icon

Neustále zdražovanie a odložené nákupy

paulinam99
3. feb 2023

Denno - denne v médiách prebehne nejaká správa, kde sa čo zdražuje, čo v ľuďoch vyvoláva reakciu v podobe strachu a väčšieho rozmýšľania, ČO a KEDY kúpiť.

Máte aj Vy ten pocit, že si chcete niečo kúpiť, ale ROZUM Vám hovorí, že teraz ešte nie, počkaj ešte, zoder starú vec a novú ešte nekupuj a podobne ?

Ktoré veci ste si chceli kúpiť, ale ste to proste odložili, aby ste si nechali peniaze na niečo dôležitejšie ? A dokedy ste ochotné ešte čakať, pokiaľ rezignujete a poviete si: Žijeme len raz, urobím si radosť teraz ... a pod. ?

(príklady: nové auto, chladnička, TV, kotol, okná, topánky, lyže, pomôcky pre deti do školy atď.)

Strana
z3
zmrzlinka2021
3. feb 2023

@stanulienkat

Si to uplne fantasticky pomenovala!!! 23tia zbytocna haraburda...

Ja som v par "nakupnych" skupinach a vidim to, zeny nakupia vo vypredaji aj 3-4-5 kabieliek, hlavne, ze tam je guess, karl l. a pod a ze to bolo "v akcii", potom niektore vracaju a takto sa im to "točí".

Minimalizmus a striedmost nie je vecou chudoby, ale rozhodnutí venovať svoju pozornost a peniaze niekde inde.

anjelicek26
3. feb 2023

Tak ja Si napriklad kupujem vela oblecenie Sama pre seba, aj topanky,kabelky, Ale pracujem na reprezentarivnej vyssej pozicii von firme,nemozem vyzerat jak... Bez ohladu na schopnosti,je to proste celkovy dojem. Len k teme modnych vystrelkov.

nevenka
3. feb 2023

@paulinam99 tak napriklad, nasmu synovi sa pokazil zips, mal ju v 1. a 2. triede. Zacal ju nosit aj teraz od septembra. Na jednej prepazke mal pokazeny zips, na takej tej malej vpredu, nie az tak podstatne. Ale bola celkovo uz aj mala. No tak sme pockali este do konca novembra a dostal novu na narodky. A este som vystihla akciu. Je pravda, ze by sa mu asi pacil trosku iny design, ale je rozdiel dat 50 namiesto 75 alebo aj viac. Tak toto pockalo trochu. Ale ked sa mi pokazila pracka 3 dni pred Vianocami, uff...so 4 detmi, teda este 3, ale kazdu chvilku sa malo narodit 4te...alebo mame 23.12. odisla rura, kosicky dopekala u susedy a sli rovno poobede kupit novu, aku mali skladom 🙄. To sa odlozit moc nedalo...Alebo topanky detom, do skoly, co potrebuju, zaplatit kruzky...
Ak je to vec, co moze pockat, tak cakam na akciu alebo nakoniec to aj ozeliem, zvlast, ak ide o mna...ako handry a topanky, casto sa s muzom smejeme, ze chodime ako supaci. Ale veci by mali vydrzat vecne, hlavne tie oblubene, co radi nosime, to je mi luto vyhodit, aj ked maju diery 🤪🤣. Na handry si ani 1 z nas nepotrpi.

veronika_pp
3. feb 2023

Prečítala som si len otázku, takže ak tu bolo niečo podobné, ospravedlňujem sa. Väčšiu časť života sa riadim heslom "ŽIJEME LEN RAZ".. .preto nekupujem zbytočné haraburdy, ak kupujem oblečenie, tak často je to buď veľmi kvalitná vec, ktorá vydrží veľmi dlho, alebo rada nakupujem veci z druhej ruky.. pretože ak žijem len raz, nechcem, aby po mne zostali 4 tony odpadu. Žalúdok mám tiež len jeden a dávam pozor, čo doňho dávam. Čo sa týka skladových zásob potravín, tak mám len jednu mrazničku, malú špajzku a to nám stačí.
Do spotrebičov som zainvestovala veľa a mám všetky, ktoré som chcela, pretože tie šetria môj čas a energiu a čo sa týka nového auta - moje je zatiaľ 4-ročné a vymením ho cca za dva roky za hybrid (ak to uznáme za vhodné)..
Snažíme sa nájsť taký stred medzi efektívnym hospodárením, šetrením a pozeráme aj na ekologickú stránku našich nákupov.

simca06022011
3. feb 2023

@nevenka inak moja zips mala tiež pokazený, ja som ho presila ručne:D

29simona29
3. feb 2023

@paulinam99 nie, nie som v tejto situácii, nakoľko príjem moj aj manželov nám dovoľuje dopriať si čo len chceme a aj odkladať..Cite neuvažujem nad tým, že počkám a podobne..Skôr mi aktuálne chodí hlavou moja túžba po briliantovo- smaragdovom prsteni, rozmýšľam, či si ho kúpim sama alebo počkám na narodeniny a kúpi manžel🫣☺️Ja som na šperky zaťažená a to vie trochu vyžmýkať moju peňaženku..😬Ale celkovo- všetko je to o príjme, nie o výdavkoch 🤷‍♀️

29simona29
3. feb 2023

@anjelicek26 ja som na tom presne rovnako😍Tiež sa vyžaduje, aby som bola oblečená reprezentatívne a keby sa aj nevyžadovalo, aj tak si na to potrpím..Aj celkovo na seba, na kabelky, topánky, procedúry, šperky😬🤩A nejde to na úkor ničoho..A je proste fakt, že šaty robia človeka a nijako sa to nevylučuje s jeho odbornými kompetenciami, zen zovňajšok to všetko len umocňuje😍😘

letfenixa
3. feb 2023

@apolka77 z druhej ruky som kúpila, keď bola riešená oprava v rámci reklamácie, lebo sa mi už nechcelo behať stále k mame si dať oprat ako pri tej predtým.

zuzks5
3. feb 2023

pri niektorych veciach sa tak zamyslim, ci nam je az take treba, ale zas no mam kupit nieco lacne len kvoli cene a potom to aj tak dlho nevydrzi. mna tiez trapi, ze kolko veci zdrazelo a to hlavne co sa potravin tyka, no nic s tym aj tak nejak nezmozeme

zmrzlinka2021
3. feb 2023

@anjelicek26
Tiez sa musime obiekat slusne, ziadne rifle, mikiny a nemyslim si, ze clovek potrebuje vela handier. A hlavne som zistila, ze mnohe ani nevynosi, mnohe ma za sezonu jeden, max dvakrat.. ja som zistila, ze to vobec nie je envyhnutne, zaklad je mat veci, ktore su lahko kombinovatelne

paulinam99
autor
3. feb 2023

@29simona29 "Ale celkovo- všetko je to o príjme, nie o výdavkoch"
Chápem, čo si tým chcela napísať, ale nie vždy to platí.

Presnejšie by to mohlo znieť takto:
"Všetko je to o tom, aby rozdiel medzi príjmami a výdavkami zostal vždy v kladných číslach". Vtedy je to OK, nehrozia žiadne upomienky ani exekúcie a podobne. 😉

P.S.: Prajem všetkým ľuďom, aby mohli žiť pokojne a spokojne bez dlhov, resp. bez upomienok či dokonca exekúcií. Výška príjmov nie je primárnym meradlom šťastia a ani spokojnosti.

29simona29
3. feb 2023

@paulinam99 Vďaka za upresnenie, áno, súhlasím s Tebou!!A áno, určite výška príjmu nie je meradlom šťastia, dokonca tam často pozorovať nepriamoúmerný vzťah, ale téma nebola o šťastí, ale o nákupnom správaní..Ale absolútne súhlasím!!!

Strana
z3