icon

Neustále zdražovanie a odložené nákupy

paulinam99
3. feb 2023

Denno - denne v médiách prebehne nejaká správa, kde sa čo zdražuje, čo v ľuďoch vyvoláva reakciu v podobe strachu a väčšieho rozmýšľania, ČO a KEDY kúpiť.

Máte aj Vy ten pocit, že si chcete niečo kúpiť, ale ROZUM Vám hovorí, že teraz ešte nie, počkaj ešte, zoder starú vec a novú ešte nekupuj a podobne ?

Ktoré veci ste si chceli kúpiť, ale ste to proste odložili, aby ste si nechali peniaze na niečo dôležitejšie ? A dokedy ste ochotné ešte čakať, pokiaľ rezignujete a poviete si: Žijeme len raz, urobím si radosť teraz ... a pod. ?

(príklady: nové auto, chladnička, TV, kotol, okná, topánky, lyže, pomôcky pre deti do školy atď.)

simca06022011
3. feb 2023

@stanulienkat
@apolka77 ja som tiež tak chcela, keďže mala 100eur tašku.. ale už v 3roc ta prvácka bola srandovna na nej. Mam teraz dve na povale 🙂 ale toto ani neberiem katastroficky, tešila sa do 1.triedy kúpila si tašku aká sa páčila. Potom už ani objemom nestačila... na druhý super už má.taku viac univerzálnu a nerieši novú vôbec. Dokonca online a za.v porovnaní s tými dvoma malý peniaz. Podľa mňa na tych školských taskach pre prvákov radi zarábajú:D rodičia sú paf vtedy, detí tiež :D
@simsalabim ved ale eshopy fungovali, aj vozili. Ci str sa báli objednať? 🙂) ja mam všetko objednane :D myslím ze Andrea shop. Mne na začiatku lockeownu odišla umývačka, som upratovala a zapenila ju :D oprava trvala.1,5roka, nakoniec som to vyriešila tak ze som musela pisat priamo.do.siemensu ze.co maju za servis... a zrazu oprava 20eur, za dva dni... :D len servisakom sa nechcelo skumat co je pokazene.... ale umývanie riadu celý ten čas doma.bol úžas:D keby

jesenzima
3. feb 2023

Novú by som kúpila ak by sa pokazila,znicila, alebo bola malá, určite nie z "módnych" dôvodov..

simsalabim
3. feb 2023

@simca06022011 predstav si, ze vtedy nefungovalo naozaj nic! Vystihli sme akurat take obdobie. A online sme objednali - ale dostupne bolo iba to, co nebolo v skladoch a podmienkou bol odber v predajni.

A este taka mala poznamka - na dorucenie pracky ci umyvacky pockas kludne aj tyzden. Chladnicka je ine kafe... Ale ako pisem, vtedy nefungovalo NIC.

simca06022011
3. feb 2023

@paulinam99 k tvojej taskovej otázke. V žiadnej dobe rozumný rodič nekupuje tašku do školy každý rok. Kupuje sa keď sa pokazí, keď je nevyhovujúca už napr kvôli veľkosti. A 10r dieta nebude chodiť s ružovou taškou s jednorozcom. Kupovať každú chvíľu zbytočnosti je luxus, zbytočný.

simsalabim
3. feb 2023

@simca06022011 ono vtedy bolo vsetko zatvorene, aj tie predajne, to nie je tak, ze by sme isli obzerat do predajne - boli zatvorene. Pozreli sme vsetko online, samozrejme. ALe nedorucovali, odber bol po objednani a zaplateni online priamo v predajni, cez tie skladove dvere. museli to byt veci realne v predajni. A inak - aj my kupujeme vlastne vsetko online.

simca06022011
3. feb 2023

@simsalabim no neviem... nepamätám si čas keď nič nefungovalo, mame eshop a nestali sme deň. Ani jeden. Ešte aj tovar sme vozili denno denne z hu, pl.. kuriérske firmy išli, velke spotebice tiez nie sú problém, cargo kurier chodi tiež, len niektore elektra s obchodmi si to nosia v svojej rezii svojou dopravou, takze chapem. jasne, je to iné hneď doniesť a iné čakať.

sense
3. feb 2023

Vzhľadom na to ze už dávno nežijem materializmom (nie preto žeby som na to nemala ale preto ze je to zbytočné). Tak to co potrebujem kúpim co nie tak doma zavádzať nemusí... Nepotrebujem najnovší mobil telefónu ako kedysi, stačí mi ten co mam, auto ma len 5 rokov, spotrebiče sú nové keďže sme sa sťahovali pred niečo viac ako rokom do nového, tie co nove nie sú fungujú... Ale. Jedna vec je co by som mohla vymeniť to je notebook to odkladám... Nie preto ze nemám na nový ale preto ze mam tablet a mobil a jediná chyba terajšieho notebooku je Windows, čiže stačí preinstalovat na Windows 10,kedze technické parametre na to ma

mamula20
Odpoveď bola odstránená
sense
3. feb 2023

@simca06022011 moja 10 ročná ešte s takou chodí síce nie s jednorožcom ale ružovú s vilou aj som jej už navrhovala inú a hentu predať ale nechce.. Možno keď pôjde do 5 ročníka už bude chcieť 🙈

paulinam99
autor
3. feb 2023

@simca06022011 Píšeš: "Podľa mňa na tych školských taskach pre prvákov radi zarábajú:D rodičia sú paf vtedy, detí tiež :D"

Vnukla si mi ďalšiu otázku do diskusie:

Ak by ste ako rodičia poznali skutočnú nákupnú cenu školskej tašky/batohu, o koľko viac Eur by ste boli obchodníkovi ochotní zaplatiť, aby ste boli ako spotrebitelia spokojní z dobrého nákupu a súčasne, aby ste nemali blbý pocit, že obchodník na tomto obchode zarobil veľmi málo (slabá marža) ?

simsalabim
3. feb 2023

@simca06022011 no zas taka blba nie som, ze by som nezvladla tovar objednat. Bolo to na jar, v najprisnejsom lockdowne. Je mozne, ze to bolo iba kratucke obdobie, ze sa to potom rozbehlo, ked sa vsetci spamatali zo soku. A zaroven, je mozne, ze si to pamatam zle a dorucovanie by fungovalo, ale dajme tomu, ze by to dorucili za tyzden? Vies si predstavit tak dlho fungovat bez chladnicky? Poste si pamatam, ze to vtedy bolo strasne narocne najst nieco, co by sme mohli mat doma v priebehu 1-2 dni a ze ten vyber bol naozaj az 3 chladnicky v celej BA (predajne NAY, Datart a pod. ) Preluskali sme vsetky tieto stranky a hladali chladnicku zodpovedajucu nasim poziadavkam a k odberu cim skor. Ver mi, ze si nevymyslam. Ved si len spomen, ze bolo prikazane nosit ruska cely cas vonku a na prechadzky chodit len vo vlastnom okrese!

kvetinka75
3. feb 2023

@mamula20 ja teiž tak a necháme si to doviesť.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
apolka77
3. feb 2023

@mamula20 práveže keď si objednas spotrebič cez internet neriešis nič. Privezú ti ho až do bytu už veľa x aj zapoja a odnesú starý spotrebič keď chces. Keď sa náhodou pokazí ten nový v rámci záruky príde servisak a ak náhodou treba spotrebič odniesť (čo sa mi nikdy nestalo, vždy opravili na mieste) tak oni prídu, naložia vybavia....máš s tým 0 roboty ..ja všetko kupujem cez e-shopy práčku, chladničku ,umývačku som max.apokojna chlapi to všetko donesú až do bytu a ako pisem v prípade poruchy to zas len riešia oni. Ja napr všetko cez DATART kupujem. Veľmi zlatých kuriérov majú.
To by ešte chýbalo aby som 70 kg chladničku s manželom nakladala a potom trepala na poschodie ....

tarvika
3. feb 2023

tak ja napriklad nekupujem nove veci, hlavne nejake velke, len tak pre radost. auto sluzi kym sluzi, nebudem si len z rozmaru kupovat nove, to iste vsetky spotrebice a nabytok. Oblecenie a obuv kupujeme nove vtedy ked uz nesluzi, je obnosene alebo male. Samozrejme drobnosti pre radost a darceky na sviatky ano, to je ina vec.

simkima
3. feb 2023

vsetko je to o prioritach a viac ludi teraz fakt zmysla tak, ze si proste kupia len to co fakt potrebuju. mnohi si uz menj robia ako keby len taku radost, ze si nieco kupia. je to teraz takze, ked fakt vsetko moc zdrazelo a proste clovek musi coraz viac prepocitavat

mamula20
Odpoveď bola odstránená
simca06022011
3. feb 2023

@simsalabim ved jasne, ved píšem že chápem:D čakať na chladničku týždeň nič moc

darkswan
3. feb 2023

@kvetinka75 my tak isto, radsej sme zainvestovali do kvalitnej ale fakt vydrzala v super stave cely prvy stupen a verim, ze tato na druhom bude na tom rovnako

simca06022011
3. feb 2023

@paulinam99 nezaraba iba obchodník, ale výrobca, značka:D keby sme takto uvažovali tak by sme n3kupili nič. Kedysi som pracovala č nemenovanom obchode, výrobná cena rifiel bola cca 20skk, predajna cena 2000skk.. A vo veľa veciach to tak je. Keď sme zakladali obchod, nákup 1l toho co predávame boli 2-3-4 eura podľa značky, predaj 30eur na slovenskom trhu. Nekúpiš nemôžeš... :D Reálnu cenu výroby ak s tým nepracujes nevieš.

kacernakokse
3. feb 2023

@paulinam99 rozmýšľať nad nakupnou cenou a reálnou je podľa mňa hlúposť. Obchodník potrebuje na tom pokryt náklady a aj niečo zarobiť. Ale je rozdiel kúpiť čínsky šunt za 100€ hlavne že je na tom značka. Existujú kvalitné tašky aj za menej. Podľa mňa sa treba skôr zamerať na kvalitu a zohľadniť finančné možnosti. Taška od malého podnikateľa môže mať vyššie náklady na výrobu, ale menšiu maržu, ale keď stojí vo výsledku 150€, tak by som ju nekúpila keby na to nemám a kúpila by som radšej takú, čo má napríklad nakupku 15 a stojí 40. Ale určite by som radšej počkala kým je to fakt potreba (je zničena, neprimeraná veku dieťaťa) a potom radšej kúpila kvalitnejšiu. Veď deti na druhom stupni už budu radšej nosiť módnější motív, ktorý vydrží celú základnú a nie nejaké zvieratkove a rozprávkové taštičky.

valeria_h
3. feb 2023

Nie. Kúpim si čo chcem. Nekupujem blbosti bez rozmyslu, ale ak niečo chcem, tak si to kúpim a rozhodne nemám výčitky.

letfenixa
3. feb 2023

@apolka77 Brandt je francuzska značka, a tá prvá, čo vydržala dlho, stála v roku 2008 18.000 Sk. Bola to fakt extra trieda, mala funkcie, ktoré sú teraz už bežne, ale vtedy ešte neboli.

letfenixa
3. feb 2023

@simsalabim áno, dobre si to pamätáš, všetko sa zavrelo a chvíľu trvalo, kým začalo fungovať.

humajnicek
3. feb 2023

Teraz si dobre premyslím, čo kúpim, no nepoviem, že si niekedy neurobíme radosť , ale viac tak premýšľam čo nám je fakt treba. Je fajn ak sa človek drží na uzde pri týchto cenách a zbytočne bezhlavo nemíňa

tiezjedna
3. feb 2023

@paulinam99 čo je potreba, to sa kúpi, neodkladáme nič. Príjmy máme dostatočné na to, aby sme prípadné výmeny vecí typu sušička, umávačka a pod. nemuseli ťahať z úspor...

mamula20
Odpoveď bola odstránená
lubina
3. feb 2023

@paulinam99 dakedy je lepsie spravy s bombastickymi nazvami, ako ZDRAZOVANIE a pod. ani necitat. Niekedy mam pocit, ze skor tie spravy vyvolavaju paniku madzi ludmi, co ich citaju. Ano su ludia, ktori su ozaj na pokraji biedy a maju problemy, ale na druhej strane ked idem do potravin, tak vobec nemam pocit, ze by to zdrazovanie nejako ovplyvnilo nakupy ludi, vsetci plne nakupne voziky. A aj ked su taki, co kupuju na tyzden a pod. a vtedy plny nakupny kosik nie je nic divne, urcite su aj taki, co kupuju viac krat do tyzdna a stale plny kosik maju.
K otazke, na kotol, opravu auta, pomocky detom do skoly mame vzdy odlozene, zelezna rezerva musi byt tiez. Je len potrebne spravne minat, teda podla toho kolko zarobime a co naozaj potrebujeme. Vela ludi kupuje veci, ktore ani nepotrebuju...

maminka2013
3. feb 2023

Pripojím sa do diskusie.. myslím, že mnoho ľudí na SK si zvyklo na "nadštandard" kupovať stále nejaké blbosti, ktoré ani nenosia, nepotrebujú, príp. im zavadzajú alebo sú "in"... a zrazu keď sa niečo zdražie, už nevedia zo svojej komfortnej zóny "vyliezť" a sledujú správy ako je zle.. myslím, že nám tu bolo až moc dobre keď sa pozriem naokolo za čo sú ľudia schopní vytasiť peniaze aby mohli byť "in"... niektorí nie sú schopní kupovať len to, čo potrebujú...

adrianka2606
3. feb 2023

Inak ja uplne milujem, ked ludia zacnu radit, ze treba zvysit prijem rodiny.
Ok, ak je mama doma s dietatom a moze ist skor do prace, nech ide.
Ale celkom by ma zaujimalo, ako mozu 2 miliony slovakov zmenit pracu a zvysit prijem, kam sa vsetci presunu /okrem zahranicia/?

martinka13
3. feb 2023

Kupujem to, na čo mám a čo potrebujem. Keď mi teraz odíde chladnička, tak si ju kúpim a nebudem čakať, či náhodou nezlacnie. Na dovolenku idem vždy, bez ohľadu na to, že sú drahšie. Idem na takú, na akú mám....