do tej prace a nevyplakavam na internete, ze je vsetko drahe a nemam za co kupit maslo, lebo to stoji 3€.

liljana
4. júl 2022

@h2o2 Pisala, ze momentalne stratila pracu a ma coskoro nastupit. Kazdy ma pravo na obcasny vypadok a aj oddych zo zamestnania. Hlavne, ze predtym pracovala a chce zase pracovat.

kvetinka75
4. júl 2022

neviem odkiaľ si a aké obchody máš po ruke, ale u nás sa dá kupiť olej za 2,60 a maslo do 2 eur.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
veja2208
4. júl 2022

Ahoj ja kupujem a akcii maslo a dam do mraziaka

lubka261
Autor odpoveď zmazal
irusa
4. júl 2022

Normálne sa pozastavujem....Vám príde normále toto zdražovanie ????? A ešte to obhajujete,keď napríklad 5 l olej z 12.50 e na 29 e , maslo z 1.69 v akcii sa dalo kúpiť za 1.19 a teraz 3.29 , taká tatárska z 1.69 na 3.29 e ???? Nemá nám byť ľúto toľko peňazí za jedlo ???? Keď polovica obyvateľov robí za minimálnu mzdu ???? Chorá doba toto ....