Nekúpila som maslo a olej, lebo boli drahé
Kam to už spejeme? Včera som bola na bežný nákup a normálne som si polovicu vecí rozmyslela pri pohľade na ceny. Nekúpila som ani maslo ani olej, o nejakej sladkosti ani nehovorím. Mám rodičák a dve deti a neviem ako mám s tým slušne vyjsť 🤔 Samozrejme, mám aj chlapa, ale tiež nezarába milióny. Och, normálne mám zlý pocit z toho... Mne bolo vždy dať ľúto peniaze za jedlo, ale toto je extrém už. (Prosím vás, nepíšte mi tu, že som si nemala robiť deti, ďakujem)
Tak ked nemozes ty, nech si muz najde este jednu pracu fušku brigadu. Aj moj tak chodi aby sme mali
@jonki nevieš názov témy o tom socializme Dakujem.
Jo a ešte mi napadlo. Za toho toľko ospevovaneho sociku bolo obdobie, keď aj olej bol podpultovy tovar. Nie, nebol dráhy, on jednoducho nebol a kto nemal tetku vedúcu v Jednote olej nemal. Proste a jednoducho nemal, lebo nezohnal. Musím zistiť ako vtedy bez oleja prežili jednu dlhu zimu.
@daniela1911 ved teraz letia vselijake vence na dvete, Valentin, den matiek, den ucitelov ludia kupuju rozne dekoracie ma krasnu pracu ktorou si vie privyrobit.Kamaratks zacala robit z nudy veci srdiecka, dekoracie na stol z machu a ide jej to.Nehovoriac o machovych obrazoch
Len tak pre info kolko stoji maslo v PL vie niekto?
@luccija mne vravela mama, ze chcela ist na medicinu, ale zial jej rodina nemala chatu na horach navyse, co by mohli venovat ako uplatok :D takze tak dobre za sociku
@luccija s husakovymi deťmi mohli mamy ostať do 2 rokov doma. S prvým zadarmo, po 6 mesiacoch materskej nedostali ani halier, s druhým a každým ďalším 800 Kčs mesačne. Keď nezobrali dieťa do jaslí, ostala mama doma a nedostala za to nič, dnes keď ide ta mama do dôchodku, tak jej chýbajú odrobene dni.
@viestta myslela som postaral, že ľudia nemuseli vyvíjať žiadnu iniciatívu - stačilo chodiť do práce, tabory sme mali cez ROH, rodičia na ne nemuseli šetriť cely rok a hľadať pól roka dopredu, ktorý rezervovať, ceny všetkého boli štátom regulované, v školách sme dostali drvivú väčšinu pomôcok a ešte k tomu zadarmo, rodičia nás nemuseli brať na preventivky k lekárovi, či zubárovi, išli sme so školou, aká bola situácia v Košiciach neviem, my sme mali v dedine škôlku, kde chodili úplne všetky deti z našej dediny a školu, kde sme zase úplne všetky deti pokračovali. Byty neboli zadarmo, ale keď si sa k nemu dostal, tak tie platby neboli žiadna katastrofa a ľudia si ich mohli dovoliť. Ja socializmus neglorifikujem, ja som človek, ktorý neznáša zásahy štátu, som za spoločnosť s čo najmenšími zásahmi štátu a hlavne som za slobodu, takže pre mna socializmus určite nie, ale ľudom, ktorí sa nevedia obracať a sú ochotní obetovať aj vlastne práva a slobody to muselo celkom vyhovovať
@monuska112 ale no... nebudeme trepat, vsakze. Moj otec bol z obycajnej robotnickej rodiny a VS ma 2, vies ono sa vzdy dalo vystudovat "za klobasy" a aj za "rozum". Ja som husakove dieta 77ka a teda mile mamicky na 3r rodicakoch by valili oci ako bolo super za sociku. Skonvila materska, tu su jasle kde je volne miesto v KE aj na druhom sidlisku a nech sa paci do prace. Tie co tozprqvate o bezplatnych bytoch ste vobec nepochopili koncept druzstevneho bytu. Dodnes niektore nie su splatene ani odkupene. A vstupit do druzstva bol v tom case velky peniaz, bezne rodiny zili pokope ako skrecky, porozmyslajte precomame na sk tolko velkych viacgenerqcnych barakov na dedinach odkial kazdy uteka.
@monuska112 ano, mne to otec hovoril dost podrobne ako to bolo.Ked to padlo mala som 12 r, ale zazila som nakupy v Tuzexe za bony🙂ta vona cudziny v obchode...my sme mali emigrovanu polku rodiny, takze k moru nam dali devizovy prislub az v puberte a ziadali sme vela x.Moj otec ma skoro 70 r a nikdy by tie casy nevratil.
@eeffka moja ma tiez ale nie medicinu, zial. jednoducho boli skoly a skoly….dnes ak mas rozum mozes mat aj medicinu a vtedy ak tvoj dedo nastval stat, bola si Rada ak ti daju vyucny list za nieco to bol proste fakt. a mozes si to balzamovat dostupnymi jaslami alebo cim len chces.
3€ za olej je vela?!? Ja kupujem repkovy,ktory staval bezne cez 3€ a teraz 6€! A co chces ako robit? Varit na vode? 🤔
V tescu mali maslo za 2,5 a olej za 2 eura treba sledovat akcie
@viestta olej sa nepouzival ale bravcova mast bola super na vsetko, dokonca oco si ju sam vyrabal. Aj masla bolo vzdy dost. Olej sa zacal pouzivat az neskor
@katulienkax to bolo pred majonézou.
@elizabet173 môj príspevok bol o tom, ako sa štát staral, nie o tom ako prenasledoval ľudí, ktorí s politikou štátu nesúhlasili. Ľudia, ktorí chceli, aby bolo o nich postarané sklopili uši a chvost a poslúchali.
Píšem niekde, žeby som to chcela? Práve naopak, ja tuto mentalitu neviem pochopiť, preto nežijem na Slovensku a preto neklopim ani uši ani chvost v tejto dobe, keď sú mi upierané moje práva a slobody a štát sa snaží čoraz viac ovládať a zasahovať do môjho života.
Treba aj čítať s porozumením, keď chcem na niečo reagovať
Viď môj príspevok o 10.42
@katulienkax pozri sa, síce už nie som najnovší model, ale ten olej by so odhadovala na druhú polovicu osemdesiatych rokov dvadsiateho storočia, časy keď olej nebol bežný si nepamätám a dokonca aj v kuchárke vydanej v v r. 1961 co som zdedila po babke sa olej v receptoch bežne uvádza. Neviem o akom socializme na smalci píšeš.
@viestta bez oleja prezili v pohode,na masti... :D
@simca06022011 ale tu vôbec nejde o to ci prežili. Proste nebol istý čas olej. Presne tak ako neboli vložky, toaletak, silonky... XY bežných vecí pretože zlyhalo plánovanie v rámci RVHP.
@katulienkax ja som rocnik 1970 a co si pamatam, olej sa pouzival. Moja mama bola vegetarianka - v tej dobe cosi neslychane.
Sklamem vás, ale to fórum o vieste nie som ja. Posledne čo potrebujem je čítať ďalšie kravské komentáre 🤦🤦🤦

@sisaka ani za socializmu sa stat nepostaral. Každý sa staral sam. Štát sa postaral akurát o to aby každý chodil do.roboty. Byty neboli zadarmo, to si len naivky tak predstavujú. V družstevných sa 30 rokov platila anuita, čo je ekvivalent hypotéky., štátne boli len pre určité skupiny. Skôlky? To bola rovnaká katastrofa ako dnes. Nas vodili do škôlky cez pol KE, lebo na nových sídliskách miesto nebolo. O ostatných aj úplne bežných veciach, čo boli podpultovym tovarom ani nehovorím.