icon

Neviem si nájsť prácu napriek vysokej kvalifikácii - čo robím zle?

filange
6. sep 2018

Dievčatá, ja už som zúfalá. Mám po 35ke a dve deti, mladšie má 17 mesiacov. Problém je, že máme vysokú hypotéku a teda musím ísť do práce, z jedného príjmu to neutiahneme. Vyčerpala som materskú, potom podporu v nezamestnanosti a o dva mesiace už bude končiť aj mužova materská. Naozaj sa musím zamestnať. Staršie dieťa je v škôlke, o mladšie by sa mi postarala maminka, ktorá je už na dôchodku.
Je tu ale problém. Nikdy som nemala problém nájsť si prácu, práveže som si vždy mohla skôr vyberať. Teraz je to ale o tom, že posielam životopisy, ale nikde ma nechcú. Reagujem len na pracovné pozície, kde spĺňam všetky požiadavky, napriek tomu sa mi ani neozvú. Som z toho frustrovaná, naozaj už neviem ako ďalej.
Mám viac než desať rokov manažérskych skúseností v riadení obchodu - sales a account management, robila som 4 roky aj ako HR manager. Mám vysokú školu, doktorát, hovorím plynule anglicky, našoférovaných mám cez pol milióna kilometrov. Ovládam účtovníctvo (jednoduché aj podvojné), mzdy, sklad. Viem robiť verejné obstarávanie, orientujem sa vo finančných výkazoch, ovládam word, excel, Omegu, SAP... Nemám problém robiť v teréne, pokojne aj nadčasy. Mám kopec školení obchodníckych zručností atď.
Napriek tomu si už viac než pol roka neviem nájsť prácu. Bola som na troch pohovoroch, v jednom som sa dostala aj do druhého kola, ale dali prednosť uchádzačovi - mužovi...
Personalistka, taká mladá žaba, mohla mať tak 24 rokov mi povedala, že čo chcem, že som v najhoršom veku. Na to som jej odpovedala, že ja už ďalšie detičky neplánujem a že mám o ne postarané, že nebudem vymeškávať. Výsmešne mi povedala, že to hovorila aj moja predchodkyňa a vraj hneď po troch mesiacoch šla na rizikové tehotenstvo.
Tak ja už teda neviem... ako si nájsť prácu? Mám im doniesť potvrdenie, že som si dala vyoperovať maternicu? Poraďte, čo robím zle? Ak si do dvoch mesiacov nenájdem prácu, obávam sa, že budem musieť ísť robiť za pás do automobilky... ☹

mircalla
8. sep 2018

@dskjhfdlkdjhl Presne tak, dieta do takmer skoly doma s mamickou, ziadny kolektiv, malo vonku - staci, ze zafuka vietor....Ja tu neustale citam, ze dieta bolo v skolke, teraz je 3 tyzdne doma, co sa nevie z toho dostat...Opat tyzden v skolke....
Akoze asi bude chyba inde. Minule od rodicov jedna matka v skole pozadovala dat vsetky deti vysetrit na x bacilov, nakolko jej syn je vraj stale chory, ci niekto neni prenasac. Moj syn chory nebyba, samozrejme prensacom moze byt viac deti, ale co tym chce vyriesit. Ja som sa nad tym pozastavala, ci to fakt mysli vazne. Ale mamicky tu to povazovali za totalne normalnu poziadavku, ze 25 deti pojde lekarovi, rodicia si vystoja rad a zaplatia (ze toto sme platili, co si pamatam), aby jedna mamicka bola happy, ci niekto nie je prenasac. U nas tiez chorobnost minimalna, a ked tak, nikdy to pracu neovplyvnilo, maximalne navsteva lekara, na co mam zo zakona narok.
V dnesnej dobe ma kazde druhe dieta nejaku diagnozu, neviem fakt, kolko z nich je realnych

snowwhite81
8. sep 2018

@filange vzdelanie je potrebne do originalnej firmy, pretoze potrebujes komunikovat odborne s lekarom. Ako som pisala, dobre ponuky do farma firiem nejdu cez personalky, ale na doporucenie...

evittam
8. sep 2018

@mircalla Uplne s tebou suhlasim. Btw.ako vás prinútila ist na to vysetrenie? Ja by som osobne nesla,preco? Lebo jedna matka si zmyslela? Pokial sa nevyskytne infekcne ochorenie moze žiadať tak akurát vieš co...😉

evittam
8. sep 2018

@alenka7777 No vidis a ja ako som uz napísala-bez problémov dokonca 3 pozície do 2mesiacov. Nemám VS, dve deti (4,10), všetko je teoreticky na mne-muz pracuje v zahranici, praca podľa mojich predstáv,kriterii,homeoffice ak potrebujem aj platovo super. Mam 40.😉 A bez známosti.

terezka1947
8. sep 2018

@dskjhfdlkdjhl su aj take mamicky,kt..nemaju stale chore deti...nastastie...a tiez sa striedaju s manzelom,ale nie kazda pozicia na Slovensku sa da robit cez home office
ja pracu mam,dokonca na mna cakali aj s poziciou 6r,po dvoch detoch,ale....nie kazdy ma take stastie...bohuzial.
cize ja by som aj chapala ine mamicky,kt.ozaj maju tazke najst si pracu,aj maju castejsie chore deti-c tiez nemusi byt ich chyba
a co som si ja vsimla na MK,tak vela mamiciek je 'strasne samostatne a silne'....akurat uz zabudaju,ze maju podporu starych rodicov,atd
nie kazdy starych rodicov ma....a aj den,ci dva postrazenie starych rodicov pomoze
takze....skusme sa na tu celu temu pozriet aj cez tuto optiku

dskjhfdlkdjhl
8. sep 2018

@terezka1947 my nemame starych rodicov na blizku, takze takuto pomoc som nikdy nemala, ale ako som pisala, ak sa inak nedalo, tak som platila pani, ktora sa mi o dieta postarala a teda nebolo to malo penazi. Obcas sa to dalo zvladnut cez home office, ale to bolo naozaj vynimocne, lebo nemam pracu, ktora by sa dala cela cez HO zvladnut. Navyse, dost casto mam manzela v zahranici, takze toto bolo naozaj hlavne na mne. Samozrejme, chcelo to velku obetu, ale zvladli sme. Keby som mala babky za zadkom, tak by to bolo ovela jednoduchsie, ale nemam, viem dobre o com pisem.

mircalla
8. sep 2018

@evittam ja som nešla, totálne som to odignorovala

dskjhfdlkdjhl
8. sep 2018

@mircalla reagovala by som rovnako.

evittam
8. sep 2018

@mircalla Tiež by som spravila ako pises 😉

evittam
8. sep 2018

@terezka1947 Na to som zabudla-ziadny starí rodicia,nic...

eva8
8. sep 2018

@filange prečo nepôjde robiť manžel za pás do automobilky?

terezka1947
8. sep 2018

ono je rozdiel ziadny stary rodic a ziadny zijuci stary rodic

eva8
8. sep 2018

@filange zo zákona sa ťa na pohovore na rodinu a deti nemajú čo pýtať, teda miesto úprimnej odpovede im vysvetli, že takéto otázky na pracovnom pohovore sa nemajú klásť.

filange
autor
8. sep 2018

@eva8 prečo by môj muž mal ísť za pás do automobilky? Má vlastnú firmu, zamestnancov a pod. Niektoré tu už fakt hýrite nápadmi.
Hej, zo zákona sa ma na pohovore nesmú pýtať na rodinu a deti - teóriu vieme všetci, prax je bohužiaľ iná. A tiež je to o tom, že ak neodpovieš, rovno ťa vyradia, ak odpovieš úprimne, vyradia ťa tiež. Ale múdri sme všetci, však? 🙂

filange
autor
8. sep 2018

Takže, odmlčala som sa a keď tu tak spätne čítam diskusiu, normálne sa nestačím diviť. Ďakujem za všetky dobre mienené rady a v zásade aj za uštipačné komenty, ktoré som tak trochu aj čakala. Robila som v managemente HR, verte, že viem, ako má vyzerať životopis a motivačný list, že ich treba vždy doladiť pre konkrétnu pozíciu. Viem, že sa ma personalista nemôže pýtať na rodinu a deti, napriek tomu všetci vieme, ako to v realite chodí a že sa na to jednoducho pýtajú.
Je fakt, že ovládam účtovníctvo, ale nechcem ho robiť.
Nie, nie som rozdrapená manažérka bez schopností, ktorá sa niekam dostala po chrbtoch ostatných - všetko som si v živote vydrela. Do vzdelania som vrazila kopu peňazí, len MBA ma minulý rok stálo skoro 4 tisíc. IT oblasť ma neláka a hoci som aj technický typ, chcem pracovať s ľuďmi.

katika03
8. sep 2018

@katka1981 staci ak je platna pracovna zmluva pocas materskej aj rodicovskej a mas to ako zdokladovat. Ja mam zase taku skusenost ze sa napytali ci mam deti. Horsie ked je zena po materskej pripadne aj dvoch a nema nic odrobene to sa potom uz tazko nieco do cv pise.

mircalla
8. sep 2018

@filange Pacis sa mi. Vies, co chces, mnohe mamicky nemaju ani tusenie o com pises, kedze bud nerobili alebo nerobili nic ani vzdialene podobne, co ty. Narozdiel od inych si nemyslim, ze mas zlavit z narokov, aspon zatial nie. Nepochybujem, ze ako HR manager vies ako ma CV vyzerat. Vytrvaj, podla mna mas skratka len smolu, zober si, ze si pracu hladala najma cez dovolenkove obdobie. Neverim, ze to bude dlho trvat.

katka1981
8. sep 2018

@katika03, jasne som stale zamestnana.

extempore
8. sep 2018

@mircalla toto som aj ja chcela napísať - v zásade od júna do septembra je uhorková sezóna, všetko rozlezené po dovolenkách. Podľa mňa až tak v polke septembra sa začne normálne pracovať a firmy začnú vyhadzovať normálne ponuky.

evittam
8. sep 2018

@terezka1947 A v com konkrétne vidíš rozdiel?! Pokial ten zijuci starý rodic nie je ochotny postrážit dieta?

teegreen
Odpoveď bola odstránená
eva8
Autor odpoveď zmazal
eva8
8. sep 2018

@teegreen ani mňa nevzali do zamestrnania, ktoré sa mi naozaj ľúbilo. Dôvod? Máte na to príliš vysoké vzdelanie.....

eva8
8. sep 2018

@filange písala si, že mu o 2 mesiace končí materská a nemáte z čoho platiť hypotéku. Citujem ťa: "Problém je, že máme vysokú hypotéku a teda musím ísť do práce, z jedného príjmu to neutiahneme. Vyčerpala som materskú, potom podporu v nezamestnanosti a o dva mesiace už bude končiť aj mužova materská." Bude končiť MUŽOVA MATERSKÁ - t.j, muž je na materskej.... potom si písala, že by si šla aj za pás robiť. Tak keď ste tak na tom biedne, prečo by si si s mužom nemohla vymeniť role - on by šiel za pás miesto teba? Vychádzala som z informácií, ktoré si udala.
Teda akosi zvláštnymi informáciami tu hýriš ty, tvoj povzdych nad tými, ktoré ti chcú v dobrom poradiť, nie je na mieste. Pri nadštandartnom prijme, ktorý si mala pred materskou by si mala mať nárok aj na nadštandartnú mateskú do 3 rokov. Teda si trošku ujasni ako to je a potom vzdychaj nad hýrivými nápadmi. Prepáč, že som si ťa vedela predstaviuť v lepšej pozícii ako za pásom. A manžel, ktorý má výbornú firmu, má určite aj výborné zámosti, vedel by ťa niekde odporučiť. Svet je malý.

oira
8. sep 2018

@filange mas vytvorene profilove CV aj na profesii? Plus urcite si sprav profil na "linkedin" a daj hunterom na znamost ze hladas nove uplatnenie ... drzim palce, teraz v septembri by sa to malo rozbehnut. 🤗

evittam
8. sep 2018

@eva8 Nadštandardnú MD do troch rokov? MD sa pobera 34tyzdnov, max.1300Eur pri nadstandardnom príjme.😉 Takže ak chce niekto nadštandardný príjem po MD tak jedine pracovať.

eva8
8. sep 2018

@evittam máš pravdu, potom je príspevok len niečo nad 200 eur
Tak ale ani podľa toho nesedí, čo píše, jej dieťa má 17 mesiacov a bude ešte 2 m poberať?
34t : 4 je cca 8 a pol mesiaca
max. 43t .: 4 je menej ako 11mesiacov. O dva mesiace jej dieťa bude mať 17m + 2m, čo činí 19 mesiacov.
Teda čo bude jej manžel poberať u len 2 mesiace?

evittam
8. sep 2018

@eva8 43t je pri dvojičkách. No veď poberala MD cca do polroka mladsieho, potom isiel muz cca okolo 9.-10.mesiaca mladsieho na MD-podla toho co píše. Ona pozastavila RP a poberala podporu. Ci muz aj pracuje to nepise. Jej manžel poberá MD.

dskjhfdlkdjhl
8. sep 2018

@evittam pise, ze jej muz ma vlastnu firmu-je to na tejto strane, o par prispevkov vyssie.

evittam
8. sep 2018

@dskjhfdlkdjhl Aha, no nevsimla som si. Ok tak či tak platí co som napisala. Pobera MD.kde je problém?